Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Na ratunek
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1495563-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/1495563.jpg)
Nie przeżył...
W sumie powinno być do reportażu, więc poproszę o przeniesienie tam.
zdjecie troszke bezplciowe ..
co sie stalo wogole ?
Zawał. Dlaczego bezpłciowe?
Dlaczego? Dobre zdjecie prasowe, jedynie czego mi brakuje to krótkiego opisu sytuacji, kim był, gdzie zrobione zdjecie ile miał lat i co sie w ogole stało.
Kobieta trzymająca się za głowę to jego żona - szła do niego z lekarstwami z apteki. On zmarł na chodniku, ona nie zdążyła do niego dojść.
szymonvader
17-11-2011, 15:02
do mnie nie trafia, może dlatego że mam z tym do czynienia w pracy i mam inne podejście. A co do zdjęć hmm ja bym nie tego fotografował ale to moje zdanie.
Reportaz jest takim rodzajem fotografi, ktore czesto ma pouczac ludzi. W tym wypadku byłoby dobrym zdjeciem i bym sama je wstawiła pewnie, gdyby opis mowil o tym dlaczego kobieta nie zdazyla przyniesc lekarstw, dlatego ze sa uboga rodzina i nie maja pieniedzy na leki, a do apteki poszla w momencie kiedy maz zle sie poczuł. Czy dlatego ze w aptece była kolejka i nikt jej nie przepuscił, A moze jeszcze z innego powodu. Samo zdanie (w takim tonie napisane) ze kobieta nie zdarzyła, mało mowi. Ja był do tego zdjecia np zrobiła opis: "Leżący na chodniku Tadeusz w wieku 50 lat zmarł na zawał, ponieważ nie stać ich było wczesniej na zakup lekarstw, które zapobiegłby temu nieszczesciu. (na zdjeciu widać zone z siatka lekarstw w ręku, które nie zdayzła przed smiercia meza)". Okrutne, bezpłciowe i obiektywne, ale takie sa opisy do reportazy.
Czasami jednak nie potrzeba słów, by opisywać oczywistą oczywistość (jak mawia jedyny słuszny prezes). Tak uznałem w tym przypadku. Czy opory miałem? Nie, też miałem z tym styczność, jak jeden z kolegów wyżej. Z czasem po prostu się do tego widoku człowiek przyzwyczaja. Grunt, by fotografią przekazać to, co chciało się przekazać. Ja tutaj chciałem pokazać tragedię, cierpienie i bezradność. Czy wyszło, to już do Was należy ocena. Mnie się akurat ten kadr podoba, ale wiadomo, nie jestem jako autor obiektywny.
Samo zdjecie jest dobre, tak jak powiedzialam wczesniej, ale wg mnie czasami opis jest niezbedny, tym bardziej ze to jest jedno zdjecie a nie cały zestaw przedstawiajacy historie. Bo tym wlasnie sie reportaz.
Pomelek,, to chyba przez mala glebie gdzie wszystko jest jakby na jednym planie , i malokontrastowa szarosc odnajduje te zdjecie jakby troszke bezplciowe ..
Pewnie tak, ale po prostu nie chciałem nic przy nim grzebać.
wporzadku ..
chociaz osbiscie mysle ze obrobka zdjecia kadrow i innych wartosci nie zmienisz, i ze odpowiednie wywolanie ewentualnie podkresla klimat ..
ale nie namawiam ..
A ja nadal bede bronic tego zdjecia. Co Wy od niego chcecie? Przeciez do tego zdjecia, taka obrobka, czy tez brak obrobki pasuje. To jest zdjecie reportazowe, prasowe czy jak zwał tak zwał. Takie ma byc. Naturalne.
oj tak samo zdjecie wporzadku ..o samym wywolaniu efekcie koncowym (i jak ja to widze co jest niewazne ) pisalem :)
:) grunt, że samo ujęcie się podoba :)
Co do "płci zdjęcia", to myślę, że jest zbyt teatralne. Bliskie, sterylnie czyste ujęcie, wyrazisty gest rozpaczy kobiety na pierwszym planie. Brak tu pewnej chropowatości, spontaniczności jaką ce****ą się zdjęcia reportersakie. Z początku myslałem, że to kolejny reportaż z jakichs ćwiczeń medycznych czy antyterrorystycznych przed Euro 2012, na przykład. Tym bardziej jestem zaskoczony, że to prawda, w dodatku tragiczna.
Wiesz, trudno o bardziej spontaniczne zdjęcie w takim wypadku. No, ale może to kwestia doświadczenia.