Zobacz pełną wersję : D3000 jak wydmuchać paprochy za szybką na wyświetlaczu?
Witam.
Pytanie jak w temacie. W jaki sposób mogę się dostać do szybki wyświetlacza LCD ale od wewnętrznej strony? Widzę, że dostały mi się tam jakieś paprochy i chcę się ich pozbyć, aby było czysto. Czym to najlepiej zrobić?
Proszę o pomoc.
P.s W ogóle nie wiem w jaki sposób one się tam znalazły :)) od wewnętrznej strony.
hijax_pl
20-11-2011, 19:33
Serwis?
Serwis?
że serwis to wiem, ale może to jakoś łatwo można zrobić i nie warto wysyłać dla takiego czegoś do serwisu.
ale może to jakoś łatwo można zrobić i nie warto wysyłać dla takiego czegoś do serwisu.
Owszem, da się to dość łatwo zrobić. No... Chyba, że dla kogoś wykręcenie kilku śrubek (czyt. utrata gwarancji), wyjęcie kilku taśm i mikrowtyków to jakaś trudność ;)
Jeżeli masz narzędzia (wkrętaki precyzyjne, pęseta), nie boisz się rozbierać sprzętu elektronicznego i masz pewność, że będziesz potrafił to złożyć - to w jakieś 20 minut to zrobisz.
Jeżeli puszka jest na gwarancji to odradzam, bo gwarancja przepadnie.
Owszem, da się to dość łatwo zrobić. No... Chyba, że dla kogoś wykręcenie kilku śrubek (czyt. utrata gwarancji), wyjęcie kilku taśm i mikrowtyków to jakaś trudność ;)
Jeżeli masz narzędzia (wkrętaki precyzyjne, pęseta), nie boisz się rozbierać sprzętu elektronicznego i masz pewność, że będziesz potrafił to złożyć - to w jakieś 20 minut to zrobisz.
Jeżeli puszka jest na gwarancji to odradzam, bo gwarancja przepadnie.
a serwis zrobi mi taką usługę w ramach gwarancji? Sprzęt posiada gwarancję. Tylko nie wiem czy takie coś wchodzi w ramach gwarancji, ale chyba powinno.
a serwis zrobi mi taką usługę w ramach gwarancji? Sprzęt posiada gwarancję. Tylko nie wiem czy takie coś wchodzi w ramach gwarancji, ale chyba powinno.
Wiem, że w puszkach uszczelnionych (np. D300) robili to w ramach gwarancji (bo niby jakim cudem "wszedł" tam kurz, jeżeli puszka jest uszczelniona). Co do D3100 to musisz zadzwonić na "Postępu" i jak już ktoś odbierze (za 40-tym razem) to zapytaj się, czy czyszczą paprochy z wnętrza korpusu w ramach gwarancji.
Jakby powiedzieli, że nie, to wymyśl sobie jakąś gadkę, że np. płaciłeś za sprawny wyświetlacz, a tymczasem widoczność na nim mocno spadła i sprawia wrażenie niepełnowartościowego i żądasz (tak, tak, nie prosisz - żądasz) wyczyszczenia lub wymiany w ramach gwarancji.
Tylko nie mów, że aparat jest Ci potrzebny do "pracy", bo Ci powiedzą, że to nie jest korpus zawodowy i przy zastosowaniu profesjonalnym takie rzeczy mogą mieć miejsce ;)
Z serwisem na "Postępu" trzeba się nauczyć rozmawiać ;)
A... Pisanie maila sobie odpuść, bo oni mają ustawioną tak skrzynkę, że wszystkie maile przychodzące automatycznie idą do kosza ;)