Zobacz pełną wersję : Awaria autofocusu Nikkor 18-55 D5000
Witam
Mam problem otóż posiadam aparat Nikon D5000 wraz z obiektywem Nikkor 18-55 VR.Problem dziś pojawił się z znikąd robiłem fotki wszystko działało super następnie przełączyłem na obiektywie autofocus z trybu auto na manual pstryknąłem kilka fotek,wróciłem z powrotem na auto i już nie działał...dziwne jest że nic nie zapowiadało jakiejś awarii(stuki zgrzyty nic z tych rzeczy)gdy próbuje zrobić zdjęcie i dostrajam aparat słychać jakby chciał coś zrobić ale obiektyw się nie dostraja.Wiem że przyczyn może być mnóstwo i że pewna rada będzie serwis dlatego przy okazji chciał bym zapytać o jakiś dobry w okolicach Krakowa,Tarnowa,Brzeska.
Pozdrawiam
Hmm, spróbuj podstatowych czynności, odłącz i podłącz obiektyw, zmień w aparacie ustawienia autofokusa itp. Spróbuj czy obiektyw działa z innym body.
A może mi ktoś powiedzieć czy można zrobić zdjęcia z zasłoniętym obiektywem tj. założonym tym klipsem na obiektyw ??krótko mam ten aparat ale coś mi się wydaje że wcześniej mi pisało że obiektyw jest zasłonięty a teraz mogę zrobić zdjęcie i jest czarny obraz..a może się myle?
Pozdrawiam
Można w trybie M i przełączonym przełącznikiem AF na obiektywie w pozycję M.
A mi robi zdjęcia w każdym trybie i z włączonym A na obiektywie... i to mnie właśnie zdziwiło..
A na aparacie jaki masz tryb wybrany, przełącznikiem koło bagnetu, AF czy M?
Tryb A czyli z włączonym autofocusem
A D5000 ma śrubokręt, że piszesz o przełączniku przy bagnecie?
A to ja przepraszam za zamieszanie. D5000 miałem chyba raz w rękach i to przez chwilę. Nie licząc manualnych body resztę Nikonów mam ze śrubokrętem. W takim razie nie wiem czemu nie działa.
grzechmen
29-01-2012, 12:00
Witam
Mam problem otóż posiadam aparat Nikon D5000 wraz z obiektywem Nikkor 18-55 VR.Problem dziś pojawił się z znikąd robiłem fotki wszystko działało super następnie przełączyłem na obiektywie autofocus z trybu auto na manual pstryknąłem kilka fotek,wróciłem z powrotem na auto i już nie działał...dziwne jest że nic nie zapowiadało jakiejś awarii(stuki zgrzyty nic z tych rzeczy)gdy próbuje zrobić zdjęcie i dostrajam aparat słychać jakby chciał coś zrobić ale obiektyw się nie dostraja.Wiem że przyczyn może być mnóstwo i że pewna rada będzie serwis dlatego przy okazji chciał bym zapytać o jakiś dobry w okolicach Krakowa,Tarnowa,Brzeska.
Pozdrawiam
Witam
Mam podobny problem ze swoim d5000. Naciskam lekko bagnet a obiektyw nie reaguje. Słychać tylko działający silniczek w obiektywie. Zmieniłem na drugi obiektyw i jest to samo. Dziwne rzeczy, nie przypominam sobie żadnego upadku lub stuknięcia aparatem. Ma ktoś jakiś pomysł na tę awarię?? POMOCY
Napisz jeszcze jakie to obiektywy. Ręczne ostrzenie działa?
grzechmen
29-01-2012, 13:36
obiektyw to Nikon DX AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.3-5.6G
grzechmen
29-01-2012, 13:38
Zapomniałem dopisać. Ręczne ostrzenie działa
W tym obiektywie przełącznik A/M mechanicznie odłącza silnik od reszty i tu zapewne jest problem. Spróbuj kilka razy przełączyć.
grzechmen
29-01-2012, 14:16
bawiłem się przełącznikiem w jedną i drugą ;( mam dwa obiketywy. Zmieniałem ale bez powodzenia :(