PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Liskamm

12jelonkow
16-11-2011, 20:02
Przedstawiam Wam mojego psa, nazywa się Liskamm i jest Czechosłowackim Wilczakiem

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/9365/48328066.jpg)

misiobudrysio
16-11-2011, 21:58
na tym zdjeciu wyglada jak.................wilczek

pozdrawiam

TMB
16-11-2011, 21:59
No i po co pisałeś ten opis do zdjęcia? Połowa forum ... w tym ja, powiedziałbym, " wow, jak udało Ci się zrobić tak genialne ujęcie wilka :D " :!: Ale mimo wszystko, zdjęcie bardzo mi się podoba.

aronov
16-11-2011, 22:13
Przednia fota, a jego spojrzenie bezcenne ;)

ADAS
16-11-2011, 22:16
Zdjęcie I klasa tylko no właśnie tylko.
Czemu wyprowadzasz psa do lasu bez kagańca i smyczy? Jest to nieekologiczne i już nie wspamnę że prawem zabronione.

Assire
16-11-2011, 22:19
Czemu wyprowadzasz psa do lasu bez kagańca i smyczy? Jest to nieekologiczne i już nie wspamnę że prawem zabronione.

Bo zapewne pies jest grzeczny, posłuszny, lubi się ruszać, a leśniczy był daleko. Ale braku ekologii to ja nie dostrzegam. A fota rzeczywiście bardzo dobra :)

Reju
16-11-2011, 22:21
Świetne zdjęcie i oczywiście model/ka ;)

ADAS
16-11-2011, 22:23
Bo zapewne pies jest grzeczny, posłuszny, lubi się ruszać, a leśniczy był daleko. Ale braku ekologii to ja nie dostrzegam. A fota rzeczywiście bardzo dobra :)

psy zjadają małe zwierzątka, bardzo potrzebne w ekosystemie.

eskimos
16-11-2011, 22:30

Psy je zjadaly zanim zostaly udomowione, wiec takie wyprowadzanie zwierzaka bez kaganca jest powrotem do naturalnego ekosystemu :wink:

a piesio piekny.

Motorniczy
16-11-2011, 22:42
NG i tyle . Pozdro:)

Motorniczy
16-11-2011, 22:44

Nieekologicvzna jest jazda samochodem a potem ewentualne przechadzki zwierzecia po jego naturalnym srodowisku. Pozdro

12jelonkow
17-11-2011, 01:09

Psa do lasu wprowadzam na smyczy, spuszczam go do zdjęć w terenie który wczeniej sprawdzam i wiem że nie ma w nim zweirząt.

swider
17-11-2011, 01:38
Wiesz czym jest ekologia? Nie bardzo…
Co do kagańca, to o ile mnie pamięć nie myli (jeśli źle piszę, poprawcie mnie) kaganiec pies musi mieć założony tylko na terenach chronionych. A jak ktoś ma Yorka też ma mu kaganiec założyć?

Jeśli chodzi o zdjęcie, ja jestem bardzo na tak. Wyszedł jak rasowy wilk, fajne punktowe światełko, poza modela, kadr -- naprawdę dobre zdjęcie. :) Szkoda, że wypaplałeś, że to psiak, miałbyś kupę śmiechu z komentarzy… ;)

ADAS
17-11-2011, 08:07
Wiesz czym jest ekologia? Nie bardzo…
Co do kagańca, to o ile mnie pamięć nie myli (jeśli źle piszę, poprawcie mnie) kaganiec pies musi mieć założony tylko na terenach chronionych. A jak ktoś ma Yorka też ma mu kaganiec założyć?

Bzdury piszesz w lasach państwowych i na terenach ogólnie dostępnych jest całkowity zakaz wyprowadzania zwierząt bez nadzoru i zabezpieczenia w smycz i kaganiec.
Widzę że wszyscy widzą tylko jedną stronę problemu, a mianowicie wygodę i frajdę dla psa i jego właściciela. Nikt nie przekona mnie, że psy trzeba wyjątkowo dokładnie pilnować. Post mój miał nie tyle naznaczenie tego konkretnego psa tylko zwrócenie uwagi na ogólny problem właśnie braku świadomości na temat zwierząt w lesie.
swider właśnie taki jork swoim szczekaniem wprowadza ogólny bałagan w ekosystemie. Więc nie mów że jest nieszkodliwy.
Ja tylko wyobrażam sobie co bym czuł jak bym np na spacerze w lesie z dziećmi zobaczył takiego pięknego psa? Odpowiem Ci pomyślałbym że dziki lub wilk i co? Miałem takie przypadki i wiem jak zachowują się właściciele wybitnie szczekających psów w lesie, zazwyczaj mówią niech się pan nie boi on nie gryzie. Zazwyczaj jest to wówczas kiedy kompletne nie mają kontroli nad zwierzęciem lu gdy go wcześniej nie widzieli bo latał po kniejach.
Właśnie przez takich właścicieli ustanowiono to prawo i dziś trzeba pilnować wszystkie psy nawet te nieme i bezzębne.
Nie zmienia to faktu że zdjęcie bardzo mi się podoba. Szczególnie wybitnie wilczy chód i oczy.
Pozdrawiam Adas.

