Zobacz pełną wersję : jak/czy serwis naprawia AF w d7000?
jfk_0001
19-11-2011, 15:56
Zakupilem drugi egzemplarz d7000 (po sukcesie pierwszego - idealny).
Po paru tygodniach zauwazylem, ze powstal BF.
Zapytalem w sklepie co z tym zrobic, itp. Powiedzieli mi zebym zapomnial o serwisie i wyregulowal to mikro regulacją, bo serwis tak mi to wlasnie naprawi..
WTF? Czy możliwe, żeby tak było? Przecież mikroregulacja jest per obiektyw. Nie chce sie bawić z każdym nowym obiektywem z powodu walniętej puszki.
jakies rady? (aparat musialbym wyslac kurierem do Warszawy, wiec to tez na pewno zdrowe dla niego nie bedzie)
pozdr
Emhyrion
19-11-2011, 19:11
Mikroregulację masz na dwa sposoby - jedna ogólna i druga pod obiektyw. Jak Ci się globalnie zwalił to globalnie popraw i tyle. O ile oczywiście starczy Ci tej regulacji.
jfk_0001
19-11-2011, 23:02
dzieki Emhyrion, zaraz spojrze w menu. To w sumie mnie ratuje.
Dopiero teraz rozumiem rozterki kupujacych d7000..
Sniper10000
20-11-2011, 03:06
Nie słuchaj opowieści dziwnej treści. Masz problem, masz gwarancję, idź z tym do serwisu. Zrobią Ci normalną kalibrację i na pewno nie skorzystają z opcji w menu aparatu.
Nie słuchaj opowieści dziwnej treści. Masz problem, masz gwarancję, idź z tym do serwisu. Zrobią Ci normalną kalibrację i na pewno nie skorzystają z opcji w menu aparatu.
100 % racji. Miałem też problem z BF (nikon d7000) pojechałem do serwisu i tego samego dnia aparat był do odbioru.
jfk_0001
20-11-2011, 12:49
ok, dzieki.
btw. rzeczywiscie jest 'globalna' mikroregulacja - default w menu.
Niby kolo -6 mam poprawny focus ale raz na kilka strzalow totalnie wypada z focusu (na planszy testowej!)
Ten serwis to moze byc dobry pomysl.
Popieram kwestię serwisu.
Posiadam również d7k kupionego pod koniec tamtego roku od początku miałem problem z af ( totalne mydło powyżej 3-5 m) więc zdecydowałem się wysłać do serwisu z dokładnym opisem
Wrócił z małymi przygodami po miesiącu i od tamtej pory nie mam problemów, kalibracje mam wyłączoną i wszystkie szkła trafiają w punkt niestety ostatnio pokazały się plamy oleju na matrycy czego wcześniej nie było więc o ile sam sobie z tym nie poradzę pojedzie ponownie do serwisu. Nie jest to jednak tak uciążliwe jak nietrafiający af Przebieg ok. 6,5k.