Zobacz pełną wersję : Obróbka NEF-ów w ViewNX
Witam. Mam pytanie do obrabiających NEF-y w ViewNX. Może ja robię coś nie tak jak trzeba, a postępuję tak:
otwieram zdjęcie zrobione w NEF, dokonuje odpowiednich korekt (ekspozycja, WB, kontrast itp.) i naciskam ikonę "zapisz". Wtedy mam tego samego NEF-a ale z poprawkami. A gdzie się podział oryginalny NEF z aparatu?
Z tym problemem radzę sobie tak, że oryginałów nie ruszam a pracuje tylko na kopiach.Może ktoś mi podpowie gdzie się chowają te oryginalne NEF-y?
J.P
Witam. Mam pytanie do obrabiających NEF-y w ViewNX. Może ja robię coś nie tak jak trzeba, a postępuję tak:
otwieram zdjęcie zrobione w NEF, dokonuje odpowiednich korekt (ekspozycja, WB, kontrast itp.) i naciskam ikonę "zapisz". Wtedy mam tego samego NEF-a ale z poprawkami. A gdzie się podział oryginalny NEF z aparatu?
Z tym problemem radzę sobie tak, że oryginałów nie ruszam a pracuje tylko na kopiach.Może ktoś mi podpowie gdzie się chowają te oryginalne NEF-y?
J.P
W tym samym NEFie, jak otworzysz go teraz w innej wolarce RAWow, poza Nikonowska to bedzie oryginalny NEF.
Pytanie tylko dlaczego trzymasz po wywolaniu zdjecia jako NEF, wywolaj i zapisz do JPG albo TIFF, wtedy NEF zostanie oryginalny;)
wasilewk
14-11-2011, 19:45
J.P
Zamiast "zapisz" używaj "exportuj" - wtedy oryginalny NEF zostanie przegrany do utworzonego katalogu "Originals".
Pzdr.
W mojej wersji ViewNX nie ma przycisku "exportuj", jest tylko "save" i reset".
Jeżeli nie "zapiszę" poprawek i przekonwertuję do JPGa lub TIFa to otrzymam zdjęcie bez poprawek.
Jeżeli "zapiszę " poprawki i przekonwertuję do JPGa lub TIFa to otrzymam zdjęcie z poprawkami ale ten wyświetlany NEF też będzie miał poprawki (oznaczony takim kwadracikiem z pędzlem).
Dalej nie wiem gdzie jest ukryty ten oryginalny NEF z aparatu?
Pozdr. J.P
MariuszJ
14-11-2011, 22:45
NEF składa się z trzech części:
1. zrzut matrycy i innych danych klatki z aparatu
2. jpeg poglądowy
3. zbiór opisujący zmiany, zlecone na 1 przez ViewNX
Część 1 się nigdy nie zmienia. Save zapisuje 2 i 3. Nie pamiętam teraz gdzie się w ViewNX resetuje NEF-a czyli zastępuje się 3 domyślnym procesem.
Po prawej u góry.
Revert to Original. Obok "Adjustments"
Poza tym nie musisz klikać save żeby zapisywać zmiany.
Przchodząc na kolejne zdjęcie lub zamykając program może zmiany zapisywać automatyczne.
Osobiście w większości używam NEF'ow i View NX do przeglądania na komputerze.
Kopie plików mam na zewnętrznym dysku, a podgląd zaszytego w NEF'ie jpg jest szybki
i nie widzę potrzeby eksportowania do jpg aby przeglądać na komputerze. W końcu po to jest View NX.
Eksportuję właściwie tylko na potrzeby prezentacji, przekazania fotek komu innemu czy też do odbitek w labie.
Drukuję często też bezpośrednio w View NX.
Wychodzę z założenia że kopię plików i tak trzeba mieć w innym m-cu, a oglądanie na ekranie czy to zaszytego w NEF'ie jpg
czy wyeksportowanego z programu jest bez różnicy.
Przecież nie porównuję wówczas wycinków 100%
MariuszJ
14-11-2011, 23:32
nie widzę potrzeby eksportowania do jpg aby przeglądać na komputerze
Co więcej, porządne przeglądarki obrazków jak np. FastStone Image Viewer albo Picasa również pokazują Ci zaszytą poglądówkę.
