Zobacz pełną wersję : Lampa do D5000
Tak jak w tytule:
Mam Nikona d5000 i zwykła lampę SB-400. Chciałabym zakupić nową, ponieważ zdjęcia w pomieszczeniach, zwłaszcza jesienią czy zimą są niezmiernie trudne i w większości nieudane - niedoświetlone lub prześwietlone.
Myślałam o lampie Metz 48 AF-1 lub czymś podobnym, przede wszystkim funkcjonalnym i nie porażająco drogim. Czy to dobry wybór, czy może ktoś mógłby polecić coś innego w zbliżonej cenie?
Mtez'a 48 nowego już raczej nie kupisz, ewentualnie 50. Jaka cena? Nowa, czy używana?
poza tym to juz było...
Tak jak w tytule:
zdjęcia w pomieszczeniach, zwłaszcza jesienią czy zimą są niezmiernie trudne i w większości nieudane - niedoświetlone lub prześwietlone.
Wydaj mi się że to nie jest wina lampy...
co ma pora roku do zdjęć w pomieszczeniach?
Kup to na co Cie stać. Ile kaski chcesz przeznaczyć?
Masz wiele wątków o lampach i podobnych dylematach
pozdro
Myślałam o lampie Metz 48 AF-1 lub czymś podobnym, przede wszystkim funkcjonalnym i nie porażająco drogim. Czy to dobry wybór, czy może ktoś mógłby polecić coś innego w zbliżonej cenie?
Nissin Di622 mk2.
zanim zdecydujesz się na zakup nowej lampy to skierował bym cię do lektury:
http://foto.jasiu.pl/
Troszkę poczytaj, popstrykaj z nową wiedzą i ewentualnie, za jakis czas, wróć do tego wątku. Myślę, że po przyswojeniu nowej wiedzy fotki staną się po prostu lepsze.
michaskro
23-11-2011, 15:42
Dokładnie najpierw trochę techniki:) reasumując do tematu to polecam Metza 48 do amatorskich zadań sie znakomicie sprawdza ;)
Z Metzami jest problem z dostępnością. W tej chwili nie wiadomo kiedy będą. Można bez problemu kupić do Olympusa czy do Pentaksa, ale do popularnych aparatów nie ma.
Hmm... W Fotoplusie na przykład mają 44 i 50. Jeżeli zaś chodzi o 48, noto po prostu został zastąpiony modelem 50, więc do sklepów już raczej nie wróci.
Ale widziałeś, że mają czy mają na stronie, że mają? Bo ja w Warszawie w kilku miejscach pytałem o 50. Nie ma, nie wiadomo kiedy będzie.
Metza 50 też widziałam i skoro nie ma dostępnej 48 to może i być ona.
Czy nowa czy używana, ale w dobrym stanie to bez znaczenia.
Cena? Najlepiej poniżej tysiąca, gdyż to tylko i wyłącznie moje fundusze.
A co do zdjęć...No cóż, zawsze mi się wydawało że np. zimą jest ogólnie ciemniej i bardziej ponuro, no ale to tylko moje odczucia. A nie jestem osobą która dostała aparat do rąk wczoraj. Sesje w pomieszczeniach to naprawdę trudna sprawa z lampą, która na tych samych ustawieniach aparatu, w tym samym ustawieniu statywu i w podobnym czasie robi dwa zdjęcia różnie doświetlone - jedno za jasne, drugie za ciemne. Nie jestem profesjonalistką, ale lampa, która nie będzie zawadzać, a pomagać naprawdę by mi się przydała.
A na podaną stronę wchodziłam wiele razy i znam ją.
Jeśli chcesz mieć powtarzalność to niestety tylko tryb manualny. TTL, szczególnie przy pomiarze matrycowym może dawać różnice w naświetleniu w zależności od niewielkiej zmiany sceny.
wer, ostatnio nie byłem u nich, ale często tam sprzęt kupuję - aktualizują stronę codziennie (no, poza niedzielami) i gdy na stronie mają napisane przy sprzęcie, że jest dostępny, to rzeczywiście zawsze mają. Jeden z niewielu już sklepów, gdzie klienta traktuje się tak, jak należy.
Ceny Metza 58 dla Nikona są... "fajne" w porównaniu z cenami dla Olympusa.