Zobacz pełną wersję : D300 czy D700 prosze o pomoc!!!
Witam wszystkich mam wieeelki dylemat .
isałem juz na kilku forach ale dalej nikt mi nic konkretnego nie poradził
przedstawie sytuacje od początku
Posiadam Nikona D90 tamrona 28-75 , n50 1.8 , i tamrona 70-200 2.8
i zastanawiam sie nad zakupem nowej puszki , w przyszłym roku wybieram sie na studia fotograficzne i chce miec cos fajniejszego do zdjęc . fotografuje głownie portrety , akty , czasami dla przyjenosci przyroda czy krajobraz
ale 90 % zdjęć w plenerze.
wiem że tu był ten watek poruszany kilka razy ale kazdy problem uzytkownika jest inny . z 18 urodzin + moje oszczednosci i ze sprzedazy bezuzytecznych szkieł posiadam 10tys złoty .
Mam teraz wieeelki dylemat co mam wybrac , słyszałem wiele opinni i jestem skołowany , najlepiej by było jabym miał i jednego i drugiego . ale kasy nie wystarczy . zasadnicze moje pytanie jest takie ze jezeli kupiłbym d700 to czy z tymi tamronami wykorzystam jego potencjal? znowu przychodzi mi do głowy tez d300s ,
powiem tak d90 jest troszke za wolny dla mnie ze względu na AF, zbyt bardzo szumi przy czułosciach powyżej 1600 nie ma co uzywac w plenerze bo jest katastrofa , a nie lubie flesha . zalezy mi na nizszych szumach , na szybszym body , i na sprawniejszym AF
powiedzcie o co chodzi z tym cropem w dx ? bo nie ogarniam troszke tego
prosze o pomoc w wyborze i konkretne opinie
"d90 jest troszke za wolny dla mnie ze względu na AF, zbyt bardzo szumi przy czułosciach powyżej 1600 nie ma co uzywac w plenerze bo jest katastrofa , a nie lubie flesha . zalezy mi na nizszych szumach , na szybszym body , i na sprawniejszym AF"
tu sobie odpowiedziałeś sam...
masz kasę wskocz na półkę wyżej....
Pawlus86
17-11-2011, 20:55
jak nie ogarniasz pojęcia co to crop to może zostań przy D90 ? Bo lepiej sie poznac na początku na fotografii i sprzęcie, oraz na własnych priorytetach niż odrazu kupować D300s, D700 i myśleć że mając taki aparat będe robił najlepsze zdjęcia.
pawlus 86 już nie bąź taki zgryźliwy ,ma chłopak kasę to niech kupuje , nauczyć się nauczy tak czy siak...
Pawlus86
17-11-2011, 21:00
Ale z własnych odczuć widze jak jest przyjacielu, nie chce wszystkich do jednej beczki wsadzać ale moim zdaniem lepiej chwile jeszcze poczekać pieniądze sobie odkładać i po czasie zobaczyć co, jak i dlaczego jest najlepsze dla użytkownika. Ja na miejscu kolegi co najwyzej kupilbym D300 , bo na D700 moim zdaniem jest za wczesnie.
pablos524
17-11-2011, 21:03
przeczytaj ten wątek--> http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=193674 wieksza część twoich potrzeb pokrywa się.
Kondzio-foto
17-11-2011, 21:35
Zdecydowanie bardziej polecam D700.
Cena nówki jest teraz kosmiczna, więc przy budżecie 10 tys polecam zakup używanej puchy, a za resztę kasy szkła.
cz4rnuch
17-11-2011, 23:31
Ja na miejscu kolegi co najwyzej kupilbym D300 , bo na D700 moim zdaniem jest za wczesnie. Rozumiem, że ta rada dotycząca D300 to tak na odwal, bo w akcie, portrecie czy krajobrazie to on dużo więcej do zaoferowania niż D90 nie ma. Wysokie ISO tak samo użyteczne w obu. Na zmianę pewnie jest za wcześnie, ale jeśli już to patrząc na zainteresowania autora wątku wybrałbym dla niego FX.
nie uwazam ze bede robił najlepsze zdjęcia . fotografuje od 5 lat , rozumiem całe pojecie na temat przelicznika , lecz nie wiedziałem ze sie na to mowi crop .
miałem d40 , d100 , teraz d90 od roku no i nie jestem zadowolony z niego po tym roku nie mowie ze jest za słaby na moje umiejetnosci czy cos wiem ze jest wiele fotografow co by z d90 wyciagneli o wiele wiecej , ja chce zmienic puszke i miałem nadzieje że fachowcy z systemu nikona mi pomogą . bo na jakim forum maja sie znac lepiej na nikonie niz nikoniarze
chciałbym konkretnej opinni dlaczego warto dokladac 2.5 tysiaca dla d700.
mam 3 obiektywy pod pełną klatke wiec to nie przeszkoda , ale moge tez kupic d300 uzywane dokupic szkla popstrykac na tym z rok a pozniej poczekac az d700 stanieje gdy wyjdzie nastepca...
co wy na to?
