PDA

Zobacz pełną wersję : MeiKe FC 100 - Led Macro Ring Flash

JURAS12
14-11-2011, 17:26
Stosował już ktoś lampę led MeiKe FC 100 do makrofoto ? Warto się nią zainteresować/zakupić ?

http://www.foto-tip.pl/sklep/led_macro_ring_flash_fc_100_nikon-p-2214.html

hostman22
14-11-2011, 18:15
http://www.flickr.com/photos/31195312@N08/5750901004/ ;)

skrzypol
22-11-2011, 09:53
No właśnie jak ta lampa ma się w praktyce z tego jednego zdjęcia na flickr nie wiele wynika - czy ktoś może opisać wrażenia praktyczne?

Znalazłem krótki test:
http://forum.mflenses.com/meike-fc100-macro-led-ring-samples-t37717.html

bogdi64
03-12-2011, 22:19
czy może ktoś już się zdecydował, bo mam napisać list do Mikołaj ... :)

Emhyrion
05-12-2011, 13:36
Ja mam. Działa.

Nie jestem najlepszym testerem, bo nie mam porównania z konkurencyjnymi produktami. Kupiłem, bo potrzebuję czasem zrobić zdjęcie jakiegoś drobnego przedmiotu. W "terenie" na motylkach jeszcze nie sprawdzałem...
Lampa wchodzi w sanki, wszystko pięknie pasuje, nie mam się do czego przyczepić. Można ją włączyć na błysk, można nią świecić non-stop. Szczególnie to drugie mi się przydaje przy kadrowaniu i ustawianiu ekspozycji. Można też ustawiać cień doświetlając tylko jedną drugą połówkę świetlówek.
Patent na mocowanie to pierścień nakręcany na obiektyw (tak jak filtr) a na to można nałożyć lampę. Pierścieni o różnych średnicach jest sporo, największy chyba był 77. Niestety sama lampa na pierścieniach łatwo się obraza. Zbyt łatwo, chyba ją podkleję jakąś gąbką...
Światło można ustawiać na 7 poziomów jasności. Lampa jest ledowa, wsadziłem do niej 4 Eneloopy, pstrykam, świecę a akumulatory wciąż jak nowe. Naprawdę mało prądu żre...
Trochę mnie denerwuje, że połączenie kablem między lampą a sterownikiem jest na stałe. Chyba bym wolał odłączany kabelek, łatwiej to wtedy upychać w torbie.

W każdym razie - to cudo w Warszawie kosztowało mnie 126 zł. Uważam, że jeśli ktoś choć raz na jakiś czas robi zdjęcie makro, to jak za tę cenę - nic tylko brać.

skrzypol
05-12-2011, 13:43
a możesz wrzucić jakieś zdjęcie doświetlone tą lampą?

Emhyrion
05-12-2011, 14:21
Niestety teraz nie mam takich, które robiłem z lampą na obiektywie. Tu użyłem jej jako światła bocznego:
http://fotoplastikon-emhyrion.blogspot.com/2011/11/blog-post.html
... ale to nie o to chodzi :)

Poszukam w domu, później coś postawię.

bogdi64
05-12-2011, 15:27
szukaj oj szukaj, i jeśli będziesz mógł, dołącz parametry (is0, czas, f, ogniskowa, odległość)

Emhyrion
05-12-2011, 17:59
Zrobiłem na szybko trzy zdjęcia:
https://picasaweb.google.com/112197739963733861321/Nikon#

Bez piep... się z ustawieniami ISO czy balansem bieli. Chodziło mi raczej o to, żebyś widział jak lampa strzela a nie żeby robić foty artystyczne. Fotki pstrykałem w dość ciemnym pomieszczeniu. Statyw, łuski stoją na białej kartce papieru. Odległość punktu ostrości od szkła obiektywu jakieś 15 cm.

Stefan_N
05-12-2011, 21:23
Czy po założeniu lampy na obiektyw jest jeszcze możliwość wkręcenia jakiegoś filtru?

Emhyrion
06-12-2011, 00:26
Nie. Ale większość filtrów jakie mam i jakie znam jest "przelotowa", czyli najpierw nakręca się filtr na obiektyw, potem pierścień na gwint filtru i na to lampę. Trochę to pewnie niewygodne, ale ja akurat do makro filtrów nie używam...

