Zobacz pełną wersję : D300s smugi podczas filmowania
Sorki że zakładam nowy watek ale gdzieś zniknęły watki dotyczace filmowania za pomocą D300S. Mam pytanie jak w temacie czyli o smużenie podczas filmowania w słabym oświtleniu. Czy spotkaliście się z tym i czy macie na to jakiś spoosób. Zaobserwowałem ze smuzenie jest tym bardziej widoczne im jestmniejsza przysłona. To paradoks bo przy przymykaniu przysłony smużenie znika ale wzrastają szumy. Czy tym aparatem wogóle da się zrobić jakies sensowne ujęcia przy slabym oswietleniu? Jakie macie w tym temacie doświadczenia?
Nie przy słabym, a sztucznym (elektrycznym) oświetleniu. Żarówki nie palą się światłem ciągłym, tylko pulsują zgodnie z częstotliwością prądu w gniazdku. Ze względu na sposób pobierania danych z matrycy podczas filmowania takie smugi są raczej normą dla matryc CMOS i oświetlenia zasilanego prądem zmiennym. Wyłącz lampy, zapal świeczki i smużenie zniknie, ewentualnie możesz spróbować z oświetleniem na prąd stały (zasilane z baterii albo akumulatora) też powinno być znacznie lepiej.
Rafał_Sz
19-11-2011, 09:37
Nie przy słabym, a sztucznym (elektrycznym) oświetleniu. Żarówki nie palą się światłem ciągłym, tylko pulsują zgodnie z częstotliwością prądu w gniazdku. Ze względu na sposób pobierania danych z matrycy podczas filmowania takie smugi są raczej normą dla matryc CMOS i oświetlenia zasilanego prądem zmiennym. Wyłącz lampy, zapal świeczki i smużenie zniknie, ewentualnie możesz spróbować z oświetleniem na prąd stały (zasilane z baterii albo akumulatora) też powinno być znacznie lepiej.
Żarówki palą się światłem ciągłym. Pulsują świetlówki itp.
Prąd - czy ~ nie ma tu wiele do rzeczy. A w lampach żarowych nie ma kompletnie nic do rzeczy.
Przy sztucznym oświetleniu to normalne
Żarówki palą się światłem ciągłym. Pulsują świetlówki itp.
Prąd - czy ~ nie ma tu wiele do rzeczy. A w lampach żarowych nie ma kompletnie nic do rzeczy.
Pulsują jedne i drugie. Tyle tylko, że pulsowanie jarzeniówek jesteśmy w stanie zaobserwować, a tradycyjnych z powodu bezwładności żarnika i znacznie mniejszym zmianą jasności już nie. Niestety jak widać matryca CMOS jest czuła również na takie małe zmiany.
Mały cytat z artykułu z Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Prąd_przemienny (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85d_przemienny):
"Prąd przemienny jest także powszechnie używany do zasilania żarówek. Żarówki z żarnikiem z drucika wolframowego pobierają moc podobnie do rezystorów. Przepływający prąd powoduje wydzielanie się mocy na żarniku, który rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, co powoduje emisję światła. Stosunkowo duża bezwładność cieplna powoduje, że pomimo ciągłych zmian wartości chwilowych prądu temperatura żarnika nie zmienia się aż tak gwałtownie. Skutkuje to równomiernym świeceniem, niewielkie wahania są niezauważalne dla ludzkiego oka. W lampach fluorescencyjnych świecenie powstaje w wyniku przepływu prądu przez gaz. Ponieważ wartości chwilowe prądu zmieniają się, również i jonizacja gazu podlega podobnym zmianom. Powoduje to migotanie emitowanego światła."
kostek-brasil
20-11-2011, 11:56
Sebod, spróbuj zablokować ekspozycję w stosownym momencie i wówczas dopiero filmować. Mi to bardzo pomaga przy filmowaniu i nawet w terenie się to przydaje, gdy zmienia się oświetlenie sceny. Najczęściej niepożądane efekty występują jednak przy świetle sztucznym właśnie. Ze względu na to, że lubię też filmować i w zasadzie bardzo rzadko korzystam z przycisku domyślnie służącego w D300s do przymykania przysłony w celu kontroli głębi ostrości, przypisałem mu rolę blokowania AE. Tylko przed przystąpieniem do filmowania kolejnej, inaczej oświetlonej sceny, czynność trzeba oczywiście powtórzyć. Możesz sobie najpierw w trybie podglądu na żywo ( LV ) zobaczyć, jak to działa za pomocą przycisku blokowania AE/AF na tylnej ściance korpusu. Generalnie filmowanie D300s nie jest łatwe, ale efekty są jak jednak jak dla mnie bardzo dobre i nie chcę już dodatkowo kamery. :)
dziękuję wam za podpowiedzi. Ogólnie mam problem przy filmowaniu w mieście wieczorem przy zastanym oświetleniu latarń samochodów itp. Kostek dzięki za poradę z blokowanie AE. Dzisiaj to wypróbuje. Powiedz mi tylko jak sobie radzisz z zaszumieniem obrazu przy tego typu słabym oświetleniu bo to w drugi artefakt który psuje mi chumor podczas oglądania efektów mojego filmowania. Próbowałem testować zmiany iso ale mam wrażenie że aparat i tak sobie to po swojemu dobiera i podbija. Ogólnie muszę stwierdzić że moje zdjecia robione wieczorem w oświetleniu miejskim nie wyglądają dobrze. Duży szum i dodatkowe smugi. Nadmienię że uzywam obiektywu nikkor 50/1,4G.
kostek-brasil
20-11-2011, 14:50
Niestety na ISO podczas filmowania w D300s nie masz żadnego wpływu ( aparat dobiera z automatu ). Nawet, gdy ustawisz jakiś poziom czułości, niech Cię to nie zmyli - podczas filmowania i tak zawsze będzie automat. Tym samym nic nie zmienisz z poziomu aparatu w kwestii mniejszego szumu. Możliwe, że idzie to jakim programem do obróbki materiału trochę poprawić, ale nigdy nie próbowałem i nie znam się na tym. Na pocieszenie Ci napiszę, że w porównaniu do kamer z jakimi miałem do czynienia zaszumienie w D300s nie jest dokuczliwe, ale lepiej jest pod tym względem na pewno w D7000, czy w "filmujących" lustrzankach Canon'a.