PDA

Zobacz pełną wersję : Autokoretka w ligtroomie

photoaction
14-11-2011, 23:11
Witajcie
Mam taką sytuację:
Jest zjdęcie, bardzo ładnie naświetlone, super kolory, kontrasty, balans bieli piękne. Zdjęcie naprawdę dobre.
Odpalam w lightroomie i BUM, zrobił autokorektę i zdjęcie jest poprzepalane, zły balans bieli itp.
Problem w tym, ze przez LR wywołuję rawy i nie mogę ominąć autokorekty bo sama mi obrabia zdjęcia mimowolnie.
Dodam, że przy imporcie nie mam zaznaczonych zadnych presetów ani nic, ewidentnie program jakoś intuicyjnie sam sobie oblicza.

Na filmiku poniżej pokazuję dokładnie o co chodzi:

http://www.youtube.com/watch?v=aby_zoWdqSs

http://www.youtube.com/watch?v=H1ayKb6qnmM

Problem najlepiej widać na filmiki na miniaturce w lewym górnym rogu.

Czornyj
14-11-2011, 23:21
Rób w jpegu

docxxx
14-11-2011, 23:21
To nie autokorekta, a wygenerowanie obrazka w pelnej rozdzielczosci (czyli nie czyta z JPG). O to Ci chodzi?

EDIT: Czornyj mnie ubiegl

photoaction
14-11-2011, 23:24
Dziwne, bo gdy odpalam jakimś zwykłym prostym programem do przegladania rawów, są idealne a lightroom sam w nich coś miesza.

cheyenne
14-11-2011, 23:29
Dziwne, bo gdy odpalam jakimś zwykłym prostym programem do przegladania rawów, są idealne a lightroom sam w nich coś miesza.

wyglądasz mi na gościa który źle wydał dotację z UP
sorry za wycieczki osobiste ale jeśli ktoś zakupił taki sprzęt jak Ty masz w stopce to powinien mieć uprzednio jakąś wiedzę

te tzw. zwykłe programy czytają jpg zaszyte w rawach, lightroom otwiera rawa we własnych ustawieniach lub z ustawieniami zadanymi w presecie
jedynym programem który otworzy rawa tak by wyglądał jak na wyświetlaczu lcd czyli w ustawieniach zadanych w body jest nikonowski NX2

Co do lightrooma to polecam na początek tą książkę (http://www.czytam.pl/k,he_4486,Sekrety-cyfrowej-ciemni-Scotta-Kelbyego.-Edycja-i-obrobka-zdjec-w-programie-Adobe-Photoshop-Lightroom-3-Scott-Kelby.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-11&utm_content=he_4486#nclid=4473831a00c91057deb31c93 9e6ea6fc)

photoaction
14-11-2011, 23:35
O tym czytałem wcześniej, ale autokoretka nie występuje na każdym zdjęciu, są pliki gdzie nie widać różnicy, dlatego myślałem, żę lightroom się poprzestawiał.
A dla Twojej wiadomości, sprzęt mam jaki mam i wara od tego.
Dotacji nie wziąłem, mam bogatych rodziców.
I dzięki za info.

docxxx
14-11-2011, 23:37
To nie jest zadna autokorekta! Mowic prosto, wrecz prostacko: to LR pokazuje cala prawde, a reszta programow klamie. Slowem-kluczem jest tu RAW, ale mysle ze dalej juz sobie poradzisz.

Czornyj
14-11-2011, 23:41
Mowic prosto, wrecz prostacko: to LR pokazuje cala prawde

Teraz to się trochę zapędziłeś - LR, jak wszystko inne, pokazuje gównoprawdę. Prawda pliku RAW jest tak beznadziejnie mało interesująca, że nikt nie zechciałby jej oglądać.

photoaction
15-11-2011, 00:12
Więc dlaczego tylko na niektórych robi się ta 'autokorekta' a na niektórych nie?

Czornyj
15-11-2011, 01:11
Bo w niektórych przypadkach profil Adobe daje podobne efekty do profilu Nikona

Rascal
15-11-2011, 01:54
Generalnie w przypadku Nikon'a LR/PS radzi sobie dosc srednio, jesli chodzi o kolor i tony. Nie chodzi tylko o WB ale takze o rendering poszczegolnych skladowych barw HSV, takze mozna miec zastrzezenia odnosnie klarownosci obrazowania w przypadku ACR ktory odpowiada za przetwarzanie RAW w LR/PS. ACR lepiej sobie radzi z plikami Canon'a, roznica jest zauwazalna in plus na C.

Osobiscie nie mam czasu na gmeranie i doprowadzanie do ladu ACR, sprawe zalatwiam C1 ktory wrecz kocha Nikon'a :)

Czornyj
15-11-2011, 09:34
ACR/LR to to samo. Generalnie mając do dyspozycji 100000 suwaczków i edytor profili DNG nie wiem jaki to problem poustawiać kolorki wg własnego widzimisię.

photoaction
15-11-2011, 18:25
więc czym najlepiej wywolywac rawy?

cheyenne
15-11-2011, 18:29
więc czym najlepiej wywolywac rawy?

Czym kto lubi i co umie obsłużyć.
Najmniej roboty masz w nx2 pod warunkiem że uzyskasz zadowalające efekty już w body.
Ja np. lubię lightrooma.

boob
15-11-2011, 18:55
Czym kto lubi i co umie obsłużyć.
Najmniej roboty masz w nx2 pod warunkiem że uzyskasz zadowalające efekty już w body.
Ja np. lubię lightrooma.

czyli co, problem z uzyskaniem zadowalającego efektu już w body :)) przepraszam, taki żarcik.

Snipeee
29-11-2011, 01:00
@Rascal pogmeraj troche bo mnie tez temat interesuje a widze ze wiesz o co chodzi hehe tylko trzeba to od Ciebie wyciagnac :)