PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 jak wydmuchać paprochy za szybką na wyświetlaczu?

grax
20-11-2011, 19:28
Witam.
Pytanie jak w temacie. W jaki sposób mogę się dostać do szybki wyświetlacza LCD ale od wewnętrznej strony? Widzę, że dostały mi się tam jakieś paprochy i chcę się ich pozbyć, aby było czysto. Czym to najlepiej zrobić?

Proszę o pomoc.

P.s W ogóle nie wiem w jaki sposób one się tam znalazły :)) od wewnętrznej strony.

hijax_pl
20-11-2011, 19:33
Serwis?

grax
20-11-2011, 19:47
Serwis?

że serwis to wiem, ale może to jakoś łatwo można zrobić i nie warto wysyłać dla takiego czegoś do serwisu.

Skibek
20-11-2011, 20:36
ale może to jakoś łatwo można zrobić i nie warto wysyłać dla takiego czegoś do serwisu.
Owszem, da się to dość łatwo zrobić. No... Chyba, że dla kogoś wykręcenie kilku śrubek (czyt. utrata gwarancji), wyjęcie kilku taśm i mikrowtyków to jakaś trudność ;)
Jeżeli masz narzędzia (wkrętaki precyzyjne, pęseta), nie boisz się rozbierać sprzętu elektronicznego i masz pewność, że będziesz potrafił to złożyć - to w jakieś 20 minut to zrobisz.

Jeżeli puszka jest na gwarancji to odradzam, bo gwarancja przepadnie.

grax
20-11-2011, 20:43
Owszem, da się to dość łatwo zrobić. No... Chyba, że dla kogoś wykręcenie kilku śrubek (czyt. utrata gwarancji), wyjęcie kilku taśm i mikrowtyków to jakaś trudność ;)
Jeżeli masz narzędzia (wkrętaki precyzyjne, pęseta), nie boisz się rozbierać sprzętu elektronicznego i masz pewność, że będziesz potrafił to złożyć - to w jakieś 20 minut to zrobisz.

Jeżeli puszka jest na gwarancji to odradzam, bo gwarancja przepadnie.

a serwis zrobi mi taką usługę w ramach gwarancji? Sprzęt posiada gwarancję. Tylko nie wiem czy takie coś wchodzi w ramach gwarancji, ale chyba powinno.

Skibek
20-11-2011, 21:00
a serwis zrobi mi taką usługę w ramach gwarancji? Sprzęt posiada gwarancję. Tylko nie wiem czy takie coś wchodzi w ramach gwarancji, ale chyba powinno.
Wiem, że w puszkach uszczelnionych (np. D300) robili to w ramach gwarancji (bo niby jakim cudem "wszedł" tam kurz, jeżeli puszka jest uszczelniona). Co do D3100 to musisz zadzwonić na "Postępu" i jak już ktoś odbierze (za 40-tym razem) to zapytaj się, czy czyszczą paprochy z wnętrza korpusu w ramach gwarancji.

Jakby powiedzieli, że nie, to wymyśl sobie jakąś gadkę, że np. płaciłeś za sprawny wyświetlacz, a tymczasem widoczność na nim mocno spadła i sprawia wrażenie niepełnowartościowego i żądasz (tak, tak, nie prosisz - żądasz) wyczyszczenia lub wymiany w ramach gwarancji.
Tylko nie mów, że aparat jest Ci potrzebny do "pracy", bo Ci powiedzą, że to nie jest korpus zawodowy i przy zastosowaniu profesjonalnym takie rzeczy mogą mieć miejsce ;)

Z serwisem na "Postępu" trzeba się nauczyć rozmawiać ;)

A... Pisanie maila sobie odpuść, bo oni mają ustawioną tak skrzynkę, że wszystkie maile przychodzące automatycznie idą do kosza ;)