Zobacz pełną wersję : Sandy Bridge-E - pierwsze wrażenia
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Premiera_Sandy_Bridge-E_-_pierwsze_wrazenia-4205.html
to dobrze że coś takiego się pojawiło bo stwierdziłem że z leciwego athlona x2 na i7 przesiąde się nie na wiosnę ale już, a dzięki premierze ceny 1366 polecą w dół :)
W Polsce.. moze byc ciezko, ale stanach raczej spadna 1366. Dla zwyklego zjadacza chleba i tak i7-2600k jest znacznie bardziej ekonomicznym wyobrem. 2011 to ( w Polsce szczegolnie ) podstawka dla entuzjastow, poszukujacych najwyzszej mocy majacych jednoczesnie zasobny portfel.
W Polsce.. moze byc ciezko, ale stanach raczej spadna 1366.W stanach potaniały i5 760 itp. po premierze Sandy Bridge? ... ew. Q9xxx po premierze i5 750? - pytam z ciekawości.
de Fresz
15-11-2011, 19:55
Jak na cenę – łba nie urywa, szczególnie w prawdziwych aplikacjach. Swoją szosą, to gratulacje dla Intela za zajebiaszczy burdel w podstawkach, jaki zafundował klientom. 4 podstawki w 2 lata oraz pokaźne stado chipsetów i pewnie za rok-dwa wprowadzą kolejne. Czad.
no z podstawkami to jest szał u intela... Obecnie zmieniam kompa na nowszego, trochę nieplanowanie więc z niskim budżetem, i zastanawiam się czy AMD czy Intel. Na początku mogę kupic tylko i3 lub Athlona II X4 bo muszę kupić całą skrzynkę z windą, za kilka tygodni, może 2-3 miesiące będę chciał wymienić procka stąd dylemat czy brać intela i później startować do i7 czy brać AMD i później kupić Phenoma II 1100T X6.. I chyba wybiorę intela, bo mimo że podstawka 1156 jest już skończona (jest nastepca - 1155) i lista procesorów które na to podejdą jest już zamknięta, to AM3 wcale lepsze nie jest - obecne phenomy II to podobno ostatnie procki do tej podstawki bo kolejne będą już na AM3+, a procków AM3+ do płyt AM3 już nie podepnę (podobnie jak AM2+ do AM2), tak więc najszybszym prockiem na AM3 jest Phenom II 1100T X6 który jest równie wydajny co i5-750, a skoro na LGA 1156 założę jeszcze mocniejszy od i5-760 czyli i7-860 a obie podstawki mam praktycznie zamknięte to wybór jest prosty - kupuję LGA1156. 1366 a tym bardziej 2011 są za drogie na moją kieszeń, może kiedyś :)
co nie zmienia faktu że 1366 coś tam potanieje bo wkońcu będzie coś droższego od niej :)
Są płyty AM3/AM3+ obsłuży Ci i X4 teraz i później FX nawet 8-corowego
nawet takie budżetowy Asrock
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=870iCafe%20R2.0&cat=Specifications
Azazel85
16-11-2011, 01:46
<OFF TOPIC> Aeon, ile ma kosztować mobo+cpu na 1156 które planujesz kupować? <OFF TOPIC END>
Mnie ciekawi ile będzie kosztował 3820, i jak będzie wypadał względem 2600k. Bo jak ktoś będzie szukał mocnej jednostki, 2011 jednak będzie dawało większe możliwości.
