PDA

Zobacz pełną wersję : Szara karta - jak ją używać

Jacek B.
19-02-2007, 19:18
witajcie, Jaki jest najleprzy sposób na ustawienie balansu bieli? czytałem w óżnych wątkach ze szara karta ale nigdy nie używałem. Robię głównie w jpg i czasem nie jest tak jak bym chciał i nie mogę tego dobrze ustawic. Znalazłem coś takiego w necie:
http://www.allegro.pl/item166265737_szara_karta_zestaw.html
Ale nawet gdybym kupił to nie wiem jak to użyć z moim aparatem.
pozdawiam

Erie
19-02-2007, 19:23
witajcie, Jaki jest najleprzy sposób na ustawienie balansu bieli? czytałem w óżnych wątkach ze szara karta ale nigdy nie używałem. Robię głównie w jpg i czasem nie jest tak jak bym chciał i nie mogę tego dobrze ustawic. Znalazłem coś takiego w necie:
http://www.allegro.pl/item166265737_szara_karta_zestaw.html
Ale nawet gdybym kupił to nie wiem jak to użyć z moim aparatem.
pozdawiam

wycelowujesz aparat na tą karte a nastepnie wybierasz sobie balans bieli - tryb PRE (czyli samodzielnie ustawiany przez użytkownika), robisz zdjęcie i aparat ustawia sobie parametry balansu bieli - dokładny opis tego działania dla Twojego aparatu jest zawarty w instrukcji

Jacek B.
19-02-2007, 19:39
wycelowujesz aparat na tą karte a nastepnie wybierasz sobie balans bieli - tryb PRE (czyli samodzielnie ustawiany przez użytkownika), robisz zdjęcie i aparat ustawia sobie parametry balansu bieli - dokładny opis tego działania dla Twojego aparatu jest zawarty w instrukcji
Nie mam niestety chwilowo instukcji i dlatego szukam pomocy u forumowiczów. czyli najpierw Balans na PRE, potem cykam w szarą kartę i co dalej?Balans ustawiony?Aparat sam dobiera ten balans? Jestem w tych spawach zielony. Jaką kartę polecaie?

Erie
19-02-2007, 19:54
Nie mam niestety chwilowo instukcji i dlatego szukam pomocy u forumowiczów. czyli najpierw Balans na PRE, potem cykam w szaą kartę i co dalej?Balan ustawiony?Aparat sam dobiera ten balans? Jestem w tyh spawach zielony. Jaką kartę polecaie?

w D80 jest tak (nie pamietam czy tak samo było w D70/D70s)

1. naciskasz przycisk WB i za pomocą pokrętła wybierasz PRE (na wyśiwetlaczu)
2. puszczasz na moment przycisk WB po czym naciskasz ponownie i trzymasz - na wyświetlaczu PRE zacznie migać
3. robisz zdjęcie szarej lub białej karcie (kadr musi być w pełni wypełniony tą kartą) - aparat zmierzy balans bieli
4. na ekranie wyświetli się komunikat 'Good' alb 'no Gd' - pierwszy oznacza prawidłowe ustawienie balansu bieli

jeśli się nie mylę to tak samo było w D70

pozdrawiam
Erie

pawel
19-02-2007, 20:59
Wydaje mi się, że do ustawienia WB nie trzeba kupować od razu szarej karty.. Powinna wystarczyć dowolna kartka/karton w kolorze białym, szara karta służy do ustalania ekspozycji i mimo, że pewnie można jej z powodzeniem użyć do regulacji WB, to drożej wychodzi. Poza tym na białej kartce łatwiej by było ustalać balans przy niższym poziomie oświetlenia. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.

Jacek B.
19-02-2007, 21:43
Z tego co kolega Erie napisał wynika że ustawienie tego balansu jest dość łatwe. A jakie jest fabryczne ustawienie WB PRE bo wydaje mi się że jak ustawię teraz na pre to apaat zachowuje się tak jak auto WB. Czy zwykły biały papier też się nadaje do dego?

Erie
19-02-2007, 22:12
Samodzielne ustawienie balansu PRE jest bardzo łatwe, w przypadku stanu zerowego (fabrycznego) są to współczynniki neutralne, czyli 0 dla dodawania i 1 dla mnożenia, bowiem balans bieli to odpowiednie przemnożenie i przesunięcie kanałów R i B względem G (dokładnych wzorów nie mam w głowie, ale są do znalezienia jak ktoś bardzo potrzebuje - polecam IEEE i wejście z dobrej uczelni). Co do używania białej kartki - przydaje się to dokładnie tak samo jak szara karta, z tym że wynik jest odrobinę zafałszowany, gdyż jak wiadomo biel w przypadku kartki A niekoniecznie odpowiada bieli kartki B. Ja ustawiam sobie balans bieli na karteczkę papieru MATT (o gramaturze 240 gram - taka tekturka już) Epsona którą mam w torbie cały czas.

