PDA

Zobacz pełną wersję : Czy dobry wybór padł na d90?

cichacz
22-11-2011, 15:15
Witam,
nie miałem przedtem potrzeby rejestrowania się na forum, jednakże dziś to nastało.
Mam w zamiarze zakup lustrzanki, jako że lubi sobie pstrykać, a kompakty już mi nie starczają.
Wybór padł na d90, chcę go nabyć używanego, abym mógł przeznaczyć parę groszy na obiektyw.
Czy dobrym wyborem jest zakup d90 z przebiegiem 25 tys?

stasio88
22-11-2011, 15:22
Witam,

Myślę że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli faktycznie kompakt Ci nie wystarcza, a 25 tys dla d90 to nie dużo, więc jeśli masz okazje zakupienia go w dobrej cenie to dlaczego nie:) Swoją drogą sam mam d90 i jeśli miałbym jeszcze raz wybierać to wybór byłby taki sam. Opinie o samym aparacie możesz znaleźć tutaj bardzo dużo. Kupuj i czerp radość z robienia zdjęć.

Leniu
22-11-2011, 15:30
Jeśli nie ma funduszy na nowego to kupuj. D90 to dobra puszka.
co do 25tysi ... jeśli cena jest atrakcyjna to bym brał. Producent określił żywotność chyba na ponad 100tysi

samson09
22-11-2011, 15:31
u nas na forum tez czesto ktos sie oglasza ze sprzedaza d90 nawet z przebiegami mniejszymi niz 25k takze podpatruj a sprzet sam w sobie ok

spongo
22-11-2011, 16:40
Mój ma 110 tys. przebieg i nadal śmiga, do tego 0 bad pixeli. Polecam i życzę Ci takiego egzemplarza :)

Piotrek Charchuła
22-11-2011, 16:58
D90 to bardzo dobry wybór. Ja rozważyłbym jeszcze ewentualnie D300 używane :-)

marcinc
22-11-2011, 17:34
Jeśli aparat ma służyć typowo do celów prywatnych jak najbardziej polecam D90.

slawol75
22-11-2011, 18:01
sam ostatnio kupiłem używany - niespełna 4k zdjęć. Jak narazie wszystko ok, używany nie znaczy zły...

verdical
22-11-2011, 21:52
Widzę, że już wybrałeś i to dobrze. Nikt złego słowa na D90 nie powie, bo to jest bardzo udany aparat. Sam używam już 3 lata i nadal uważam, że był to b.dobry wybór. Na forum b. często pojawiają się oferty i jest to miejsce gdzie możesz spokojnie coś wybrać dla siebie.

Daniel_Foto
22-11-2011, 21:56
Prawda, mam go od prawie 3 lat:) Ostatnio co prawda padł mi mechanizm przysłony ale to chyba z mojej winy :) Polecam w 100%. Naprawdę super aparat :)

Gomad
22-11-2011, 21:57
D90 to bardzo dobry wybór. Ja rozważyłbym jeszcze ewentualnie D300 używane :-)

oj cenowo znacznie odbiega d300 :)

d90
22-11-2011, 22:29
bierz d90. Moj dobiega do stu tysiecy i smiga jak nowy.

jo44
22-11-2011, 22:47
bierz d90. Moj dobiega do stu tysiecy i smiga jak nowy.
100 zdjęć dziennie? Nieźle, nieźle jak na amatorskie pstrykanie...

login_87
22-11-2011, 22:50
Ja kupilem swoj jak mial okolo 25k i jestem z niego bardzo zadowolony:)

verdical
23-11-2011, 10:19
Właśnie nabyłem drugą sztukę (używkę), bo potrzebowałem zapasu. Zastanaiwałem się nad D300s, ale cena i fakt że produje b.zbliżony (może i taki sam) obrazek, przekonał mnie.

hijax_pl
23-11-2011, 10:22
Zastanaiwałem się nad D300s, ale cena i fakt że produje b.zbliżony (może i taki sam) obrazek, przekonał mnie.To trzeba było kupić D5000. Też daje taki sam obrazek a dużo tańszy ;)

P.S.
Z czegoś przecież wynika różnica w cenie między D5000/D90/D300?

