Zobacz pełną wersję : Obraz z LCD aparatu na TV/komputerze
krukiphotograpgy
23-11-2011, 13:25
Czy jest to technicznie możliwe przesłanie obrazu z LCD lustrzanki na TV lub komputer? Czy któryś z aparatów Nikona to umożliwia? Interesuje mnie podgląd zdjęcia od razu po jego zrobieniu. Wiem, że są karty SD WI-FI a czy jest to możliwe za pomocą kabla?
hijax_pl
23-11-2011, 13:49
Tak - wszystkie lustra które mają HDMI i LV to oferują... przez HDMI właśnie.
Każdy aparat Nikona pozwala przesłać po USB na komputer zdjęcie. Nikon Control Pro lub są też darmowe programy do tego. Nie jest wymagane LV, LV tylko jeśli chcemy podglądać przed zdjęciem. Bawiłem się tak D60, który nie ma LV.
answer86
27-02-2012, 22:33
Witam. Mam pytanie jak skonfigurować Nikon Camera Control Pro żeby od razu widzieć zdjęcie w powiększeniu. Na razie udało mi się, że zrobione zdjęcie wyświetla mi się w Viev NX ale jako miniatura a nie jako duża fotografia. Może macie jakieś podpowiedzi?
answer86 - nie bardzo sie da samym NCC. Musisz NCC zespolic z np Lightroomem, aby ten wylapywal nowe zdjecie w katalogu i je wyswietlal. Czyli NCC zapisuje do katalogu plik, a Lightroom go otwiera i przetwarza/wyswietla na monitorze.
Spece z Nikona tak poprawili program że w poprzednich wersjach się dało wyświetlić bez żadnych kombinacji. Podpowie ktoś jaki darmowy program to robi?
A to bezpośrednio z Lightrooma nie będzie działać? Za czasów Nikona sporadycznie używałem NCC ale teraz podpinam 5DII do kompa i mi czyta wszystko z Lightrooma.
marszull
29-02-2012, 12:33
lightroom 3 wspolpracuje z nikonem i canonem, znam tez darmowy program do nikona ale tylko w wersji mac (nazwe sprawdze jak bede w domu)
jaka masz puche?
Bo jesli jedna z TYCH (http://kb2.adobe.com/cps/842/cpsid_84221.html).
To przeczytaj TO (http://help.adobe.com/en_US/Lightroom/3.0/Using/WS67a9e0c3a11b14966badab91285ff688ee-8000.html).
jaka masz puche?
Bo jesli jedna z TYCH (http://kb2.adobe.com/cps/842/cpsid_84221.html).
To przeczytaj TO (http://help.adobe.com/en_US/Lightroom/3.0/Using/WS67a9e0c3a11b14966badab91285ff688ee-8000.html).
No i wszystko jasne. Myślałem, że to działa tylko w przypadku Canona. A tutaj większość puszek Nikona działa z tą metodą. Ja tam jestem zadowolony i bardzo fajnie przez to mi się pracuje.
A jeżeli Mac to Aperture też współpracuje ale też nie dam sobie ręki uciąć jak to wygląda z Nikonem. Tylko tam jest mały problem bo zdjęcia idą bezpośrednio do folderu a na karcie nic się nie zapisuje.
A jeżeli Mac to Aperture też współpracuje ale też nie dam sobie ręki uciąć jak to wygląda z Nikonem. Tylko tam jest mały problem bo zdjęcia idą bezpośrednio do folderu a na karcie nic się nie zapisuje.
Aperture na Macu bardzo dobrze radzi sobie z Nikonem (na stronie Apple jest lista kompatybilnych modeli, z D90 na pewno działa).
Jeśli chodzi o coś darmowego to na Maca jest Sofortbild - jako bajery mamy LV, możliwość ustawienia wszystkich parametrów (czas, przysłona), wyzwolenia migawki i dodatkowo jest możliwość ustawia zdjęć na czas (interwałometr?; realizowane przez program, dzięki czemu działa z puszkami, które tego nie mają). Oczywiście mamy możliwość wybrania folderu docelowego i podglądu zdjęć w dużym rozmiarze.
marszull
29-02-2012, 18:19
Aperture tez sobie dobrze radzi, podobnie jak C1 (ale pro)
a ten program o ktorym wspominalem (na maca) to wlasnie sofortbild ;) ale kolega juz wszystko o nim napisal
sa jeszcze jakies programy pod winde ale to radze poszukac na forum, przez wyszukiwarke
answer86
29-02-2012, 18:20
Dzięki za podpowiedzi :)
ThomasVoland
29-02-2012, 20:25
Tego Sofortbild testuję właśnie. Da się jakoś przeglądać wcześniejsze zdjęcia w nim? Czy tylko ostatnio zrobione?
No i wszystko jasne. Myślałem, że to działa tylko w przypadku Canona. A tutaj większość puszek Nikona działa z tą metodą. Ja tam jestem zadowolony i bardzo fajnie przez to mi się pracuje.
z tego co pamietam to uzywajac LR i tetheringu tez sie nic na karcie nie zapisuje...
z tego co pamietam to uzywajac LR i tetheringu tez sie nic na karcie nie zapisuje...
Zapisuje... albo mi się coś popsuło :)