swider
17-11-2011, 12:13
Bzdury piszesz w lasach państwowych i na terenach ogólnie dostępnych jest całkowity zakaz wyprowadzania zwierząt bez nadzoru i zabezpieczenia w smycz i kaganiec.
Pokaż mi proszę taką ustawę. Ja w ustawie o lasach widzę tylko zapis o zabranianiu puszczania psów luzem. Inne ustawy tego nie precyzują, brak jednoznacznych zapisów nakazujących zakładanie kagańców. Może chciałbyś żeby tak było, przykro mi, ale pewnie Cię zmartwiłem…

Widzę że wszyscy widzą tylko jedną stronę problemu, a mianowicie wygodę i frajdę dla psa i jego właściciela.
Zobaczyłeś psiaka na zdjęciu, zacząłeś od razu mowę moralizatorską, oskarżając właściciela o łamanie prawa, przy okazji myląc ekologię z sozologią. Dziwisz się, że tak wszyscy zareagowali?
Inna rzecz to gdzie w końcu ten pies ma się wybiegać? W parkach -- nie, na łąkach -- nie, w lesie -- nie… a nie każdy mieszka w Warszawie gdzie są parki przeznaczone dla psiaków.

Nikt nie przekona mnie, że psy trzeba wyjątkowo dokładnie pilnować.
Tego już kompletnie nie rozumiem… A nie trzeba? :shock:

swider właśnie taki jork swoim szczekaniem wprowadza ogólny bałagan w ekosystemie. Więc nie mów że jest nieszkodliwy.
Ale jak psu niewiele większemu od szczura chcesz założyć kaganiec? Druga sprawa to fakt, że kaganiec nie zapobiegnie szczekaniu tylko ogranicza psu możliwość ugryzienia.

Ja tylko wyobrażam sobie co bym czół jak bym np na spacerze w lesie z dziećmi zobaczył takiego pięknego psa? Odpowiem Ci pomyślał bym że dziki lub wilk i co? Miałem takie przypadki i wiem jak zachowują się właściciele wybitnie szczekających psów w lesie, zazwyczaj mówią niech się pan nie boi on nie gryzie.
Nie wiem co byś czuł, ale masz ciekawy punkt widzenia. Pies w lesie to zagrożenie, ale człowiek z dziećmi na spacerze już nie. :D
Mało tego, ja częściej od szczekających i goniących sarenki psów, widzę w lesie rozwrzeszczane i niesforne dzieciaki (nie piszę, że Twoje), biegające jak oszalałe między drzewami i płoszące zwierzynę… to jak -- na smycz je i kagańczyk? ;)

Kolejny punkt widzenia to polowania. Jak myśliwi idą ławą z nagonką, ze sforą wściekle ujadających psów i płoszą każde żywe stworzenie w promieniu kilometra, gdzie wszystko co żyje rzuca się do ucieczki potykając o własne nogi… to wręcz zbawienne dla ekosystemu, nie? Dlatego prawo nie zabrania takich numerów. Ech…

TCT
17-11-2011, 12:52
Ale to forum w dalszym ciągu dotyczy fotografii?

ADAS
17-11-2011, 16:57
Psy mogą wybiegać sie na posesji właściciela.
Są małe kagańce dla jorków.
Dzieci w lesie zmuszam do ciszy i skupienia, poszanowania przyrody. I w dalszum ciągu czuję że lobby właścicieli piesków determinujące ten temat nie widzi innego punktu widzenia niż psi.
Co do prawa to większość gmin nakazuje zabezpieczenie zwierzęcia przed niebezpiecznym zachowaniem przez obowiązkowe trzymanie na smyczy. Co do szczekania można za nie ukarać mandatem

Co do dzieci które niszcz przyrodę tak masz rację zakazać wstępu lub na smycz. Są takowe dostępne w sklepach dziecięcych ;)

bwn
17-11-2011, 17:51
10/10, bardzo ciekawa rasa psów.
Jestem ciekawy ich zachowania, muszę poczytać

swider
17-11-2011, 19:22
A jak właściciel ma małą posesję albo mieszka w bloku? Wiem, wiem… psów się w bloku nie trzyma. ;)

Daj spokój… :) Przecież i tak kaganiec nie sprawi, że pies przestanie szczekać. A są rasy psów dla których nijak kagańca nie dobierzesz, głównie te z bardzo krótką kufą, jak np. mops.

I w dalszum ciągu czuję że lobby właścicieli piesków determinujące ten temat nie widzi innego punktu widzenia niż psi.
To nie tak. Trzeba trochę empatii i z jednej i z drugiej strony. Wiadomo, że wśród psiarzy też trafisz na jakiegoś barana nie potrafiącego zrozumieć, że po psie się sprząta, że w niektórych miejscach nie ma gadania i pies musi iść na smyczy… ale cóż zrobić, można jedynie dawać pozytywny przykład swoim zachowaniem.

