Zobacz pełną wersję : Jak szybko przekonwertowac NEFy na JPEGi ...?
Gdy robie to batchem , to wyskakuje mi komunikat ze aktualnie nie dostepna jest funkcja SAVE.... czy ktos wie co jest grane...? Oczywiscie chodzi mi o konwertowanie wiekszej ilosci zdjec na raz...( 3000...;) )
a w jakim programie to robisz?
a w jakim programie to robisz?
Chodzi mi o PSa...
Ponury_Kosiarz
09-06-2005, 17:43
A czy podczas robienia akcji zapisałeś konwersję na 8-bit color ?
A czy podczas robienia akcji zapisałeś konwersję na 8-bit color ?
tak
Ponury_Kosiarz
09-06-2005, 18:07
To nie wiem, ale pytałem kolegi i on powiedział, że też tak ma, ale bardzo rzadko, raz na 200 zdjęć. Ja na razie nie stwierdziłem takiego przypadku...
kiedyś miałem takie coś że pliki kopiowane z kompa na drugi komp co po nie które robiły się "tylko do odczytu"
no i wtedy nie dadzą się zapisać z taką samą nazwą i trzeba je przerabiać we właściwościach
A jak sie konwertuje batchem?
Chetnie poznam sposob na szybka konwersje ...
A jak sie konwertuje batchem?
Chetnie poznam sposob na szybka konwersje ...
Chyba najlepiej skorzystac z gotowego skryptu. Mozna ustawic rozne opcje konwersji, jest dobrze zintegrowany z Photoshopem i dziala bezproblemowo. Gdzies na forum juz byl watek na ten temat. Skrypt do sciagniecia z tej strony:
Dr.Brown's Image Processor (http://www.russellbrown.com/tips_tech.html)
Dzięki Giuppo. Przetestuje. :lol:
Możesz bardzo prosto dokonać konwersji wsadowej w innych darmowych lub nie programach.
Darmowe to np.
- XnView ( ma mnósto opcji przy konersji)
- IrfanView
Platny, ale świetny "zawodowy" programdo tylko do obróbki surowego formatu RAW- C1 PRO który umożliwia wybór stopnia kompresji JPE. 30-to dniową wersję testową można ściągnąc ze strony: http://www.phaseone.com/
Osobiście polecam to ostatnie rozwiązanie.
Możesz bardzo prosto dokonać konwersji wsadowej w innych darmowych lub nie programach.
Darmowe to np.
- XnView ( ma mnósto opcji przy konersji)
- IrfanView
Platny, ale świetny "zawodowy" programdo tylko do obróbki surowego formatu RAW- C1 PRO który umożliwia wybór stopnia kompresji JPE. 30-to dniową wersję testową można ściągnąc ze strony: http://www.phaseone.com/
Osobiście polecam to ostatnie rozwiązanie.
ale one to nefów raczej nie czytają...oprócz C1 pro.
kacperek
17-06-2005, 15:33
Jesli sie nie myle to irfanview czyta nefy.
BartekIgnasiak
17-06-2005, 23:10
jedno mnie tylko zastanawia, robienie w NEF sluzy czemus wiecej, niz szybkie przekonwertowanie na jpg....., jak chcesz miec szybko jpg, to rob w jpg......
Anonymous
18-06-2005, 11:57
ja np. robie sobie tak: otwieram sobie NEF'a uruchamiam akcje i nazywam sobie "save as jpg" następnie zatwierdzam wartości NEF'a i otwarte zdjęcie zapisuje jako jpg. Zamykam akcje i po sprawie. Teraz zapuszczam batcha i dzieje sie tak, ze otwiera mi sie nef ustawiam sobie wszystko i ewentualnie koryguję i po zatwierdzeniu sam sie zapisuje do podanego folderu (podanego w batchu). Jest to wersja pracochłonna dość, ale jak od razu bym konwertowal na jpg to juz sie nie wyciagnie z cieni lub przepalen tyle - no wiadomo nie ma juz takiej kontroli.
jedno mnie tylko zastanawia, robienie w NEF sluzy czemus wiecej, niz szybkie przekonwertowanie na jpg....., jak chcesz miec szybko jpg, to rob w jpg......
;)
Potrzebowałem szybko przekonwertowac , zmniejszyc i nagrac na CD 1500 fotek ,wiem jak wykorzystac mozliwosci NEFa...
Potrzebowałem szybko przekonwertowac , zmniejszyc i nagrac na CD 1500 fotek ,wiem jak wykorzystac mozliwosci NEFa...
Nie wiem jakiego systemu używasz, ale pod linuksem możesz to zrobić tak:
for nef in *.NEF
do
dcraw -c -w $nef | convert -geometry 1024x1024 -gamma 1.45 -quality 95 - ${nef/NEF/jpg}
done
Tak robię szybki podgląd wykonanych zdjęć. Od razu widzę, które nadają sie do dalszej obróbki, a które należy od razu wyrzucić. Dodatkowo powyższy kod skaluje do max wymiarów 1024 oraz zapisuje z jakością 0.95 i nakłada gammę 1.45 (trochę rozjaśnienie).
Wykonanie powyższego skryptu na mojej maszynie dla 500 fotek to czas ok. 20min.