PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia w ruchu... jak zejsc poniżej 1/160?

gin96
23-11-2011, 01:43
Czy przy quantum 300 da się zejść z otwarciem przesłony poniżej 1/160? Dysponuje taka lampą i na kablu synchronizacyjnym schodząc poniżej tego czasu lustro nie zgrywa się z lampą i mam zaciemniony kadr. Jak w takim razie poradzić sobie ze zdjęciami w ruchu ? Czy to kwestia lamp? ustawień? czy przekaźników?

RobertMiernik
23-11-2011, 01:45
Jeśli w studio to czas nie powinien mieć specjalnego znaczenia, czas błysku jest tak krótki, że i tak zamrozi ruch w kadrze.

Musisz się tylko upewnić, że zminimalizujesz wpływ światła zastanego, zaciemnić okna i w ogóle...

gin96
23-11-2011, 02:04
No nie, ale co ma zasłanianie światła zastanego do zamrożenia ruchu? ...i co ma do tego kwestia studia?

siwyyy77
23-11-2011, 02:22
Co to za ruch chcesz zatrzymać ?
Co do krótkich czasów oglądnij; http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

RobertMiernik
23-11-2011, 10:07
To, że jeśli matryca nie zarejestruje światła zastanego, czyli bez lampy nie rejestruje się nic.
Czyli, obraz rejestrował się będzie tylko w trakcie błyśnięcia, czyli nie ważne jaki czas ustawisz (nawet 100 czy 80, ważne żeby nie poruszyć).
A kwestia studia ma do tego to, że 'tylko' w studio możesz wyciąć światło zastane, a to jest warunek konieczny.

Rozumiesz?

Tommy
23-11-2011, 11:18
To, że jeśli matryca nie zarejestruje światła zastanego, czyli bez lampy nie rejestruje się nic.
Czyli, obraz rejestrował się będzie tylko w trakcie błyśnięcia, czyli nie ważne jaki czas ustawisz (nawet 100 czy 80, ważne żeby nie poruszyć).
A kwestia studia ma do tego to, że 'tylko' w studio możesz wyciąć światło zastane, a to jest warunek konieczny.

Rozumiesz?

tyle teorii, w praktyce natomiast kłantumy (nie wiem jak inne studyjniaki, ale o Q tu mowa) mają dość długi czas błysku i kilka razy się zapomniałem i pare dynamicznych klatek w studiu cyknąłem na 1/60....od razu skróciłem czas migawki ;)

można też studyjniakiem dopalać szybsze czasy migawki, ale to już wyższa kombinatoryka ;) - dla przykładu tutaj 1/3200

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tommysuperstar.com/album/galeria_196/full/ABM_8776a.jpg)

Jacek_Z
23-11-2011, 11:47
tyle teorii, w praktyce natomiast kłantumy (nie wiem jak inne studyjniaki, ale o Q tu mowa) mają dość długi czas błysku Większosć lamp studyjnych ma czas błysku t 0,1 rzędu 1/150 - 1/300 s, więc z tym mrożeniem ruchu to u nich słabo. Teoria się zgadza z praktyką ;) tylko "tani" producenci sie nie "chwalą" czasem błysku t 0,1 (bo nie ma się czym chwalić).

można też studyjniakiem dopalać szybsze czasy migawki, ale to już wyższa kombinatoryka ;) Zgadza się, praca w trybie FP, link wyżej mówi o tym.

Roarflex
23-11-2011, 13:22
Czas błysku lampy studyjnej zależy też od mocy. Dla skrócenia lepiej użyć 2 albo więcej lamp ustawionych na niższą moc niż 1 o pełnej mocy. Lampy multiblitz, które posiadam najkrótszy czas maja ok. 1/1000, ale nie jest to żaden wyczyn są i szybsze.

Jacek_Z
23-11-2011, 14:13
Czas błysku lampy studyjnej zależy też od mocy. Dla skrócenia lepiej użyć 2 albo więcej lamp ustawionych na niższą moc niż 1 o pełnej mocy.
Prawda. Da to poprawę, aczkolwiek nie az tak wielką. Do mrożenia szybkiego ruchu się nie nadadzą.

