PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] trochę psychodelicznych autoportretów

sachmet
20-11-2011, 23:57
dobry wieczór kochani !
cierpię na absolutny brak modelek ! zero chętnych ! byłam tak zdesperowana, że popstrykałam sobie trochę auto. ostatnio dodałam kilka w podobnym klimacie i Wam się podobało, więc ośmielam się i teraz zwracić do Was z prośbą o opinię, gdyż moje uczucia są mieszane. jeśli jesteście zainteresowani innymi moimi pracami w tym klimacie to możecie je obejrzeć tutaj (http://www.maxmodels.pl/swiejkowska.html)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img440.imageshack.us/img440/6025/czasucieka2.jpg)

źródło (http://img534.imageshack.us/img534/1940/gosyj.jpg)

źródło (http://img580.imageshack.us/img580/1884/samobojczesklonnosci.jpg)

ps. obrabiam zdjęcia w photoshopie. nie wiecie może dlaczego kiedy je kadruję do kwadratu, tworzy mi sie taka cieniutka lekko przezroczysta ramka? nie wiem jak się tego pozbyć.
z góry dziękuje !

copyman
21-11-2011, 01:23
1 i 2 mega ! Klimat jak z dobrego horroru !

downunder
21-11-2011, 01:29
Dla mnie wszystkie trzy zdjęcia są świetnie skadrowane i bardzo wymowne dzięki doskonale dobranej obróbce. Jak dla mnie BOMBA! :)

egoiste
21-11-2011, 01:36
zdecydowanie bardzo dobre prace :) chyle czola

spiritwood
21-11-2011, 01:37
Bardzo dobra fotografia. Inna. Nie boisz się*eksperymentować, a to jest duży plus.
Osobiście wybieram 1 i 2.

dammiz
21-11-2011, 09:31
Gratuluję!

żółty
21-11-2011, 11:04
Coś nowego, innego. Miałaś fajny pomysł i go dobrze zrealizowałaś. :)

Versus82
21-11-2011, 11:22
Przednie!! czyżby inspiracja "The Ring" ? :)
Jak dla mnie wszystkie trzy na równym (BDB) poziomie.

bognik
21-11-2011, 11:26
Świetne pomysły i wykonanie bardzo dobre.

sachmet
21-11-2011, 16:06
Przednie!! czyżby inspiracja "The Ring" ? :)
Jak dla mnie wszystkie trzy na równym (BDB) poziomie.

haha owszem ! i cieszę się, że wszyscy sobie to kojarzą właśnie z tym filmem, bo już czytałam kilka podobnych opinii i większość nawiązuje do jednego - do the ring :D dziekuje wszystkim ! ciesze sie, ze odwazylam sie je tutaj wstawic, bo poziom na tym forum jest naprawdę wysoki !

mOSAd
21-11-2011, 19:35
ps. obrabiam zdjęcia w photoshopie. nie wiecie może dlaczego kiedy je kadruję do kwadratu, tworzy mi sie taka cieniutka lekko przezroczysta ramka? nie wiem jak się tego pozbyć.
z góry dziękuje !Nie mam pojęcia co z tymi ramkami. Może jakiś błąd oprogramowania i pomoże aktualizacja albo reinstalacja PS-a?

Co do zdjęć, to aż musiałem sobie przypomnieć z kim mam do czynienia i już kojarzę wychwalane przeze mnie zdjęcie pomostowe. :) Tutaj kontynuacja w równie dobrym stylu. Wydaje mi się, że jeszcze nie do końca panujesz nad światłem (lub skromne środki po prostu), ale w tak artystycznym ujęciu ma to niewielkie znaczenie. Podoba się odwaga i wyczucie kompozycji. Wykorzystanie takiego tła jak na dwójce i w takim kadrze, świadczy o niecodziennym spojrzeniu. Jakby coś nie wypaliło z fotografią, to powinnaś się odnaleźć w projektowaniu wnętrz. :D Polecam dalszy rozwój fotograficznej (i pokrewnych artystycznych) pasji.

No i zazdroszczę modelki. :D Cierpliwej, dobrze rozumiejącej się z fotografem, której nie sprawia problemu rozebranie się przed obiektywem. :D Kobiety mają fajnie pod tym względem. Ale mam pytanie techniczne... jak wyzwalałaś? Timer i bieg na plan?

sachmet
21-11-2011, 22:19
Nie mam pojęcia co z tymi ramkami. Może jakiś błąd oprogramowania i pomoże aktualizacja albo reinstalacja PS-a?