Co do prawa to większość gmin nakazuje zabezpieczenie zwierzęcia przed niebezpiecznym zachowaniem przez obowiązkowe trzymanie na smyczy. Co do szczekania można za nie ukarać mandatem
Ale to są akty prawa miejscowego, Nie każda gmina/miasto ma takie uregulowania. Nie możesz uogólniać, że tak jest wszędzie i już… że takie prawo. Jeszcze raz powtórzę, w Polsce przepisy regulujące chodzenie z psem na smyczy i w kagańcu są niespójne, mało klarowne i bardzo lakoniczne.
A co do szczekania… faktycznie, jeśli ktoś ma psa szczekliwego i nie potrafi nad nim zapanować, a ten zakłóca np. ciszę nocną -- jak najbardziej, może zostać ukarany mandatem… nawet wręcz powinien.

Co do dzieci które niszcz przyrodę tak masz rację zakazać wstępu lub na smycz. Są takowe dostępne w sklepach dziecięcych ;)
Niektórym by się przydało. ;)

Ale to forum w dalszym ciągu dotyczy fotografii?
Gdzie tam… :D

Ok, nie ciągnijmy tego tematu dalej -- skupmy się na zdjęciu. :)

12jelonkow
17-11-2011, 19:47
Jeśli chodzi o lasy psa można wprowadzić do lasu na smyczy, za to w parkach narodowych i rezerwatach przyrody całkowicie zabrania się wprowadzania psów.

Niestety nie mieszkam w Warszawie i w swojej miejscowości nie mam ogrodzonego placyku dla psów, mieszkam też w bloku (uważam że mój pies nie męczy się w bloku)i nie mam własnej działki a psa muszę gdzieś wyprowadzać, doskonale wiem jak ludzie reagują na widok mojego psa wiec na spacery wybieram odludne tereny rolno-leśne a psa wyprowadzam na 15-sto metrowej lince i wydaje mi się że nic się nie stanie jeśli go spuszczę na krótką sesje w terenie który wcześniej sprawdziliśmy i wiem że nie ma w nim i ludzi i zwierząt.
A właściciele psów są różni i nie należy ich wrzucać do jednego worka.

Pozdrawiam
Magda & Liskamm

swider
17-11-2011, 20:00
Jeśli chodzi o lasy psa można wprowadzić do lasu na smyczy, za to w parkach narodowych i rezerwatach przyrody całkowicie zabrania się wprowadzania psów.
Zgadza się, choć np. ostatnio w Gorcach (część obejmuje Gorczański Park Narodowy), przed wyjściem na szlak spotkałem strażnika, który pozwolił mi wejść na teren parku z psem. Naturalnie bezwzględnie musiał być na smyczy -- pies, nie strażnik. ;)
Jak widać, zdroworozsądkowe podejście do tematu nikomu krzywdy nie wyrządzi. :)

bognik
17-11-2011, 20:01
Piękne zdjęcie!

A co do dyskusji: Jeżeli właściciel jest w stanie panować nad swoim psem, to niby dlaczego nie może wejść z nim do lasu? A gdzie taki pies jak np. czechosłowacki wilczak ma się wybiegać? Nie każdy ma ogród, a bardzo często ogród nie wystarczy. Ludzie wyjeżdżają za miasta z psami, aby inni ludzie na marudzili a widzę, że jeszcze komuś to nie pasuje. Paranoja.
Kaganiec nie jest lekarstwem, a prowadzenie psa na smyczy (nad którym panujemy i który musi być wybiegany) w lesie jest kompletną bzdurą.

PS ADAS, biedne te Twoje dzieci.

agape
17-11-2011, 20:07
Zdjęcie bardzo mi się podoba - kolorystyka, faktura, kadr - no i ta niespodzianka z wilczakiem (gdybyś nie powiedział...) :D

I chcesz tym samym zamknąć buzie tym co mają psiaka mieszkając w bloku?

Skąd przekonanie, że kaganiec to urządzenie uniemożliwiające psu szczekanie?
Swoją drogą jedynie kagańce w których można by wyprowadzać tak małe psy jakie widziałam to takie:

źródło (http://i.obrazky.pl/pies-w-kagancu-756-OBRAZKY.PL.jpg)
;)

Dzieci w lesie zmuszam do ciszy i skupienia, poszanowania przyrody.
Z jednej strony fajnie (szacunek dzieci do przyrody) - z drugiej - szkoda, że musisz dzieci do uszanowania owej "zmuszać". Fajnie by było coś im potłumaczyć, poopowiadać, pokazać...-tak na miarę dziecięcych możliwości - by same z siebie, poprzez zaszczepioną PASJĘ z czasem wypracowały w sobie szacunek do przyrody.

I w dalszum ciągu czuję że lobby właścicieli piesków determinujące ten temat nie widzi innego punktu widzenia niż psi.
Nadinterpretujesz MZ. Chodzi o zwykły zdrowy rozsądek i nie popadanie w paranoje (typu "niebezpieczny york czy mops grasuje ze swoim właścicielem bez smyczy po lesie"...)

