Zobacz pełną wersję : Panasonic GF-1 + 14 2,5 czy Olympus E-P2 + 17 2,8
Witam .
Prosze uzytkownikow o rzetelne opinie
zastanawiam sie pomiedzy Tymi dwoma sprzetami
Pozdrawiam
Takie pytanie zadaj lepiej na OC
jest tu na pewno wielu uzytkownikow obydwu systemow a i dzial "inne systemy " odpowiedni
mam ep-1 +17 2,8 + kit z wizjerem było calkiem fajnie ale wizjerek mi gdzies wypadl a nowy 400zł, potrzebna 2 bateria bo szybko schodzi, wcale to takie male nie jest, w sumie oba obiektywy +pokrowiec to 1KG sama 17 i body 0,5kg do kieszenie sie nie mieści za bardzo, niepodpinalem jeszcze innych szkiel niz systemowe, moze sie rozwinie ale tak to bez rewelacji
AF w E-P2 trochę już nie przystaje do dzisiejszych standardów. Lepiej rozejrzeć się za którymś z modeli z następnej generacji Olków albo właśnie za Panasami.
Ep3 + 20/1.7
Co razem wyniesie ~ 4.500 PLN (około 2900 samo body+1600 20mm Panasa). Jeżeli interesuje go aparat z obiektywem stałoogniskowym i nie zamierza w przyszłości rozszerzać o zoom-y to za mniejszą kasę ma Fuji X100.
I niech mi nikt nie pisze ,że mozna wyrwać taniej. Na przykład 20mm Panasa. Szukałem wszedzie przez 2 miesiace i tylko raz był na allegro za 1400 PLN (używany) Kup Teraz i poszedł w mgnieniu oka. A Olek jest za nowy by był na rynku wtórnym po nizszych cenach.
Co do EP2 to juz napisał @epicure - nic dodać - nic ująć. A z Panasów to tylko GF2 lub GF1. Jako ,że po drodze był jeszcze GF3 (najbardziej wg mnie nieudany) a teraz wszyscy czekaja na GX1 to te dwa pierwsze korpusy są w bardzo przystepnych cenach a są o niebo lepsze od starych Olków.
Co razem wyniesie ~ 4.500 PLN (około 2900 samo body+1600 20mm Panasa). Jeżeli interesuje go aparat z obiektywem stałoogniskowym i nie zamierza w przyszłości rozszerzać o zoom-y to za mniejszą kasę ma Fuji X100.
Tego nie wiemy.
Nie wiemy też ile człowiek chce/planuje wydać na taki zestaw?
I niech mi nikt nie pisze ,że mozna wyrwać taniej. Na przykład 20mm Panasa. Szukałem wszedzie przez 2 miesiace i tylko raz był na allegro za 1400 PLN (używany) Kup Teraz i poszedł w mgnieniu oka. A Olek jest za nowy by był na rynku wtórnym po nizszych cenach.
Generalnie ktoś kto wchodzi w m4/3 powinien zdać sobie sprawę, że jeśli chce coś poza kitem/kitami, to będzie drogo i mało dostępnie - zwłaszcza gdy mu/jej się marzy optyka Panasonica.
Ja gdybym miała 4500zł do wydania na takie jakieś małe coś, wzięłabym X100, ale ... ja miałam zarówo PENa jak i Panasa.
Gdybym jednak zdecydowanie chciała zmiennej optyki - to EP-3 + 20/1.7:)
koniecpolska
24-11-2011, 11:31
Panasonic GF-1 + 14 2,5 czy Olympus E-P2 + 17 2,8Przede wszystkim to dwa różne obiektywy 28mm vs. 35mm Wszystko więc zależy, który Tobie bardziej leży. Kolejne pytanie czy będziesz rozwijał sprzęt, bo np. do Olka masz fajny EFV, a do GF1 mniej fajny (a nowy fajny pewnie nie będzie pasował do starej puszki GF1 - jak znam zycie).
Tak w zasadzie obojętnie co kupisz, bo w przyszłości możesz dokupić drugi z obiektywów. GF1 lepiej filmuje i ma szybszy AF, ale ma gorsze jpegi i chłodny AWB jak wszystkie Panasy.