A skąd wiesz, że d700 stanieje jak wyjdzie następca? Bo jak wyjdzie następca to d700 nie będzie już produkowana (a na Japonię już przestali produkować) - więc puszka nie tylko może nie stanieć, ale równie dobrze może być jeszcze droższa. To takie wróżenie z fusów... d90 też miała już dawno tanieć i tanieć, a jakie są ceny puszek '90 to sam widzisz.
ja poszedłbym w FX na Twoim miejscu.
z 18 urodzin + moje oszczednosci i ze sprzedazy bezuzytecznych szkieł posiadam 10tys złoty .
Nie za dobrze tym dzieciom dzisiaj? :O
Są w ogóle studia fotograficzne? Za moich czasów szło się na grafikę komputerową.
nathaniel
18-11-2011, 00:10
Z d90 na d300 dla lepszego iso to średni pomysł. AF przy zdjęciach, które robisz nie ma aż takiego znaczenia. Masz kiepskie obiektywy, zamiast d700 wolałbym zainwestować w portretówki typu 85/1.4 i 135/2 + coś szerokiego do krajobrazu.
nie uwazam ze bede robił najlepsze zdjęcia . fotografuje od 5 lat , rozumiem całe pojecie na temat przelicznika , lecz nie wiedziałem ze sie na to mowi crop .
miałem d40 , d100 , teraz d90 od roku no i nie jestem zadowolony z niego po tym roku nie mowie ze jest za słaby na moje umiejetnosci czy cos wiem ze jest wiele fotografow co by z d90 wyciagneli o wiele wiecej , ja chce zmienic puszke i miałem nadzieje że fachowcy z systemu nikona mi pomogą . bo na jakim forum maja sie znac lepiej na nikonie niz nikoniarze
chciałbym konkretnej opinni dlaczego warto dokladac 2.5 tysiaca dla d700.
mam 3 obiektywy pod pełną klatke wiec to nie przeszkoda , ale moge tez kupic d300 uzywane dokupic szkla popstrykac na tym z rok a pozniej poczekac az d700 stanieje gdy wyjdzie nastepca...
co wy na to?
Dlaczego warto? W portrecie masz mniejszą głębię ostrości.
Do reporterki - lepsze iso.
Wady? Macro. Tele.
hostman22
18-11-2011, 00:57
fotografuje głownie portrety , akty , czasami dla przyjenosci przyroda czy krajobraz
dla przyjemności to ja fotografuję pierwsze dwa ;). To masz rozrzut, do krajobrazu wolałbym dx, do portretu zdecydowanie fx
wiem że tu był ten watek poruszany kilka razy ale kazdy problem uzytkownika jest inny . z 18 urodzin + moje oszczednosci i ze sprzedazy bezuzytecznych szkieł posiadam 10tys złoty .
szkła niby masz pytanie czy będziesz powiększał osprzęt dodatkowy, btw przy cenach nówek mało opłacalne w tym momencie.
powiem tak d90 jest troszke za wolny dla mnie ze względu na AF, zbyt bardzo szumi przy czułosciach powyżej 1600 nie ma co uzywac w plenerze bo jest katastrofa , a nie lubie flesha . zalezy mi na nizszych szumach , na szybszym body , i na sprawniejszym AF
to chyba najsensowniej fx
powiedzcie o co chodzi z tym cropem w dx ? bo nie ogarniam troszke tego
prosze o pomoc w wyborze i konkretne opinie
trochę dziwne jak oglądasz się na puchę fx ;)
Są w ogóle studia fotograficzne? Za moich czasów szło się na grafikę komputerową.
a w moich do filmowej :P
adrian3202
18-11-2011, 01:03
nikt za ciebie decyzji nie podejmie, w wyborze puszki zarówno D90 jak i D300s poziom zaszumienia przy wysokim ISO jest zbliżony, co do pracy AF tylko z systemowymi szkłami poczujesz komfort z szybkości działania. Format Dx jest już przez ciebie znany,więc zmieniając puszkę poprawisz sobie tylko ergonomię i komfort pracy obrazek zostaje ten sam. D700 to FX i nawet z N50/1,8D potrafi pozytywnie zaskoczyć. Musisz jednak pamiętać że szkła pod pełną klatkę są o wiele droższe przy dalszym rozwijaniu systemu.
