PDA

Zobacz pełną wersję : lampa ,swiatlo d70s

czeski
18-02-2007, 13:07
witam.mam pytanie czasami jak robie np konary drzew czy lekko al naprawde lekko zaciemnione miejsca drzew w sloneczny dzien to w trybie manualnym aparat poakzuje info ze chce jeszcze lampa doswietlic..nie wiem why tak sie dzieje swiatlomierz dobrze ustawiony jest.czy fotki robione w pomieszczeniu musza miec naprawde takie dobre swiatlo?przy f4,5 i czasie 1\500 wychodza troche ciemno

Tzunami
19-02-2007, 09:26
"czy fotki robione w pomieszczeniu musza miec naprawde takie dobre swiatlo?przy f4,5 i czasie 1\500 wychodza troche ciemno"
To normalne ;) Czego Ty chciałeś? Czas 1/500 potrzebuje względnie dobrych warunków oświetleniowych :P Ustaw ISO 1600 i dłuższy czas. Poeksperymentuj, bo czasami da się zrobić ;)

A z tą lampą to nie wiem, o co chodzi :P

zwolak
19-02-2007, 11:30
witam.mam pytanie czasami jak robie np konary drzew czy lekko al naprawde lekko zaciemnione miejsca drzew w sloneczny dzien to w trybie manualnym aparat poakzuje info ze chce jeszcze lampa doswietlic..

Nie oszukuj. :P W trybie MANUALNYM aparat nie pokazuje żadnego info o konieczności doświetlenia lampą. :)

nie wiem why tak sie dzieje swiatlomierz dobrze ustawiony jest.czy fotki robione w pomieszczeniu musza miec naprawde takie dobre swiatlo?przy f4,5 i czasie 1\500 wychodza troche ciemno

Masz dwie możliwości. Albo podbić ISO i zdać się na ziarno, albo zmniejszyć czas. Myślę, że do zdjęć kotletowych 1/60-1/100 wystarczy aż nadto, aby nie były poruszone.

sprocket
19-02-2007, 14:47
Przydal by sie osobny dzial 'czeski' i tam jesli ktos by sie czul na silach to by sobie wchodzil i odpowiadal:)
Ja naprawde musze kilka razy poczytac to by cos zakumac ale....:) pomiar jak wyczuje silny kontrast to informuje o koniecznosci dopalenia lampa a tak na chlopski rozum to jesli robisz cos pod swiatlo to zawsze wspomagaj to fleszem.
A fotki w pomieszczeniu to ja nie wiem poco czas 1/500, chyba ze do sportu.