Zobacz pełną wersję : Problem z heliosem
Porzebuje waszej pomocy. Jestem kompletnym laikiem. Chcialam podlaczyc heliosa 44m 4 do d3000. Mam przejsciowke ostrzaca na nieskonczonosc jednak nie moge jej przykrecic. Jak zorientowalam sie na heliosie jest cos przykrecone, nie mam pojecia jak to odkrecic.
http://tinypic.com/view.php?pic=vqlbn8&s=5
http://tinypic.com/view.php?pic=1z64oyv&s=5
Przepraszam zasmiecanie forum takimi bzdurnymi rzeczami ale nie ma mi kto pomoc.
Z tego co widzę to na Heliosie jest już jakaś przejściówka. A może to jest ta Twoja?
Spróbuj chwycić mocno w palce i odkręcić. Helios jest przecież na gwint. Powinno udać się.
nie nie moja lezy sobie schowana w pudelku. widze ze z boku jest jakas mala srubka. Domyslam sie ze powinnam ja wykrecic prawda? :)
Śrubka to jest stoper. To jest przejściówka chyba do Canona. Tak wiec należny ją odkręcić i przykręcić nikonową.
Bardzo dziekuje za pomoc! Musze znalezc jakiegos faceta bo nie mam sily zeby sama to odkrecic :)
Można włożyć obiektyw do lodówki, wtedy materiał się lekko skurczy i będzie można odkręcić. Ważne żeby nie ściskać za mocno.
joker333
10-11-2011, 17:52
jak masz zatyczke na bagnet plastikowa to ja zaloz i tak krec będzie łatwiej
dziekuje za wszystkie rady, wszystko dziala jak nalezy :)
Jacenty Z.
12-11-2011, 00:40
Musze znalezc jakiegos faceta bo nie mam sily zeby sama to odkrecic :)
Brzmi prawie jak propozycja nie do odrzucenia, zważywszy że poznanianki o ile wiem fajne dziewczyny ;)
Też miałem podobne paskudztwo (bez żadnej śrubki kontrującej) założone na swoim Heliosie, chociaż poprzedni użytkownik utrzymywał, że szkło używane było tylko i wyłącznie na Zenicie.
Żeby wszystko rzeczywiście działało jak należy może zwróć też uwagę na ten wystający z tyłu bolec. Blokuje on ruch przysłony - pomimo kręcenia pierścieniem może się ona nie przymykać, tylko cały czas będzie f/2. Były o tym wątki na Forum...