Problem się robi, gdy używasz oprogramowania które używa pliku NEF wyłącznie w trybie read-only (np. LR). Z ViewNX nie ma kłopotów - wszystko, włącznie z podglądem siedzi w pliku NEF i jest tam aktualizowane.
Przy niewygórowanych wymaganiach FS może być świetną wywoływarką nefów o możliwościach większych od VNXa i równie bezpłatną przy zastosowaniach amatorskich, więc jeśli mam wybierać, to wolę FS, niż VNXa.
Poza tym FS jest w pełni spolonizowany, co również nie jest bez znaczenia, jak widać z powyższych pierepałek. :)
MariuszJ
15-11-2011, 10:42
Przy niewygórowanych wymaganiach FS może być świetną wywoływarką nefów o możliwościach większych od VNXa i równie bezpłatną przy zastosowaniach amatorskich, więc jeśli mam wybierać, to wolę FS, niż VNXa.
Poza tym FS jest w pełni spolonizowany, co również nie jest bez znaczenia, jak widać z powyższych pierepałek. :)
Johanan, to nie tak, niestety.
FS nie wywołuje RAWów. On pracuje na poglądówce i ją finalnie możesz zrzucić w postaci jpga. Tracisz więc podstawowy argument do korzystania z rawów: kontrolę nad obrazkiem sprzed demozaikowania, w maksymalnej rozdzielczości tonalnej jaką oferuje Twoja matryca.
Z tym problemem radzę sobie tak, że oryginałów nie ruszam a pracuje tylko na kopiach.Może ktoś mi podpowie gdzie się chowają te oryginalne NEF-y?Przeciez NEF jest zamknietym formatem -- jego struktura sie nie zmienia, tylko doklejane sa informacje na temat sposobu obrobki, przez dany program. Po otwarciu w ACR, LR, Raw Therapy, C1 czy jeszcze innym -- bedzie traktowany jak surowy (bez obrobki). Robienie kopii nefow (jedne do archiwum a drugie do pracy), to absurd. Przeciez jak bedziesz chcial wprowadzic korekte i wywolac raz jeszcze, to po prostu powtorzysz operacje w innym programie lub w samym ViewNX, zmodyfikujesz to, co teraz nabeblales.
krokus66
15-11-2011, 12:57
Przejęzyczyłeś się, spolszczony.:lol:
Johanan, to nie tak, niestety.
FS nie wywołuje RAWów. On pracuje na poglądówce i ją finalnie możesz zrzucić w postaci jpga. Tracisz więc podstawowy argument do korzystania z rawów: kontrolę nad obrazkiem sprzed demozaikowania, w maksymalnej rozdzielczości tonalnej jaką oferuje Twoja matryca.
No widzisz nie jestem przekonany, że racja jest po Twojej stronie, bo według mnie FS pokazuje właśnie NEFa, a nie tylko zaszytego jotpega.
MariuszJ
15-11-2011, 15:17
No widzisz nie jestem przekonany, że racja jest po Twojej stronie, bo według mnie FS pokazuje właśnie NEFa, a nie tylko zaszytego jotpega.
Możesz zrobić prosty eksperyment. Weź NEF-a, skopiuj plik. Otwórz jeden z nich ViewNX, wprowadź jakieś wyraźne zmiany, zapisz. Obejrzyj oba NEF-y FastStonem. Widać zmiany z ViewNX, prawda? Wyciągnij wnioski.
Możesz zrobić prosty eksperyment. Weź NEF-a, skopiuj plik. Otwórz jeden z nich ViewNX, wprowadź jakieś wyraźne zmiany, zapisz. Obejrzyj oba NEF-y FastStonem. Widać zmiany z ViewNX, prawda? Wyciągnij wnioski.Wniosek jest jeden (i to nawet nie wniosek z takiego "badania" ile z oczywistosci). Soft Nikona, po edycji NEFa, zmienia rowniez zaszytego w nim JPGa.
MariuszJ
15-11-2011, 15:33
Wniosek jest jeden (i to nawet nie wniosek z takiego "badania" ile z oczywistosci). Soft Nikona, po edycji NEFa, zmienia rowniez zaszytego w nim JPGa.