Pozdrawiam
Erie

Jacek B.
19-02-2007, 23:28
Samodzielne ustawienie balansu PRE jest bardzo łatwe, w przypadku stanu zerowego (fabrycznego) są to współczynniki neutralne, czyli 0 dla dodawania i 1 dla mnożenia, bowiem balans bieli to odpowiednie przemnożenie i przesunięcie kanałów R i B względem G (dokładnych wzorów nie mam w głowie, ale są do znalezienia jak ktoś bardzo potrzebuje - polecam IEEE i wejście z dobrej uczelni). Co do używania białej kartki - przydaje się to dokładnie tak samo jak szara karta, z tym że wynik jest odrobinę zafałszowany, gdyż jak wiadomo biel w przypadku kartki A niekoniecznie odpowiada bieli kartki B. Ja ustawiam sobie balans bieli na karteczkę papieru MATT (o gramaturze 240 gram - taka tekturka już) Epsona którą mam w torbie cały czas.

Pozdrawiam
Erie

chyba poczekam na moją instrukcję... Zbyt skomplikowanym językiem napisałeś. W zasadzie to ja nie chcę nic obliczać tylko mieć ładne kolory na zdjęciach. To co ustawiam ręcznie za pomocą możliwych do wyboru ustawień a więc światło żarowe i inne, nie zawsze mi się udaje. Chcę spróbować teaz na tą kartkę bo dobe opinie o tej metodzie czytałem.Ale dzięki za pomoc coś z tego zawsze się człowiek nauczy.
pozdawiam

Erie
19-02-2007, 23:33
chyba poczekam na moją instrukcję... Zbyt skomplikowanym językiem napisałeś. W zasadzie to ja nie chcę nic obliczać tylko mieć ładne kolory na zdjęciach. To co ustawiam ręcznie za pomocą możliwych do wyboru ustawień a więc światło żarowe i inne, nie zawsze mi się udaje. Chcę spróbować teaz na tą kartkę bo dobe opinie o tej metodzie czytałem.Ale dzięki za pomoc coś z tego zawsze się człowiek nauczy.
pozdawiam

Nieeee, Ty nic nie obliczasz - to aparat robi te obliczenia aby dopasować balans bieli do tego co Ty oczekujesz. Twoim zadaniem jest tylko wskazać ten punkt ma być biały lub neutralnie szary i koniec, a aparat ma sam sobie policzyć tak aby to było szare lub białe. Zaraz wkleję zdjęcia to zobaczysz o co mi chodzi (tylko musze je wywołać, zmniejszyć i na imageshacka wrzucić).

Prezentacja działania PRE (na ścianę... powiedzmy, że białą) - oświetlenie pokoju 2,5 x 3,5 m za pomocą wściekle żółtego światła

automatyczny balans bieli

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img238.imageshack.us/img238/6134/imgautosc5.jpg)

wybrany balans bieli na żarówkę

źródło (http://img483.imageshack.us/img483/9481/imgbulbyf3.jpg)

balans PRE

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/1281/imgpreao7.jpg)

Zdjęcia nie są tożsame, bo jakoś nie wyszło mi wykadrowanie dokładnie tego samego ujęcia (co chyba jest zrozumiałe)

Na podstawie wartości ochyleń od neutralnego światla dla tej ściany aparat skorygował kanały R i B tak, aby kolory zostały zreprodukowane poprawnie.

pozdrawiam
Erie

Jacek B.
20-02-2007, 00:41
dzięki!
Bardzo dobze pokazałeś działanie balansu PRE. Nie ma co się dużo rozpisywać, różnica jest kolosalna.Szkoda że z żarowym tak słabo sobie radzi aparat. Zaaz wrócę do domu z pracy i sprawdzę jak to dokładnie działa. Zastosuję tą metodę że najpierw kadruję na kartkę potem WB na PRE, potem pstryknę fotkę tej kartce i zobaczę jak będą leciały następne zdjęcia. Jeśli mam to zobić jeszcze inaczej to poszę o wskazówki.Pozdawiam

marqus
20-02-2007, 01:19
... - podziwiam Twoja cierpliwosc ... i wytlumaczyles to extra ...

