PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10mm Fisheye -alternatywy ?

Michaelius
16-11-2011, 12:43
Czy pod wzgledem optycznym jest jakis Fisheye pod DX lepszy od tej Sigmy ?

Ma ktoś moze ten sam kadr robiony Samyangiem i Sigma ?

pioter m
16-11-2011, 13:27
Masz jeszcze nikona 10,5mm. Sigma wydaje sie najlepsza. Tylko te ceny.
Z SY powinienes byc zadowolony.

Michaelius
16-11-2011, 13:48
A nikon ma jakas przewage w optyce ? Bo Sigma ma 5 lat gwarancji i silnik za podobna cene, wiec w sumie juz go skreslilem.

Tylko ten test na optycznych gdzie napisali, ze Samyang ma nieco inny sposob obrazowania zasial mi sporo watpliwosci, a nie bardzo moge porownac ich kadry z obu testow bo Sigme robili na Cannonie gdzie miala 16x stopni pola widzenia, a Samyanga na Nikonie czyli 180.

W sumie w Samyangu najbardziej przeraza mnie brak stykow.

Michaelius
18-11-2011, 13:26
Pozyczylem od kumpla Samyanga - fajne fotki wychodza, ale uzywanie tego z body slabszym niz trzycyfrowce dajace pomiar swiatla przypomina orke na ugorze ;) Ja sobie poradze, ale dla reszty domownikow to tylko frustracja.

Ide dalej wypatrywac dobrych ofert na Sigme :)

pioter m
18-11-2011, 19:41
Nie bedzie latwo. Taniej bedzie przerobic samyanga (podpilowac i dokleic chip). Kostka to pod 200pln (sprawdz allegro), a przerobka w dobrym serwisie pewnie drugie tyle. Sigma to dwa razy tyle...
Odwzorowanie z koreanca nie jest gorsze. Ba! Latwiej je (foty) tez naprostowac.

Michaelius
23-11-2011, 11:38
Wybralem sie na wycieczke do Sigma centrum by sprawdzic z body, zrobilem troche fotek testowych i wyszedlem z obiektywem (karty kredytowe to zlo :D )

Najbardziej mnie urzekl bokeh na 2,8 i mozliwosc robienia fotek obiektom doslownie 2-3 cm od szkla

hijax_pl
23-11-2011, 11:41
Tylko ten test na optycznych gdzie napisali, ze Samyang ma nieco inny sposob obrazowania zasial mi sporo watpliwosciA dlaczego zasiał?