PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór aparatu - proszę o pomoc :)

geto90
19-11-2011, 17:23
Witam!

Bez owijania w bawełnę - to będzie moje pierwsze lustro. Wcześniej pstrykałem Olympusem SP-560UZ i nawet było dobrze gdyby nie siadł obiektyw :/ Szukam aparatu który będzie dobry dla amatora, ale bardzo ambitnego który chce rozwijać się w klimatach fotografii. Olkiem poprzednio robiłem dość sporo zdjęć, przeważały - natura, ludzie (niezbyt udane próby portretów) czasem makro i zdjęcia nocne. Dość istotna sprawa która trochę ogranicza - aparat będę brał na raty w Media Markt. Wiec wchodzi w grę tylko oferta MM. Jest opcja 36x0% i z tego tez chce skorzystać. Budżet jakieś 3500-3600zł. Myślałem o D90 bo czytałem o nim dość sporo i wszyscy go polecają w tym przedziale cenowym ale niestety go nie maja i mieć nie będą. Przychodzą mi do głowy dwie opcje D3100 lub D5100. D3100 chyba jednak bardziej (wiem ze jest chyba troszku bardziej ograniczony) ale do niego mógłbym kupić cały osprzęt tzn torba, karta pamięci, jakis filtr czy mały statyw i zmieścić się bez problemu w tej kwocie a z czasem np po świętach dozbierałbym i kupił jakiś obiektyw do portretów bo na tym mi zależy tzn bardzo chciałbym spróbować. Standardowo brałbym go z obiektywem 18-105mm VR - cena 2699 i jeszcze taka opcja gwarancja z ubezpieczeniem w MM - 400zl i na 4 lata jest gwarancja (nawet na uszkodzenia z winy użytkownika, gdy spadnie, zwilgnie itd) plus ubezpieczenie w razie kradzieży itd. Myślicie ze warto coś takiego wykupić? Czy lepiej inaczej spożytkować te 400zł? A co do drugiej opcji do D5100 z 18-105 jest za 3799 wiec tu już chyba nic nie wymyśle - chyba ze jest miedzy nimi aż taaaka różnica ze warto rozważyć ta opcje? Mam mętlik w głowie. Chce kupić coś czym jak trochę się poducze będę mógł zrobić dobre zdjęcia. A może polecicie mi jeszcze inny model? Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuje wszystkim.

Pozdrawiam!

Don_Sulco
19-11-2011, 17:38
Po mojemu D90 będzie lepszy, jeśli teraz nie ma go w ofercie poczekaj trochę, przed świętami pewnie będą jakieś promocje.
Zobacz też tu:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d-90-af-s-dx-18-105-mm-vr.bhtml
Dowiedz się, jest wiele opcji zakupu na raty.
Pozdr.

efmk
19-11-2011, 17:40
musisz zakładać nowy wątek... kilka linijek niżej można się było dopisać, chociażby tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195707

geto90
19-11-2011, 17:45
Noo to teraz mnie zaskoczyłeś. Hm nakręciłem się właśnie na D90 po przeczytaniu ton tematów na przeróżnych forach i wszędzie ludzie doradzali go zamiast D3100 (przede wszystkim) czy D5100. Ale gdy zapytałem o niego w MM to się trochu załamałem. Opcja z RTVeuroAGD ciekawa, cena jak z tym obiektywem chyba też całkiem dobra, dołożyc jeszcze jakąś trobe i karte i jest dobry zestaw na początek a z czasem może jakiś drugi obiektyw :) Zostaje tylko jedno pytanie - jak z ratami - czy będzie to opłacalne. Niby to takie proste ale nie wpadłem na to że na święta jakieś promo może być. Bo ogólnie po całokształcie D90 to dobry wybór w tych pieniądzach, tak?

Pozdrawiam!

pawulon
19-11-2011, 17:49
4-letnia gwarancja że spadnie i zawilgnie z winy użytkownika? Założe sie że to jakieś brednie...