Jeżeli nie zamierzasz na tym obecnie zarabiac to został bym przy d90 i kupił do tego fajne szkiełka. aparat robi naprawdę fajne zdjęcia, tylko fotograf musi byc dobry. D700 to fajna puszka ale to kolejne 4tys więcej do pilnowania, jest większa i cięższa. Naprade zostań przy D90 i zainwestuj w szkła. ;50 1,4; 17-55 2,8; 80-200 2,8; 35 1,8; odczujesz duza rożnicę, a i to bedzie za dobry sprzęt do szkoły. Do szkoły starczy ci D90+35 1,8, a jak będziesz miał super zoomy poleca ci żeby zakleić je na ogniskowej 35mm
Kondzio-foto
18-11-2011, 02:39
Nie ma co per....ć d90 nie ma sensu zmieniać na d300s, jak zmieniać to jedynie na d700.
D700 to lepsza puszka i koniec (chyba, że macro lub do tele) stać Cię to kupuj i rób zdjęcia, albo dalej myśl nie wiadomo nad czym.
Sli - wypowiadasz się w temacie czy zmienić na d700 czy nie, a miałeś, albo masz D700?
d700 nada sie tez do makro i tele. Ma funkcje dx przeciez.
d700 nada sie tez do makro i tele. Ma funkcje dx przeciez.
Tylko że wtedy zostaje Ci 5MPX.
rurkey jak Cię stać to wskakuj w D700, ale biorąc pod uwagę, że pracujesz na Tamronach, to nie wiem, czy akurat on poprawi Ci sytuację odnośnie AF.
jak dla mnie gdybanie czy kupic FX czy siedziec w cropie z założenia jest wadliwe.
to troche jak jezdze sobie golfem 3, czy jest sens kupic <tu wstaw nowsze, duzo bezpieczniejsze, szybsze, etc etc autko>? bo w sumie do celu dojade obydwoma.
Obrazek z d700 jak dla mnie jest bajeczny, zakres iso, kolorki(*), GO z jasnymi szkłami... wizjer, ergonomia.. :D
(*) - jednym owe kolorki strasznie nie pasują, mnie wrecz przeciwnie, de gustibus non est disputandum .
adam.dorozinski
18-11-2011, 14:15
Przeszedłem przez D90 -> D300 -> D700.
Pierwsza zmiana to lepsza ergonomia i chyba pewniejszy AF
Druga - poprawa obrazka.
Sprawa wydaje się więc dość oczywista, trzeba kupować FX'a :)
Na chwilę obecną jednak, to bym wsadził tę dychę na jakąś lokatę antybelkową, i czekał aż się wyjaśnią sprawy z D700 (i/lub ewentualnym następcą). Cena nowych puszek w sklepie jest absurdalna, używanych na allegro zresztą też.
myslalem tak samo w tamtym roku w grudniu, przeciez nastepca D800 był juz tuż tuż...
można czekac, i mozna robić zdjęcia... zalezy komu na czym zalezy. czy na "najnowszej puszce" czy na tym drugim.
D800 nie zostal jescze zapowiedziany. z tego co pamietam NIGDY nie było tak ze po premierze puszki nastepnego dnia mozna było ją kupic. nie pamietam ile sie zwykle czeka, miesiac? dwa? Ostatnio Canon przeszedł samego siebie i ogłosił puszke chyba z półrocznym albo 4 miesiecznym wyprzedzeniem? jakos tak...
Czyli nawet jesli założymy ze dzis ogłoszą puszke, przed nowym rokiem pewnie jej nie kupisz.
A i odrazu po premierze strach kupic (aka D5000 D7000 ;D) bo nie wiadomo do konca czy wszytko będzie ok...
Mnie by chyba krew zalała gdybym miał takie przejscia jak Fatman z D7000...
Tak tylko mówie...
adam.dorozinski
18-11-2011, 14:19
każdy to sobie musi rozważyć we własnym zakresie ... moim zdaniem D700 to bardzo fajna puszka, ale nie jest warta 9000PLN
czekaj, bo az mi opadła szczeka...
