PDA

Zobacz pełną wersję : ViewNX i CustomCurves

pgordin
16-11-2011, 17:21
Mam dziwny problem z obróbką NEF-ów w ViewNX:
1. Uruchamiam Picture Control Utility i tworzę nowy model przetwarzania obrazu - tzn. Standard + CustomCurve - daję krzywą na tyle różną od identyczności, żeby gołym okiem było widać różnicę (np. HighKey). Zapisuję ten nowy model - i przy przełączaniu pod PictureControlUtility widzę, że działa.
2. Wyłączam Picture Control Utility
3. Edytuję NEF-a podkładając ten nowy model - i dostaję to samo, co w modelu Standard!!!
4. Jak wgram ten model do aparatu to działa

Czy ja coś robię nie tak? Czy ten typ (ViewNX) tak ma i nie nadaję się do stosowania krzywych użytkownika?
Sprawdzenie tego zajmie nie więcej niż 5 minut - będę wdzięczny.

Aha: ViewNX 2.2.3; Picture Control Utility 1.30 - czyli ostatnie, ale wcześniej też tak miałem.

pgordin
17-11-2011, 01:00
Jest OK - wyjaśnione.
Przyczyną problemu było włączone Active d-Lighting - krzywa z tej funkcji przykrywa krzywą użytkownika.

Chociaż ciągle mnie dziwi różnica w tonach między JPG-iem z puszki a wywołanym w ViewNX - wcześniej myślałem, że przyczyną jest brak użycia krzywej użytkownika (delikatnie zmieniającej ton obrazu), teraz nie wiem - może ViewNX inaczej interpretuje AdL.

PS. Przepraszam, że "podbijam" własny wątek, ale nie mogę edytować powyższego postu.