Co do dzieci które niszcz przyrodę tak masz rację zakazać wstępu lub na smycz. Są takowe dostępne w sklepach dziecięcych
...a jednak... :D

Podsumowując - rozumem troskę leśników o dobro lasu. Poza tym, wszystkim nam powinno zależeć na tym, żeby przyroda w naszym otoczeniu miała się jak najlepiej. Żeby się przekonać, że jest inaczej - wystarczy porozglądać się po lasach sąsiadujących z wsiami, zabudowaniami - jeden wielki śmietnik... O dziko wałęsających się psach - w całych mini-watahach po polach i lasach w pobliżu wsi też nie ma co wspominać - i to właśnie takimi psami w lesie powinno się zająć - a nie tymi wyprowadzanymi pod kontrolą właściciela na spacer! Problem wpół-zdziczałych watach canis familiaris nie zniknie dokąd "tradycja" na wsiach będzie nakazywała ludziom wypuszczać psy wprost z łańcucha na ulicę (taki u nas zwyczaj - szwendające się po okolicy, bez opieki, prawie bezpańsko wioskowe burki).

W kwestii niebezpieczeństwa jakie stwarzają niektóre psy (mówię o tych wyprowadzanych nie o tych które "wyprowadzają się" same) dla dzikich stworzeń - zrozumiałym jest, że są rasy/typy psów których nie powinno się na spacer do lasu zabierać - wszelkie charty, wyżły itp. - taki pies faktycznie może zagrozić dzikiej zwierzynie bo jest w stanie ją dopaść, poza tym - jest nie do opanowania gdy poniosą go łowieckie instynkty (dla słabszych osób nawet na smyczy-to duże, silne zwierzęta). Co natomiast może zrobić sarnie czy dzikowi 3-6kg piesek idący z właścicielem leśnym duktem? Może zaszczekać - raz, dwa - może trzy - nie przekonuje mnie teoria o wysokiej szkodliwości takiego jedno-czy dwurazowego szczeknięcia...Bez przesady. Kto natomiast widział psa bezsesnsownie ujadającego w lesie? Na co? Na drzewa? Na własnego pana? No chyba,że sfora psów myśliwskich na polowaniu sygnalizująca myśliwym dopadnięcie zwierzyny (i taki jazgot nikomu/niczemu już nie wadzi, niczyjego spokoju nie zakłóca?). Pies na takim leśnym spacerze bardziej zainteresowany jest poznawaniem otoczenia, węszeniem, brykaniem za rzucanym mu patykiem niż ujadaniem które mogło by spłoszyć sarenki.
Jak wspomniałam wyżej - nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - wszędzie trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek by nie popaść w paranoję.

No to chyba dosyć tego OT. ;)
Pozdrawiam.

12jelonkow
17-11-2011, 20:08
Zgadza się, choć np. ostatnio w Gorcach (część obejmuje Gorczański Park Narodowy), przed wyjściem na szlak spotkałem strażnika, który pozwolił mi wejść na teren parku z psem. Naturalnie bezwzględnie musiał być na smyczy -- pies, nie strażnik. ;)
Jak widać, zdroworozsądkowe podejście do tematu nikomu krzywdy nie wyrządzi. :)

I my w taki sam sposób wspólnie zwiedziliśmy Biebrzański Park Narodowy.

ADAS
17-11-2011, 20:15
Piękne zdjęcie!

A co do dyskusji: Jeżeli właściciel jest w stanie panować nad swoim psem, to niby dlaczego nie może wejść z nim do lasu? A gdzie taki pies jak np. czechosłowacki wilczak ma się wybiegać? Nie każdy ma ogród, a bardzo często ogród nie wystarczy. Ludzie wyjeżdżają za miasta z psami, aby inni ludzie na marudzili a widzę, że jeszcze komuś to nie pasuje. Paranoja.
Kaganiec nie jest lekarstwem, a prowadzenie psa na smyczy (nad którym panujemy i który musi być wybiegany) w lesie jest kompletną bzdurą.

PS ADAS, biedne te Twoje dzieci.

O BIEDZIE moich dzieci nic nie wiesz i proszę nie wypowiadaj takich opinii bo są obraźliwe.
Świder mistrzu wycinanki i podsumowania. Mam pytanie masz dzieci czy tylko psa? serio pytam.

swider
17-11-2011, 20:28
Mam pytanie masz dzieci czy tylko psa? serio pytam.
Masz psa czy tylko dzieci?
W każdym razie nie ważne… Chciałem stonować dyskusję, pogadać na luzie, ale widzę, że argumentów brakuje to zaczynają się głupie docinki. Ja w takiej dyskusji uczestniczyć nie będę.

ASAHI
17-11-2011, 21:14
ADAS, myślę że się lekko zagalopowałeś. To kto i jak zachowuje się w lesie zależy tylko od niego. Uważanie że właściciele psów naskakują na Ciebie jest co najmniej dziwne. ja nie mam psa, mam za to 2 dzieci. Uważam że zarówno dzieci jak i psy należy dobrze wybiegać. Jak ktoś ma prywatny las to super, a jak ma 36 m2 w bloku to co zrobi? Nie lepiej właśnie jechać z psem do znanego spokojnego miejsca i pozwolić mu na chwilę zabawy? A nawet jak złapie jakąś mysz to uważasz że ekosystem zbiednieje? Bardziej szkodliwe są działania zdziczałych sfor psów, i raczej na tym powinieneś się skupić. Tutaj mamy do czynienia z osobą która wie co robi, jest odpowiedzialnym właścicielem czworonoga. A więc imputowanie mu zachowań niezgodnych z obowiązującym prawem uważam za dalece chybione.
Ponadto moralizatorstwo jakoś mi nie trafia w gust.. Raczej odnosi skutek odwrotny od zamierzonego.