Erie
20-02-2007, 01:26
... - podziwiam Twoja cierpliwosc ... i wytlumaczyles to extra ...

moją co? cierpliwość? raczysz sobie żartować Drogi Panie z biednego człowieka (zapytaj się mojej Małżonki o to czy ja jestem cierpliwy haha, dobre - uśmiałem się do łez - cierpliwy Erie to jak gorące lody)

Jacek B.
20-02-2007, 10:42
w końcu udało mi się ustawić Balans PRE i pojawił się napis Good. Faktycznie to nie jest trudne. W świetle żarowym tam gdzie fotki wychodziły żółte, teraz biel jest faktycznie bielą. Ustawiałem na zwykłą kartkę z drukarki więc nie wiem ile procent światła odbija. Wiem że najleprza byłaby szarakarta 18%. Jaką niedrogą polecacie? Lub może bardziej ekonomoczny domowy sposób ktoś ma bo wydaje mi się że na tą kartkę papieru co ja użyłem to za blade kolory wyszły.Biel piękna ale niektóre lekko żółtawe elementy, na zdęciu też białe wyszły (w świetle żarowym) a z teg co wiem chyba nie ma już możliwości korekcji ustawienie pre.

Erie
20-02-2007, 12:00
Jacku, głownym przeznaczeniem szarej karty 18% nie jest ustawianie balansu bieli (to jest jakby zastosowanie bonusowe), ona głównie służy do określenie ekspozycji (ktoś tam kiedyś stwierdził że zdjęcia mają średnią jasność odpowiadającą 18% szarości i dlatego tak jest). Co do kartki z drukarki - każda kartka ma swoją bardziej lub mniej białą 'biel'. Pewnie dlatego wyszło w ten sposób u Ciebie, bo lekko przebijało przez kartkę tło, a poza tym zwykłe kartki do drukarki (takie Polspeedy itp) to makulatura i do białego temu daleko. Spróbuj podejść do jakiegoś sklepu komputerowego, tam czasem można kupić na sztuki arkusze papieru foto - on powienien być zdecydowanie lepszy (ja np. takiego używam) - koszt jakies 2 PLN za arkusz.

Pozdrawiam
Erie

jareks
20-02-2007, 12:09
A ja mam jescz jedno pytanie. Czy robiac pomiar PRE musze mierzyc balans bieli z np. kartki za kazdym razem robiac zdjecia w innych warunkach czy wystarczy zrobic sobie ten pomiar raz i go zawsze stosowac?

vuki
20-02-2007, 12:17
A ja mam jescz jedno pytanie. Czy robiac pomiar PRE musze mierzyc balans bieli z np. kartki za kazdym razem robiac zdjecia w innych warunkach czy wystarczy zrobic sobie ten pomiar raz i go zawsze stosowac?

do kazdych warunkow robisz od nowa PRE

adyton
20-02-2007, 12:18
Balans bieli z PRE jest wyłącznie odpowiedni dla sytuacji zastanej w danym miejscu. Nie da się zrobić jednego pomiaru i wykorzystywać go później dla wszystkich robionych zdjęć (chyba, że będą robione w zbliżonych warunkach i oświetleniu, co pomiar) Przy zmianie warunków otoczenia, trzeba ponowić pomiar. Na tym te udogodnienie właśnie polega.

jareks
20-02-2007, 12:29
To jak mierzyc balans bieli - w dzien (w sloncu czy w cieniu), w nocy (pod latarnia czy w ciemnym miejscu)

Jacek B.
20-02-2007, 12:33
Mierzyć należy dokładnie w tym miejscu w który znajduje się fotografowana osoba lub przedmiot, ale co do słonecznego dnia to też jestem ciekaw czy cień czy słońce. Z grugiej strony w słoneczny dzień całkiem dobrze radzi sobie AWB moim zdaniem. Co do kartki A4 z drukarki to faktycznie idealna biel to to nie jest. Znalazłem też kawałek szarej kartki i z nią próbowałem ustawić. Efekty też w miarę zadowalające. Szkoda że nie można sobie wydrukować takiej szarości dla R-210 G-210 B-210, raczej zwykła domowa drukarka nie da rady tego zrobić. Ale jeśli już ustawiać PRE to z białą czy szarą kartą? Jakie to ma znaczenie i czy to obojętne?

Erie
20-02-2007, 12:35
Jarku, pomiar PRE robisz zawsze gdy tego potrzebujesz, czyli np w dzień, w lesie robisz sobie pomiar dla sytuacji dzien, las, w nocy pod latarnią (sodową jeszcze) robisz sobie pomiar PRE dla sytuacji noc, oświetlenie sodowe. Niestety nie masz możliwości określić sobie np. 100 takich pomiarów bo za każdym razem jak zrobisz pomiar PRE to poprzedni idzie papa i w sytuacji analogicznej znów musisz zrobić pomiar PRE.