9 tysiecy za d700?
o fak..
no to ja zapłacilem.. troszke.. mniej...
adam.dorozinski
18-11-2011, 14:28
no właśnie :-)
wybaczcie, jak człowiek nie jest na kupnie puszki, to troche jakby wypada z rynku...
well.. niemniejjednak...
no nie no, 9 tys to bym mogl dac ale powiedzmy z tym power-packiem czy jak to sie nazywa (org grip, en-el4a, ładowarka itd) 2 tyś róznicy... trzeba bylo kupic w tamtym roku puszki i teraz sprzedawac nowki nie smigane... lol...
adrian3202
18-11-2011, 21:33
panowie nie zjeżdżajmy z tematu, to ile co kosztuje wiemy ja sam osobiście za moja puchę zapłaciłem 8300zł. mój kumpel 3 miesiące wcześniej dał 7500zł. Miałem się pociąć??? Dzięki temu że miałem okazję porządnie przetestować jego sprzęt, to nie było już po tym mowy o niczym innym, tylko D700! Gdybym nie miał kasy na tamten dzień w którym go kupiłem to kupił bym F5 lub F100 i skaner bo pełna klatka daje coś co się nazywa magią :-) a dla amatora z analogiem to też super zabawa ;-). Jak w w/w temacie chłopak chce wiedzieć czy jest sens przejść z D90 na D300s Ja mówię że NIE! jeśli chodzi o D700 mówię 3xTAK! Reszta jest mało istotna dla Niego, ma 3 szkła pod pełną klatkę więc nie ma o czym gadać.
jesli przede wszystkim myślisz o portrecie do dodatkowe możliowości otworzą się przy FX
tami 70-200 to bardzo dobre szkło w kategorii jakosc obrazka, z D700 bedzie jeszcze lepsze
D700 ma silniejszy silniczek niż D90 więć AF bedzie lepiej sobie radził, ale nie dorówna do SWM
patrząc na twoje szkiełka wszystkie będą śmigać na D700 więc tylko puszke zmień
no może bym tylko (jesli fundusze pozwolą na to) zamienił 50 1,8 (założyłem, że to D) na 50 1,4D ze wzgledu na precyzyjniejszy AF, szybszy i zdecydowanie lepszy kontrast
dla mnie FX + ta 50 na f2 wymiata
najbardziej jestem ciekaw twojej opinii jak FX + twoje tele
powodzenia
dareknik
19-11-2011, 09:07
Mam d300 i d700. Porównując te puszki przy Twoich zastosowaniach to mocno polecam Ci d700. Nie zmieniaj d90 na d300, to nie ma sensu.
Na zachętę mogę dodać że sprawdzałem w sklepie d700 z Tamronem 70-200/2.8 i obrazek jest super na f2.8 w całym zakresie ogniskowych a AF daje radę.
wiecie co ...
pomyślałem o tym wszytskim na spokojnie .
dzieki wszytskim za pomoc jestescie narawde spoko ludzie bo na innych forach pisali mi : "pewnie i tak majac 18 lat nic nie umiesz wiec nie kupuj nic a oddaj kase tym co cos potrafią" albo "tak tak kupuj co chcesz bo bedziesz sie bardziej mogl lansowac miedzy innymi kolegami z klasy w szkole"
wiec wam dziekuje , a co jest spowodowane taka wysoka cena d700??
nie miałem pojecia ze jest taki drogi!! miałem zakodowane w glowie ze kosztuje tak w zeszłym roku ok 7500 nowy!!
wiec tak wam powiem jestem najbardziej zdecydowany na taką opcje :
1. sprzedam wszytsko co mam wyszło mi ze moge miec za to ok. 6 tysiecy ( wszytsko jest w swietnym stanie) dołoze reszte wiec mam w sumie 16 tysiecy. kupie od naszego forumowego kolegi d700 ,oraz nowego N24-70 2.8, łaćznie ok 14tys , potem pozbieram jeszcze 2 3 setki i poszukam dwupierscieniowego N80-200 2.8
opcja 2.sprzedac tylko szkła bede miał ok 4 tys , lacznie 14 i zainwestowac w szkła n24-70 , n80-200, 501.4 , i cos szerokatnego
opcja 3. sprzedac d90 i n50 i t28-75, kupic d300 50 1.4 i n24-70
która według was jest najciekawsza??
moze ma ktos inna propozycje?
Ps. ktos napisał że zostawic d90 i zainwestowac w n17-55 , przeciez to bez sensu lepiej dołozyc do obiektywu fx aby moc pozniej puszke zmienic
hostman22
19-11-2011, 20:50
świerzbi Cię ..? ;)..
Naprawdę aż tyle będzie pstrykania na 1 roku, aby tak mocno sprzęt zmieniać ?
