Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kolejne od tyłu...
...oświetlone....
Jestem świadom przepałów, niestety niektórych nie udało się naprawić na moim poziomie wiedzy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jburek.pl/my_images/2444/19.jpg)
Ja kompletnie na nie tym razem. Chyba jednak chodzi bardziej o modelkę. Ale sam nie wiem. Niby się uśmiecha, a mam wrażenie, że zdjęcie bez życia. Dziwne - mimo tak szeroko otwartych oczu. Niekoniecznie podobają mi się też jasne cienie. Mam nadzieję, że jednak komuś przypadnie do gustu.
Przepały mi zazwyczaj nie przeszkadzają, dopóki nie ingerują w skórę. Przerzedzanie i przerywanie włosów w świetle kontrowym nie należy jednak do moich ulubionych efektów.
Takie cięcie od dołu zawsze też jest problematyczne. Jak pokażesz za mało to mamy połać gładkiego i nudnego ciała. Jak za dużo, to zaczynają się schody gdzie uciąć. Stąd wiele tego rodzaju zdjęć jasno określa istotę negliżu. Jak nago, to można piersi zasłonić rękami - i jest ok. Jeżeli w ubraniu to konsekwentnie to pokazać i można wówczas kadr ciąć wyżej.
Ot taka moja prywatna regułka, choć niekoniecznie trzeba sie jej trzymać (jak każdej zresztą).
Eh, aż tak źle... dzięki mOSAd za opinię i uwagi, przydadzą się na przyszłość:)
Poprawiłem co umiałem, teraz lepiej?
Na pewno dużo lepiej, choć jeszcze pewne drobiazgi są. Ale samo to, że mi kompletnie wypadła z pamięci poprzednia wersja, to już wiele. Przepał jakiś, czy edycja na czubku głowy do poprawki oraz włosy poniżej brody po obu stronach do przyciemnienia - jakoś nienaturalnie tam coś albo się poodbijało, albo obrobiłeś. I jest w porząsiu. Nie wiem, czy nie ciął bym lewej, do centralnego kadru, ale to już rzecz gustu.
Odbiór emocjonalny tego zdjęcia na plus.
Cieszę się. Włosy rzeczywiście obrabiałem. Tak samo lewe ramię modelki przemalowałem, w oryginale było skierowane na zewnątrz z prześwitem pomiędzy ramieniem a biustem. Zmieniłem też kształt ust, żeby zlikwidować podejrzany uśmieszek:)
W sumie praca nie warta efektu ale jako ćwiczenie jak najbardziej. Dzięki za opinię:)
Poprzednie:
Jeśli to ma jakieś znaczenie - mnie się podoba :-)
Karolina Żuk
14-11-2011, 12:35
a mi troche kolor skóry nie odpowiada, jest jakiś taki nienaturalny
Nie każdemu dogodzisz kolego.
Jednemu skóra nie w deseń, drugiemu zaraz pieprzyki będą przeszkadzać.
Przepały faktycznie przeszkadzały,poradziłeś sobie z tym tematem według mnie dobrze.
Dla mnie bardzo fajna praca.
milosh3 - jasne, że ma znaczenie, dzięki:)
Karolina Żuk - zdjęcie potraktowałem lekko krzywymi mając na celu zrobienie lekkiego crossa. Może przez to. Inna rzecz, że widzę na nieskalibrowanym monitorze, że jest jaśniej, niż powinno. Ktoś tu już kiedyś pisał chyba o tym problemie.
luki29 - dzięki:)