PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + Tamron 28-75 f2.8 to dobry obiektyw?

AdamusSY
20-11-2011, 16:08
Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wybaczenie jeżeli się powtarzam, ale przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Niedawno zakupiłem D90 i muszę dobrac w końcu jakiś obiektyw. Zdecydowałem sie na Tamrona 28-75mm f/2.8 lecz mimo teoretycznie pozytywnych opini ciągle przewija się problem z wadą FF/BF. Wielu pisało aby samemu body podłaczyć z obiektywem i sprawdzić czy aby to nie wadliwy egzemplarz, lecz nie do końca wiem naczym ten problem polega. Bardzo proszę o wyjaśnienie na czym polega FF/BF i na co zwracać uwagę przy zakupie, podłączając obiektyw do body, aby kupić obiektyw własnie AF a nie z przypadłością FF lub BF. chyba, że polecacie coś innego (myślałem nad Taminą 24-80mm f/2.8) w cenie do 2 tyś. Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję, pozdrawiam.

hijax_pl
20-11-2011, 16:11
BF/FF to błąd polegający na tym, że ostrość ustawia się przed (FF) lub za (BF) obiektem. Skala problemu jest różna, zależna od kombinacji aparat/obiektyw.

Najlepiej obiektyw w sklepie podpiąć do swojego korpusu i pobawić się nim, najlepiej fotografując pod kątem coś o mocnym kontraście, np druk w gazecie.

Sam używałem 28-75 z D90 i nie narzekałem (może trafiłem na niezły egzemplarz?)

TOP67
20-11-2011, 16:14
A na pewno nie potrzebujesz szerszego kąta? Do jakich zastosowań ma być ten obiektyw? Jak dla mnie, to na DX nadaje się tylko jako portretówka w pomieszczeniach.

AdamusSY
20-11-2011, 16:50
Myślałem o obiektywie względnie uniwersalnym (poza mocnym zumem) w domu i w plenerze. hijax_pl w takim razie mam podłączyć body do obiektywu i jak napisałś zrobić zdjęcia pod kątem np. druku w gazecie. Jeżeli zdjęcia będą nieostre to znaczy, że ten egzemplarz posiada wadę BF lub FF? Ciekaw jestem, czy w sklepie gdzię bedę kupował obiektyw, jeżeli przedstawię sprawę, ekspedient salonu foto bedzie w stanie zapewnić mi egzemplarz bez tej wady samemu to sprawdzając o ile to gość, który zna sie na tym?

hijax_pl
20-11-2011, 16:59
Jeżeli zdjęcia będą nieostre to znaczy, że ten egzemplarz posiada wadę BF lub FF?Nie - jak ostre nie będzie ten rządek literek, na który ostrzyłeś...I ostrz na f/2.8 - wtedy będzie najmniejsza głębia ostrości, no i powiększaj na ekraniku tak by widzieć dokładnie, gdzie ta płaszczyzna ostrości leży.

AdamusSY
20-11-2011, 17:53
hijax_pl widzę, że jesteś fachowcem w tych sprawach więc jakby kolejne moje pytania były dla Ciebie "naruszeniem godności" to po prostu wybacz. Powim szczerze, szkoda że mieszkasz w Łodzi, bo chętnie skorzystałbym z Twojego doświadczenia podczas kupna tego obiektywu. Jak napiałeś "ostrz na f/2.8" - ale ten obiektyw ma tylko i wyłącznie f/2.8 więc na innej nie mógłbym ostrzyć. Napiałeś "no i powiększaj na ekraniku tak by widzieć dokładnie, gdzie ta płaszczyzna ostrości leży" - czy mógłbyś to sprecyzować lub opiać jak dla laika?

toXic PL
20-11-2011, 18:00
Obiektyw ma najwieksza przyslone 2,8 ale mozne ja domykac.Chodzilo mu o to zebys ostrzyl na maksymalnie otwartej czyli w tym wypadku 2,8 , a potem na wyswietlaczu w aparacie powiekszyl sobie obraz i zobaczyl czy ostrosc jest tam gdzie ja ustawiales.

