Zobacz pełną wersję : pytanie...
Witam, mam takie oto pytanie:) Czy można stosować filtr UV razem z filtrem polaryzacyjnym i filtr UV z systemem Cokin? i czy można stosować polara robiąc fotki ludziom oczywiście w słoneczny dzionek? Zapewne jest to banalne pytanie, ale proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią:)
Witam, mam takie oto pytanie:) Czy można stosować filtr UV razem z filtrem polaryzacyjnym i filtr UV z systemem Cokin? i czy można stosować polara robiąc fotki ludziom oczywiście w słoneczny dzionek? Zapewne jest to banalne pytanie, ale proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią:)
mozna stosowac kombinacje filtrow, oczywiscie trzeba wtedy pamietac, ze z niektorymi obiektywami takie zestawienia moga winietowac. co do stosowania polarow w sloneczne dni, to jak najbardziej powinien polepszyc kontrasty
Ja będę je używał głównie z Nikkorem 18-70, choć pewnie zdarzy się czasem też założyć jakis do 50-stki...
Ja będę je używał głównie z Nikkorem 18-70, choć pewnie zdarzy się czasem też założyć jakis do 50-stki... to tez chyba zalezy od filtrow, jesli beda w wersji slim (waskie obudowy) to moze nie bedzie winiety, natomiast przy szerokim kacie z 2 filtrami o normalnej wysokosci moga sie pojawiac czarne obwodki w rogach zdjec. przy 50 nie powinno byc klopotow, ale niestety najlepiej sprawdzic to empirycznie
Zamierzam kupić tego polara: MARUMI CPL DHG Slim, więc mam nadzieje ze nie otrzymam winiety nakręcając go na Hoye UV HMC Super...
To zależy jeszcze od samego obiektywu (oprócz filtrów oczywiście).
Zamierzam kupić tego polara: MARUMI CPL DHG Slim, więc mam nadzieje ze nie otrzymam winiety nakręcając go na Hoye UV HMC Super...
winiety może i nie będzie, ale bezsensu tego posunięcia uniknąć się nie da...polar również zatrzymuje UV, więc pozostawianie UVki, to niewiedza, bezmyślność lub lenistwo :)
Masz rację Alf niewiedza:) Dopiero raczkuje w tym temacie więc jeszcze nie wiem "co z czym się je" ;)
ściągnij sobie z mojej strony poradniki dotyczące filtrów
Już co nie co czytałem, są bardzo przydatne:)