Pozdrawiam
Erie

Erie
20-02-2007, 12:39
Mierzyć należy dokładnie w tym miejscu w który znajduje się fotografowana osoba lub przedmiot, ale co do słonecznego dnie to też jestem ciekaw czy cień czy słońce. Z grugiej strony w słoneczny dzień całkiem dobrze radzi sobie AWB moim zdaniem.

Jacku, w dzień różnica między obszarem nasłonecznionym i zacienionym jest rzędu tysięcy K, wiec dla kazdego przypadku robisz nowy pomiar PRE. Np. na polanie robisz zdjęcia dziewczynie - dajesz jej do ręki kartę, mierzysz (masz teoretycznie idealny pomiar), potem chcesz zrobić jej zdjęcie pod lasem, ale... tam już jest cień - znów do łapki karta, pomiar PRE i gotowe.

Pozdrawiam
Erie

Jacek_Z
20-02-2007, 12:55
tytułem uzupełnienia - w d200 jest możliwość zapisania (i nazwania) 4+1 pomiarów PRE
można więc zrobić dwa pomiary - cieniu i w słońcu, a potem odpowiednio przestawiac wybór PRE

Warunki oświetleniowe (zaleznie od pory dnia, zachmurzenia itd) potrafia sie dośc szybko zmieniać - i po godzinie i tak bym proponował ponowne pomiary, mimo, że na oko nie widać zmian. A jak juz sie zmieni pogoda - to oczywiste.
Dlatego plenerze ważne jest dobre WB auto (nie podoba mi sie to w d70, jest zawodny w trochę niestandartowych sytuacjach)
W ciągu dnia mając ciągle bezchmurne niebo, w róznych godzinach będzie rózna temperatura barwowa - w konsekwencji powinno być inne WB.

Erie
20-02-2007, 13:01
Jacku opisane przeze mnie sytuacje były tylko poglądowe, faktycznie masz rację co do zmiennej temperatury barwowej światła w ciągu dnia - są nawet odpowiednie wykresy dla danej pory roku jak ktoś chce, bo to też różnie z tym. W moich powyższych postach nie zakładałem że sesje w plenerze będą po 2-3 godziny w jednym miejscu (myślałem bardziej o fotkach amatorkich w czasie wycieczek/ spacerów niż... rozstawiamy statyw, modelka sie przebiera z jednego ciuchu w drugi i tak przez 6 godzin ;).

A co do D200 - w końcu czymś musi się różnić od D80 prawda? ;)

Jacek B.
20-02-2007, 13:20
oczywiście jeśli będziemy pstrykali z lampą to pomiaru PRE dokonujemy również z lampą tak?

Jacek_Z
20-02-2007, 13:27
oczywiście jeśli będziemy pstrykali z lampą to pomiaru PRE dokonujemy również z lampą tak?
to wtedy - jak chcesz byc taki perfekcjonista - robimy na nef, bo pomieszasz najprawdopodobniej 2 swiatła o róznej temperaturze. Na kazdym z ujęc mozesz miec inne proporcje błysku i zastanego na obiekcie który cie interesuje - i na komputerze otwierając zastosujesz nieco inne WB.
choc oczywiście wszystkie ujęcia będą dość blisko siebie jeśli chodzi o WB.

Erie
20-02-2007, 13:38

no tu mogą być jaja - bo np. lampa walnie prosto w karte i karta będzie całkowicie biała (prześwietlona) i wówczas wyniki są skopane

pomiar PRE na białą kartę

źródło (http://img521.imageshack.us/img521/181/prebg4.jpg)

pomiar AUTO

źródło (http://img76.imageshack.us/img76/5049/autocd6.jpg)

pomiar flash (zdefiniowany w aparacie)

źródło (http://img503.imageshack.us/img503/1949/flashhd0.jpg)

ten ostatni jest najbvardziej prawidłowy (zblizony do tego co ja widzę w domku)

pozdrawiam
Erie

edit: heh dodatkowo Jacek mnie ubiegł z NEFem i mieszaniem źródeł światła

Jacek B.
20-02-2007, 14:06
lampa walnie prosto w karte i karta będzie całkowicie biała (prześwietlona) i wówczas wyniki są skopane

a co jeśli odbijam światło od sufitu lub używam nasadki rozpraszającej? Nie walę na wprost, śwatło z lampy bierze dosć duży udział w fotografowaniu danej sceny ale nie jest jedynym światłem bo dużą rolę odgrywa też zastane. Mam tu na myśli np salę weselną i jpg.