Stefan_N
06-12-2011, 00:34
W zasadzie miałem na myśli nie filtry, a konwertery makro. Zmiana konwertera będzie wymagała rozmontowywania całości, ale nic to, pewno da się coś wykombinować :-)

Emhyrion
06-12-2011, 10:25
Nigdy nie korzystałem z konwerterów, ale tak mi się wydaje, że to taka nakładka z soczewką na obiektyw. Pewnie ma na końcu gwint pod filtr, prawda? Jeśli tak, to nakręcasz pierścień w ten gwint i na ten pierścień mocujesz lampę. Samo mocowanie jest proste i przyjemne, naciskach dwa przyciski i zdejmujesz, naciskasz i wkładasz. Łatwizna i szybko się to robi. Jeśli konwertery mają różne średnice obiektywów to jeszcze tym lepiej, bo na każdy z nich można dokręcić pierścień o innej średnicy i przekładka będzie łatwa i przyjemna. Choć oczywiście nażonglować się trzeba...

Z pewnością są lepsze lampy, z automatyką, pełnym sterowaniem długością czy siłą błysku. Ta jest prosta, by nie powiedzieć prostacka. Kupiłem na zasadzie "130 zł nie majątek" i nie żałuję - na moje potrzeby w zupełności wystarcza.

skrzypol
06-12-2011, 12:18
jak ktoś da radę wrzucić kilka fotek byłoby super

Emhyrion
06-12-2011, 12:32
Dodam jeszcze, że lampa wraz pierścieniami są widoczne w kadrze na ogniskowych do 30mm. Jeśli więc komuś zależy na tym, żeby korzystać z szerokiego kąta i tej lampy to będzie miał zdjęcia w kółku.

Dorzuciłem jeszcze jedną fotkę :)
http://fotoplastikon-emhyrion.blogspot.com/2011/12/natural-born-killer.html

Stefan_N
06-12-2011, 20:31
Nigdy nie korzystałem z konwerterów, ale tak mi się wydaje, że to taka nakładka z soczewką na obiektyw. Pewnie ma na końcu gwint pod filtr, prawda?

Generalnie - tak jest, ale nie zawsze. Czasem eksperymentuję z odwróconymi obiektywami, wtedy z drugiej strony nie ma gwintu, tylko np. bagnet.
Zamówiłem, jutro ma przyjść. Mam nadzieję, że da się to jakoś dostosować do moich potrzeb.

bogdi64
06-12-2011, 21:02
Generalnie - tak jest, ale nie zawsze. Czasem eksperymentuję z odwróconymi obiektywami, wtedy z drugiej strony nie ma gwintu, tylko np. bagnet.
Zamówiłem, jutro ma przyjść. Mam nadzieję, że da się to jakoś dostosować do moich potrzeb.

to czekam na następny test

Stefan_N
08-12-2011, 14:11
W sumie - nie ma czego testować :-). Przesyłka przyszła. Opakowanie ok :-), nie ma instrukcji w języku polskim, ale jest w angielskim. Z tyłu na obudowie są trzy duże przyciski (ze strzałką w lewo, w prawo i pośrodku między nimi przycisk "SET"). Nad nimi są cztery mniejsze opisane: PILOT, MODE, LIGHT, ON/OF. Wg mnie jest niezgodność działania z instrukcją. Opis przycisków na rysunku w instrukcji jest taki, że ten przycisk "Set" ma nazwę "SET key: power fine-turning button" natomiast przycisk LIGHT w instrukcji jest opisany jako "Vacancy button"). W dalszej części instrukcji o przycisku SET nie mam mowy (jakby nie istniał), zaś przycisk "Vacancy" nazywany jest LIGHT. Wg mnie jest tu albo jakaś niedoróbka, albo mój egzemplarz jest uszkodzony, bo u mnie przycisk SET nie działa (nie ma żadnej reakcji, tak jakby to on był tym "Vacancy buttonem").
Przewód między sterownikiem, a pierścieniem jest nierozłączalny, co utrudnia proces montażu i demontażu.
Pierścienie mocowania do obiektywu są plastikowe. Z jednej strony mają gwint, z drugiej podtoczenie. Obudowa z diodami LED ma gniazdo, w którym są cztery zaczepy. Na zewnątrz obudowy z LED-ami są dwa przyciski. Ściśnięcie przycisków powoduje schowanie zaczepów. Wtedy można nałożyć obudowę z LED-ami na pierścień. Puszczenie przycisków powoduje wysunięcie zaczepów, które trafiają w podtoczenie i całość trzyma się dość pewnie. Ale nie do końca, bo obudowa z LED-ami dość swobodnie obraca się względem pierścienia w obiektywie co utrudnia pracę z oświetleniem połówkowym.
Przy okazji - to oświetlenie połówkowe działa w trybie "błyskowym", natomiast w trybie pracy ciągłej - już nie. Zawsze świecą obie połówki.
Wracając do mocowania. Pierścień wkręcany w obiektyw nie mam wewnętrznego gwintu, który mi by się akurat przydał.
Barwa światła jest wg mnie dobra, moc - na granicy (mogłoby być lepiej). Synchronizacja w trybie błyskowym jest taka sobie. Aparat nie widzi lampy, da się ustalić dowolny czas migawki. Wg producenta czas synchronizacji jest 1/100. Przy 1/200 dół klatki jest delikatnie zaczerniony, a przy 1/320 jest wyraźny cień migawki.
W trybie A nie da się pracować z błyskiem (aparat naświetla tak, jakby błysku nie było).
W trybie pracy ciągłej - jest ok, w trybie A czas jest prawidłowo dobierany. Moc lampy jest taka sama w trybie pracy ciągłej i w trybie "Flash". Liczyłem na to, że w trybie "Flash" będzie możne przepuścić przez diody nieco więcej prądu i moc będzie większa, ale tak nie jest. Wg producenta lampa ma moc 15.
Równomierność oświetlenia jest bardzo dobra - nie ma się czego czepiać.
Zdjęć na razie nie ma - bo i obiektów do fotografowania nie ma. Zobaczymy na wiosnę :-).