Lampy multiblitz, które posiadam najkrótszy czas maja ok. 1/1000, ale nie jest to żaden wyczyn są i szybsze.Nie wiem jaki model masz, ale .. wątpie by to była 1/1000. Zapewne podałeś parametr t 0,5 a nie t 0,1.
Oczywiście, sa szybsze lampy, ale to generalnie drogi sprzet, mało u nas spotykany. Bo jest to górna półka produktów producentów z górnej półki :)

Najlepsze do mrożenia ruchu sa lampy systemowe pracujące ma ułamku mocy. Tam zmniejszenie mocy 2x to praktycznie 2x krótszy czas. Przy 1/128 są czasy rzędu 1/40.000 s

Roarflex
23-11-2011, 16:30
Nie wiem o co chodzi z tymi parametrami, ale czas błysku znalazłem w instrukcji jako "najkrótszy czas błysku" a więc możliwy do uzyskania. A najniższa moc moich lamp to 1/16

Jacek_Z
23-11-2011, 17:08
Czyli realnie to masz w okolicach 1/300 s.
Określenie czasu błysku jest umowne i ważne jakie się przyjmie kryteria do pomiaru tego czasu. Sęk w tym, że gazy w palniku pierw się rozgrzewają, a na końcu chłodzą. Ale w tym czasie także świecą, choć z mniejszą intensywnością. Niestety ma to znaczenie gdy się fotografuje ruch. Producenci podają czas świecenia t 0,5 - czyli czas gdy lampa świeci intensywnie. Sęk w tym, że intensywnie lampa świeci krótko, ale błysk wygasza się dość długo - i stąd drugi parametr jaki podają co odważniejsi producenci - t 0,1. Ten czas jest około 3x dłuższy niż czas t 0,5.

Roarflex
23-11-2011, 19:57
Dzięki już sobie przypomniałem wykresy błysku dla rożnych rodzajów lamp. Fakt tylko kwestia ile się zarejestruje podczas rozgrzania i wygasania palnika. Jak znajdę chwilę czasu spróbuje to po testować.

gin96
24-11-2011, 10:40
Dzięki za link do filmu. Wszytko wyjaśnia i rozwiązuje mój problem... bo jak już Jacek zauważył czas błysku nie zamraża ruchu tak jak mogłoby się to wydawać.

Piotr_TRE
27-11-2011, 21:56
ODPOWIEDNIO SZYBKIE swiatlo blyskowe zamraza ruch. "Patent" z fototv sprawdza sie z tanimi lampami z dlugim czasem blysku. Przy szybkich wyladowaniach metode o kant tylka potluc. Stad biora sie gosciowi "niedoswietlenia" na krotkich czasach.

I wcale najwyzsza polka nie jest gwarancja szybkiego blysku ... Tani Elinchrom D-lite ma 1/800 co juz wystarczy ( przy f i t eliminujacym zastane ), BRXi to 1/1600 lub 1/2800 (500/250 Ws) , A np Pack 2400 Ws to tylko 1/600s przy max mocy i 1/3400 na minimalnej ... Czyli lampa za 1500pln moze byc "szybsza" niz pack za 12000pln...

Quadra ma 1/3000 - 1/6000 TYLKO na slabszym gniezdzie i 1/3000 - 1/1200 na silniejszym ( jest asymetryczna (66-33)) .

Wszystkie czasy t0.5

Tanie i "chinskie" lampy to ok 1/150 - 1/500 s . I wtedy moze byc problem.

Nie sprawdzalem dokladnie, ale podobno 1/600 jest granica dla zamrozenia ruchu .

Jacek_Z
27-11-2011, 22:11
hm, 1/600 starcza do każdego ruchu?
elinchrom 1/800 t 0,5 wg ciebie wystarcza ?
Proszę, nie piszcie co się wam wydaje że powinno być, tylko to co wiecie na pewno.

BRXi to 1/1600 lub 1/2800 (500/250 Ws) , A np Pack 2400 Ws to tylko 1/600s przy max mocy i 1/3400 na minimalnej ... Czyli lampa za 1500pln moze byc "szybsza" niz pack za 12000pln... Ale rozrózniasz moc 2400 WS i 500 WS? Zmniejsz moc tej 2400 do poziomu 500 WS i się przekonasz, co ma krótszy błysk.
Różnica w cenie lamp generalnie wynika z tego jaką maksymalną moc oferują, a nie z czasów błysku.

