PDA

Zobacz pełną wersję : Kolory w D300 i D300s

Krzysiek Basel
18-11-2011, 12:46
Cześć

Mam przyjemność pracować na D300 i od czasu do czasu na D300s. Bez precyzyjnych testów odnoszę wrażenie, że oba aparaty inaczej oddają kolory przy identycznych ustawieniach. Widoczne jest to szczególnie, jeśli chodzi o kolor skóry. D300s radzi sobe o wiele lepiej, oddaj bardziej naturalne kolory. D300 niestety dodaje za dużo żółtego.

Pytam czy to tylko moje wymysły czy to znany problem? Szukałem na forum, ale takiego porównania jakoś nie mogłem znaleźć.

Pozdrawiam

marciing
18-11-2011, 13:14
a są używane te same profile?

wilk325
18-11-2011, 15:11
i jak masz ustawiony WB?

Lazyboy
19-11-2011, 11:18
Skoro kolega napisal, ze ustawienia sa identyczne to chyba tez dotyczy profili i WB ;)

Ja bym proponowal pstryknac ta sama osobe obiema puszkami w tych samych warunkach i tym samym szkle i wrzucic nam dla porownania :) moze wtedy uda sie cos wywnioskowac.

wilk325
19-11-2011, 12:50
Skoro kolega napisal, ze ustawienia sa identyczne to chyba tez dotyczy profili i WB ;)

Ja bym proponowal pstryknac ta sama osobe obiema puszkami w tych samych warunkach i tym samym szkle i wrzucic nam dla porownania :) moze wtedy uda sie cos wywnioskowac.

skoro, może mieć w obu auto; ale w jednej zrobioną korekcję - wygląda tak samo ale nie jest.

karolznin
20-11-2011, 01:03
upewnij się że w aparatach w obcji przetwarzania obrazu, odcień masz ustawiony identycznie (to ustawienie znacząco wplywa na odcień skóry zmiana zachodzi włąśnie od czerwonego do żółtego)

jahu4
20-11-2011, 07:30
To problem precyzyjnego ustawienia balansu bieli, nawet z dwóch D300S będzie rożny, a jeżeli WB jest w auto to normalne.

Krzysiek Basel
22-11-2011, 14:10
Myślałem, że to może jakiś znany Wam problem, ale widzę, że nie :] Będę musiał solidniej potestować i wtedy wrzucę zdjęcia oraz opis. Dzięki!

Lazyboy
24-11-2011, 12:46
skoro, może mieć w obu auto; ale w jednej zrobioną korekcję - wygląda tak samo ale nie jest.

Racja - nie przewidzialem, ze to moze byc tryb auto :)

qah
25-11-2011, 10:57
Miałem to samo.Poprostu D300s ma minimalne ulepszenia w oddaniu kolorów.Do tego minimalnie jaśniej naświetlał.Może to być jeszcze kwestia konkretnych egzemplaży.

Saraswati
28-11-2011, 12:49
Potwierdzam, widać znaczne różnice w kolorach z mojej 300ski, a 300tki znajomej. I niekoniecznie zawsze na plus.

bandersz
01-12-2011, 20:36
No to coś w tym jest. Miałem kiedyś D300 i bardzo często kolory mi nie pasowały. Jakieś sztuczne, czasami z domieszka fioletu itp. Nie była to kwestia balansu bieli tylko bardziej balansu kolorów jakie oddawał aparat.
Ostatnio kupiłem D300s i kolory bardziej przypadło mi do gustu. Sa jakby bardziej naturalne. Początkowo tez myślałem ze to moje przywidzenia ale jak widać nie jestem sam :-)
Jedna rzecz mnie mi sie nie podoba to pojawiające się czasami np. na twarzach obszary nienaturalnego zażółcenia mimo ze udział zółtego koloru w całym zdjęciu jest znikomy. Kiedyś czytałem że takie syt. pojawiają się w przypadki zastosowania złego makijażu u modelek ale postaci które fotografowałem nie używały makijażu :-).

Tak w ogóle to mam wrażenie że sposób oddania kolorów w większości aparatów to wynik badań marketingowych. Ma być kontrastowo, kolorowo niczym w Hollywood :-). Ja domyślnie foce na ustawieniach kontrastu, jasności i nasycenia max na "-" nawet w raw i potem obrabiam softem. I pomimo tego że niby raw to surowy plik z ustawieniami które można zresetować i dowolnie ustawić to mam wrażenie że takie pliki z ustawieniami na "-" lepiej się obrabia a wynikowe kolory zachowują więcej naturalności.

krzysztof jot
07-12-2011, 23:20
Potwierdzam, widać znaczne różnice w kolorach z mojej 300ski, a 300tki znajomej. I niekoniecznie zawsze na plus.

no nie wiem - miałem przez cztery lata 11 sztuk body D300 (i zakładam, że niewiele jest takich osób na forum) - - i nie mogę znaleźć różnic, które pozwoliłyby mi na stwierdzenie - ta fotka z tej, a ta z tamtej puszki..

juggler
08-12-2011, 16:33
no nie wiem - miałem przez cztery lata 11 sztuk body D300

Tutaj mowa o d300 vs d300s. Też miałem obie wersje jednocześnie i z tego co pamiętam to d300s prz tych samych ustawieniach profilach itp. daje inne kolory(mniej żółtego).

krzysztof jot
08-12-2011, 17:01
Tutaj mowa o d300 vs d300s. Też miałem obie wersje jednocześnie i z tego co pamiętam to d300s prz tych samych ustawieniach profilach itp. daje inne kolory(mniej żółtego).

no fakt... pomiędzy 300 a 300s może być, pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami serii nie powinno - a jeśli to już raczej z powodów odmiennej elektroniki, innych producentów podzespołów ?