skrzypol
08-12-2011, 14:19
Stefan dzięki - a strzel chociaż kilka fotek np naparstka, monety, cukierków ...

nikoly
08-12-2011, 17:48
U mnie też SET nie działa...:-).Pozdrawiam

Stefan_N
09-12-2011, 00:58
Trzy próbki. Nikon D90, Sigma 18-200/3,5-6,3 OS, Konwerter Nikon EC-1 (zapałki), Sony VCL-M3358 (układ scalony). Zdjęcia delikatnie retuszowane (usunięte paprochy z matrycy i z pleksy, na której stał układ scalony). W pokoju kompletna ciemność. Oświetlenie tylko za pomocą omawianej tu lampy FC100:
http://3n.com.pl/Nikon/DSC_3545.JPG
http://3n.com.pl/Nikon/DSC_3547.JPG
http://3n.com.pl/Nikon/DSC_3605.JPG

Emhyrion
14-12-2011, 18:48
Zapałki. Wdzięczny temat. Ja z kolei znalazłem gdzieś w kącie redakcji taki obiekt :)
http://fotoplastikon-emhyrion.blogspot.com/2011/12/komar.html

Obiektyw Sigma 105 + pierścienie pośrednie, ręczne ostrzenie, tryb w pełni manualny, światło na full power z obu stron. Walka z ostrością, ale jak głębia wynosi milimetr to jeszcze trochę powalczę :), generalnie prezentuję jako przykład oświetlenia.

KECIF
21-08-2012, 12:57
Ktoś to stosował do portretów?
Szukam czegoś taniego (na potrzeby amatorskie) do portretów ;-)

skonio
31-08-2012, 13:57
Podpinam się pod pytanie kolegi ;)

falko29
27-09-2012, 09:24
I cisza w temacie ? :( Ja bym chetnie tego użył do pozbycia się cieni na twarzy , przy głównym oświetleniu z boku , lub w sufit ;)
Ktoś używa to portretów ???

piechuś
22-06-2014, 19:42
Jutro będę mieć lampkę porobie wam nią jakies portrety ;)

Fotjaro
26-01-2016, 22:29
Odgrzewam temat, chyba że jest gdzieś aktualniejszy :-)
Posiada ktoś może fotkę np. owada z tą FC100 w terenie ?Najchętniej z obiektywem micro i pierścieniami :-)

focer1944
09-06-2016, 16:13
Ja od wielu lat używam z powodzeniem lamp pierścieniowych ale przy małych odległościach rzędu 5-10cm TTL ma kłopoty i trzeba wprowadzać korekcje dlatego zainteresowałem się lampami ledowymi i trafiłem na tą stronę .A dzisiaj kupiłem MeiKe FC-100 którą mam dostać w poniedziałek i z ciekawością przeczytałem uwagi Kolegów i zdziwiło mnie, gdy pisano, że nie działa przycisk SET. Pewnie już teraz wiecie że ten przycisk służy do zatwierdzania ustawień lampy czy aparatu. Jestem ciekawy jak ta lampa będzie się sprawowała w praktyce.