2011 to podstawka calkowicie dla entuzjastow. W tym segmencie AMD niestety nie ma wiele do powiedzenai, bo buldozery ktore mialy zmiesc intela sa wydajnosciowo ( i cenowo ) na poziomie i7-2600k, wiec jest to kolejna grupa procesorow dla mas. Moc procesorow na 2011 jest duza, a 2 kanalowa obsluga pamieci moze sporo dac przy grafice 3d czy filmach. Burdel z podstawkami byl, to prawda, ale jednoczesnie nie powinno sie to znaczaco odbic na klientach - osoby ktore kupily entry-level 1366 raczej zmienia procesor dopiero na 2011 ( bo roznica miedzy i7-920 a i7-2600k mimo iz znaczna, to byla dosc droga bo wiazala sie z wwymiana calego komputera ), osoby ktore weszly w wyzszye modele 1366 ciagle maja bardzo wydajne jednostki. Osoby kupujace 1156 to zazwyczajnie byli maniacy zmieniajacy procesor jak tylko wyjdzie mocniejszy, a to juz nie sa czasy gdzie wymiana procesora za 2 lata jest dobra opcja. Za rok-dwa jak sporo osob bedzie zmieniac swoje 1155, 1156, 1366 na cos mocniejszego to i tak trzeba bedzie zmieniac plyty glowne, zeby miec usb 16.0, pxi-expres 11.12 i milion innych wodotryskow ktore pozornie sa niezbedne ;)
@Aeon wchodzenie teraz w 1156 to nie njlepszy wybor imho, lepiej wejsc w 1155 badz po prostu w am3+ gdzie wlozysz dosc taniego x4 955 BE, a pozniej wraz z przyplywwwem gotowki i ( miejmy nadzieje ) spadkiem cen bulldozerow wymienisz go na przyklad na fx-8150.
@Kyle, z tego co ja pamietam to tak.
Są płyty AM3/AM3+ obsłuży Ci i X4 teraz i później FX nawet 8-corowego
nawet takie budżetowy Asrock
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=870iCafe%20R2.0&cat=Specifications
Masz rację wszystkie płyty AM3+ obslużą procesory AM3.
<OFF TOPIC> Aeon, ile ma kosztować mobo+cpu na 1156 które planujesz kupować? <OFF TOPIC END>
Mało :) musze wymienić całą skrzynkę więc budżet mam troche uszczuplony.. Myślałem na początek o i3-560 + jakaś płyta Asus do tego, czyli ok. 600zl, potem wymienić i3 na i7-860. Wiem że ten i7 to już staroć, ale póki nie ma CS6 czy CS7, a CS5 hula na tym jak marzenie to nie ma sensu pakować grubych pieniędzy w nowsze szybsze i7mki.
@Aeon wchodzenie teraz w 1156 to nie njlepszy wybor imho, lepiej wejsc w 1155 badz po prostu w am3+ gdzie wlozysz dosc taniego x4 955 BE, a pozniej wraz z przyplywwwem gotowki i ( miejmy nadzieje ) spadkiem cen bulldozerow wymienisz go na przyklad na fx-8150.
I to by była dla mnie jedyna dobra alternatywa obecnie dla LGA1156. Zmieściłbym się w budżecie kupując do AM3+ jakiegoś phenoma II / Athlona II X4 a w niedalekiej przyszłości mógłbym wkładać FX-8xxx które dorównują i7-2600k i tyle samo kosztują. Nad tym muszę się jeszcze zastanowić bo wchodząc w 1156 zamykam sobie drogę na i7-860 (nie opłaca się już brac 880 czy 870) a na AM3+ mam znacznie większe pole do popisu w przyszłości. Kusi mnie jednak ten intel, jakoś tak te gigahertze są szybsze od tych z AMD.. tylko jak teraz kupię nowego i3-560 tak za rok i7-860 ze sklepu mogę już nie dostać a używki bym nie chciał... :| ciężki orzech :)
LGA1155 odpada bo się w budżecie nie zmieszczę, procki i3 na 1155 chodzą od 450zł a to tyćko za dużo.. :(
krolewicz
16-11-2011, 11:51
i3 spokojnie starczy do obróbki ślubniaków, zamiast zmieniać na i7 lepiej dokup sobie potem ssd
mam już ssd. filmów robić nie będę więc właśnie tylko ślubniaki i inne fotosy wchodzą w grę. też mi się wydaje że i3 byłby ok, potem skok na i7 i CS6 myśle że by bez żadnego problemu działał w przyszłości bardzo żwawo. Ale.. i7 za rok nie kupię nowego a nie chcę kupować używki bez gwarancji za kilka stów, żeby kupić nowy musiałbym zmienić płytę na 1155. Dwa że jak miałbym zmieniać płytę to nie mogę kupić systemu OEM - muszę BOX bo mi sie inaczej nie opłaci. W przypadku AM3+ ta podstawka będzie na tyle długo że spokojnie mogę brać OEM bo i tak ze 2 lata płyty nie będę musiał sprzedawać bo procki podejdą.
