Zobacz pełną wersję : Reset licznika po wymianie migawki
Temat był już poruszany, ale nie znalazlem wiarygodnej informacji uzyskanej od serwisu. Czy po wymianie migawki (D700) resetowany jest licznik klapnięć? Wysłałem maila na Postępu w tej sprawie, ale póki co nie uzyskałem odpowiedzi. Może ktoś z forumowiczów ma taką wiedzę?
mstanczyk
23-11-2011, 22:42
Jak wymieniałem swoją migawkę w d700, to pani z Serwisu stwierdziła:
"Nie resetujemy licznika, przy ewentualnej sprzedaży przez Pana, można sprawdzić wszystko w serwisie - przy jakim przebiegu była wymieniana itp."
Serwis zasadniczo nie praktykuje resetowania licznika, aczkolwiek jest to do zrobienia (dane zapisane w chipie typu eROM) i są od tego wyjątki( np wymiana płyty głównej).
A z ciekawości - co po wymianie pokazuje Opanda?
A z ciekawości - co po wymianie pokazuje Opanda?
Pokazuje tyle, ile było przed wymianą.
Sprawa jest już wyjaśniona. Zadzwonił przed chwilą do mnie pan z serwisu Nikona i wyjaśnił, że licznik po wymianie migawki nie jest kasowany. Ze względu na to, że jego stan jest informacją dla dowolnego serwisu na świecie o całym aparacie, a nie tylko o przebiegu migawki. Natomiast w wypadku sprzedaży na przykład, można do serwisu dostarczyć sprzęt i wszystkie dane zostaną bezpłatnie odczytane i można je uzyskać w formie pisemnej.
Po raz pierwszy korzystam z serwisu Nikona (pierwszym moim Nikonem był F4 zakupiony w 1995 roku) i od razu mile zaskoczony jestem. A czytalem przedtem niepochlebne opinie, skąd się one brały?
....... Natomiast w wypadku sprzedaży na przykład, można do serwisu dostarczyć sprzęt i wszystkie dane zostaną bezpłatnie odczytane i można je uzyskać w formie pisemnej......
to tak bezpłatnie to z przymrużeniem oka chyba mam przyjąć :wink:
to tak bez płatnie to z przymrużeniem oka chyba mam przyjąć :wink:
Przytoczyłem jedynie to, co usłyszałem od pana z serwisu.
Natomiast w wypadku sprzedaży na przykład, można do serwisu dostarczyć sprzęt i wszystkie dane zostaną bezpłatnie odczytane i można je uzyskać w formie pisemnej.
to niech to zrobią teraz i wydrukują i będzie jak znalazł jakbyś sprzedawał - w czym problem, że trzeba czekać, aż do momentu sprzedaży?