Co do zdjęć, to aż musiałem sobie przypomnieć z kim mam do czynienia i już kojarzę wychwalane przeze mnie zdjęcie pomostowe. :) Tutaj kontynuacja w równie dobrym stylu. Wydaje mi się, że jeszcze nie do końca panujesz nad światłem (lub skromne środki po prostu), ale w tak artystycznym ujęciu ma to niewielkie znaczenie. Podoba się odwaga i wyczucie kompozycji. Wykorzystanie takiego tła jak na dwójce i w takim kadrze, świadczy o niecodziennym spojrzeniu. Jakby coś nie wypaliło z fotografią, to powinnaś się odnaleźć w projektowaniu wnętrz. :D Polecam dalszy rozwój fotograficznej (i pokrewnych artystycznych) pasji.

No i zazdroszczę modelki. :D Cierpliwej, dobrze rozumiejącej się z fotografem, której nie sprawia problemu rozebranie się przed obiektywem. :D Kobiety mają fajnie pod tym względem. Ale mam pytanie techniczne... jak wyzwalałaś? Timer i bieg na plan?

co do ramek - dzięki za rade, spróbuje, moze cos pomoze.. bo to staje sie irytujace, wszystko cacy, zapisuje.. a tu ni stąd, ni zowąd ramka :D

niezmiernie mi miło, dziękuje ! jeśli chodzi o kwestie techniczne, takie jak właśnie światlo, to u mnie niestety brak jakiegokolwiek doświadczenia. wszystko co robię robię "na wyczucie" bo nie mam za sobą żadnych warsztatów, jedynie kilka książek, ale to też niewiele mi dało, bo praktycznie co druga kartka w tych książkach to jakis kolejny zakup, na którego mnie nie stac. układ z rodzicami był na zasadzie - my kupujemy aparat, a Ty sobie kupujesz resztę. więc tak sie meeecze ale mysle ze malymi kroczkami uzbieram coś tam z kieszonkowego i zaopatrze sie w cos wiecej.
w takim właśnie kierunku chciałabym podjąć swoją dalszą nauke, ale to juz szerszy temat :D

dokładnie - timer 20s, bieg na plan, poprawianie prześcieradła, wnoszenie zegara, rzucanie sie na podloge.. zależnie od pomysłu :D

mOSAd
21-11-2011, 23:20
Z tanich zakupów jedynie blenda pomoże. Szkoda tylko, że zwykle potrzeba kogoś by ją trzymał. Można kombinować by ją opierać o coś, wieszać na statywie itp. Jeżeli więcej zdjęć chcesz robić w studio domowym, to jest sporo sposobów (na youtube można znaleźć) jak praktycznie za darmo przygotować sobie blendy, przesłony, reflektory, stojaki, wieszaki, podpórki, tła, itp. Wymaga to trochę majsterkowania i pomysłowości. Ale da się. Prędzej czy później będziesz jednak potrzebować zewnętrznej lampy błyskowej. Ona plus blendy, reflektory, przesłony, rozpraszacze pozwolą na praktycznie wszystko przy odrobinie wysiłku. I tyle. Zamiast innych dodatków lepiej po prostu wynająć studio na godziny wtedy, kiedy już naprawdę potrzeba wykonać coś więcej. Ale przy oknie też wiele można zdziałać.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś jeszcze o świetle w portrecie, to polecam książkę Dederko "Światło i cień w fotografii". Lektura nie jest prosta delikatnie mówiąc (choć chyba coś zmieniali w nowym wydaniu), ale warta uwagi moim zdaniem. O kompozycji chyba nie musisz czytać, ale gdybyś miała chęć, to polecam w jakimś EMPIKu przejrzeć "Okiem fotografa" - autor to Michael Freeman. O wektorach, znaczeniu linii, wzorów, powtórzeń, planowaniu, świetle i praktyce. Ta pozycja zawiera dużo świetnych fotografii i dokładnie opisuje dlaczego tak, a nie inaczej je wykonano. Obie pozycje to książki z cyklu otwierania oczu, a nie poradników co i jak zrobić i jakich lamp użyć. Wyjaśniają nie "jak" coś zrobić. Ale dlaczego widzimy jak widzimy i co wpływa na nasz odbiór.