Ten drugi wniosek jest ważniejszy: większość "przeglądarek" to nie wołarki. Wmontowane w nich funkcje edycyjne dotyczą poglądówki.
Ten drugi wniosek jest ważniejszy: większość "przeglądarek" to nie wołarki. Wmontowane w nich funkcje edycyjne dotyczą poglądówki.Niekoniecznie. Wiekszosc wyswietla zaszytego JPGa tylko w viewerze (chociaz czasami i to mozna zmienic). Kiedy przechodzi sie do edycji, z oczywistych wzgledow dekoduja RAW.
MariuszJ
15-11-2011, 15:40
Niekoniecznie. Wiekszosc wyswietla zaszytego JPGa tylko w viewerze (chociaz czasami i to mozna zmienic). Kiedy przechodzi sie do edycji, z oczywistych wzgledow dekoduja RAW.
Osobiście nie znam takich przeglądarek. Na pewno rzeczony FastStone tego nie robi.
Osobiście nie znam takich przeglądarek. Na pewno rzeczony FastStone tego nie robi.Ot, chociazby moja ulubiona -- ACDSee, czy pierwsza z brzegu Picassa.
stachmuszel
15-11-2011, 15:54
W mojej wersji ViewNX nie ma przycisku "exportuj"...,
Być może Twoja wersja View NX nie obsługuje NEF z Twojej puszki. Spróbuj upgrade ze strony Nikon-a.
Pozdr.
Osobiście nie znam takich przeglądarek. Na pewno rzeczony FastStone tego nie robi.
No widzisz sęk w tym, że właśnie robi, tylko musiałbyś zajrzeć FS pod koszulę, czyli
Ustawienia --> RAW
i ... spokojnie pomyśleć pozbywając się uprzedzeń i stereotypów.
MariuszJ
15-11-2011, 16:33
No widzisz sęk w tym, że właśnie robi, tylko musiałbyś zajrzeć FS pod koszulę, czyli
Ustawienia --> RAW
i ... spokojnie pomyśleć pozbywając się uprzedzeń i stereotypów.
Byłem w błędzie, przepraszam. Właśnie sprawdziłem. Rzeczywiście FastStone można "poprosić" o wołanie w locie, trzeba tylko ustawić co trzeba w tych opcjach. Picasa również demozaikuje w locie i to bez specjalnych próśb.
Byłem w błędzie, przepraszam. Właśnie sprawdziłem. Rzeczywiście FastStone można "poprosić" o wołanie w locie, trzeba tylko ustawić co trzeba w tych opcjach. Picasa również demozaikuje w locie i to bez specjalnych próśb.ACDSee rowniez, i raczej kazdy viewer, przy ktorym producent chwali sie "RAW processingiem".
Wracając do mojego pytania zadanego na początku wątku sprawdziłem postępowanie podane przez kol.Lesica tj. z wykorzystaniem przycisku "REVERT".
Otworzyłem NEFa ,dokonałem poprawek i przekonwertowałem do TIFa. Nastepnie nacisnąłem "Revert". NEF wrócił do postaci wyjściowej, ale znacznik (kwadracik z pędzlem) dalej na nim pozostał. Co ciekawe: NEF żródłowy po wyjściu z aparatu miał 25MB a po w/w procesie zwiększył swoją objętość do 35MB. Skąd ten przyrost objętości?
J.P
Co ciekawe: NEF żródłowy po wyjściu z aparatu miał 25MB a po w/w procesie zwiększył swoją objętość do 35MB. Skąd ten przyrost objętości?Przez zapisanie w nim JPGa w wiekszym rozmiarze (i chyba lepszej jakosci).
To ja mam inny problem z edycją NEF-ów w ViewNX: ignoruje stworzone przez użytkownika (tzn. przeze mnie) modele przetwarzania obrazu - w aparacie chodzą, a ViewNX traktuje je jak model bazowy (np. Standard) - szczegóły w tym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195633).
Ups - nie mogę usunąć, ani edytować powyższego postu.
Sprawa się wyjaśniła - miałem włączoną (na automat) funkcję Active d-Lighting - tam gdzie działa przykrywa krzywą użytkownika z jego przetwarzania obrazu.
Dzięki za udział w dyskusji.
Pozdr. J.P