Erie
20-02-2007, 14:20
a co jeśli odbijam światło od sufitu lub używam nasadki rozpraszającej? Nie walę na wprost, śwatło z lampy bierze dosć duży udział w fotografowaniu danej sceny ale nie jest jedynym światłem bo dużą rolę odgrywa też zastane. Mam tu na myśli np salę weselną i jpg.

to wówczas masz tą sytuację co opisał Jacek_Z - mieszane świateł o różnej temperaturze barwowej, dodatkowo wówczas przy kazdym ujęciu masz lekko inną sytuację - choćby balonik przesłoni jedną z lamp albo coś takiego - ja wolałbym w tym momencie zdać się na NEFa i tryb AUTO (lub PRE) i korygować potem delikatnie tego NEFa, niż zdać sie na pomiar PRE i JPGa

pozdrawiam
Erie

Remoolus
29-03-2009, 20:53
Wydaje mi się, że do ustawienia WB nie trzeba kupować od razu szarej karty.. Powinna wystarczyć dowolna kartka/karton w kolorze białym, szara karta służy do ustalania ekspozycji i mimo, że pewnie można jej z powodzeniem użyć do regulacji WB, to drożej wychodzi. Poza tym na białej kartce łatwiej by było ustalać balans przy niższym poziomie oświetlenia. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.

Paweł masz rację. Zarówno białej jak i szarej karty można użyć do pomiaru balansu bieli. Biała lepiej sprawdzi się w warunkach słabego oświetlenia.

Dopiszę jeszcze co myślę na temat zdzierania kasy z biednych fotografów.
Otóż wszyscy którzy sprzedają ustrojstwa w rodzaju szarych kart rozpisują się na temat jaki to ich produkt jest doskonały i zapewniają że nie można samemu wykonać wzornika do ustawienia balansu bieli. Moim zdaniem mylą się.
Jasne jest że każdy profesjonalista postara się kupić produkt oryginalny i drogi aby być pewnym, że zdjęcia wyjdą takie jak mają wyjść.
Co do fotografów amatorów - kawałek dobrego kartonu grubości 0,5 mm + drukarka atramentowa + program graficzny w którym dobieramy kolor według wartości: dla CMYK'a C-0 / M-0 / Y-0/ K-18 ; dla RGB R-172 / G-172 / B-172
Teoretycznie wyjdzie nam neutralna 18% szarość. Wypełniamy tym kolorem naszą kartkę, jakość druku ustawiamy na 100% i drukujemy.
Jeśli mamy znajomego drukarza, to w drukarni zrobi on to dużo dokładniej. Wydruk z domowej drukarki będzie oczywiście "niedokładny" i "nieprofesjonalny" ale nawet do profesjonalnych zastosowań w zupełności wystarczający.
Jeśli do pomiaru chcemy użyć białej kartki, to wybierzmy papier o jak największym wskaźniku białości.

Miałem okazję wypróbować zarówno drogie szare karty jak i różnego rodzaju wynalazki typu WB-Cap (taki dekielek na obiektyw). Porównując wyniki z pomiarem wykonanym przy pomocy karty wydrukowanej samodzielnie mogę wszystkich zapewnić, że efektów nie da się odróżnić gołym okiem, chyba że ktoś naprawdę będzie chciał się przyczepić. Ważne aby użyć neutralnej szarości. Na dobrą sprawę czy to będzie 18%, 19%, czy też 17% też nie zrobi kolosalnej różnicy.

To tyle. Nie dajcie się nabrać i naciągnąć na zakup szarej karty za grubą kasę. Za 4 złote zrobicie wzornik który na 100% spełni Wasze oczekiwania.

W1LOVE
18-05-2009, 14:17
Odkopie troszkę temat :)
A co jeśli nie mam możliwości wydrukowania w takich wartościach, żeby ta szarość wynosiła 18% ?
Mogę iść do papierniczego i kupić szary karton ? Czy to się sprawdzi ?

Erie
18-05-2009, 22:29
Odkopie troszkę temat :)
A co jeśli nie mam możliwości wydrukowania w takich wartościach, żeby ta szarość wynosiła 18% ?
Mogę iść do papierniczego i kupić szary karton ? Czy to się sprawdzi ?

ech... po co Ci szarość? do ustawiania WB czy do ustawiania ekspozycji? jak do ekspozycji to szary karton będzie marny bo chodzi własnie o te 18% szarości, jak do WB to tez będzie nienajlepszy bo skąd masz wiedziec co to za szary (zimny szary, czy ciepły szary)

W1LOVE
19-05-2009, 16:30
ech... po co Ci szarość? do ustawiania WB czy do ustawiania ekspozycji? jak do ekspozycji to szary karton będzie marny bo chodzi własnie o te 18% szarości, jak do WB to tez będzie nienajlepszy bo skąd masz wiedziec co to za szary (zimny szary, czy ciepły szary)

No dobra, to czego mam użyć żeby super poprawnie ustawić ekspozycję i WB w słoneczny dzień ?
Szukam domowych sposobów; kartka A4 biała wystarczy ?
Dzięki

mpwt
19-05-2009, 16:42
No dobra, to czego mam użyć żeby super poprawnie ustawić ekspozycję i WB w słoneczny dzień ?
Szukam domowych sposobów; kartka A4 biała wystarczy ?