A tu: http://www.youtube.com/user/prophotolife#p/u filmy pokazujące jak w studio radzić sobie z oświetleniem, często domowymi sposobami. Wiele można się dowiedzieć o operowaniu światłem przy okazji.

cheyenne
21-11-2011, 23:32
Twoje prace mają świetny klimat, dojrzałość.
Ogląda się je z zainteresowaniem, zwracają uwagę, wyróżniają się.
Bardzo podoba mi się portfolio na MM.

wolnyslimak
21-11-2011, 23:53
Numer 1 jest genialny. Reszta też trzyma poziom, wysoki poziom irracjonalnej rzeczywistości. Podobają mi się te obrazy bardzo.

sachmet
22-11-2011, 00:16
Z tanich zakupów jedynie blenda pomoże. Szkoda tylko, że zwykle potrzeba kogoś by ją trzymał. Można kombinować by ją opierać o coś, wieszać na statywie itp. Jeżeli więcej zdjęć chcesz robić w studio domowym, to jest sporo sposobów (na youtube można znaleźć) jak praktycznie za darmo przygotować sobie blendy, przesłony, reflektory, stojaki, wieszaki, podpórki, tła, itp. Wymaga to trochę majsterkowania i pomysłowości. Ale da się. Prędzej czy później będziesz jednak potrzebować zewnętrznej lampy błyskowej. Ona plus blendy, reflektory, przesłony, rozpraszacze pozwolą na praktycznie wszystko przy odrobinie wysiłku. I tyle. Zamiast innych dodatków lepiej po prostu wynająć studio na godziny wtedy, kiedy już naprawdę potrzeba wykonać coś więcej. Ale przy oknie też wiele można zdziałać.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś jeszcze o świetle w portrecie, to polecam książkę Dederko "Światło i cień w fotografii". Lektura nie jest prosta delikatnie mówiąc (choć chyba coś zmieniali w nowym wydaniu), ale warta uwagi moim zdaniem. O kompozycji chyba nie musisz czytać, ale gdybyś miała chęć, to polecam w jakimś EMPIKu przejrzeć "Okiem fotografa" - autor to Michael Freeman. O wektorach, znaczeniu linii, wzorów, powtórzeń, planowaniu, świetle i praktyce. Ta pozycja zawiera dużo świetnych fotografii i dokładnie opisuje dlaczego tak, a nie inaczej je wykonano. Obie pozycje to książki z cyklu otwierania oczu, a nie poradników co i jak zrobić i jakich lamp użyć. Wyjaśniają nie "jak" coś zrobić. Ale dlaczego widzimy jak widzimy i co wpływa na nasz odbiór.

A tu: http://www.youtube.com/user/prophotolife#p/u filmy pokazujące jak w studio radzić sobie z oświetleniem, często domowymi sposobami. Wiele można się dowiedzieć o operowaniu światłem przy okazji.

nie mialam $$ na normalne lampy, ale potrzebowalam jakiegos lepszego oswietlenia wiec kupilam sobie na samym początku lampę w castoramie, halogeny. zawsze staram sie jakos delikatnie to swiatlo rozproszyć, ale to trudne i trzeba pracować w szybkim tempie, bo ona sie bardzo szybko nagrzewa, doslownie w ciągu 40sekund juz jest gorąca.
co do książki - kupie przy najblizszej okazji. przejrzeć przejrzę, często w empiku bywam i spedzam w nim dosyc sporo czasu. dziekuje też za link, pobuszuje wiecej w podobnych instrukcjach, mam nadzieje ze bedzie poprawa. a co do wynajmu studia, nie wiem czy w ogóle w mojej miejscowości jest taka mozliwosc, nie interesowalam sie tym nigdy, ale rozumiem, ze wtedy w takim studiu już jest oświetlenie? może warto kiedys spróbować.

QuadMan
22-11-2011, 00:26
Witam.

Niesamowicie podobają mi się Twoje prace. Widzę autentyczny talent, GRATULACJE !!! Gdybym miał wybierać, wybrałbym 2, najbardziej do mnie przemawia.

Pozdrawiam, QuadMan

sachmet
22-11-2011, 00:42
Witam.