A tak zupełnie baj de łej, to fota przednia i pełen szacun dla autora i modela :D

12jelonkow
17-11-2011, 23:21
skoro pierwsze zdjęcie się spodobało to wrzucam następne
2

źródło (http://img259.imageshack.us/img259/4352/ucc091.jpg)

dikanda
17-11-2011, 23:27
Super!!!! Robi klimat :-)
Zawsze, jak widzę wilczaka, zastanawiam sie, dlaczego filmowcy tak się wysilają i farbują różne psiaki, żeby zagrały wilka, ostatecznie husky puszczają... A wystarczyło by puścić watahę takich wilczaków i nikt by się nie poznał :-)))

bognik
17-11-2011, 23:31
Piękny jest ten Twój wilczak!

agape
17-11-2011, 23:33
Piękny psiur - model idealny. :)

Motorniczy
18-11-2011, 01:44
Znow wow :) rasowe seryjnie rasowe foto i piekny wilkolak albo mlekołak :P:)

12jelonkow
18-11-2011, 23:40
Super!!!! Robi klimat :-)
Zawsze, jak widzę wilczaka, zastanawiam sie, dlaczego filmowcy tak się wysilają i farbują różne psiaki, żeby zagrały wilka, ostatecznie husky puszczają... A wystarczyło by puścić watahę takich wilczaków i nikt by się nie poznał :-)))

Czasem jednak wilczaki grają wilki w filmach np w "Janosik. Prawdziwa historia" i "Nejasná zpráva o konci světa "
tutaj fragment filmu z wilczakami: http://www.youtube.com/watch?v=tBKGmGD5VFs&feature=BFa&list=FLSF4Tci_eK4QAr8lnliDqyw&lf=mh_lolz

12jelonkow
19-11-2011, 00:00
3

źródło (http://img88.imageshack.us/img88/3168/ucc112.jpg)

ASAHI
19-11-2011, 00:02
Super :-)

Sliczny zwierzak :-) I Zdjęcia super. Podoba mnie sie okrutnie :D

12jelonkow
19-11-2011, 23:39
i jeszcze kilka jesiennych

4

źródło (http://img208.imageshack.us/img208/7217/jesien11065.jpg)

5

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/5171/jesien11145.jpg)

6

źródło (http://img835.imageshack.us/img835/1537/jesien11229.jpg)

misiobudrysio
19-11-2011, 23:41
bardzo ladny ten Twoj wilczek jak i fotki

pozdrawiam

ADAS
19-11-2011, 23:41
Tym razem na nie.
4 zbyt centralnie, w pozostałych trawki zasłaniają mordkę.

bognik
20-11-2011, 23:22
Wciąż jedynka rządzi :D

Jastrząb
22-11-2011, 15:10
Pierwsze zdjęcie. Pomysł świetny z tym gęstym młodnikiem. Ja bym to ciaśniej skadrował, zrobił szerokim i tele

pozdrawiam

12jelonkow
24-02-2012, 16:20
po długim czasie Liskamm znów za pozował :)

7

źródło (http://img828.imageshack.us/img828/1586/aaarfi.jpg)

pes
24-02-2012, 16:23
Bardzo fajne zdjęcia i piękny pies! Pierwsze i siódme foto są genialne. Pozdrawiam.

bognik
24-02-2012, 16:24
Jakie tajemnicze.

Dla mnie po raz kolejny bardzo dobre zdjęcie.
Kadr centralny mi przy tym zdjęciu odpowiada. Wygląda, jakby ten ''wilk'' miał zaraz ''wyjść z ekranu'' :D

david
25-02-2012, 10:49
Bardzo przyjemne fotki. Psiak też super miałem styczność z rasą na szkoleniu i dogtrekkingu piękne stworzenia.

fanta
29-02-2012, 05:24
To takie piękne psy są , poprawiam się bo się dałem nabrać , nic dziwnego zdjęcie przykuwa uwagę i jest jak prawdziwy wilk, nie wiedziałem że takie psy są

Pozdrawiam

12jelonkow
04-06-2012, 15:25
Liskamm ciąg dalszy :)

8

źródło (http://img820.imageshack.us/img820/5476/czw04.jpg)

wld
04-06-2012, 15:36
Ależ masz fantastycznego modela!

12jelonkow
04-06-2012, 15:58
wld odpowiem nieskromnie - wiem :) co jak co ale model z niego świetny.

12jelonkow
28-11-2012, 23:09
jesienny portrecik

9

źródło (http://img841.imageshack.us/img841/9278/dscnjaaaaa8051.jpg)

TMB
29-11-2012, 00:13
Zrob jakies zdjecie o poranku, mgiełka, te sprawy....i nie portret, lecz "srodowisko", albo tele z daleka, albo 16mm z bliska :D i bedzie bosko...zreszta juz jest:)

Pinki
29-11-2012, 19:34
Zawsze z przyjemnością wchodzę w ten wątek pooglądać
Liskamma. Jest świetny.