Mówię całkiem serio, jeżeli na 1 roku więcej jest teorii niż praktyki, to ja bym kasę zainwestował :) Przeczekałbym ten okres, który jest mało kolorowy...
nie rozumiem
ja zmieniam sprzet zby robic zdjęcia nie tylko na uczelni ale dla siebie , dla kogos , dla przyjemnosci ... dziwne ze zmieniasz temat rozmowy , jezeli nie chcesz pomoc to nie pomagaj
do autora;
Chłopie jak piszesz, fotografujesz od 13ego roku życia, przymierzasz się do 4tej puszki w przeciągu 5ciu lat(!). Jesteś na dobrej drodze, żeby zostać szumofobem. "Zjadasz" puszki jak pro reporter, a nie amator. :D
Owszem, jeśli chcesz zmienić to zmieniaj na najdroższą/najlepszą jaką będzie cię stać. Niech sprzęt, słabe iso cię nie ogranicza, bo człowiek się męczy. Tylko pomyśl co dalej?? D700 zacznie ci szumieć za jakiś czas na bank. I co wtedy? D3s? Myślę, że trochę brniesz w złą stronę. Nastawiłeś się na uzbieranie możliwie najlepszego sprzętu, a dopiero potem będziesz mógł pstrykać super foty, bo w końcu technicznie będzie to coś.
Radzę ci od serca, ale zrobisz jak uważasz:
Za te 10-14.000 (zobacz jak to brzmi), polec w super miejsca z jakich przywieziesz extra foty i pamiątkę na całe życie.
Co do ISO, mam FX, zgadnij jakie w 90% mam ustawione?? ISO 200. :D A jesli mam chwile gdy czuję, że sprzęt mnie ogranicza, to wchodzę na shorpy.com, albo wklikuję na flickrze np. nikon d5000, d100 itp. i patrzę jakie ludzie foty trzaskają danym sprzętem. Pokornie patrzę wówczas na swoją torbę foto i wiem, że największym jej ograniczeniem jestem ja sam. :D :D
A! A wiesz, co bym chciał i pewnie to kupię? Fuji x100, mimo wieelu ograniczeń w stosunku do obecnego sprzętu jaki mam i matrycy apsc a nie FX. :)
p.s. z tym podróżowaniem to się spiesz, korzystaj, bo jak będziesz miał rodzinę, dzieciaki to ci czasu wolnego będzie brakowało.. wiem po sobie.. ;D
Wg mnie kupiłbym tylko puszke, pobawił sie obecnymi szkłami FX i potem zadecydował co zastaje a co ma sprzedaz
adrian3202
19-11-2011, 22:55
Wg mnie kupiłbym tylko puszke, pobawił sie obecnymi szkłami FX i potem zadecydował co zastaje a co ma sprzedaz
właśnie! tak zrób ;-) a szybko nie będziesz chciał puszki zmienić na kolejną, tylko szkła się będą w twoim plecaku zmieniać.
do autora;
Chłopie jak piszesz, fotografujesz od 13ego roku życia, przymierzasz się do 4tej puszki w przeciągu 5ciu lat(!). Jesteś na dobrej drodze, żeby zostać szumofobem. "Zjadasz" puszki jak pro reporter, a nie amator. :D
Owszem, jeśli chcesz zmienić to zmieniaj na najdroższą/najlepszą jaką będzie cię stać. Niech sprzęt, słabe iso cię nie ogranicza, bo człowiek się męczy. Tylko pomyśl co dalej?? D700 zacznie ci szumieć za jakiś czas na bank. I co wtedy? D3s? Myślę, że trochę brniesz w złą stronę. Nastawiłeś się na uzbieranie możliwie najlepszego sprzętu, a dopiero potem będziesz mógł pstrykać super foty, bo w końcu technicznie będzie to coś.
Radzę ci od serca, ale zrobisz jak uważasz:
Za te 10-14.000 (zobacz jak to brzmi), polec w super miejsca z jakich przywieziesz extra foty i pamiątkę na całe życie.
Co do ISO, mam FX, zgadnij jakie w 90% mam ustawione?? ISO 200. :D A jesli mam chwile gdy czuję, że sprzęt mnie ogranicza, to wchodzę na shorpy.com, albo wklikuję na flickrze np. nikon d5000, d100 itp. i patrzę jakie ludzie foty trzaskają danym sprzętem. Pokornie patrzę wówczas na swoją torbę foto i wiem, że największym jej ograniczeniem jestem ja sam. :D :D
A! A wiesz, co bym chciał i pewnie to kupię? Fuji x100, mimo wieelu ograniczeń w stosunku do obecnego sprzętu jaki mam i matrycy apsc a nie FX. :)
p.s. z tym podróżowaniem to się spiesz, korzystaj, bo jak będziesz miał rodzinę, dzieciaki to ci czasu wolnego będzie brakowało.. wiem po sobie.. ;D
dzieki rozumiem o co ci chodzi .. i tak duzo jezdze i duzo fotografuje , a rodziny nie zamierzam nigdy zakładac
kto jeszcze jest za sama puszka?