Są bardzo dobre lampy o bardzo dużych mocach, z długimi czasami błysku. To, że są drogie to nieistotne. Jak się ma priorytet "szybkosci" lampy to się kupuje co innego, konkretny model spełniający ten warunek.

Piotr_TRE
29-11-2011, 05:29
@JacekZ : sorry za sarkazm, ale czytac ze zrozumieniem umiesz ?

Cytat:
Napisał Piotr_TRE
BRXi to 1/1600 lub 1/2800 (500/250 Ws) , A np Pack 2400 Ws to tylko 1/600s przy max mocy i 1/3400 na minimalnej ... Czyli lampa za 1500pln moze byc "szybsza" niz pack za 12000pln...
I wcale najwyzsza polka nie jest gwarancja szybkiego blysku.

Nie sprawdzalem dokladnie, ale podobno 1/600 jest granica dla zamrozenia ruchu .

Cytat: Ale rozrózniasz moc 2400 WS i 500 WS?" A jak sadzisz ??? Przeczytaj DOKLADNIE moj poprzedni post i bedziesz wiedzial. Tylko nie pomijaj zadnych slow .... Zwlaszcza jak je cytujesz.

Kwestia do ktorej sie odnioslem bylo " tylko drogie lampy dadza krotki czas bysku" . Nie jest to prawda.

Nastepna rzecz to t0.1 i t0.5 . O jakim czasie naswietlania mowimy ? Zdaje sie , ze wiekszosc aparatow bez migawki centralnej ma czas x-sync 1/60s... W porywach do 1/250 . I co Ci po czasie t0.1 ???

( x-sync w odniesieniu do lamp studyjnych, zeby byc precyzyjnym ! )

Mozna sadzic, ze wszyscy producenci lamp to idioci albo oszusci i dlatego podaja w specyfikacji t0.5... Albo , ze ma to sens...

.....

Byc moze, w przeciwienstwie do Ciebie MAM sprzet, o ktorym pisze....

Poza tym GDZIE jest napisane w poprzednich postach, ze ma to byc KAZDY ruch. Czyli ruch poscisku karabinowego rowniez ??? Samolotu lecacego z predkoscia ponaddzwiekowa na wys 100m tez ??? Czy mowimy o sytuacji realnej ... ???

I jak juz jestesmy tacy "dokladni" , przy pack'ach mowimy o szybkosci dla jakiej glowicy ? Czy glowica dwugniazdowa da ta sama szybkosc na min mocy , co glowica "normalna" , a moze trzeba dokupic "szybka" ??? Sa szybkie dla tego Packa ? I wracamy : na 1 czy 2 gniazda ?

Im dalej w las...

Cytat : "Różnica w cenie lamp generalnie wynika z tego jaką maksymalną moc oferują, a nie z czasów błysku."

Taaak ???? Jestes pewien ?

Obawiam sie ( bedac delikatnym w ocenie ), ze bladzisz.... I to bardzo. W kilku punktach. Odnosnie stabilnosci i regulacji mocy i koloru swiatla, zmiany koloru odnosnie zmiany mocy, czasu ladowania, czasu blysku... itp. itd.Jest tego troche.

A juz zupelnie na marginesie to "Ws" nie "WS".

Odpowiadajac na Twoje pytanie : TAK, sadze ze dla wiekszosci przypadkow czas blysku w okolicach 1/600s zamrozi ruch w "normalnych" sytuacjach planu zdjeciowego.

A zeby juz zupelnie Ci "namieszac" : sprawdz dla 1 konkretnej lampy : jaka ilosc swiatla jest emitowana poza czasem t0.5 i jaki wplyw ta ilosc swiatla ma na eskpozycje przy danej aperturze.

I zapewniam Cie, ze uzytkownikow lamp z "najwyzszej polki" jest w Polsce calkiem sporo... . Jak rowniez mozesz byc pewien, ze wychodza taniej niz 1500 systemowek na 1/128 mocy ( aby uzyskac pozadane "f" )... .