12jelonkow
01-12-2012, 10:41
TMB niestety ostatnio wszystkie "klimatyczne" poranki widzę tylko gdy jadę do pracy ...

Strasznie mi milo że ktoś z przyjemnością wchodzi na mój wątek :)
A zdjęcie numer 1 - tak, tak wiem, ustawiłam sobie wysoko poprzeczkę ;)

To zdjęcie jest "dość świeże"
10

źródło (http://img14.imageshack.us/img14/250/wrzesien129.jpg)

A te już są z szuflady, ale bardzo je lubię.
11

źródło (http://img825.imageshack.us/img825/8229/listtt191.jpg)

Zwłaszcza te, bo fajnie obrazuje kolor sierści jaka powinien mieć wilczak. Czyli taką jak wilk europejski, powinien "wtapiać się" w las.
12

źródło (http://img708.imageshack.us/img708/4093/listtt192.jpg)

josephebeloki
01-12-2012, 11:46
Ciesz się ..., że to Twój pies. Na początku nie doczytałem opisu => i sobie myślę ufff przeżył :)

12jelonkow
02-01-2013, 16:43
zimowy Liskamm:

13

źródło (http://img19.imageshack.us/img19/1865/grrr237.jpg)

14

źródło (http://img32.imageshack.us/img32/351/grrr238.jpg)

15

źródło (http://img248.imageshack.us/img248/1530/grrr451.jpg)

16

źródło (http://img594.imageshack.us/img594/8977/grrr448.jpg)

17

źródło (http://img827.imageshack.us/img827/4205/grrr459.jpg)

agape
02-01-2013, 20:04
ech takie klimaty:
http://img594.imageshack.us/img594/8977/grrr448.jpg

jak z bajki o czerwonym kapturku. ;)
Piękny zwierzak.

tedd46
02-01-2013, 20:12
Fotogeniczny gość.

bognik
02-01-2013, 20:14
Strasznie mi milo że ktoś z przyjemnością wchodzi na mój wątek :)

Zagląda z przyjemnością, zagląda :D

Ten psiak, te tereny, te zdjęcia - wszystko pięknie ...
Te ostatnie, to takie mroczne zdjęcia, fajny klimat!

TMB
02-01-2013, 20:45
Te ostatnie zdjęcia :) Piękne! Klasa! Rób takie zdjęcia, bo ten pies zasługuje na takie magiczne i klimatyczne kadry.
Bo mimo wszystko taka 10 czy 13 wyjątkowa nie jest.

rafiosso
04-01-2013, 13:42
Oj, piesio wprost idealny do sesji z Czerwonym Kapturkiem, już to widzę oczyma wyobraźni :-)

12jelonkow
28-01-2013, 19:08
To nie to samo co 1 ale miejsce bardzo podobne:

18

źródło (http://img841.imageshack.us/img841/3302/bx322.jpg)

TMB
29-01-2013, 16:41
Dobre jest :) Zimowe :) Podoba się

hydra_ulik
29-01-2013, 18:57
Pierwsze zdjęcie rozwala system :)
Gratuluję psa i klimatycznych zdjęć.

Radek_1
30-01-2013, 00:33
Świetna seria, pies ekstra. Bardzo fajnie się to ogląda...

12jelonkow
01-02-2013, 19:24
Niestety dziś mi słońce nie dopisało, ale take ponuraki tez są faje (moim zdaniem)

19

źródło (http://img708.imageshack.us/img708/2581/bx465.jpg)

20

źródło (http://img6.imageshack.us/img6/6910/bx474.jpg)

21

źródło (http://img267.imageshack.us/img267/5910/bx477.jpg)

22

źródło (http://img221.imageshack.us/img221/5733/bx482.jpg)

Artur_A
01-02-2013, 19:27
Koty zjadają ich więcej, a nikt ich na smyczy i w kagańcu nie wyprowadza. No, prawie nikt ;)

kaba
02-02-2013, 00:06
Ostatnia wstawka super :)

hydra_ulik
02-02-2013, 01:20
Moim zdaniem jest gorzej...niestety, ale wysoko zawiesiłeś sobie poprzeczkę pierwszym zdjęciem :wink:

12jelonkow
16-02-2013, 10:30
"kontrola włości"
23

źródło (http://img809.imageshack.us/img809/595/bx535.jpg)

TMB
16-02-2013, 11:56
Motyw fajny, ale ta skarpa brzydko wyglada. Jakbys znalazl cos takiego naturalnego...porosnietego mchem... o poranku to by była bajka :>

12jelonkow
16-02-2013, 12:14
Niestety w swojej okolicy jeszcze nie znalazłam takiej fajnej klimatycznej skarpy z mchem, więc na razie pozostaje mi tylko żwirownia ;)

basket
16-02-2013, 23:37
Żwirownia też fajoska:-)

12jelonkow
28-02-2013, 16:06
24

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/2750/dshc2987.jpg)

kaba
01-03-2013, 01:12
Lubie "tu" wracać :)
Chyba warto jescze powalczyć ze skarpą. Ma duży potencjał.
Bardzo spodobał mi się pomysł z łóżkeim :-D Poza tym w paprotkach i skrzypie (tym z blogu) wygląda cudnie :)

12jelonkow
01-03-2013, 19:53
kaba bardzo mi milo że lubisz do nas wracać :)
Do skarpy na pewno jeszcze wrócę tylko poczekam na inna pogodę (może wiosenny zachód słońca?)
A o jakie łóżko Ci chodzi dokładnie? wersaleczka na polanie z bloga?