hostman22
19-11-2011, 23:22
nie rozumiem
ja zmieniam sprzet zby robic zdjęcia nie tylko na uczelni ale dla siebie , dla kogos , dla przyjemnosci ... dziwne ze zmieniasz temat rozmowy , jezeli nie chcesz pomoc to nie pomagaj
obecnie pora na zmianę nie jest najlepsza, szczególnie cenowo. A focha dajesz lepszego niz baba....
obecnie pora na zmianę nie jest najlepsza, szczególnie cenowo. A focha dajesz lepszego niz baba....
aha
pisałem już jak nie chcesz pomagac nie pomagaj
Desperados
19-11-2011, 23:56
@rurkey Nie denerwuj się :) Kolega chce Ci pomóc i daje dobre rady a ty się spinasz... wyluzuj troche.
A co do tematu To nie myslales nad uzywkami ? wyjdzie Ci jakies 12 tys. oczywiscie za D700 + 24-70
Jesli masz kase to czemu nie brac, to jest bardzo dobry sprzet jesli uwazasz ze potrzebujesz aż takiego drogiego sprzetu (Czy go bedziesz wygorzystywał w pełni na tyle ile on daje mozliwości bo jesli nie to ja bym został z D90 lub ewentualnie D300/s) i masz na to pieniądze to ja bym sie nawet nie zastanawiał.
Ale pamiętaj nikt nie podejmie za Ciebie decyzji.. Ty sam musisz wiedzieć czego Ci potrzeba my tylko mozemy Ci lekko doradzić
Powodzenia
Zmiana D90 ma sens jedynie na pełnoklatkowy korpus. Czy warto to już nie nam decydować. Pieniądze są duże. D700 daje ogromna frajdę, ale każdym sprzętem wykonasz świetne zdjęcia. Tylko się bardziej namęczysz. To kwestia ile masz samozaparcia. Ja na przykład jestem wygodnicki, leniwy i bardzo krytyczny. Dlatego D700 to był mus. ;) Ale zdjęcia na wysokich ISO to przecież nie jest materiał na sprzedaż prócz ślubów i części reporterki. To raczej odpowiednik pilota do telewizora. Wszystko zrobisz i bez niego, ale czasem masz już dość.
PS. Chociaż nie, część rzeczy na małej głębi jednak wygląda o wiele lepiej i to tez jest powód do zmiany. Ale czy wystarczający? Raczej dopełniający.
przemyslałem , poczytałem i zdecydowałem się już całkowicie
sprzedaje tamrony i nikkora ( moze jest ktos chetny zeby kupic ktoryś z nich)
zostawiam D90 i kupuje n24-70 i N50 1.4 , reszte kasy zostawiam i oszczedzam , ucze sie dalej robie mase zdjęć i moze za rok/dwa zmienie puszke ( jezeli bedzie taka potrzeba)
co myslicie?
EATWORLD
20-11-2011, 00:23
sorry za wtącenia, ale czy warto z d80 na d300s?
czy jest podobnie jak z d90 - za mala różnica na zmianę?
dzieki rozumiem o co ci chodzi .. i tak duzo jezdze i duzo fotografuje , a rodziny nie zamierzam nigdy zakładac
Chyba jednak nie zrozumiałeś. Nie było w tym zadnych złośliwości a naprawdę dobra rada. Ale co mnie to.. :) Wracając do szkiel to na twoim miejscu może chciałbyś spróbować sił z jakimś UWA? Np. Tokina 11-16 2.8? Poszerzy ci horyzonty w przenośni i dosłownie. Bo samo 24-70 to jednak ciasno ci będzie na dx..
Chyba jednak nie zrozumiałeś. Nie było w tym zadnych złośliwości a naprawdę dobra rada. Ale co mnie to.. :) Wracając do szkiel to na twoim miejscu może chciałbyś spróbować sił z jakimś UWA? Np. Tokina 11-16 2.8? Poszerzy ci horyzonty w przenośni i dosłownie. Bo samo 24-70 to jednak ciasno ci będzie na dx..
a ta tokina co to za szkło?? masz jakies doswiadczenie z nim? uzywałes kiedys? słyszałem same niedobre rzeczy o tej firemie
a ta tokina co to za szkło?? masz jakies doswiadczenie z nim? uzywałes kiedys? słyszałem same niedobre rzeczy o tej firemie
Same złe rzeczy?? Ojoj.. Tokina to ostrość, pancernosc przede wszystkim. Owszem są minusy, ale to najlepszy tego typu ultra szeroki kąt po DX. Najprościej, wejdz na www.flickr.com i wpisz w wyszukiwarce Tokina 11-16mm 2.8. Będziesz wiedział co to za szkło i czy ci się przyda.. ;)
Same złe rzeczy?? Ojoj.. Tokina to ostrość, pancernosc przede wszystkim. Owszem są minusy, ale to najlepszy tego typu ultra szeroki kąt po DX. Najprościej, wejdz na www.flickr.com i wpisz w wyszukiwarce Tokina 11-16mm 2.8. Będziesz wiedział co to za szkło i czy ci się przyda.. ;)
ok zaraz tak zrobie , tania nawet
a jaka jest tokina 16-28??