Dwa że jak miałbym zmieniać płytę to nie mogę kupić systemu OEM - muszę BOX bo mi sie inaczej nie opłaci. W przypadku AM3+ ta podstawka będzie na tyle długo że spokojnie mogę brać OEM bo i tak ze 2 lata płyty nie będę musiał sprzedawać bo procki podejdą.
Co do OEM i zmiany płyty to przećwiczyłem to na XP - spokojnie daje rade - wystarczył jeden telefon do HD Microsoftu.
Calme, teraz mam Win7HP64 OEM właśnie na starej płycie Asus M2N i jak do tej pory myślałem że muszę go sprzedać razem z płytą..
Fakt, mógłbym zadzwonić i powiedzieć że sie zepsuła, ale jest już po gwarancji a wg licencji OEM tylko płyta na gwarancji może być wymieniona na inny model tak żeby system znowu mógł być na niej legalnie aktywowany.. Czytałem że da się do nich zadzwonić i aktywują system na nowej płycie mimo że stara była po gwarancji, ale to podobno ma niewiele już wspólnego z przestrzeganiem licencji i legalnością takiego systemu... To jak to jest?
PS. Co do AM3+, tak sobie myśle, może by kupić jednak płytę z LGA1155, będzie droższa, ale zaoszczędzić np na procku i kupić takiego pentium G620 którego potem się wymieni na i5/i7.. taki pentium tani jak barszcz jest a podchodzi pod 1155, ma dwa rdzenie po 2.6GHz więc od mojego obecnego Athlona X2 4600+ i tak byłby sporo szybszy.. Miałbym i intela z możliwością kupna nowego procka za pół roku/rok (wkońcu LGA 1155 weszło w tym roku więc chyba jeszcze rok pociągnie?), i system OEM móglbym zakupić bez obaw.
Ivy bridge maja byc na 1155 wiec mozna kupic teraz najtanszy 1155 z sandy bridge, a pozniej przesiaasc sie na ivy bridge, ktore beda sporo szybsze - tylko wtedy nie warto oszczedzac na plycie i kupic taka z PCI-E 3.0, na z68 z obsluga wszystkich bajerow
Ivy bridge maja byc na 1155 wiec mozna kupic teraz najtanszy 1155 z sandy bridge, a pozniej przesiaasc sie na ivy bridge, ktore beda sporo szybsze - tylko wtedy nie warto oszczedzac na plycie i kupic taka z PCI-E 3.0, na z68 z obsluga wszystkich bajerow
Właśnie miałem szukać info pod jaką podstawkę będą Ivy Bridge. Jeśli rzeczywiście 1155 jak wszędzie piszą to byłoby fajnie, bo narazie mamy Sandy Bridge i mocny i7 na czele przy którym każdy AMD wymięka + Ivy z kolejną szybszą wersją i7.
A ten chipset, czytałem że zarówno H67 jak i P67 i Z68 będą obsługiwały Ivy, tylko bez USB 3.0, i że wszystkie płyty z LGA 1155 będą obsługiwały Ivy ale bez PCI-E 3.0 i bez USB 3.0.. Wychodzi na to że co bym teraz nie kupił pod LGA 1155 to wszystko do niej włożę, tylko PCI-E będzie wolniejsze (obecne 2.0) i USB standardowo będzie też 2.0 co nie byłoby taką tragedią bo obecne karty nie wykorzystują nawet PCI-E 2.0 nie mówiąc już o 3.0 (sytuacja podobna do tej z SATA III) :)
Robi się ciekawie :)
Robi się ciekawie :)
Tiaaaa, szkoda tylko, że nie robi się taniej ;)
Tak ogólnie to mobo w 1155 z jakim chipsetem planujesz pod to i7 ?