Niesamowicie podobają mi się Twoje prace. Widzę autentyczny talent, GRATULACJE !!! Gdybym miał wybierać, wybrałbym 2, najbardziej do mnie przemawia.

Pozdrawiam, QuadMan

bardzo milo mi czytać takie przychylne opinie, dziekuje :) rowniez uwazam, ze z tych przedstawionych tutaj to drugie jest najlepsze, ale wiadomo - są różne gusta. jeszcze raz dzieki !

markoo
22-11-2011, 01:23
Dla mnie to ciezki typ fotografi. Nie zawsze moglbym na to z przyjemnoscia patrzec.
Ale zdaje mi sie, ze twoje prace nadaja sie na jakas wystawe w galerii.
Tak na marginesie- studentka ASP ?

sachmet
22-11-2011, 01:27
Dla mnie to ciezki typ fotografi. Nie zawsze moglbym na to z przyjemnoscia patrzec.
Ale zdaje mi sie, ze twoje prace nadaja sie na jakas wystawe w galerii.
Tak na marginesie- studentka ASP ?

studentka? 3klasa gimnazjum :)

markoo
22-11-2011, 01:51
Jestem NAPRAWDE zaskoczony! :)
Teraz tym bardziej uwazam, ze masz talent i powinnas isc w tym kierunku!
Pozdrawiam i zycze powodzenia!

sachmet
22-11-2011, 01:53
Jestem NAPRAWDE zaskoczony! :)
Teraz tym bardziej uwazam, ze masz talent i powinnas isc w tym kierunku!
Pozdrawiam i zycze powodzenia!

dziekuje ! postaram sie i bede dazyc w kierunku tego, co kocham :)

nord
22-11-2011, 23:07
i super jest !! co prawda z niczym nie kojarzę ale bardzo podoba mi się sposób w jaki wykreowałaś samą siebie.

pozdrawiam

sachmet
23-11-2011, 00:31
i super jest !! co prawda z niczym nie kojarzę ale bardzo podoba mi się sposób w jaki wykreowałaś samą siebie.

pozdrawiam

cieszę się, dzięki ! ;)

abre
23-11-2011, 21:35
U mnie taka ramka powstaje, gdy używam filtru "korekcja obiektywu".

sachmet
23-11-2011, 21:52
U mnie taka ramka powstaje, gdy używam filtru "korekcja obiektywu".

nie używam takiego filtru.. bede pilnować nastepnym razem, po kazdym kroku danej obróbki bede sprawdzac, moze w koncu dojde skąd to sie bierze. dzieki ;)

jackrabbit
23-11-2011, 22:32
fotki swietne, modelka troche malo urodziwa ale daje rade ;)

pozdrawiam

sachmet
23-11-2011, 22:58
fotki swietne, modelka troche malo urodziwa ale daje rade ;)

pozdrawiam

a pfff ! ja jestem od fotografowania a nie od pozowania. ale w tej sytuacji nie miałam wyboru :D

JackDaniels
26-11-2011, 13:53
Dołączam się do pochwał!!! Świetne pomysły i wykonanie!!!
Pzdr

PS Fotograf i modelka tworzą niezły duet ;)!

sachmet
26-11-2011, 16:43
Dołączam się do pochwał!!! Świetne pomysły i wykonanie!!!
Pzdr

PS Fotograf i modelka tworzą niezły duet ;)!

dzięki! :D

morzon
26-11-2011, 16:47
Bardzo bardzo fajnie - dobrze, że kombinujesz. Efekty naprawdę niezłe ;)

Już pozytywnie zaskoczyłaś we wcześniejszym wątku, teraz kontynuujesz - oby tak dalej :)

fallapart
26-11-2011, 16:48
Rzeczywiście wszystkie fajne. ;) Ale prawdziwą bombą jest dla mnie dwójka, o. Gratulacje :)

sachmet
27-11-2011, 16:55
Bardzo bardzo fajnie - dobrze, że kombinujesz. Efekty naprawdę niezłe ;)

Już pozytywnie zaskoczyłaś we wcześniejszym wątku, teraz kontynuujesz - oby tak dalej :)

dzięki, coś tam wrzucę pewnie jeszcze niedługo, ale chciałabym spróbować czegoś nowego, więc pewnie troche w innym klimacie też się cos pojawi.