bognik
20-11-2011, 18:03
Jak napiałeś "ostrz na f/2.8" - ale ten obiektyw ma tylko i wyłącznie f/2.8 więc na innej nie mógłbym ostrzyć.
Jak to nie? Możesz ostrzyć również na f/3.2, f/5, f/22 itp. Kolega napisał, że w testach najlepiej ostrzyć na f/2.8. Kupując ten obiektyw nie będziesz musiał używać tylko f/2.8.

verdical
20-11-2011, 18:15
Jeżeli ma to być szkiełko b. uniwersalne/ na każdą okazję, to polecam nikkor'a 16-85. To taki "wół roboczy". Ma bardzo dobry szeroki kąt i przy 85mm można pokusić się o rozmycie. Oczywiście wszystko z pewnym kompromisem, bo to jednak ciemna szkło, ale za to b. ostre. Polecam.

hijax_pl
20-11-2011, 18:38
To ja już bym wolał tandem Tokiny 11-16 z Tamkiem 28-75 :D

Vifoto
20-11-2011, 18:47
Nie wiem czy posiadasz jakikolwiek obiektyw. Wydaje mi się źe droga jaką idziesz nie jest najlepsza.
1. Ten obiektyw jako pierwszy to nie jest najlepszy wybór, jeżeli chodzi o parametry.
2. Zanim zaczniesz dobierać obiektyw do body to najpierw musisz mieć pewność że body jest prawidłowo skalibrowane. Dobieranie obiektywu do ewentualnie źle skalibrowanego body jest bezsensowne. Sam kupowałem obiektyw w FJ. Dają potestować tylko musisz umieć to wykonać
3. Z tego co piszesz wynika że jesteś na początku drogi. Więc zanim zaczniesz zakupy poznaj kogoś w okolicy kto jest trochę bardziej zaawansowany i Ci pomoże. na początek. Ewentualne dalsze dywagacje na PW.

Pienia
20-11-2011, 19:30
bardzo dobre szkło, ale raczej pod fx-a...

hijax_pl
20-11-2011, 19:32
zakres FX-owy, ale jakość na DX - miodzio...

Na DX częściej mam zapięte. Na FX mnie ten zakres nie bawi...

AdamusSY
20-11-2011, 19:35
Tak, aktualnie mam pożyczonego od brata Nikkora 18-55 f/3.5-5.6, na którym ponnaję ten aparat. Vifoto, według Ciebie w takimn razie co powinienem wybrać? Po drugie, jak napisałeś, ważne jest to aby prawidłowo skalibrować body, na czym to polega?

TOP67
20-11-2011, 19:41
Porób tym obiektywem zdjęcia ze 2 miesiące. A potem sprawdź ile z nich było zrobionych na ogniskowej poniżej 28mm. Stawiam, że ponad połowę. Kupując 28-75 pozbawiasz się szerokiego kąta, bez którego trudno zrobić zdjęcie w domu czy pamiątkowy krajobraz (zwłaszcza w mieście).
Pomyśl raczej o obiektywach Tamron 17-50, Sigma 17-70, 17-50, 18-50, Nikkor 16-85, 18-105.

verdical
20-11-2011, 22:45
Na DX'e 28mm to dość wąsko! Za TOP67 pomyśl o szerokim dole. Ja miałem N18-105 i po 6 m-c'ach zamieniłem na N16-85. Szerszy dół i lepiej rysuje. Jest drożej, ale to się opłaca. Mam teraz trzy obiektywy systemowe do mojego D90 i nigdy nie miałem problemów typu BF/FF. Wszystko kupione bez wstępnych testów :-).

Vifoto
21-11-2011, 10:21
Jestem tego zdania co TOP 67. Mam kity 18-105 i 55-300 to w pełni na dobre oświetlenie. Dodatkowo mam dwie sigmy 18-50 i 70-200 ze światłem 2,8 obie HSM. To zupełnie mi wystarcza. Odnośnie sprawdzenia body najlepiej to przetestować z dobrym naturalnie obiektywem. Ustawienia: duży otwór, długa ogniskowa, minimalny dystans.
Dobrze jak obiektyw ma skalę odległości. Można wtedy porównać położenie pierścienia przy ostrzeniu AF i rzez LV. Niezależnie od testów chartowych wykonaj próby praktyczne.

verdical
21-11-2011, 10:36
Z pewnością T11-16 i T28-75 dają większe możliwości, ale jeżeli chcesz mieć jeden b. universalny obiektyw to jedank N16-85. Używki chodzą za ok. 1.2kpln. Do tego dobrałbym stałkę N35-1.8G. Zmiścisz się w budżecie no i masz stałeczkę, która b. wiele potrafi i wiele może nauczyć.