W kwestii cenowej, to zarejestruj się na OC, poudzielaj się, a zobaczysz, że można nabyć Olka w atrakcyjnej cenie :wink:
Z samego tytułu tematu wynika chyba ,że @egoiste chce wejśc w system micro 4/3 nie wydając za duzo kasy. Nie pisze też czy w przyszłości chce rozbudować system i w jakim kierunku. Co sie zas tyczy szkieł systemowych to poza naleśnikami , które i tak sa drogie inne np Leica 25mm sa super drogie i nie za bardzo dostepne na naszym rynku (mam na mysli rynek wtórny). Zoomy zaś wielkie , raczej pasujace do serii G i GH Panasa niz do GFx, no i ciemne strasznie . Nowy 14-42 PXZ X Panasa - co z tego ,że mały ale tak samo ciemy jak jego wiekszy i starszy brat. Do to cena zabójcza no niedostepny na naszym rynku mimo ,że premierę miał 26 sierpnia 2011 (podobno ma byc w styczniu 2012 - podobno !!!! :).
sluchajcie , podoba mi sie Fuji X100 podoba mi sie Leica X1 , podoba mi sie E-P3 + 20 1,7 ale to wszystko jest poza moim zasiegiem finansowym , chce kupic aparat dla "zony " oczywiscie sam bede z niego rowniez korzystal , ktory nie bedzie mnie ograniczal i ktory bedzie mial wyrzuconme maximum przydatnych funkcji na zewnatrz ( nie cierpie grzebac w Menu aby zmienic podstawowe parametry ) , aparat ten pownien tez niezle filmowac ( chcielibysmy w przyszlosci miec troche pamiatkowych filmow naszej malej pociechy ) , powinien tez w miare wygladac , jakos nie lubie badziewia i brzydkich przedmiotow ( dlatego wykluczylem z zalozenia SONY ) ,
posiadam dobra lustrzanke z dobrymi obiektywami , dlatego tez chce sprzet z nalesnikiem , bo mniejszy i mniej kombinacji.
W takim razie - z tych dwóch podanych - GF1 (ma wszystko co potrzeba na zewnątrz, sprawny AF, niezłe filmy i przy tym WYGLĄDA!) i .... do tego jednak proponuję uparcie 20/1.7
Miałam ten zestaw - daje radę.
A ile maksymalnie chcesz wydać?
W takim razie - z tych dwóch podanych - GF1 (ma wszystko co potrzeba na zewnątrz, sprawny AF, niezłe filmy i przy tym WYGLĄDA!) i .... do tego jednak proponuję uparcie 20/1.7
Miałam ten zestaw - daje radę.
Gdzie dostanie nowe body bo zestawu GF1+20mm aktualnie w Polsce nie uświadczysz ? Piszę nowe bo te dostępne na allegro to ???? Poczytaj sobie tu http://www.lumix-forum.org/pozostale-b24/aparat-z-allegro-nowy-nienowy/msg8636/#new
Szczerze mówiąc nie patrzyłam na dostępność.
Natomiast 2 razy kupowałam u tego człowieka z linku - dwa razy było absolutnie bez zarzutu.
Nie chcę nikogo tutaj wybielać, ani stawać po żadnej stronie - opisuję jedynie swoje doświadczenia.
A tak nieco obok tematu - powtarzam - jeśli ktoś decyduje się na wejście w m4/3 i chce podpinać obiektywy Panasonica, to z góry jest skazany na wysokie ceny i niemal zerową realną dostępność:(
Prawdę mówiąc, to kiedy byłam w m4/3 i się tym interesowałam, to odnosiłam wrażenie, że linkowany allegrowicz jest chyba jedynym (choć nieoficjalnym) dystrybutorem tych zabawek w PL. Teraz okazuje się, że bywają z nim jakieś problemy... szkoda:(
Natomiast chyba nie miałabym obaw przed zakupem używanego zestawu - pod warunkiem rozsądnie niższej ceny i możliwości obejrzenia.