A ten chipset, czytałem że zarówno H67 jak i P67 i Z68 będą obsługiwały Ivy, tylko bez USB 3.0, i że wszystkie płyty z LGA 1155 będą obsługiwały Ivy ale bez PCI-E 3.0 i bez USB 3.0.Znaczy się jak włożę ivy bridge w płytę na P67 to przestanie mi działać USB3? - to jest niemożliwe
http://pccentre.pl/article/show/intel-sandy-bridge-e-test-intel-core-i7-3960/id=17722
http://www.purepc.pl/procesory/test_intel_core_i7_3960x_sandy_bridgee_zegnaj_lga_ 1366
Tak ogólnie to mobo w 1155 z jakim chipsetem planujesz pod to i7 ?
jeszcze się rozglądam, wstępnie powiem Ci że potrzebuję 4 banki pamięci DDR3 z minimum 16GB możliwego do załadowania, nie mniej niż 1600MHz, conajmniej 2 sloty PCI (jeden na wifi drugi np na karte TV itp) więc format mATX raczej odpada, styknie 1xPCI-E bo nie planuję SLI do obróbki zdjęć a do gier wystarczy mi jeden GTX. No i marka - Asus, na tych płytach pracuję już ponad 10 lat (od celerona 300MHz, choć wtedy to nie byla praca tylko raczej zabawa :D) i nigdy się nie zawiodłem, choć podobno Gigabyte też są dobre więc bym nie pogardził. Chyba każdy chipset pod LGA 1155 da mi to wszystko ;D
Cena, im bardziej budżetowy procesor założę na pierwszy odstrzał przed wymianą na i7 tym więcej mogę wydać na płytę głowną teraz. Jeśli Pentium G620 kosztuje około 240zl to na płytę mógłbym wydać 350-400zł. Wiem że to mało, ale wiele płyt spełniających moje wymagania widziałem w tej kasie i tych marek co chcę. Obecnie mam Asusa M2n za 200zł i działa jak należy choć wiem że i7 by nie pociągnął :P
Znaczy się jak włożę ivy bridge w płytę na P67 to przestanie mi działać USB3? - to jest niemożliwe
Zacytuję fragment tej (http://itechnicznie.pl/archives/ivy-bridge-czyli-pare-slow-o-nowych-procesorach-intela) strony:
Procesory Ivy Bridge będą wstecznie kompatybilne z dobrze znaną podstawką LGA 1155, co oczywiście nie oznacza, że będziemy mogli wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa nowych procesorów, posiadając płytę główną ze starym chipsetem. Niestety takie praktyki już dobrze znamy. Bez nowego chipsetu nie będziemy mogli korzystać z takich funkcji Ivy Bridge jak PCI Express 3.0 czy natywnego wsparcia dla USB 3.0. Nowa rodzina chipsetów 7 serii prezentuje się następująco: Z77, Z75, H77, Q77, Q75 oraz B75.
Wg tego co tam piszą chipsety P67, H67 i Z68 nie mają natywnej obsługi USB 3.0 więc płyty z tymi chipsetami tym bardziej. Jest odpowiednia tabelka gdzie to widać.
http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/przeglad_plyty_glownych_dla_intel_sandy_bridgee
Wg tego co tam piszą chipsety P67, H67 i Z68 nie mają natywnej obsługi USB 3.0 więc płyty z tymi chipsetami tym bardziej. Jest odpowiednia tabelka gdzie to widać.Aaaa, to przecież oczywiste że jak czegoś nie ma w chipsecie to nie będzie działać ;) Już myślałem że piszesz o jakiejś blokadzie kontrolera Etron ;)
nie, nie, jak masz na płycie osobny kontroler od USB 3.0 to będzie działać :)
Z tego co widzę nawet H61 można kupić, bo niektóre mają SATA III i USB 3.0. Tylko jedno proste pytanie, niezależnie od płyty głównej i chipsetu - do której płyty Asus/Gigabyte wyda aktualizację biosu dla procesorów Ivy Bridge? :| Coś mi się wydaje że te najtańsze z H61 raczej nie dostaną...