myśle aby ją kupić, 11-16 to nie zabardzo ciekawy zoom jak dla mnie
mogła by być ta tokina 16-28 fajna ogniskowa
wiecie co ...
pomyślałem o tym wszytskim na spokojnie .
dzieki wszytskim za pomoc jestescie narawde spoko ludzie bo na innych forach pisali mi : "pewnie i tak majac 18 lat nic nie umiesz wiec nie kupuj nic a oddaj kase tym co cos potrafią" albo "tak tak kupuj co chcesz bo bedziesz sie bardziej mogl lansowac miedzy innymi kolegami z klasy w szkole"
wiec wam dziekuje , a co jest spowodowane taka wysoka cena d700??
nie miałem pojecia ze jest taki drogi!! miałem zakodowane w glowie ze kosztuje tak w zeszłym roku ok 7500 nowy!!
wiec tak wam powiem jestem najbardziej zdecydowany na taką opcje :
1. sprzedam wszytsko co mam wyszło mi ze moge miec za to ok. 6 tysiecy ( wszytsko jest w swietnym stanie) dołoze reszte wiec mam w sumie 16 tysiecy. kupie od naszego forumowego kolegi d700 ,oraz nowego N24-70 2.8, łaćznie ok 14tys , potem pozbieram jeszcze 2 3 setki i poszukam dwupierscieniowego N80-200 2.8
opcja 2.sprzedac tylko szkła bede miał ok 4 tys , lacznie 14 i zainwestowac w szkła n24-70 , n80-200, 501.4 , i cos szerokatnego
opcja 3. sprzedac d90 i n50 i t28-75, kupic d300 50 1.4 i n24-70
która według was jest najciekawsza??
moze ma ktos inna propozycje?
Ps. ktos napisał że zostawic d90 i zainwestowac w n17-55 , przeciez to bez sensu lepiej dołozyc do obiektywu fx aby moc pozniej puszke zmienic
Co jest spowodowane wysoką ceną D700? Mniejszy popyt zapewne. Natomiast co spowodowało podwyżkę ceny - powódź w Tajlandii, osłabienie złotówki, kryzys europejski.
przemyslałem , poczytałem i zdecydowałem się już całkowicie
sprzedaje tamrony i nikkora ( moze jest ktos chetny zeby kupic ktoryś z nich)
zostawiam D90 i kupuje n24-70 i N50 1.4 , reszte kasy zostawiam i oszczedzam , ucze sie dalej robie mase zdjęć i moze za rok/dwa zmienie puszke ( jezeli bedzie taka potrzeba)
co myslicie?
Moim zdaniem zostaw sobie to, co masz. Jak skończysz szkołę, to kupisz sobie puchę. Ewentualnie kiedy rozpoczniesz działalność. Niektóre osoby wolały tamrona od 24-70. Bez sensu są te zmiany.
Pawlus86
20-11-2011, 23:08
a jaka jest tokina 16-28??
myśle aby ją kupić, 11-16 to nie zabardzo ciekawy zoom jak dla mnie
mogła by być ta tokina 16-28 fajna ogniskowa
Patrząc na Twoje posty dochodze do wniosku że Ty sam nie wiesz czego chcesz... jedno z głupszych posumieć to sprzedanie tamronów tylko po to zeby miec "super" 24-70... po co ? Ciekawy jestem czy Ty na swoje potrzeby zauważysz różnice pomiędzy obrazkiem z tamronów a z Nikkora...Masz dwa dobre szkła, nie są to NAJDROZSZE I NAJLEPSZE ale są dobre... a pozbywac się zakresów 17-50 i 70-200 tylko po to zeby zabłysnąc przed innymi z jedynym 24-70 to BEZSENS.
te tamrony naprawde wiele potrafią z D700, zmięń tylko puszke i baw się nowymi możliwościami, a za reszte kasy może jakiś 16-35 f4
na spokojnie podejdz
Odnoszę wrażenie, że to jakiś troll. Który osiemnastolatek ma 15 tysięcy złotych na aparat, fotografuje od 5 lat, a nie zna podstawowych rzeczy i różnic pomiędzy dx a fx?