Myślę że wystarczy D3100 + 18-105 + później 35/1.8

D3100 od D5100 bedzie się tym różniło że nie ma 3100 ruchomego ekranu a 5100 ma większą i mniej szumiącą matryce. D5100 robi nawet lepsze zdjęcia niż D7000.

Poczytaj to, poczytaj testy i ci sie rozjaśni... http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=1373&add1=1225&add2=911

Feadin
19-11-2011, 17:59
D5100 to także kastrat, choć istotnych zalet, o których było mnóstwo wątków na forum, ma sporo. D3100 bym od raz odpuścił, jest jeszcze bardziej okrojony.

Optymalnym wyborem dla kogoś bardziej ambitnego, tak jak o sobie piszesz, jest D90. To, że akurat danego aparatu nie ma w markecie, nie powinno być żadnym argumentem przy tak poważnym zakupie, realizowanym raczej na lata.

Najważniejsze różnice są takie. Co do technologii, D5100 jest najnowszy, ale to D90 ma łatwiej dostępne funkcje, od razu pod klawiszami w body, do niektórych zaś trzeba się dostawać przez menu. Jeżeli chodzi o użyteczność wyższych czułości ISO, to D5100 ma przewagę nad D90, ale nie miażdżącą, ot - zauważalną. D90 to jednak nadal bardzo użyteczny aparat. D5100 nie obsługuje autofocusa w wielu bardzo dobrych i w miarę niedrogich obiektywach, które nie mają wbudowanego silnika AF. To tak zacne szkła, jak np. Nikkor 85 1.8D, Nikkor 50 1.8D, Nikkor micro 60 2.8D, Tamrony 17-55 2.8, 55-200 4-5,6 (w wersjach z silnikami były sprzedawane, ale mają wolniejszy AF). A z D90 będziesz mógł je w pełni używać. Ponadto, prędzej czy później trzeba będzie dokupić lampę błyskową. D5100 nie obsługuje wyzwalania lamp znajdujących się poza body aparatu w systemie CLS dokonywanego z lampy wbudowanej. A D90 owszem - z nim będziesz sobie mógł postawić lampę pokroju SB-600 i wyższe poza body aparatu i bez żadnych dodatkowych akcesoriów: kabelków, wyzwalaczy, odpalić ją, doświetlając obieekt z dowolnej strony. To w perspektywie fotografii portretowej czy makro bardzo duża zaleta.

O tych i pozostałych niuansach można przeczytać mnóstwo w innych wątkach.

Osobiście, gdybym miał dziś zaczynać przygodę z foto, to decydowałbym się na D90. Miałem zamiar zmienić ostatnio swojego poczciwego D70s, rozważałem D5100, ale stwierdziłem, że ma zbyt wiele ograniczeń dla zaawansowanego amatora. A o D90 na razie nie myślę, bo następnym krokiem dla mnie powinno być coś wyższego. Ale gdybym startował dziś, to tak jak pisałem - D90.

EDIT:
Jeżeli jesteś rzeczywiście ambitny, to może warto rozważyć zakup obiektywu 35mm 1.8G na początek? To obiektyw standardowy na DX, a to jest najlepsza szkoła fotografii i kreatywności - wziąść obiektyw standardowy o stałej ogniskowej, ale jasny, i na nim uczyć się fotografii, kreatywności. Niemniej jednak tak czy inaczej - 18-105 to bardzo dobre szkło i oczywiście o uniwersalniejszym zakresie ogniskowych. Ja jednak swego czasu niecałe pół roku po zakupie sprzętu dokupiłem jasną stałkę (tyle że wtedy był to 50 1.8D), bo szybko mi takiej jasności i innej plastyki obrazu zaczęło brakować.

