PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie...

Blister
19-02-2007, 12:55
Witam, mam takie oto pytanie:) Czy można stosować filtr UV razem z filtrem polaryzacyjnym i filtr UV z systemem Cokin? i czy można stosować polara robiąc fotki ludziom oczywiście w słoneczny dzionek? Zapewne jest to banalne pytanie, ale proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią:)

leon28
19-02-2007, 13:10
Witam, mam takie oto pytanie:) Czy można stosować filtr UV razem z filtrem polaryzacyjnym i filtr UV z systemem Cokin? i czy można stosować polara robiąc fotki ludziom oczywiście w słoneczny dzionek? Zapewne jest to banalne pytanie, ale proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią:)

mozna stosowac kombinacje filtrow, oczywiscie trzeba wtedy pamietac, ze z niektorymi obiektywami takie zestawienia moga winietowac. co do stosowania polarow w sloneczne dni, to jak najbardziej powinien polepszyc kontrasty

Blister
19-02-2007, 13:15
Ja będę je używał głównie z Nikkorem 18-70, choć pewnie zdarzy się czasem też założyć jakis do 50-stki...

leon28
19-02-2007, 13:37
Ja będę je używał głównie z Nikkorem 18-70, choć pewnie zdarzy się czasem też założyć jakis do 50-stki... to tez chyba zalezy od filtrow, jesli beda w wersji slim (waskie obudowy) to moze nie bedzie winiety, natomiast przy szerokim kacie z 2 filtrami o normalnej wysokosci moga sie pojawiac czarne obwodki w rogach zdjec. przy 50 nie powinno byc klopotow, ale niestety najlepiej sprawdzic to empirycznie

Blister
19-02-2007, 13:52
Zamierzam kupić tego polara: MARUMI CPL DHG Slim, więc mam nadzieje ze nie otrzymam winiety nakręcając go na Hoye UV HMC Super...

Jacek S
19-02-2007, 15:56
To zależy jeszcze od samego obiektywu (oprócz filtrów oczywiście).

ALF
21-02-2007, 01:48
Zamierzam kupić tego polara: MARUMI CPL DHG Slim, więc mam nadzieje ze nie otrzymam winiety nakręcając go na Hoye UV HMC Super...

winiety może i nie będzie, ale bezsensu tego posunięcia uniknąć się nie da...polar również zatrzymuje UV, więc pozostawianie UVki, to niewiedza, bezmyślność lub lenistwo :)

Blister
21-02-2007, 10:03
Masz rację Alf niewiedza:) Dopiero raczkuje w tym temacie więc jeszcze nie wiem "co z czym się je" ;)

ALF
21-02-2007, 11:45
ściągnij sobie z mojej strony poradniki dotyczące filtrów

Blister
21-02-2007, 13:27
Już co nie co czytałem, są bardzo przydatne:)