PDA

Zobacz pełną wersję : D50 vs D70s jeszcze raz

marcinekmm
19-02-2007, 09:20
Witam!

Planuję zakup cyfrowego body. Zamiast swojego F75 chciałbym popiąć pod sziełka D70s z uwagi na zachęcające ceny jakie widuje się teraz w ofertach sklepów. Nigdy nie miałem w łapkach D50, poniekąd bardzo chwalone przez Forumowiczów, i stąd mój dylemat :(
Jak rozumieć cenę D70s? Wiele słyszałem o tym, iż D50 jest lepszy od D70s (pod kątem jakości zdjęć: naświetlanie, szumy, itp) - czy to jest powód tych "okazji" na D70s?
Osobiście D70s bardzo fajnie leży mi w łapkach i bardzo chwalę sobie jego ergonomię, jednak miałem go tylko kilka razy w łapkach i nie mam porównania do D50. Z rzeczy praktycznych nie czuję bardzo na jakie problemy później natrafia użytkownik w/w body - karty pamięci, akumulator, itp. Co jest tańsze w eksploatacji?

Czy ktoś z Was mógłby napisać kilka konstruktywnych uwag odnoście tego tematu? Wiem że było już nie raz o tym na Forum i znam reakcje Kolegów na tego typu posty, ale mam już niezły mętlik w głowie. Proszę o radę; będę wdzięczny za wszystkie komentarze!

Pozdrawiam!
Marcin

Pershing
19-02-2007, 11:23
Zacznę od tego że nie jestem jakimś fachowcem i moje zdanie jest napewno subiektywne, bo D50 mam jakieś pół roku, D70s miałem w łapkach "chwilę" od kolegi. Nie będę Ci opisywał różnic technicznych między nimi bo pewnie je znasz, napiszę tylko że wg mnie D70s to aparat którym robiłbym tylko w RAW i potem dalsza obróbka w PS czy innym psuju. D50 robi ładniejsze jpg i w zasadzie dla mniej wymagającego użytkownika możnaby pozostać przy zdjęciu "surowym" nie bawiąc się w jego "poprawianie". Więc wszystko zależy od tego na co się nastawiasz. Jeżeli lubisz kombinować przy obróbkach to polecam D70s, jeśli natomiast nie bawi Cię "psucie" to wybierz D50. Oba modele są b.dobre i w zasadzie którego byś nie wybrał będziesz zadowolony. Myślę że ważniejsze jest jakie szkiełko zapniesz do danego body, bo puszeczki napewno spełnią Twoje oczekiwania.

tomekg
19-02-2007, 12:44
A czytałeś te tematy wcześniejsze? Przecież masz wszystko podane na tacy - studnia bez dna, wiedzy o wyborze D50 kontra D70s.

PS Ja wybrałem D70s.

marcinekmm
19-02-2007, 12:55
Właśnie też mnie jakoś ciągnie w stronę D70s. Ale jako człowiek, który nigdy nie używał cyfrówki będzie to dla mnie nowe doświadczenie. Stąd mnóstwo obaw i rozterek.... także proszę o wyrozumiałość :)

Dzięki za cenne uwagi!!!

Jacek_Z
19-02-2007, 13:32
obok masz identyczny wątek
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19445
a w ogóle to takich zestawień, porównań, watpliwości który to juz były na forum dziesiatki. poszukaj
ja polecam d50.
ten zamykam