A skoro jesteśmy w temacie łóżkowym to dorzucę jedno zdjęcie z serii jak to wilk za Babcie się przebrał ;)

źródło (http://img138.imageshack.us/img138/3869/listopad1037.jpg)

Huskacz
01-03-2013, 21:24
Bez transporterka nie ma życia widzę :)

12jelonkow
01-03-2013, 23:08
Bez transporterka nie ma życia widzę :)

jest, jest :)
Zdjęcie jest bardzo stare a klatka już dawno wyniesiona do piwnicy. Teraz jest kojec podwórkowy ;)

kaba
02-03-2013, 22:04
A o jakie łóżko Ci chodzi dokładnie? wersaleczka na polanie z bloga?

Dokładnie ;-)

A skoro jesteśmy w temacie łóżkowym to dorzucę jedno zdjęcie z serii jak to wilk za Babcie się przebrał ;)

Dobrze "babci" z oczu patrzy :-D

12jelonkow
12-03-2013, 08:36
25

źródło (http://img689.imageshack.us/img689/6726/byhy6.jpg)

26

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/9890/byhy8.jpg)

12jelonkow
18-03-2013, 22:15
śniegowe ostatki:
27

źródło (http://img803.imageshack.us/img803/8574/naff03.jpg)

28

źródło (http://img856.imageshack.us/img856/6553/qfe41.jpg)

29
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/7250/qfe28.jpg)

30

źródło (http://img248.imageshack.us/img248/9526/qfe34.jpg)

emet_b
18-03-2013, 22:23
oj jak się cieszę, że trafiłem na ten wątek.

Fantastyczny model i godne strzały.

Będę śledził z przyjemnością!

12jelonkow
20-03-2013, 12:59
emet_b miło mi :)

12jelonkow
14-04-2013, 12:00
przedwiosenny portret

31

źródło (http://img7.imageshack.us/img7/6650/ov01.jpg)

12jelonkow
18-04-2013, 21:16
wiosna :D

32

źródło (http://img32.imageshack.us/img32/5450/bbbo426.jpg)

12jelonkow
28-04-2013, 13:13
Ostatnio miała bardzo udany fotograficznie spacer :) (moim zdaniem a Waszym ?)

33

źródło (http://img837.imageshack.us/img837/2991/mki146.jpg)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

34

źródło (http://img46.imageshack.us/img46/4425/mki111.jpg)
35

źródło (http://img694.imageshack.us/img694/8403/mki122.jpg)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

36

źródło (http://img521.imageshack.us/img521/7112/mki133.jpg)
37

źródło (http://img822.imageshack.us/img822/7219/mki134.jpg)
38

źródło (http://img33.imageshack.us/img33/7018/mki137.jpg)

kurczaczek
30-04-2013, 09:17
Kadry ok ale ja bym to inaczej obrobila tak by piesek bardziej rzucal sie w oczy oraz wiecej kontrastu :)
najlepsze chyba 35

kaba
03-05-2013, 17:35
Dla mnie 33 i 36.
Obróbka ta podoba się mnie :-D Niczego bym nie zmieniał. Tajemniczy las, kamuflaż wilka w jego naturalnym środowisku. To bardzo wiernie oddane elementy.

12jelonkow
06-05-2013, 12:44
Robiąc te zdjęcia właśnie chodziło mi by uzyskać efekt tajemniczości i niedopowiedzenia ;)

12jelonkow
19-05-2013, 15:13
39

źródło (http://img28.imageshack.us/img28/4692/nikkk.jpg)

12jelonkow
30-05-2013, 12:32
Tym razem łąkowo i kolorowo :)
40

źródło (http://img221.imageshack.us/img221/1525/nw878.jpg)

TMB
30-05-2013, 12:43
Jeśli mam byc szczery to wole "wilka" w ciemnym lesie niż na utopijnej łące ;)

12jelonkow
16-06-2013, 19:55
a więc jest ciemny las :)

41

źródło (http://img829.imageshack.us/img829/7514/took.jpg)

12jelonkow
26-06-2013, 21:56
42

źródło (http://img547.imageshack.us/img547/5360/yqjm.jpg)

TMB
26-06-2013, 23:36
Magia..... :) Jak bedziesz robić wystawe to daj jakoś znać na forum, na podlasie blisko mam, chętnie obejrze zdjecia w duzym formacie :)

basket
26-06-2013, 23:50
A jaki ułożony! Fajny psiur i ekstra foty!

