Zobacz pełną wersję : RATUNKU, zablokowal sie spust migawki w D40X
Areciffe Bea
16-11-2011, 00:30
co robic? czy da sie uratowac mojego Nikona D40X ? komunikat jest dokladnie taki: Blad. Ponownie nacisjnij spust migawki. Co to znaczy. pomozcie. Czy komus sie to zdarzylo?
Całkowitej blokady to nie miałem, ale miałem problem ze spustem migawki w D70s. Chodziło o to, że po wciśnięciu spustu do połowy i ustawieniu ostrości aparat często nie łapał dociśnięcia spustu do końca celem zrobienia zdjęcia. Naprawa kosztowała bodajże 200 zł, w jednym z krakowskim serwisów, było to ponad 3 lata temu.
Michaelius
16-11-2011, 11:48
Mozesz juz zaczac przegladac recenzje D3100/D5100 ;)
Serwis na postepu zaproponowal mi 530 zeta za naprawe przy cenie body rzedu 700-800 zeta na allegro.
co robic?
Ponownie nacisjnij spust migawki.
A teraz dawaj 5zł za radę ;)
Michaelius
16-11-2011, 13:55
Hehe powodzenia. Jak ma to samo co bylo u mnie to musialby rozkrecic body by dostac sie do zebatek od podnoszenia lustra i je recznie uwolnic. W moim przypadku pomoglo na jakies 10 kadrow po czym znowu error.
michaskro
16-11-2011, 14:10
D40X to bardzo dobry aparat, lecz wszystko się zużywa. Podejrzewam, że trzeba będzie się rozejrzeć na czymś nowym, bo raczej nie opłaca się naprawiać.
Mozesz juz zaczac przegladac recenzje D3100/D5100 ;)
I to raczej szybko - ceny rosną. ;)
Areciffe Bea
16-11-2011, 20:34
Do SKIBEK: nie cwaniakuj tylko pomoz blondynce.. znak ktos miejsce w Polsce gdzie ta sie ten blad naprawic ?
michaskro
16-11-2011, 20:39
serwis Nikona lub jakiś inny serwis foto. Może tam:
Foto-Serwis. Szczyciński M.
Pliszki 8, Szczecin
lukpiecz
16-11-2011, 20:43
serwis Nikona lub jakiś inny serwis foto. Może tam:
Foto-Serwis. Szczyciński M.
Pliszki 8, Szczecin
znasz ten serwis? Masz jakas opinie o tym serwisie??
znasz ten serwis? Masz jakas opinie o tym serwisie??
nooo właśnie... skąd Ty o tym serwisie wiesz???
michaskro
18-11-2011, 00:11
przebywająć na wczasach zawitałem tam w celu małej naprawy. I dali rade.
co robic? czy da sie uratowac mojego Nikona D40X ? komunikat jest dokladnie taki: Blad. Ponownie nacisjnij spust migawki. Co to znaczy. pomozcie. Czy komus sie to zdarzylo?
A dasz radę przy tym komunikacie wcisnąć ten spust ponownie? jeśli tak, to wciśnij, i jeszcze raz i jeszcze do skutku- w końcu się odblokuje. Zwykle po 3-4 naciśnięciach jest już OK. Czasem dodatkowo trzeba wyłączyć body i załączyć od nowa - ale to w skrajnych przypadkach.
Niech zgadnę - jak ten komunikat się pojawia, to masz ciemność w wizjerze?;)
Areciffe Bea
20-11-2011, 14:10
Nie wciska sie w ogole spust migawki. probowalam wielokrotnie. Nie odblokowalo sie. Wylaczalam body, zmienialam obiektyw, mysle ze probowalam wszystkiego. Znalazlam kilka postow na necie z identycznym problemem, byc moze to jakas wada fabryczna tego modelu ? nie wiem. Jutro zawitam do tego serwisu moze dadza rade..
Paulincia89-16
24-11-2011, 21:25
Jak będzie już coś wiadomo w sprawie Twojego body to napisz proszę tu na forum bo mój d40x zachowywał się identycznie a teraz leży już ponad rok w kartonie.
Uch całe szczęście nowe body kupiłam po starych cenach :D
<ach tęskno mi za tymi szumami i kolorami z CCD... >
Michaelius
26-11-2011, 20:00
<ach tęskno mi za tymi szumami i kolorami z CCD... >
Hmm no nie wiem ;) Ja bym juz raczej nie chcial wrocic ;)
velaskez
27-11-2011, 11:07
A próbowałeś zrobić tzw. hard reset?
astra510
27-11-2011, 15:44
Hej.
Miałem podobny problem w D40 jakieś 2 lata temu.
Aparat trafił do serwisu w Poznaniu. Koszt naprawy jak dobrze pamiętam wynióśł 250-300 zł.
Aparat do dziś służy mi w domu.
Pozdrawiam
Wyjmij obiektyw i zobacz jak wygląda migawka. Albo padł mechanizm podnoszenia lustra albo sama migawka. Tak czy tak naprawa jest nieopłacalna.
Padła Ci migawka, też tak miałem i nie opłaca się już w sumie wymieniać przy np moim trzy letnim d60. Zdziwiło mnie, ze padła tak szybko, bo po45tys zdjec. Ostatnie zdjęcie czarne, migawka zamknięta, kaputt :)