Jasand jest jedno nowe bordowe body na allegro w cenie 999 , reszta wyglada na refurbishd
Patrzylem na E-bay ale tam model GF1 jest bardzo drogi , duzo drozszy od nowych konstrukcji zarowno Panasonica jak tez i Olympusa
Mnie ten gosciu też ani ziębi ani parzy. Zagladam czasem na Forum Lumix-a i znalazłem taki kwiatek. Znamienne jest to (jeżeli to prawda ) ,że nawet nikomu nie chcialo się zresetować aparatu w sposób dostepny dla każdego uzytkownika. Wtedy kupujący nie drążył by tematu. Poprostu reset i jest jak nowy. Przecież na codzień nikt nie zagląda do menu serwisowego. Winien jest Panasonic ,ze niema normalnych gwarancji tylko tzw. e-gwarancja gdzie podstawa jest dowód zakupu.. Fakture moze wystawic każdy prowadzący dzuiałalnośc gospodarczą.
http://www.panasonic.gliwice.pl/hh020-panasonic-obiektyw-20-mm-polska-dystrybucja-p-1890.html + GF1 nowy lub używany?
albo kupić GF2 w zestawie z zoomem - zoom odsprzedać i dołożyć do 20/1.7
Jasand jest jedno nowe bordowe body na allegro w cenie 999 , reszta wyglada na refurbishd
Patrzylem na E-bay ale tam model GF1 jest bardzo drogi , duzo drozszy od nowych konstrukcji zarowno Panasonica jak tez i Olympusa
Raczej tez nie bo kto sprzedaje samo body a na zdjeciu pzredstawia aparat z obiektywem. Pewno tez pewno jakiś znajomek potrzebował obiektywu, a reszte próbuje się upchnąć na allegro.
Drążyłem trochę sprawę Panasonic-ów z serii GFx i w Polsce nie było w dystrybucji samych nowych body. Zawsze aparat z kitem. bo osobno wychodi znacznie drożej.
downandout
24-11-2011, 17:27
jest obecnie na allegro używany GF1 za 500 zł, do tego trochę dodatków - nic tylko brać i szukać 20/1.7 na ebayu lub 14/2.5. i ma się piękny zestawik.
Wystawiany króryś raz z kolei. Jakoś niema na niego chętnych.
downandout
24-11-2011, 23:02
o niczym podejrzanym to nie musi świadczyć, w naszym kraju w masowej świadomości coś takiego jak bezlusterkowiec jeszcze nie zaistniało, stąd mała popularność, mikry rynek sprzętów nowych i używanych. ciekawym jest porównanie cen używek z allegro i ebay'a - na tym drugim GF1 i E-P1 osiągają znacznie wyższe ceny niż na allegro.
Czy ja tak twierdzę ? Sprzedający nic nie pisze czy jest jeszcze na gwarancji, czy jest pierwszym właścicielem itp. Teoretycznie moze byc starszy niz dwa lata. Premiera GF1 to 02 września 2009 rok. Zreszta pisze ,że są widoczne ślady użytkowania.
downandout
24-11-2011, 23:36
załóżmy że to zwykła używka, bez przygód, normalnie wykorzystywana do zdjęć we wtorek, sobotę i niedzielę. cena jest nader atrakcyjna. poniżej pewnej granicy wartość tych aparatów już nie spadnie, a nawet można zaryzykować, że pierwsze mikrusy będą zdobywać na prestiżu i dobiją do miana 'kultowych'.
wyrwiflak
26-11-2011, 16:30
To dlaczego nie NX5 + 30/2? Powinienes sie zamknąć w 900zł. Mojej żonie łatwiej NX5 zrobić dobrą fotkę niż NEXem, wprawdzie mam tylko kita 18-55 ale z naleśnikiem 30/2 lub 20/2,8 samsung powinien się sprawować w takiej roli rewelacyjnie. Robię tylko jpegi i filmy.
Ja ostatnio w MM widziałem NEX-5 z 16 f/2.8 za 999 zł. Zastanawiałem się czy nie wziąć ale nie wiem, w który system wejść?
koniecpolska
26-11-2011, 20:31
Ja ostatnio w MM widziałem NEX-5 z 16 f/2.8 za 999 zł. Zastanawiałem się czy nie wziąć ale nie wiem, w który system wejść?Ja tak zrobiłem z NEX-3. Było to prawie rok temu. Do tej pory nic nie dokupiłem, bo Sony nic nie maiło w ofercie co by mnie zainteresowało :wink: Kupiłem jedynie przelotkę na M42 i czasami podpinam pleśniaki, które już miałem. Używam w sumie trzech szkieł: E16, 28mm/2.8 i 55mm/1.5 (28mm i 55mm to oczywiście pleśniaki). W sumie styka. Może kiedyś Sony da naleśnika 30mm.
