PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia bezcieniowa na własne potrzeby

bEE
15-11-2011, 22:43
Witam tak jak w temacie, poszukuję jakiegoś prostego rozwiązania, które pozwoli mi robić zdjęcia na potrzeby allegro, dziewczyna robi decoupage i chcielibyśmy to wystawiać na aukcjach. Z reguły są to przedmioty drewniane pokryte kilkoma warstwami lakieru.
Znalazłem taki zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-bezcieniowy-namiot-80-cm-2-lampy-68ws-i1913444071.html
Pomóżcie Proszę przy wyborze sprzętu czy ten zestaw wystarczy mi do tych potrzeb?
Nie chcę też wydać na to majątku, powiedzcie czy takie lampy nadają się też do fotografii portretowej do domowego użytku?
Z góry chciałbym podziękować za pomoc.
Nie mogłem znaleźć wątku dot. takiego rozwiązania, więc jeśli ktoś ma taki proszę o link z góry jeszcze raz dzięki :)

wer
16-11-2011, 00:14
Żarówki błyskowe do bezcieniowego powinny starczyć. Z portretem gorzej. Siłę światła regulujesz tylko przez odsuwanie i dosuwanie do modela lampy. Ale jeśli chcesz wydać mało i nie chcesz się rozwijać to Ci wystarczy. Warto do kupić też podstawki akrylowe.

bEE
16-11-2011, 09:37
Podaj Proszę, czy w takim wypadku nie byłoby lepiej zaopatrzyć się w normalny sprzęt do fotografii studyjnej np. quantum p200 x2 - do tego parasole lub softy i namiot?
Lampy mógłbym zawsze wykorzystać do domowego studia prawda?
Szukam jakiegoś rozwiązania na dłuższy czas i nie chciałbym później dokupować znowu lamp do studia bo gdzie ja te wszystkie lampy pochowam. Szukam uniwersalnego rozwiązania... Tła itd. dokupiłbym z biegiem czasu...

wer
16-11-2011, 11:20
Lepiej. Lampy z regulacją mocy są uniwersalniejsze. Dodatkowo można stosować inne modyfikatory poza parasolkami. Są jakieś wynalazki dla żarówek błyskowych, ale więcej z tym zabawy niż korzyści. P-200 to dość słabe lampki. W małym studio wystarczą i do małych modyfikatorów. Przy namiocie bezcieniowym warto jeszcze mieć bom, żeby oświetlić z góry.

Sapphiron
16-11-2011, 11:49
Przed wszystkim polecam jednak kupić ta książkę: http://merlin.pl/Swiatlo-w-fotografii-magia-i-nauka_F-Hunter-Steven-Biver-Paul-Fuqua/browse/product/1,660485.html

Dowiesz się z niej WSZYSTKIEGO co potrzebujesz do foto bezcieniowej oraz jak małym kosztem zrobić na prawdę dobre foty...

LittlePony
16-11-2011, 14:52
Do takich celów przyda się namiot bezcieniowy (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1105&lang=pl&curr=PLN) i co najmniej jedna lampa zewnętrzna albo studyjna - jeśli będziecie robić zdjęcia tylko "sprzedażowe" to zainwestowanie w lampę błyskową do aparatu chyba bardziej się opłaca, będzie ją można wykorzystać też w innych celach :)

Jacek_Z
16-11-2011, 21:15
..
Dowiesz się z niej WSZYSTKIEGO ...eee, tego nigdy nie będzie wiedział ;) nawet po 10 latach praktyki, zapewniam.

Sapphiron
16-11-2011, 21:18
Powiedzmy że wszystkiego na początek co potrzebuje wiedzieć żeby dobrze zacząć przygodę z bezcieniową :)

Tak lepiej?

Jacek_Z
16-11-2011, 21:22
Teraz jest doskonale :)

Sapphiron
16-11-2011, 21:23
W takim razie możesz edytować mój poprzedni post i usunąć nasze rozważania :)

bEE
18-11-2011, 17:49
Książka dojechała jest w pracy od poniedziałku lektura.
Dzięki za pomoc.