LordYoghurt
23-11-2011, 10:45
D90 to bardzo dobra puszka za rozsądne pieniądze. Razem z np. 18-105 i stałką 35/1.8 jest tanim i lekkim zestawem, który wystarcza w większości codziennych sytuacji.

krzysiozboj
23-11-2011, 11:03
Sekta posiadaczy D90 rozrasta się coraz bardziej ;)
O puszce najlepiej świadczy fakt że przez tyle lat sie broni na rynku i jest o ile się nie mylę najpopularniejszą puszka w ankiecie tu na forum.

arecki
23-11-2011, 11:16
jest o ile się nie mylę najpopularniejszą puszka w ankiecie tu na forum.

ankieta nie świadczy o jakości body, a raczej o zasobności portfeli forumowiczów ;)

Sabvel
23-11-2011, 11:49
Napisał Areck51

ankieta nie świadczy o jakości body, a raczej o zasobności portfeli forumowiczów

Masz rację.
Dlatego trzeba szukać rozwiązań, gdzie przez najbliższe kilka lat, nie będziesz płacił za skutki powodzi i
marketing.

Miałem D90 półtora roku, to świetna puszka, którą można robić nadal piękne zdjęcia, ale już niestety trochę leciwa.

Za cenę mniejszą, niż używany D90, możesz mieć nowego Pentaxa K-r z bdb.podstawowym szkłem 18-55 plus drugie nowe
szkło 50-200 lepsze od nikonowskiego odpowiednika. Całość z trzyletnią gwarancją, jeśli kupisz do końca roku.

K-r ogólnie jest lepszym aparatem od D90. Mnie jedynie brakuje drugiego wyświetlacza, drugiego kółka i lepszej ergonomii.
Niekiedy to jest ważne, lecz nie zawsze - zależy co się fotografuje.

Skoro przesiadasz się z kompakta, to te czynniki nie powinny mieć dla Ciebie większego znaczenia.

Jest też ważny aspekt systemu. Jeśli chcesz w przyszłości zająć się fotografią :wyczynową, zarobkową etc. do radzę jednak
zostać przy Nikonie. Mimo ostatnich potknięć nadal jest to system przewidywalny i przyszłościowy.

Jeśli nie wiesz nic o Pentaxie, to znaczy że urodziłeś się późno i tego już nie zmienisz, ale zainteresować się warto.

Pentax, to nie są chińskie buty :-))

Teraz mnie zjedzą wszyscy "dedziewięćdziesiątacy" na drugie śniadanie :-)

Smacznego ;-)

hijax_pl
23-11-2011, 12:02
K-r ogólnie jest lepszym aparatem od D90. To oczywiście żart?

Mnie jedynie brakuje drugiego wyświetlacza, drugiego kółka i lepszej ergonomii.Aha, to w końcu lepszy czy nie? Degradacja wizjera Ci nie przeszkadza?

Jest też ważny aspekt systemu.No właśnie. W system Pentaxa powinno się wchodzić z pełną świadomością. No chyba, że ktoś chce pozostawać przy zestawie startowym (kicie) - wtedy nie ma znaczenia, może być N, P, C, S...

Pentax jest bardzo fajny, ale jak się celuje w K-5 z kilkoma limitedami. Tyle, że to nie ten budżet.

Inna sprawa, że K-r już jest wycofywany ze sprzedaży a o następcy cisza. Może uznali, że puszki EL są niepotrzebne i będą promować system Pentax Q?
K-x i takiego sobie K-7 już dawno nie ma. Pozostał na placu boju K-5 i średni (mały) format, czyli 645D. To tak w skrócie o ofercie tego producenta.

krzysiozboj
23-11-2011, 14:58
ankieta nie świadczy o jakości body, a raczej o zasobności portfeli forumowiczów ;)

O jednym i drugim, są tańsze rozwiązania niż D90 ;) Ale nie będę protestował gdy napiszesz mi że D90 kupują ludzie którzy z racji tego co tym robią (np rezerwowe body do zarobkowania) powinni brać raczej D700 a min D300s.