Odnoszę wrażenie, że to jakiś troll. Który osiemnastolatek ma 15 tysięcy złotych na aparat, fotografuje od 5 lat, a nie zna podstawowych rzeczy i różnic pomiędzy dx a fx?
bo się pobijecie młodziki.. spokojnie.. :mrgreen:
Hej, spokojnie, już któryś raz widzę, jak wjeżdżasz na kogoś, bo ma zamiar kupić dobry sprzęt. Jego kasa i niech robi z nią co chce, nic nam do tego. Co sobie o tym pomyślisz, to twoja sprawa. Poza tym lepszy sprzęt nie oznacza lepszego fotografa.
Ja miałem 27 lat, kiedy kupiłem sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy złotych. Będę miał 42, kiedy go spłacę hehehe ;)
Nie wjeżdżam na nikogo. Sami popatrzcie na te posty. :P
Umbra chyba przesadzasz.
Ja osobiscie znam przynajmniej jednego hmm, 20 latka który ma bardzo fajną stajnie (D700, n70-200, s85/1.4 i inne takie)a majac 18 lat mial d200 i fajne szkła.
I robi doskonałe zdjęcia.
hmm...
Kondzio-foto
21-11-2011, 20:12
.... sprzedaje tamrony i nikkora ( moze jest ktos chetny zeby kupic ktoryś z nich)
zostawiam D90 i kupuje n24-70 i N50 1.4 ....
Bez sensu.
cz4rnuch
21-11-2011, 20:19
Ja osobiscie znam przynajmniej jednego hmm, 20 latka który ma bardzo fajną stajnie (D700, n70-200, s85/1.4 i inne takie)a majac 18 lat mial d200 i fajne szkła.
I robi doskonałe zdjęcia.
hmm...
Pytanie tylko czy tak się miota(ł) jak autor wątku ;)
Mnie się po prostu wydaje, że ten temat to prowokacja.
chłopie, miotało nim jak...
P.S boli was ze ktos majac 18 lat moze sobie kupic d700 i fajne szkła czy jak?.
moje osobiste zdanie dotyczace watku:
Kup puszke, sprawdz szkła, zostaw to co ci pasuje, i dokup to czego ci brakuje
Ja osobiscie mam 700'ke i T70-200 i nie narzekam. Naprawde przyzwoite szkło.
Dla mnie, jak ma pieniądze, niech kupuje. A skoro masz taki dylemat i takie pieniądze w takim wieku, to pewnie za rok czy nawet prędzej będziesz miał możliwość wymiany swojej "stajni", więc póki masz czas, eksperymentuj :) Mógłbym zawsze przecież powiedzieć, kup 17-35, 70-200 i 85 mm, ale wybór masz tak szeroki, że na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje, a jak nie, to kupisz inny :)
cz4rnuch
21-11-2011, 23:51
chłopie, miotało nim jak...
Chodziło mi bardziej o to, że osoba która zakładała wątek przedstawiła się jako osoba która trochę siedzi w temacie i ma dx od jakiegoś czasu więc powinna najlepiej wiedzieć czego jej brakuje oraz jakich szkieł potrzebuje, a tu nie wiadomo czy dx czy fx, szkła takie czy siakie.
P.S boli was ze ktos majac 18 lat moze sobie kupic d700 i fajne szkła czy jak?.
Trochę boli mnie wątroba i to chyba wszystko.
Mnie się po prostu wydaje, że ten temat to prowokacja.
Mnie sie wydaje że przesadzasz i to delikatnie mowiac
do tego zawsze miałem problemy z wyborem takich rzeczy przez to pytam ekspertow
dostałem kilka fajnych odpowiedzi licze sie z nimi i fotografuje dalej
a sprzet narazie zostaje
poczekam az pojde na uczelnie
pozdrawiam
dostałem kilka fajnych odpowiedzi licze sie z nimi i fotografuje dalej
a sprzet narazie zostaje
poczekam az pojde na uczelnie
pozdrawiam
Mądra decyzja! :) Sprzętem zawsze zdążysz się obkupić (jeśli nie przebębnisz tych pieniędzy, no chyba, że na jakieś fajne foto wyjazdy), a przez ten czas nabierzesz wprawy i umiejętności, które wzbogacą twój warsztat.
Mądra decyzja! :) Sprzętem zawsze zdążysz się obkupić (jeśli nie przebębnisz tych pieniędzy, no chyba, że na jakieś fajne foto wyjazdy), a przez ten czas nabierzesz wprawy i umiejętności, które wzbogacą twój warsztat.
naszczescie kase trzyma mama wiec nieprzebebne;)
dzieki wszystkim pozdrawiam
Zamykam wątek