Użyj suwaka WB przy wywoływaniu RAWa.

Jacek_Z
19-05-2009, 17:26
No dobra, to czego mam użyć żeby super poprawnie ustawić ekspozycję ..teoretycznie powinno się wtedy mierzyć punktowo na szara kartę, ale pod pewnymi warunkami. Np że na zdjęciu będziesz miał i biele i czernie, a ta szarość będzie "po środku". Najczęściej tak nie jest, więc idealnie wcale nie będzie na szarą kartę, a na histogram.

monti
22-05-2009, 11:08
Ustawiam WB w pomieszczeniu oświetlanym przez jarzeniówki na białą kartę bez lampy na programie A i obiektyw nie może wyostrzyć obrazu (jasna kropeczka miga w lewym rogu - Nikon d70). Czy coś takiego wpływa na ustawienie odpowiedniego światłą? Czy nie ma to znaczenia?
Jak ustawiam WB z lampą to wyświetla No Good a bez lampy wyświetla Good - czemu tak się dzieje?

Jacek_Z
22-05-2009, 11:59
Ustawiam WB w pomieszczeniu oświetlanym przez jarzeniówki na białą kartę bez lampy na programie A i obiektyw nie może wyostrzyć obrazu (jasna kropeczka miga w lewym rogu - Nikon d70). ... Czy nie ma to znaczenia?

oczywiście, że tak się dzieje, bo na kartce nie ma kontrastowego punktu by AF mógł sie ustawić.
Zupełnie się tym nie przejmuj. Wyłącz AF, albo złap ostrość na czyms innym i przekadruj na kartkę.
To czy kartka jest ostra czy nie, nie ma znaczenia, ważny jest tylko jej neutralny kolor.
Kartka ma wypełniac cały kadr!

Jak ustawiam WB z lampą to wyświetla No Good a bez lampy wyświetla Good - czemu tak się dzieje?zapewne z lampą prześwietlasz i nie mieścisz się w zakresie pomiarowym.
Ustawianie WB pre przy pracy na TTL, w świetle mieszanym jest problematyczne. Czasami nawet takie ustawianie nie ma większego sensu, bo w różnych miejscach gdzie będziemy fotografowali będą inne proporcje zastane/błysk.

Jendrek.gd
06-11-2009, 12:48
I co wtedy zrobić, jak jest zastane/błysk jak nie chce się walczyc z Nef-ami

jackrabbit
06-11-2009, 15:54
jak sie nie chce to trzeba sie pogodzic ze zdjecia beda jakie beda ;)

ja do pomiaru WB uzywam po prostu czegos bialego, bialej sciany, koszulki kolegi... jak na moje kaprawe oko wychodzi idealnie :)

Fibie
20-01-2011, 20:56
A jak tak zadam pytanie z innej beczki. Ma to jakieś znaczenie czy szara karta jest pomięta czy nie ? Dzisiaj właśnie przyszła mi z allegro i jest pognieciona prawie tak samo jak blenda.
Pozdrawiam.

Erie
20-01-2011, 22:14
A jak tak zadam pytanie z innej beczki. Ma to jakieś znaczenie czy szara karta jest pomięta czy nie ? Dzisiaj właśnie przyszła mi z allegro i jest pognieciona prawie tak samo jak blenda.
Pozdrawiam.

jeżeli to jest coś składanego typu tribalance lastolite'a to zawsze będzie pognieciona (od składania), ale znaczenia to nie ma zbyt dużego (chociaż pewne ma, ale pomijalne)

marszull
20-01-2011, 22:17
pogniecenia nie maja zadnego znaczenia, czy tez jak napisal Erie - pomijalne.
Ale jako ciekawostka to tribalance lastolite jest prawie idealnie gladka :)

!AGresT
20-01-2011, 22:59
Nawiązując do tytułu, czyli jak używać. O ile oczywiście pozwalają okoliczności, robię pierwsze zdjęcie z kartą (taki pasek od PhaseOne z czarnym, szarym i białym kwadratem) a później przy wywoływaniu RAWa klikam na niego próbnikiem. U mnie sprawdza się np. w sytuacjach mieszanego światła.

marszull
20-01-2011, 23:25
Moim zdaniem to chyba najlepszy sposob, ja tak samo potem w LR sutawiam WB
aha przy kazdej zmianie oswietlenia (takiej znacznej) robie nowe zdjecie z karta

bialogardzianin
30-09-2011, 13:02
teoretycznie powinno się wtedy mierzyć punktowo na szara kartę, ale pod pewnymi warunkami. Np że na zdjęciu będziesz miał i biele i czernie, a ta szarość będzie "po środku". Najczęściej tak nie jest, więc idealnie wcale nie będzie na szarą kartę, a na histogram.