12jelonkow
27-06-2013, 09:37
dzięki :) Gdy będę robić wystawę to na pewno dam znać :)

a tymczasem wilczysko wyszło z lasu ;)
43

źródło (http://img580.imageshack.us/img580/9243/m96c.jpg)

szymon708
27-06-2013, 11:53
uwielbiam tą psinkę ! Super są te zdjęcia

Orrszarvu
27-06-2013, 12:12
Świetne zdjęcia. Debiutowe najbardziej mi do gustu przypadło, ale reszta bardzo równa i bardzo miła na oka. Jak nie lubię psów, to takiego bym mógł mieć :D

12jelonkow
07-07-2013, 09:51
44

źródło (http://img600.imageshack.us/img600/4416/p79g.jpg)

te zdjęcie trochę odbiega od innych, ale myślę że tez jest warte pokazania. Tytuł to Prawie jak PumaŸ ;)
45

źródło (http://img39.imageshack.us/img39/2198/k2j8.jpg)

12jelonkow
16-07-2013, 17:44
46

źródło (http://img827.imageshack.us/img827/8218/mldd.jpg)

Pinki
16-07-2013, 17:47
Takiego jak na 46 najbardziej lubię.
Prawdziwe wilczysko, aż ciarki przechodzą.

12jelonkow
03-08-2013, 17:53
47

źródło (http://img818.imageshack.us/img818/7996/qhh6.jpg)

kulama
05-08-2013, 14:21
Ostatnia wstawka swietna, tu dopiero wilk z lasu wychodzi ;)

popi
09-08-2013, 20:14
Pierwsza fota najlepsza!

...

[...]

Prosiłbym, żeby na temat psów nie wypowiadali się dyletanci; hołdowanie takim abstrakcyjnym pomysłom doprowadza często do agresywnych zachowań zwierzęcia (również względem małych dzieci).

12jelonkow
14-09-2013, 10:09
Liskamm w jesiennej scenerii:
48

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/6641/rdw0.jpg)

49

źródło (http://img27.imageshack.us/img27/6246/n7x8.jpg)

50

źródło (http://img51.imageshack.us/img51/6968/rmot.jpg)

razza
16-09-2013, 16:41
Pies świetny tylko dla czego kolejne statyczne zdjęcia ? Czy on czasami biega ? ? ? :D

kurczaczek
17-09-2013, 11:51
od 47 do 49 bardzo mi sie podobaja, z mala uwaga ze przy 49. dalabym mniej gory :) natomiast 50 juz nie ma tego magicznego mroku

12jelonkow
30-09-2013, 11:40
Pies świetny tylko dla czego kolejne statyczne zdjęcia ? Czy on czasami biega ? ? ? :D
oj biega ;) ale wtedy mi autofocus nie nadąża :)

troszkę ruchomy Liskamm:
51

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/4523/bq1a.jpg)

12jelonkow
11-10-2013, 14:46
52.

źródło (http://img853.imageshack.us/img853/5002/2bw0.jpg)

12jelonkow
30-10-2013, 20:27
53.

źródło (http://img35.imageshack.us/img35/878/zq7w.jpg)

54.

źródło (http://img707.imageshack.us/img707/1930/ie3u.jpg)

A tutaj Liskamm z kolegą :)
55.

źródło (http://img14.imageshack.us/img14/9776/9qxt.jpg)

gatewayfl
30-10-2013, 21:19
47 przyciąga wzrok, dałbym się nabrać, że to wilk.
W niektórych szelki psują urok..

kaba
02-11-2013, 00:59
Bardzo fajne. Brawo.

12jelonkow
21-11-2013, 16:55
listopadowy Liskamm:
56

źródło (http://img96.imageshack.us/img96/7562/q7md.jpg)

57

źródło (http://img854.imageshack.us/img854/5479/8l8o.jpg)

12jelonkow
27-11-2013, 17:02
58.

źródło (http://img32.imageshack.us/img32/4180/sttw.jpg)

kaba
27-11-2013, 22:56
Jestem fanem :) Na blogu też dużo fajnych ujęć. Model bardzo słuchany musi być ;)

12jelonkow
28-11-2013, 20:23
Miło mi że zdjęcia się podobają :)
A model naprawdę świetnie pozuje :) aż sama czasem jestem zaskoczona jak zamiera w bezruchu gdy widzi wycelowany w siebie obiektyw, a najbardziej to doceniam gdy próbuję zrobić zdjęcia innym psom - jest strasznie trudno.

kaba
30-11-2013, 23:56
Z moim psem jest zupełnie odwrotnie. Potrafi fajnie pozować, ale jak tylko zobaczy obiektyw skierowany w jego kierunku, to zaraz się odwraca ;/

12jelonkow
09-12-2013, 10:16
59

źródło (http://img855.imageshack.us/img855/7056/rhkd.jpg)

i prawie jak 1
60

źródło (http://img199.imageshack.us/img199/8913/hfng.jpg)

artman
17-01-2014, 15:06
obejrzałem każdy kadr... świetne ujęcia! Klimatycznie:-)

Marcosinus
18-01-2014, 23:01
Idealne otoczenie i super zdjęcie ;)

Robson_zg
19-01-2014, 00:22
Piękne zdjęcia i super model. Z przyjemnością będę tu zaglądał.

12jelonkow
19-01-2014, 22:09
Milo mi ze zdjęcia się podobają :)
A ponieważ wątek zrobił się już strasznie długi to następne będę wrzucać tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242337