Feadin
21-11-2011, 15:56
Miałem rewelacyjną Tokiną 28-70 ze światłem 2.6-2.8 (ale na DX to było stałe 2.8, bo nie dało się przymknąć do 2.6). Kupowałem ją z zamiarem takim, że będzie to uniwersalny obiektyw. Ale jako taki się nie sprawdził, dlatego właśnie, że 28mm na dole to mało na DX. Znakomita była za to np. do portretów. Ale uniwersalna ogniskowa to nie jest. Aktualnie za uniwersalny zoom robi u mnie... 18-55 VR :D. Natomiast gdybym miał wybierać coś ze stałym światłem, to pewnie stawiałbym na Tamrona 17-50 f2.8. Jest aktualnie w wersjach ze stabilizacją (nowszy) i i bez niej (starszy). Obydwa w przedziale 1300-1700 zł. Jako że to Tamrony, to też należałoby uważać, jaki egzemplarz się kupuje. Gdyby mi mniej zależało na świetle, i nie miałbym superszerokiej Sigmy 10-20, wybrałbym pewnie Nikkora 16-85 VR. Natomiast bardzo możliwe, że u Ciebie sprawdzi się już 18-105 VR.

AdamusSY
21-11-2011, 23:16
Dzięki serdeczne wszystkim za wypowiedzi, są bardzo pomocne. Widzę jednak, że to nie łatwy wybór. Chyba jednak wezmę coś z szerszym dołem do ok 50-55mm, może coś z Tamrona lub Tokiny, muszę jeszcze poszukać, jak macie coś takiego w tym zakresie do 2 tyś wartego zainteresowania na obiektyw uniwersalny to chętnie wysłucham, pozdrawiam.

hijax_pl
22-11-2011, 00:15
Tamron 17-50/2.8 z VC lub bez.

AdamusSY
22-11-2011, 07:15
hijax_pl, a w modelu o którym piszesz również występuje ta wada FF/BF czy to dotyczyło tylko modelu 28-75mm f/2.8? Chyba, że to dotyczy wszystkich Tamronów.

Przypuszczam, że VC to model ze stabilizacją. Powiedz, warto dołożyć i kupić z VC?

hijax_pl
22-11-2011, 08:55
BF/FF może dotyczyć wszystkich obiektywów. Nie ma znaczenia czy to Tamron, Sigma, Tokina czy Nikkor.
W tańszych (proporcjonalnie, czyli w tzw "kundelkach") szkłach prawdopodobieństwo wystąpienia tej wady jest większe, a wynika to z cięcia kosztów także na kontroli jakości...

hijax_pl
22-11-2011, 08:57
Przypuszczam, że VC to model ze stabilizacją. Powiedz, warto dołożyć i kupić z VC?Moim zdaniem nie ma różnicy, a sama stabilizacja przy takim zakresie ogniskowych przyda się w bardzo wyjątkowych sytuacjach (np nocne krajobrazy z ręki ;) )...

witek309
22-11-2011, 09:21
witam mam ten obiektyw jest bardzo ostry, daje ładny obrazek, kupiłem go tu na forum od gościa, który robił nim śluby i był bardzo zadowolony. ja moge poiowedzieć, że w gorszych warunkach oświetleniowych lubi się rozejechać w poszukiwaniu ostrości, ale generalnie to naprawdę niezły iobiektyw dający, jak dla mnie, o wiele łądniejszy oibrazek niz kitowy 18 - 105. ja swojego kupiłem za 800 zł i nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten obiektyw!!! co do ogniskowych, to rzeczywiście brakuje nieco u dołu, więc albo sobie ten dół zapewnisz( ja mam 18-105) albo weź inny obiektyw

AdamusSY
22-11-2011, 11:24
hijax_pl czy ten, który zaproponowałeś (Tamron 17-50/2.8 ) należy do jak to ująłeś tzw "kundelków", bo jeżeli tak to zwiększa to szanse na ową wadę FF/BF.