Na systemowkach swiat sie ani nie zaczyna, ani nie konczy.

Chyba, ze bladze... Ale wtedy razem ze mna bladzi Profoto, Broncolor i inni...

Nie pisz czegos, czego nie jestes pewien... .

Jacek_Z
29-11-2011, 12:59
Niektóre z rzeczy które piszesz świadczą o tym, że sie orientujesz w temacie, a inne o braku znajomości podstaw ("co mi po czasie t 0,1"), który jest sprawą najistotniejszą przy tym zagadnieniu.
Zarzucasz mi w praktyce łapanie za słówka, a sam to robisz (wytykając nawet wielkość znaków WS i Ws).
Napisałes bardzo długi post, w a nim nie tylko poprzekręcałeś moje stwierdzenia, ale wręcz napisałeś, ze ja mówię co innego niż mówiłem! Proszę nie manipulować moimi wypowiedziami tylko wiernie je cytować.
Przykład: gdzie napisałem, że najwyższa półka to gwarancja szybkiego błysku? Nawet w pewnym miejscu napisałem dokładnie tak:
Są bardzo dobre lampy o bardzo dużych mocach, z długimi czasami błysku. To, że są drogie to nieistotne. czyli precyzyjnie napisałem, że bardzo dobre, drogie (czyli najwyższa półka) mogą mieć długi czas błysku. Popatrz sobie na całą ofertę lamp i generatorów profoto czy broncolora. Mają lampy o wyżyłowanych parametrach, ale maja też "normalne" lampy (bądź generatory) mające długi czas.

Nie sprawdzalem dokladnie, ale podobno 1/600 jest granica dla zamrozenia ruchu . Piszesz tak ogólnikowo, że potem możesz się dowolnie wykręcać. Czy ta 1/600 to:
1. czas migawki aparatu
2. czas t 0,5
3. czas t 0,1
z kontekstu wynika, że piszesz o t 0,5, a to bzdura by taki czas mroził ruch. Kwestii t 0,1 w ogóle nie poruszałeś, a czasami migawki i pracą w trybie FP się też nie zajmowałeś. Więc miałeś na myśli t 0,5
sam spostrzegłeś, że ruch bywa różny, więc pisanie o mrożeniu przy 1/600 to przesada. Jeśli 1/600 to t 0,5 to taki czas nie zamrozi osoby w podskoku. Za to spokojnie wystarczy gdyby to był czas migawki lub czas t 0,1. Precyzja wypowiedzi by ci się bardzo przydała.
Co do 1/600 - obrazek masz na dole. Piszesz "podobno 1/600 wystarcza", a potem dorabiasz teorie, że tak musi być, a na końcu jako dowód na to podajesz informację, że ... masz lampy.

Cytat: Ale rozrózniasz moc 2400 WS i 500 WS?" A jak sadzisz ??? Przeczytaj DOKLADNIE moj poprzedni post i bedziesz wiedzial. Tylko nie pomijaj zadnych slow .... Zwlaszcza jak je cytujesz.
Nawet nie widzisz, że parametry które przytoczyłes nie świadczą o tym co zawarłeś we własnym wniosku to podsumowującym. O rozróżnianiu 2500 i 500 WS napisałem nie bez przyczyny. Trzeba było pomysleć dlaczego tak napisałem. Lampa 2500 WS ma dłuższy czas błysku, ale na pełnej mocy. Będąc ustawiona na 1/5 mocy ma krótszy czas błysku niż na full - tak? I ma, pracując na 500 WS, krótszy czas niż BRXi będąca na pełnej mocy. O to mi chodziło.

Kwestia do ktorej sie odnioslem bylo " tylko drogie lampy dadza krotki czas bysku" . Nie jest to prawda. No zgoda. Ale gdzie ja napisałem, że tylko drogie lampy dadzą krótki czas? Do czego się odnosiłeś? Zarzucasz mi złe cytowanie, ale może być sam przytaczał precyzyjniej to co ja piszę?

Nastepna rzecz to t0.1 i t0.5 . O jakim czasie naswietlania mowimy ? Zdaje sie , ze wiekszosc aparatow bez migawki centralnej ma czas x-sync 1/60s... W porywach do 1/250 . I co Ci po czasie t0.1 ???