Ale to temat do przemyślenia. Ewentualnie, można kupić tańszy a również dobry 18-55 VR, jest ok. 500 zł tańszy od 18-105 VR., więc jest więcej kaski na stałkę.

hostman22
19-11-2011, 18:15
W saczy w media jest masakrycznie drogo, a nie tylko oni mają raty 0% ;).
Pytanie w jakim kierunku chcesz się rozwijać i jakie szkła mam zamiar kupić, jeżeli same af-s to brałbym d5100 jeżeli nie, to zostaje d90 :)

wojtekb1980
19-11-2011, 19:20
Ja polecał bym Ci D90. Bawiłem się D5000 i D3100 - po pół roku używania D90 brakowało mi kilku rzeczy w D3100 i D5k.
W tej chwili jestem na etapie wyboru:
1. Stałka 50 vs 35
2. Lampa Sb-700 vs Metz 50.

Mazzi
19-11-2011, 20:43
Miałem identyczny problem! Wybór pad na D90 i jestem meeega zadowolony. Weź D90 do ręki i D5100 i zobacz który Ci bardziej leży - przede wszystkim. Druga sprawa to wady i zalety - jeden ma uchylny wyświetlacz, drugi nie, jeden ma dwie rolki drugi jedną, dodatkowy wyświetlacz itd... Można masę wyczytać w tym dziale - powodzenia! ;)

EDIT - Kolega wyżej dał dobry wykład na temat zalet D90 jak i D5100 :)

t00sheen
19-11-2011, 21:29
Tylko D90 lub wyżej. Od 1.5 roku mam D5k i niestety od kilku miesięcy żałuję, że nie dołożyłem do D90. CLS, śrubokręt, szybkie przełączanie pomiaru światła czy autofocusa wydawały się niepotrzebne. Jeśli masz duże dłonie, to grip będzie obowiązkowy - daje o niebo lepsze trzymanie, ale problem jest taki, że Nikon nie przewidział gripa do tego modelu. Zamienniki, o ile chcesz używać pionowego spustu, mają kabelek na zewnątrz do połączenia z aparatem, który bywa irytujący.
Suma sumarum, obecnie zbieram fundusze na D300s lub D7k, ale po ostatnim wzroście cen nie wygląda to obiecująco :(

Co do szkiełek - jestem bardzo zadowolony z 18-105, na spacery jest wyśmienity, a jeśli spacer ma być "dynamiczny" to 35/1.8.

Pod postem Feadina mógłbym się podpisać wszystkimi kończynami :)

Seeker
20-11-2011, 02:59
Dla ambitnego amatora D90 będzie idealny (chyba, że o kasę się nie martwisz).
Ma praktycznie wszystko co niezbędne, jest wygodny w obsłudze
i waga nie przygniata do ziemi.

N 18-105 na początek też jest dobrym wyborem ze względu na uniwersalność,
niezłe parametry optyczne i rozsądną cenę.

verdical
21-11-2011, 17:59
Zdecydowanie D90. To aparat bardzo dopracowany i sprawdzony. Nikon tak go zrobił, że od premiery w 2008 nie pojawił się żaden upgrade oprogramowania... bo wszystko od początku działa jak trzeba. Jak starczy Ci kasy to brałbym kita 16-85. Szerzej na dole, stabilniej VRII i lepsza optyka od 18-105.

Seeker
22-11-2011, 00:28
"lepsza optyka od 18-105"

To już zależy, o które parametry chodzi. Rozdzielczośc ma mniejszą (16-85), ale zdaja się
inne parametry bardziej wyrównane. Ogniskowe za to ciekawsze, a różnice nie są
jakieś drastyczne. w każdym razie szkło warte uwagi.

verdical
22-11-2011, 10:57
dokłądniej chodziło mi o "zbalansowanie całego obiektywu". Miałem 18-105 i sprzedałem, bo 16-85 i lepszy daje obrazek i bardziej pasuje mi zakres ogniskowej. Też lepiej jest zrobiony mechanicznie. Nie są to szczyty, ale zawsze coś (np. metalowy bagnet).

zakwas
22-11-2011, 23:04
Kup sobie Zorkę 5.