A co powiesz na alternatywny Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO? Prawie te same parametry ale inna marka.
Najprawdopodobniej zdecyduję się na ten, który polecałeś, chyba, że ten jest lepszy.

Jeszcze jedno, ktoś napisał, że podpięcie do body w sklepie Tamrona celem sprawdzenia występowania owej wady FF/BF (w sposób jaki mi to wcześniej opisałeś) nie ma sensu bez wcześniejszego skalibrowania tego body. Jeżeli tak to w moim przypadku tak jest bo nikt mi tego nie zrobił. Na czym więc to polega. Do kogo ewentualnie mam się w tym celu zwrócić?

hijax_pl
22-11-2011, 11:48
hijax_pl czy ten, który zaproponowałeś (Tamron 17-50/2.8 ) należy do jak to ująłeś tzw "kundelków", bo jeżeli tak to zwiększa to szanse na ową wadę FF/BF.Kundelek, to jak sama nazwa wskazuje każdy nie rasowy model, czyli nie systemowy, firmowy, czyli nie-nikkor ;)

A co powiesz na alternatywny Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO? Prawie te same parametry ale inna marka.Nie bawiłem się tą Sigmą, więc się nie wypowiadam w tym temacie :)

Jeszcze jedno, ktoś napisał, że podpięcie do body w sklepie Tamrona celem sprawdzenia występowania owej wady FF/BF (w sposób jaki mi to wcześniej opisałeś) nie ma sensu bez wcześniejszego skalibrowania tego body. Jeżeli tak to w moim przypadku tak jest bo nikt mi tego nie zrobił. Na czym więc to polega. Do kogo ewentualnie mam się w tym celu zwrócić?Po prostu podepnij jakiegoś porządnego Nikkora wcześniej i zobacz czy dobrze trafia.

Vifoto
22-11-2011, 11:56
AdamusSY
To już 27 postów i dalej jesteś w punkcie wyjścia. Nie narzucam się, ale przeczytaj ponownie ostatnie zdanie z postu 11. To ewentualnie tylko 50 km od miejsca Twojego zamieszkania.

AdamusSY
22-11-2011, 12:24
Ok Vifoto, kończę w takim razie mój post, lecz myślałem, że właśnie po to jest to forum aby pytać i dowiadywać się czegoś od bardziej zorientowanych osób. Nie mam czasu na szukanie kogoś w okolicy kto mi pomoże, jak wspomniałeś wcześniej, wiec myślałem, że to odpowiednie miejsce na uzyskanie odpowiedzi na swoje pytania, Pozdrawiam.

Vifoto
22-11-2011, 12:53
Oj źle mnie zrozumiałeś, to napiszę Ci to jasno. Chciałem Ci dać kontakt na PW. Mieszkam w Kędzierzynie to tylko 50 km od Bytomia. Mogłem się z Tobą umówić i wszystko obgadać, sprawdzić aparat i ewentualnie w razie potrzeby utawić ten FF/BF. Miał byś okazję podpiąć 4 obiektywy i się zdecydować co Ci jest potrzebne. A skoro brak Ci czasu to zupełnie co innego.

AdamusSY
22-11-2011, 13:22
Tak, widocznie źle Cię zrozumiałem, wybacz. Myślałem, że miałeś na myśli abym się nie powtarzał z pytaniami w tym samym temacie i nie zanudzał forumowiczów. Po drugie nie zajarzyłem o co Ci chodzi z tym PW (priv), teraz już zrozumiałem. Mało siedzę na różnych forach i czasem nie rozumiem niektórych skrótów. Jeżeli chodzi o możliwość spotkania się z w sprawie sprawdzenia obiektywów i ewentualnego skalibrowania body to jak najbardziej (też mam D90), myślałem że chodzi Ci o szukanie ludzi po mieście ;-). Tyle tylko, że ostatnio mam mało czasu, po pracy siedzę do nocy i robię dodatkowy projekt do pracy, mam nadzieję, że do końca roku zdążę ;-). W takim razie podaję prywatnego maila w celu skontaktowania się ([email protected]), możesz również podać Twojego, bo jak zrobi się się jakaś luka to skontaktuję się z Tobą i ewentualnie moglibyśmy się wtedy spotkać. Pozdrawiam.