Jacku i inni znawcy tematu- proszę o wyjaśnienie w kilku słowach, jak wykorzystać wzornik z polami białym, szarym i czarnym do obserwacji histogramu (lastolite i inne firmy mają takie wzorniki)? Zakładamy, że ustawiam punktowym EV na szare pole a potem robię zdjęcie całego wzornika (w kadrze wszystkie trzy pola) i sprawdzam rozkład krzywej czy też mam mierzyć punktowo na środek wzornika, ale pomiar będzie uwzględniać pole białe i czarne?
Proszę o odpowiedź na pytanie: czy możliwe jest ustawienie poprawnego WB (pipeta) i poprawnej ekspozycji w post procesie, jeśli w fazie wykonania zdjęcia nie ustawiło się poprawnego WB i ekspozycji (światła i cienie), a jedynie sfotografowano w kadrze wzornik z trzema polami? Czy warunkiem skutecznego i poprawnego ustawienia balansu bieli oraz poziomów jest wyłączenie trybu auto w aparacie?
Pytanie dodatkowe, w kontekście powyższego zagadnienia: jaki jest sens użycia produktu lastolite tribalance (trójkątna blenda z ekranem srebrnym, a z drugiej strony wzornik bieli, szarości i czerni), skoro po dokonaniu pomiaru na wzornik, zmieni się ekspozycja po doświetleniu srebrnym ekranem? Z góry serdeczne dzięki za wyjaśnienia i rozwianie mych wątpliwości.

Pozwolę sobie wkleić tu zdjęcie (przepraszam za czarne prostokąty), z którym mam problem (jak i wszystkimi pozostałymi w tej scenie). Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego po kliknięciu pipetą LR na pole neutralnie szare, WB ustawiony został na wartość temp. dość ciepłą (popołudnie, to mnie nie razi akurat) ponad 5000K oraz wartość tint +24, co wpłynęło na taki a nie inny kolor skóry?

źródło (http://iv.pl/)

Jacek_Z
30-09-2011, 14:58
.. Zakładamy, że ustawiam punktowym EV na szare pole a potem robię zdjęcie całego wzornika (w kadrze wszystkie trzy pola) i sprawdzam rozkład krzywej czy też mam mierzyć punktowo na środek wzornika, ale pomiar będzie uwzględniać pole białe i czarne?Jesli punkt (to nie taki punkt, zaleznie od ustawienia i konkretnego body to około 2% kadru) cały się mieści na szarym, to nie jest uwzględniane białe i czarne, bo niby jak? I bardzo dobrze, że nie jest :)
Co do histogramu - o ile w kadrze miałeś tylko próbnik, wypełniający 100% kadru, to będziesz miał 3 piki i pokaże ci to jaka masz rozpiętość sceny, czy mieści sie to między 0 a 255. Tak naprawde rozpiętość realnej sceny może być przeciez większa. Bo będące w kadrze źródło światła (np słońce, lampa) będa jaśniejsze od bieli próbnika, a od czerni próbnika mogą być ciemniejsze ciemne rzeczy będące w kadrze w cieniu.

.Proszę o odpowiedź na pytanie: czy możliwe jest ustawienie poprawnego WB (pipeta) i poprawnej ekspozycji w post procesie, jeśli w fazie wykonania zdjęcia nie ustawiło się poprawnego WB i ekspozycji (światła i cienie), a jedynie sfotografowano w kadrze wzornik z trzema polami? Czy warunkiem skutecznego i poprawnego ustawienia balansu bieli oraz poziomów jest wyłączenie trybu auto w aparacie?Próbnik wystarczy, nawet w Auto. Na zdjęciach widzę cos lepszego - możesz sobie zrobić krzywe dobre dla tego oswietlania i mieć oddane prawie idealnie kolory.

.Pytanie dodatkowe, w kontekście powyższego zagadnienia: jaki jest sens użycia produktu lastolite tribalance (trójkątna blenda z ekranem srebrnym, a z drugiej strony wzornik bieli, szarości i czerni), skoro po dokonaniu pomiaru na wzornik, zmieni się ekspozycja po doświetleniu srebrnym ekranem?Tak i nie :)
1. Pomiar możesz korygować, wiesz przecież co robisz. Zakłada się, że operator sprzetu jest inteligentny
2. naświetlenie ustawia sie tak, by nie było przepałów, czyli na najjaśniejsze światła. Tymczasem blenda nie dodaje nam świata w miejscu świateł, tylko w cieniach. Więc praktycznie nie powiększa nam przepałów, pomiar zrobiony bez blendy będzie też OK.