MarekD3100
18-06-2016, 11:32
Ja od wielu lat używam z powodzeniem lamp pierścieniowych ale przy małych odległościach rzędu 5-10cm TTL ma kłopoty i trzeba wprowadzać korekcje dlatego zainteresowałem się lampami ledowymi i trafiłem na tą stronę .A dzisiaj kupiłem MeiKe FC-100 którą mam dostać w poniedziałek i z ciekawością przeczytałem uwagi Kolegów i zdziwiło mnie, gdy pisano, że nie działa przycisk SET. Pewnie już teraz wiecie że ten przycisk służy do zatwierdzania ustawień lampy czy aparatu. Jestem ciekawy jak ta lampa będzie się sprawowała w praktyce.

witam, podpinam się do tematu:) Czy mógłbyś napisac cos więcej o tej lampce co zakupiłeś? jakie wrżnia? pytam bo tez bym kupił i zbieram opinie:)

focer1944
26-06-2016, 10:32
Kupiłem tę lampę i mam trochę mieszane wrażenia--ale generalnie pozytywne.
Jest to bardzo prosta lampa z dwoma funkcjami-błysk i światło ciągłe z możliwością stopniowania-regulowania siły światła i najlepiej ustawiać na maxa. Zdjęcia z ręki można robić w odległości do 20 cm od palnika do fotografowanego obiektu powyżej 20 cm czasy się wydłużają i trzeba używać statywu.Zdjęcia robiłem aparatem ustawionym na 400 ISO. Światło lampy jest zimne,kontrastowe w porównaniu z inną lampą pierścieniową makro a dokładnie lampą Voking VK-110.Ta kolorystyka przypomina zdjęcia robione kiedyś szacowną dalmierzówką Yashicą Electro.Można oczywiście taką kolorystykę zaakceptować lub zmienić to zmniejszając wartość kelwinów lub robiąc w RAWach. Producent podaje liczbę przewodnią lampy na 15 przy migawce 1/100 ale to chyba jakieś nieporozumienie. Przycisk SET faktycznie nie działa a to chyba dlatego bo producent planował(planuje?)dodać inne funkcje bo np w instrukcji obsługi jest pokazana lampa z ekranem.A jak już jesteśmy przy ekranie to jest dostępna wersją FC-110 tej lampy która prócz ekranu niczym nie różni się od omawianej wersji FC-100 ale... przy jej włączeniu przez moment na ekranie wyświetla się symbol TTL,Multi choć lampa tych funkcji nie ma .Potwierdza to moje przypuszczenie że producent myśli o rozbudowie lampy i pewnie wtedy SET byłby funkcyjny.
Reasumując lampa jest przydatna przy zdjęciach z niewielkiej odległości do 1,5m,zdjęcia z ręki można robić z odległości do 20 cm co w moim przypadku przy użyciu obiektywu makro 100mm daje skalę odwzorowania 1:1 i 1:2 a jest to przydatne przy makro małych obiektów np.robaczków na łące choć wolę zdjęcia kwiatków.Może też z powodzeniem służyć do doświetlania obiektu choć moim zdaniem do fotografii portretowej zupełnie się nie nadaje.Biorąc pod uwagę przystępną cenę tej lampy 129-149zł to warto ją kupić przy wszakże podanych wyżej zastrzeżeniach. Dla mnie ta lampa jest-będzie uzupełnieniem innej lampy makro w której TTL działa od 20 cm wzwyż i jest to dobry wynik bo w starszych lampach makro TTL działało od 0,9m.
Jeśli macie Koledzy jeszcze jakieś pytania to służę.

MarekD3100
26-06-2016, 12:31
konkretna odpowiedź:) na to własnie czekałem:) mam pytanie dlaczego waliłeś przy ISo 400? przy ISo 100 będzie zbyt ciemno?

focer1944
28-06-2016, 10:47
Co do ustawienia na 400 to od czasu ukazania się bardzo dobrych polskich filmów HL innych czułości nie używałem -a przez 30 lat byłem zawodowym fotografem- i to samo stosuję w cyfrze.Na różnych forach krążą różne legendy na tematy ustawiania aparatu a to RAW czy JPG,czułość 100 czy inna a może tak 50?--dobra rada rób tak jak ci to pasuje.początkowo miałem aparat 3Mp i robiłem super powiększenia A3 !!
Wracając do naszej lampki
Musimy przestawić nasze myślenie i nie traktować jej jak lampy błyskowej a jedynie OŚWIETLACZ ! I to niezbyt mocny. Przy makro chcemy szybką migawkę no i koniecznie dużą przysłonę bo przecie mała głębia ostrości no to robaczek nam ucieknie ale kwiatki proszę bardzo a najlepiej w domu przy zdjęciach statycznych gdzie ze statywem migawka pół sekundy nam nie straszna to lampka idealnie się sprawdza.
Warto może jeszcze dodać że jak baterie są słabe to lampa zaczyna się dziwnie zachowywać--po włączeniu oprócz kontrolki flash miga light albo sama się wyłącza.Kilka dni temu wpadłem w panikę bo pomyślałem o kłopotach z reklamacją ale spoko wymieniłem baterie i wszystko wróciło do normy.

MarekD3100
28-06-2016, 12:46
ok dzieki za info