( x-sync w odniesieniu do lamp studyjnych, zeby byc precyzyjnym ! )
Wiesz, nie lubię jak mnie ktoś traktuję z góry. Bo wtedy odwdzięczam sie tym samym. No wiec to co powyżej napisałeś świadczy o tym, że nie wiesz o co z tymi czasami chodzi, czyli w ogóle nie rozumiesz mojej wypowiedzi. Poczytaj sobie i się dowiedz co mi po czasie t 0,1. A jak już będziesz wiedział to wróć do dyskusji. Bo jesli nie wyłąpujesz że czas migawki nie ma tu wiele do rzeczy i mi serwujesz oczywistości o czasach migawki to znaczy, że jestesmy daleko w lesie. Tzn ty jesteś.

Mozna sadzic, ze wszyscy producenci lamp to idioci albo oszusci i dlatego podaja w specyfikacji t0.5... Albo , ze ma to sens... Porządni producenci podają oba czasy - zarówno t 0,5 jak i t 0,1. Natomiast nic dziwnego że chińczyki (uogólniam,) nie chwala sie kiepskim parametrem t 0,1 i po prostu go nie podają.
Problem może byc tez tego rodzaju, że początkujący fotografowie widząc tak słaby parametr a nie rozrózniając t 0,5 od t 0,1 (99,9% fotografów nie wie o co chodzi, nie wyłączając ciebie jak widać) uznawali by, że te lampy są kiepskie. A to nie w tym rzecz. Generalnie w fotografii studyjnej mrożenie ruchu nie jest jakimś priorytetem. Statystycznie nie jest to wielka ilośc sytuacji zdjęciowych. Jak sądzę ty także wielu takich zdjęc nie robisz. No chyba, że masz świetne lamy i nie wyłapujesz kwestii o których tu mowa.

Byc moze, w przeciwienstwie do Ciebie MAM sprzet, o ktorym pisze.... To, że masz sprzęt o którym piszesz o niczym nie świadczy. Musiałbyć go jeszcze używać do takego zastosowania o jakim mówimy. Bo jak byc go używał do mrożenia ruchu, to byś wiedział, że "podobno" 1/600 nie wystarcza do zamrożenia modelki w wyskoku. Wyobraź sobie, że tez mam lampy studyjne.

Poza tym GDZIE jest napisane w poprzednich postach, ze ma to byc KAZDY ruch. Czyli ruch poscisku karabinowego rowniez ??? Samolotu lecacego z predkoscia ponaddzwiekowa na wys 100m tez ??? Czy mowimy o sytuacji realnej ... ??? Oczywiście, że o tak ekstremalnych czasach nie mówimy. Mówimy np o modelce w wyskoku - zwróć uwagę na rozmycie dłoni, stóp.

Cytat : "Różnica w cenie lamp generalnie wynika z tego jaką maksymalną moc oferują, a nie z czasów błysku."

Taaak ???? Jestes pewien ?

Obawiam sie ( bedac delikatnym w ocenie ), ze bladzisz.... I to bardzo. W kilku punktach. Odnosnie stabilnosci i regulacji mocy i koloru swiatla, zmiany koloru odnosnie zmiany mocy, czasu ladowania, czasu blysku... itp. itd.Jest tego troche. Może byś zwrócił uwagę na słowo jakie teraz wytłuściłem? generalnie Oczywiście, że inne parametry też sa istotne (nie błądzę jak sugerujesz) i ze lampy lepsze kosztują więcej. Ale to oczywiste chyba? Podobnie jak to, że jak mamy te samą linie produktów tego samego producenta to lampa silniejsza jest droższa?

A zeby juz zupelnie Ci "namieszac" : sprawdz dla 1 konkretnej lampy : jaka ilosc swiatla jest emitowana poza czasem t0.5 i jaki wplyw ta ilosc swiatla ma na eskpozycje przy danej aperturze..No i właśnie to jest rzecz jakiej nie doceniasz najwyraźniej - widać nie masz potrzeb mrożenia ruchu. Ta ilość światła jest niestety wystarczająca do tego, by to co się porusza wyszło rozmyte. Popatrz na przykłady podane przez firmę broncolor - obrazek dałem na dole.