Pozwolę sobie wkleić tu zdjęcie (przepraszam za czarne prostokąty), z którym mam problem (jak i wszystkimi pozostałymi w tej scenie). Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego po kliknięciu pipetą LR na pole neutralnie szare, WB ustawiony został na wartość temp. dość ciepłą (popołudnie, to mnie nie razi akurat) ponad 5000K oraz wartość tint +24, co wpłynęło na taki a nie inny kolor skóry?

Czy uważasz, że kolor skóry jest zły? W takim światle to ona będzie taka.
Co do wartości K jakie pokazuje oprogramowanie nie-nikonowskie to nie zwracaj uwagi na cyferki. Ma się dzieki tej skali K informacje w jaka stronę sie poruszać, ale PS czy LR nie pokazują prawdziwych wartości. Prawdziwe możesz odczytac jedynie w oprogramowaniu nikonowskim - NX.
Otwórz sobie ten sam plik w kilku programach i zobacz ile K ci one pokazują :)

bialogardzianin
30-09-2011, 17:11
Wielkie dzięki za odpowiedzi!
W rankingu (prowadzonym w wątku o CCP na innym forum) zwyciężyło (wszyscy zainteresowani opowiedzieli się) poniższe zdjęcie, wywołane suwakami bez posiłkowania się paszporcikiem. Tematem przewodnim był kolor skóry.

Na co najlepiej było w tej scenie naświetlać? Zabrakło tu szarej karty?

manfred
01-10-2011, 08:00
Czyli wywaliłeś kasę w błoto nie to żebym Cie denerwował albo i też kpił

marszull
01-10-2011, 10:07
idealny kolor skory to bardzo subiektywne odczucie, a paszport slozy nie do odwzorowywania "idealnego" kolorow tylko takiego jaki byl w rzeczywistosci

bialogardzianin
01-10-2011, 11:09
Czyli wywaliłeś kasę w błoto nie to żebym Cie denerwował albo i też kpił
Nie jest tak jak napisałeś, po prostu nie potrafiłem tego użyć, to potężne narzędzie we wprawnych (fotoszopowo) rękach.

idealny kolor skory to bardzo subiektywne odczucie, a paszport slozy nie do odwzorowywania "idealnego" kolorow tylko takiego jaki byl w rzeczywistosci
Jest tak jak piszesz, skórę można pokazać w wielu odcieniach, które mogą się spodobać. Ważne, aby nie sknocić jej, czyli uniknąć zafarbów ją dyskwalifikujących. Oczywiście, w ramach rozsądku dopuszczalne są tonowania (na światło i cienie), które pokażą ujęcie zgoła odmiennie. tematem watku jest jednak poprawny WB i jego umiejętne ustawienie w oparciu o szara kartę lub dostępne na rynku wzorniki.

Sapphiron
01-10-2011, 11:27
Twoje ujęcie jest lepsze wg mnie niż to co "wygrało" na jakimś forum. Na tamtym jest mocny zafarb zielony, na twoim jest bardziej naturalny.

Ze swojego doświadczenia podpowiem że lepiej w takich ujęciach korzystać z tej górnej (tutaj na tym ujęciu) karty. Dolna część dobrze się sprawuje w tworzeniu profili, obróbce zdjęć reklamowo-produktowych. Przy portretach (i ogólnie foto ludzi) oraz w jpg, lepsze jest jednak to górne :)

bialogardzianin
01-10-2011, 11:38
Twoje ujęcie jest lepsze wg mnie niż to co "wygrało" na jakimś forum. Na tamtym jest mocny zafarb zielony, na twoim jest bardziej naturalny.

Ze swojego doświadczenia podpowiem że lepiej w takich ujęciach korzystać z tej górnej (tutaj na tym ujęciu) karty. Dolna część dobrze się sprawuje w tworzeniu profili, obróbce zdjęć reklamowo-produktowych. Przy portretach (i ogólnie foto ludzi) oraz w jpg, lepsze jest jednak to górne :)

Ja już zgłupiałem z tego wszystkiego. Zwyciężyła nie moja obróbka pewnie z uwagi na całokształt, światła, cienie kontrast.

EDIT: było już ok. 17.00- 17.30, w lesie, słońce już dość nisko, więc teoretycznie zdjęcie mogło być jeszcze trochę ocieplone, ale to już zbyt zaczerwieniało całą scenę.