Zobacz pełną wersję : Nikkor 50 mm 1.8 AF-S - NIEOSTRE zdjęcia.
Kubikowa
17-11-2011, 14:13
Może Wy mi doradzicie :)
Mój nowy Nikkor 50 mm 1.8 AF-S robi bardzo nieostre zdjęcia. Kupiłam go i miałam nadzieję na zdjęcia ostre jak brzytwa a tymczasem mój starszy KITowy 18-105 jest dużo ostrzejszy.
Może powinnam coś zmienić w ustawieniach czy co????
Poradźcie :-(
orchidea
17-11-2011, 15:23
Pokaż zdjęcie z exifem .
Karolina
krispike
17-11-2011, 15:25
Ten typ tak ma...
Ustaw przesłonę na 2,2 i będzie ostrzyć.
Ten typ tak ma...
Chyba żartujesz ?? Nawet 50/1.8D była używalna na 1.8. Jeśli szkło nieostrzy, to albo coś jest z nim nie tak, albo jest nieodpowiednio używane, tyle w temacie.
Szanowna Pani Kubikowa.
Po pierwsze, jest duży wątek o tym szkle i to w nim należało złożyć swoje zapytanie, miast tworzyć nowy wątek.
Po drugie, proszę wstawić przykładowe zdjęcie, wraz z zachowanym exifem, abyśmy mogli cokolwiek doradzić.
Po trzecie, samo posiadanie stałoogniskowego szkła nie jest gwarancją, na pstrykanie super ostrych zdjęć.
Po czwarte, proszę wykonać test na BF/FF (ze statywu) i sprawdzić, czy obiektyw ustawia ostrość w punkt.
Po piąte, proszę wykonać zdjęcie w trybie live view, ze statywu i sprawdzić, czy wówczas jest ostre. Jeśli nie jest, to trafiła Pani na kiepską sztukę. Jeśli jest, to albo problem leży w BF/FF, czyli należy szkło wysłać do kalibracji, lub szkło jest niewłaściwie używane. Przypominam, iż przy otworze względnym 1.8, głębia ostrości (z niewielkich odległości) jest bardzo płytka i każde, nawet niewielkie przybliżenie, lub oddalenie się od fotografowanego obiektu, skutkuje przesunięciem głębi ostrości, co w rezultacie prowadzi do ustawienia ostrości w innym, niż zamierzone przez fotografa miejscu.
Po szóste, proszę używać pojedynczego punktu AF, a nie trybu auto.
Dziękuję za uwagę.
sskoczek
24-11-2011, 14:04
Dem wyczerpałeś temat dogłębnie.
samson09
24-11-2011, 18:42
Ten typ tak ma...
Że co....??? Mój ostrzy od 1.8 :)