Azazel85
17-11-2011, 02:38
Właśnie dlatego zapytałem o budżet ;) Zaryzykowałbym stwierdzenie, że 1155 jest obecnie najbardziej optymalne i dające najwięcej możliwości.
Za 600zł masz całkiem nie skromy wybór. Kwestia jak wydajnego procka potrzebujesz już od razu, i za ile będziesz go wymieniał. Jeżeli byle coś by chodziło, mocno rozważyłbym Pentiuma G620 (http://ark.intel.com/products/53480/Intel-Pentium-Processor-G620-(3M-Cache-2_60-GHz)) - dostaniesz go za nieco ponad 200zł. Za resztę kupiłbym płytę, której najlepiej nie będzie trzeba już w najbliższym czasie zmieniać - za mniej niż 400zł można wg mnie całkiem zacne płyty już dostać, jak np coś takiego (http://www.gral.pl/Gigabyte+GA-Z68MA-D2H-B3+LGA1155_072.html), w tym przedziale cenowym chyba niczego jej nie brakuje.
A za pół roku o którym wspominałeś, będziesz miał całkiem szerokie spektrum możliwości rozbudowy ;)
P.S. Chyba jakiegoś mod'a trzeba poprosić o wydzielenie wątku, bo od półtorej strony Off-Topicujemy :p
Zarówno 1155 jak i AM3+ są przyszłościowe, bo na obu podejdą procki nowej generacji (IB i Trinity), nie wiadomo tylko które będą wydajniejsze przy tej samej cenie. Narazie jest w miarę równo, na plus dla intela za mocne i7 dla któych AMD nie ma odpowiedników, ale jak wypuści jakiegoś bulldozera 8250 tańszego od i7 to sytuacja może się zmienić.
Ja jednak lubię też grać, dawno temu na AMD gry chodzily lepiej, programy gorzej, dziś intel ma pojedyńcze rdzenie wydajniejsze a więc do gier bardziej się nada. Jeśli wybiorę LGA1155 a nie AM3+ to napewno pierwszym zakupem będzie wspomniany pentium g620, jest wystarczający do PS a da mi możliwość kupienia lepszej płyty na przyszłość bo jest tani. Ta płyta co przytoczyłeś byłaby fajna dla mnie jak by zamiast 3 PCI-E miała choć 2 PCI zwykłe :P bo na co mi 3xPCI-E? :P
Liczy się też pobór energii przy danej wydajności (cisza) - AMD obecnie jest "daleko za murzynami" w tej kwestii ... znaczy się za Intelem.
http://twojepc.pl/news25284.html
Moc procesorow na 2011 jest duza, a 2 kanalowa obsluga pamieci moze sporo dac przy grafice 3d czy filmach.
Dwukanałową obsługę RAM to mają Sandy Bridge. A Sandy Bridge-E mają obsługę czterokanałową (quad-channel).
Oczywiscie chodzilo mi oo 4 kanalowa pamiec. ^^
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Plyty_glowne_z_LGA_2011_i_Intel_X79_dla_Sandy_Brid ge-E-4231.html
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Intel_Ivy_Bridge_i_Sandy_Bridge_porownanie_wydajno sci_procesorow-37840.html
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Intel_Core_i7_3820_-_test_i_cena-4356.html
żeby tylko te mobo miały jakaś cenę dla ludzi a nie prawie w cenie samego procesora :(
Tyle ze te mobo nie sa dla ludzi. To sa mobo glownie dla entuzjastow. Na pewno beda tansze modele z X79, ale nie oczekiwalbym zbyt niskich cen przyzwoitych plyt ;)
tak jak i sam procesor, tez "nie dla ludzi", czytaj zwyklego zjadacza chleba, a dla entuzjastow, specjalistow itp itd...