I zapewniam Cie, ze uzytkownikow lamp z "najwyzszej polki" jest w Polsce calkiem sporo... . Jak rowniez mozesz byc pewien, ze wychodza taniej niz 1500 systemowek na 1/128 mocy ( aby uzyskac pozadane "f" )... .

Na systemowkach swiat sie ani nie zaczyna, ani nie konczy. .Zgadzam się z tym, dlaczego wiec przytaczasz to jako polemikę ze mną? Nie musisz mnie o tym zapewniać ani do tego przekonywać. No ale co wynika z tego, że użytkowników lamp z najwyższej półki jest sporo?
Tak samo nie wiem co to ma do rzeczy, że 1500 systemówek jest droższych niż dobra lampa. Zmienia to jakoś fakt taki, że systemówka na 1/128 ma krótszy czas? Wiesz do czego autor pytania potrzebuje krótkich czasów? Może chce robić spadające krople wody - systemówka jest jak znalazł.

Chyba, ze bladze... Ale wtedy razem ze mna bladzi Profoto, Broncolor i inni...

Nie pisz czegos, czego nie jestes pewien... .:):):) rozumiem, że podparcie się nazwami tych firm i stawianie się z nimi w jednym rzędzie :) :) oznacza to, że prowadzisz szkolenia dla tych firm? :) Profoto razem z tobą, dobre sobie.

Mozna sadzic, ze wszyscy producenci lamp to idioci albo oszusci i dlatego podaja w specyfikacji t0.5... Albo , ze ma to sens... Czy profoto i broncolor to idioci? Podają nie istotny czas t 0,1???
Najciekawsze jest to, że właśnie te firmy sa tymi, które nie ukrywają informacji o t 0,1 i to tych firm niektóre porodukty są predysponowane do tego by mrozić ruch. Tymczasem ty twierdzisz, że wystarcza info o t 0,5. To po co te głupie profoto i broncolor to podają?
Ja nie twierdzę, że podawany czas t 0,5 jest nieważny. Ale jest niewystarczającą informacją dla tych, którzy chcą mrozić ruch. Dla nich ważny jest t 0,1.

Aha - mam lampy błyskowe, delikatnie mówiąc nie preferuję lamp systemowych (mam tylko jedną) ani nie lubię pracy w trybach FP. Natomiast studio błyskowe mam od 21 lat, oprócz wiedzy praktycznej mam także sporo wiedzy teoretycznej. I bardzo nie lubię jak ktos mi próbuje udowadniać, że czarne jest białe szczególnie w kwestiach błyskania. Tak wiec jak zaraz będziesz chciał wchodzic w polemikę (a jak widze po twoim elaboracie i przeczuleniu na tle błędów jakie wyłapałem - będziesz chciał) to sprawdź pierw to co będziesz pisał.
Odpuść sobie w dyskusji wycieczki w moją stronę, to także nie będe tego robił. Obowiązuje u mnie prosta zasada - nie rób drugiemu co tobie niemiłe. Pewnie ci miło teraz nie jest, ale mi tez nie było po twoich insynuacjach. Bo normalnie nie prowokowany to ja tak nie odpisuję na posty.

Masz pecha, że broncolor w swoich materiałach poruszył właśnie kwestię mrożenia ruchu dla czasu ... 1/600 :) i pokazał zdjęcia dla t 0,1 i t 0,5

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/832/zrzut20111129114835.jpg/)

Piotr_TRE
30-11-2011, 07:29
Napisalem kolejny dlugi post, ale skasowalem.

Nie rozumiesz, nie moj problem - nie bede ci tlumaczyl . Co nie zmienia faktu, ze piszesz glupoty liznawszy najwyrazniej temat z prospektu i/lub ciut z Elektrody .

Nie wiem jaki model masz, ale .. wątpie by to była 1/1000. Zapewne podałeś parametr t 0,5 a nie t 0,1.
Oczywiście, sa szybsze lampy, ale to generalnie drogi sprzet, mało u nas spotykany. Bo jest to górna półka produktów producentów z górnej półki :)

Najlepsze do mrożenia ruchu sa lampy systemowe pracujące ma ułamku mocy. Tam zmniejszenie mocy 2x to praktycznie 2x krótszy czas. Przy 1/128 są czasy rzędu 1/40.000 s

ZENUJACE....