Zestaw powyższy pozwala mi na przeczekanie do momentu wejścia w jakiś bardziej rozwojowy system. Najprawdopodobniej będzie to Panasonic GX1 z naleśnikiem 14-42X oraz 20mm/1.7 i mZD45mm/1.8 jak również 14mm lub 12mm.
Dzięki 14-42X będę mógł "pozbyć" się LX5 :wink:
NEX-3 zostanie już na zawsze jako zapas.
Najprawdopodobniej będzie to Panasonic GX1 z naleśnikiem 14-42X oraz 20mm/1.7 i mZD45mm/1.8 jak również 14mm lub 12mm.
To styknie Ci jak nic 7000-8000 zł i do tego wizjer za minimum 1000 . Tanie te nasze hobby co :)
koniecpolska
27-11-2011, 11:59
To styknie Ci jak nic 7000-8000 zł i do tego wizjer za minimum 1000 .No i co z tego.
W NEX za tą kwotę mam NEX-7 i CZ24mm/1.8 - gdzie reszta szkieł?
W NX też nie skompletuję tego co bym chciał, a cena będzie podobna.
MariuszJ
27-11-2011, 13:17
Niedomagania oferty systemowej bezlusterkowców mają znaczenie jedynie dla tych, którzy chcą uczynić z nich system główny, pokrywający wszystkie zastosowania. I wtedy boli, bo okazuje się że oferta jest dziurawa, droga, a finalnie zysk gabarytowy nad małym DSLR robi się jakiś nieprzekonywujący.
Ci natomiast którzy używają bezlusterkowców wspierająco: i to zarówno obok systemów DSLR jak i np. travelzoomowych kompaktów, nie mają na co narzekać, bo jest co wybrać i w niezłych cenach.
A autorowi wątku życzę pozbycia się stereotypowego myślenia o pewnych markach - w trzaskaniu badziewi wszyscy są już dobrzy. Fajnie natomiast umieć sensownie obrać ich produkty z marketingowego napuszenia, aby nie doznać rozczarowania o jakim ostatnio rozmawiałem na PW z jedną przemiłą forumowiczką. Wróciła do starych, sprawdzonych rozwiązań, bo okazało się że bezlusterkowe obietnice... są tylko obietnicami, choćbyśmy nie wiem jak się starali w selekcji idealnego sprzętu dla siebie.
Bardziej konstruktywnie: proponuję NEXa z naleśnikiem. Oswoić, być może po oswojeniu będzie już 50/1.8, którą jak się przyda nabyć i na której KONIECZNIE zamknąć temat.
Mariusz bezlusterkowiec nie jest dla mnie tylko dla zony , ja osobiscie kupilbym D90 ... ale nie moge myslec swoimi kategoriami to zbyt egoistyczne
MariuszJ
27-11-2011, 16:00
Mariusz bezlusterkowiec nie jest dla mnie tylko dla zony , ja osobiscie kupilbym D90 ... ale nie moge myslec swoimi kategoriami to zbyt egoistyczne
A po co Żonie d90 (zakładam że w kicie)? Żeby gorsze zdjęcia robiła niż nexem?
no i kupilem , E-P2 + 17 2,8 + wizjer VF1 ....
pierwsze wrazenie piekielnie ciezki i solidny , swietna obsluga , wcale nie tak wolny AF jak myslalem ,
a za wrazenia estetyczne w porownaniu z konkurencja daje 10 :)
marek7001
03-12-2011, 23:41
no i kupilem , E-P2 + 17 2,8 + wizjer VF1 ....
pierwsze wrazenie piekielnie ciezki i solidny , swietna obsluga , wcale nie tak wolny AF jak myslalem ,
a za wrazenia estetyczne w porownaniu z konkurencja daje 10 :)
Super, że jesteś zadowolony. Wolny AF to historia. Jak będziesz miał możliwość, pobaw się E-P3 lub E-PL3. W nich AF to już lustrzanki / no dobra, nie za 5-10 tyś. /. Natomiast wykonanie i materiały, 10/10. Panasonic idzie już w plastiki...
Pozdrawiam