edit
cyt
Teraz mnie zjedzą wszyscy "dedziewięćdziesiątacy" na drugie śniadanie

Nie zjemy, teraz sekta dedziewięćdziesiątniaków powiesi Cię za pewną część ciała bo herezje głosisz ;) Pentax często robił fajne puszki, zazwyczaj moim zdaniem ciekawsze niż odpowiednik cenowy nikona ale niestety szkła to już ciut inaczej. No chyba że ktoś lubi stare manualne to wtedy nadal to ciekawy system

Sabvel
23-11-2011, 16:27
No.., i jeszcze żyję :-)
Jestem więc jak marynowane grzyby do wódki, albo napisałem prawdę.
Ponieważ rozmawiamy o body a nie o systemie i szkłach (co wyraźnie zaznaczyłem), z mojej strony to nie jest żart.
Jedno body miałem a to drugie mam, więc nie teoretyzuję.
Starałem się, wykazać obiektywizmem i nie jestem fanatykiem żadnego systemu a byłem w kilku nawet w Canonie :-))

Ja wiem, też grałem w tej drużynie. D90 najlepsze , do wszystkiego, na śluby, pogrzeby, jako zapas do D3s, lepsze od
D300 a jak się uprzeć, to i od D300s i wszystkie modele poniżej, to badziew :))

No to teraz podwieczorek :-))

cz4rnuch
23-11-2011, 16:35
Nie zjemy, teraz sekta dedziewięćdziesiątniaków powiesi Cię za pewną część ciała bo herezje głosisz ;) Pentax często robił fajne puszki, zazwyczaj moim zdaniem ciekawsze niż odpowiednik cenowy nikona ale niestety szkła to już ciut inaczej. No chyba że ktoś lubi stare manualne to wtedy nadal to ciekawy system
Czy ja wiem, że to aż takie herezje. Sam należę do tego klanu, sekty ale wzroku mi to całkowicie nie odjęło :) Przynajmniej jeżeli chodzi o specyfikację, to pentax wygląda bardzo atrakcyjnie: 6fps, wyższe użyteczne iso, stabilizacja w body, możliwość podpięcia starszych szkieł, 9 krzyżowych w AFie, mikroregulacja AF. Ma też pewnie wady, bo to w końcu lustrzanka amatorska, ale na optycznych aż pieją z zachwytu nad tą puszką. Na pewno sprzęt wart przynajmniej zastanowienia, jak ktoś wyżej napisał: dla świadomie wkraczających w świat pentaxa.

P.s W kwestii obiektywów: sigma i tamron robią szkła pod pentaxa, sam też ma kilka.

LordYoghurt
25-11-2011, 01:03
Napisał Areck51
K-r ogólnie jest lepszym aparatem od D90. Mnie jedynie brakuje drugiego wyświetlacza, drugiego kółka i lepszej ergonomii.

Czyli to taki konkurent D5100, a nie D90. Również pod względem generacji matryc, co akurat jest zaletą wobec D90.

Zgadzam się z przedmówcami, Pentax to system dla freeków którzy chcą mieć dostęp do starych tanich szkieł, a mają gdzieś co przyniesie przyszłość. Nikon, Canon, nawet m4/3 wydaje ciągle masę premier szkieł, również niezależni producenci każde swoje szkło robią z mocowaniem do Nikona i Canona. Z Pentaxem już tak różowo nie ma (a może jest - nie wiem jak wygląda paleta kolorów nowych puszek Pentaxa - ostatnio byli w tym obszarze niekwestionowanym liderem ;-) ). Także łatwiej przejść z DX na FX w ramach jednej "stajni", zawsze jakieś tam szkiełko zostanie czy lampa (i nie mówcie, że na pewno nie przejdziecie - sam tak niedawno mówiłem, a dziś proszę, tkwię w szponach FXa ;-) )

blackside
25-11-2011, 20:00
Jak się ma kase to się wchodzi, niektórzy jej aż tyle nie mają :-)

wer
25-11-2011, 20:59
Pentaksowcy chwalą się za to średnim formatem, trochę nie wspominając, że to jednak jest inny system ze względu pole obrazowe, a nowe szkła jakie wychodziły to były DX, ze wszystkimi zaletami i wadami tego formatu.