W dodatku - jak kazdy prostak - niezwlocznie przechodzisz do oceny mojej wiedzy i osoby - nie odpowiadajac merytorycznie na argumenty ( no ale jak, skoro ich nie rozumiesz ) .

"teoretycznie , generalnie i w wiekszosci przypadkow" ma to sens. Najlepiej pisac w ten sposob. Nie wyrazasz przeciez zadnej opinii ! "mowi sie, ze " , ... .

Ale w rzeczywistosci gdzie zaczynaja sie KONKRETY ( TA lampa TA moc TEN czas t0.5 i t0.1 , TA ilosc emisji poza t0.5 dla TEJ APERTURY ) , zadnego niestety....

No ale masz jeszcze swoje systemowki :):):) Kup sobie LAMPE+PACK. JEDNA. PRAWDZIWA. Za 20.000 PLN. Warto. Zobaczysz. I moze przestaniesz pisac brednie...

Adieu ! Dla mnie EOT . Nie masz ani wiedzy ani klasy .

Odnosnie 1ego pytania w watku... widzisz lamelke , wiec to problem czasu synchro aparatu, nie czasu swiecenia lampy. Wiekszosc aparatow ma dla lamp studyjnych ( wyzwalanaych po kablu z gniazda X ) czas synchro 1/60s ( pomijam sredni format ! ) . Rozwiazaniem jest : wyzwalacz radiowy z sanek(!) lub wyzwolenie lamp studyjnych fotocela z lampy na sankach - vic w tym, ze lampa na sankach/radio "wymusza" szybszy czas synchronizacji niz masz z gniazda X. I nie ma tu zadnej filozofii. Jesli masz lampy z dlugim czasem emisji to masz "lzej" ;) - metoda z fototv zadziala .

malita
30-11-2011, 10:36
Może Jacek_Z ma rację ? Piotr_TRE zobacz film http://vimeo.com/32792549 - oni nie oszukują :-))

Jacek_Z
30-11-2011, 12:54
"teoretycznie , generalnie i w wiekszosci przypadkow" ma to sens. Najlepiej pisac w ten sposob. Nie wyrazasz przeciez zadnej opinii ! "mowi sie, ze " , ... .
!. W ten spsób zabezpieczam się przed łapaniem za słówka, co lubisz robić
2. Jest mnóstwo przypadków będących odstępstwem od pewnych rzeczy. Stąd konieczność uzywania takich słów.

Skoro materiały Broncolora cie nie przekonuja to ja tez cie nie przekonam. Masz to pokazane na zdjęciach, kolega podlinkował film. I nadal nic. Jestes strasznie odporny na wiedzę.
Szkoda czasu na dyskusje, masz racje.

Jeśli jeszcze raz będziesz sie odnosił do poziomu intelektualnego interlekutora, a nie do zagadnień o jakich sie dyskutuje to dostaniesz w "nagrodę" odpoczynek na jakiś czas od tego forum. Ostrzegam.
Na razie dostajesz kartkę - za prostaka.

malita - dzięki za filmik (potwierdzający dokładnie to o czym mówię). To materiały Broncolora. Profoto w drodze rewanżu mogłoby nakręcić identyczny filmik, tylko inaczej dobierając sprzęt i wyszło by na to, że profoto sa lepsze niż broncolory :) To takie wojenki między producentami :) Tak naprawde to obie firmy są topowe, mozna uzyc analogii z wojenkami nikon vs canon.

Sapphiron
30-11-2011, 13:10
ZENUJACE....

W dodatku - jak kazdy prostak - niezwlocznie przechodzisz do oceny mojej wiedzy i osoby - nie odpowiadajac merytorycznie na argumenty ( no ale jak, skoro ich nie rozumiesz )

Oooj chyba ktoś zarobi banana za obrażanie...

grzehuu
30-11-2011, 17:08
no, ja tez się dziwie ze kolega dostał tylko kartkę zamiast papa i wypierpapier....