Zobacz pełną wersję : Windows a reinstalka...
Witam,
wlasnie przerzucam dane z lapka na przenosniaka, zabieram sie za odswierzenie systemu bo moja pani cos niedobrego zrobila z systemem, a raczej cos niedobrego zrobil kazdy kto nas odwiedzal i kozystal z komputera, moja pani kozysta z mojego i nic sie nie dzieje....
Tak wiec, mam recovery zrobione, ale tam jest pelno smieci VAIO poinstalowanych a chcial bym czysty W7, mam swoje plytki instalacyjne W7, ten sam jezyk....
Moje pytanie brzmi, czy moge zainstalowac z moich plytek winde i aktywowac ja za pomoca klucza z naklejki z laptopa?? Jak bedzie z legalnoscia tego systemu?
Michał Jędrak
17-11-2011, 11:29
Sprawdź poprzez instalacje. Jeśli klucz będzie pasował to w porządku, a jeśli nie to musisz niestety instalowac wersje OEM z tymi wszystkimi śmieciami.
Klucz powinien pasować. Jak wpiszesz swój klucz z COA i zaktywujesz poprawnie system, to będzie on legalny.
No wlasnie tak kiedys instalowalem Wxp i wszystko dzialalo......mam swojego W7 home premium w tej samej wersji jezykowej co moja pani na lapku.....z ta roznica, ze to wersja box, wydaje mi sie jednak, ze to nie plyta a klucz okresla wersje windowsa;)
Dokładnie. W windows 7 to klucz określa rodzaj wersji.
RobertMiernik
17-11-2011, 12:07
W XP było prościej, nie było dużo wersji systemu Siódemka ma niestety więcej wariacji, jeśli Twój kod jest do wersji, którą zainstalujesz to system będzie legalny.
Edit: No właśnie, nie, to nie klucz określa co to za licencja, instalki się różnią, jeśli zainstalujesz Ulitimata to wpisując kod do Homa wywali błąd i zwyczajnie nie przyjmie klucza.
W XP było prościej, nie było dużo wersji systemu Siódemka ma niestety więcej wariacji, jeśli Twój kod jest do wersji, którą zainstalujesz to system będzie legalny.
Edit: No właśnie, nie, to nie klucz określa co to za licencja, instalki się różnią, jeśli zainstalujesz Ulitimata to wpisując kod do Homa wywali błąd i zwyczajnie nie przyjmie klucza.
Oczywiscie chodzilo o to, ze klucz okresla rodzaj licencji a nie rodzaj windy....instalka od Box a klucz od OEM;)
Teraz tak, zainstalowalem i wszytsko ladnie smiga....drivery doinstalowuje, restarty itp...czyli to czego nie cierpie:D
No i pokazuje mi info, ze za 3 dni sie system aktywuje sam albo moge teraz, wiec klikam teraz (majac dostep do internetu) i system chce sie aktywowac przez telefon...kurde!
Zobacze, moze za trzy dni sie sam aktywuje i bedzie po sprawie;)
Jak teraz się nie aktywuje, to za trzy dni też nie zechce :(
Musisz aktywować przez telefon. Ja też tak miałem u siebie. Wywaliłem recovery, zainstalowałem system ze swojego nośnika, wpisałem klucz z COA. Wszystko poszło z wyjątkiem aktywacji on-line. Przez telefon przeszło bez problemu. Natomiast chyba nie jest to takie do końca zgodne z licencją. W każdym razie, jak byś zadzwonił do MS i zapytał, czy tak wolno, to by Ci powiedzieli, że nie. Co jest według mnie bzdurą. Oczywiście nie ja ustalam warunki umowy licencyjnej, ale do diabła, nikogo nie okradam. Kupiłem tę licencję razem z komputerem. Mam ją. Zapłaciłem za nią. A to, że instaluję system z innego nośnika, to jakie to ma znaczenie? Oczywiście wszystko w obrębie tej samej wersji systemu i tego samego sposobu licencjonowania. Także specjalnie wyrzutów sumienia z tego tytułu nie mam.
Ale wracając... Aktywacja przez telefon to nie jest duży problem. Trwa to wszystko z 5, może 10 minut...
Dobra.....okazalo sie, ze jezeli zechce miec cala klawiature dzialajaca to musze zainstalowac kombajn VAIO.....wiec odpuscilem i zapuscilem recovery:) Teraz sobie sciaga aktualizacje, temat uwazam za zamkniety.....
t00sheen
20-11-2011, 10:45
Pozwolę sobie odgrzebać i zasugerować zrobienie obrazów partycji boot i systemowej PO wszelkich aktualizacjach i czyszczeniu Windowsa ze standardowych śmieci. W przyszłości odświeżenie systemu skraca się w ten sposób o jakieś pół dnia klikania "odinstaluj" :)
Pozwolę sobie odgrzebać i zasugerować zrobienie obrazów partycji boot i systemowej PO wszelkich aktualizacjach i czyszczeniu Windowsa ze standardowych śmieci. W przyszłości odświeżenie systemu skraca się w ten sposób o jakieś pół dnia klikania "odinstaluj" :)
Wlasnie tak zrobilem, jak lapek byl nowy to po wyczyszczeniu zrobilem obraz systemu, doprowadzilo mnie do szalu szukanie drivera do klawiatury i dalem moj system z backupu;)