PDA

Zobacz pełną wersję : Zagadka, filoetowe rogi

wosik
10-11-2011, 15:08
Witam. Problem mam ze wszystkim....
zdjęcia nocne
statyw
Body D80+18-70
ISO 100
f/11
s 7min. około.
ogniskowa 18mm
filtr UV Hoya HMC Super
wizjer zasłonięty co prawda papierem fotograficznym ale zasłonięty, światło nie wpada, wyzwalanie z pilota z daleka.
FIOLETOWE ROGI!!!!!! zawsze w tym samym miejscu im dłuższy czas naświetlania tym bardziej jasne i fioletowe....co to jest? dla porównania założyłem sobie 50mm 1.8 z tymi samymi parametrami i identycznie, fioletowe rogi... poniżej zdjęcie przykładowe, pytałem się co to może być, stawiają na szkła zarówno 18-70 jak i 50 1.8 nie są super cudowne, czy ktoś spotkał się z tym już kiedyś? czy to nie matryca?

dodam tylko, że w tych miejscach kadru nie było ani księżyca ani fioletowego znicza

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/1378/dsc8474.jpg)

Merde
10-11-2011, 15:21
CCD kiepsko nadaje się do zdjęć z długim czasem naświetlania. W okolicach tych rogów pewnie najmocniej się elektronika grzeje, ot cała tajemnica.

wosik
10-11-2011, 15:55
czyli...mam go schładzać? przecież on stoi w zimnie, nie wierzę, żeby nikt nigdy nie próbował takich zabaw z D80 i nie mógłby coś na ten temat powiedzieć. jest o pewna odpowiedź przegrzewająca się elektronika

mOSAd
10-11-2011, 16:58
Zrób identyczne zdjęcie z dekielkiem na obiektywie i porównaj.
Nie pamiętam jak to w D80 było, czy można wyłączyć funkcję odszumiania dla długich czasów. Jeżeli jest włączona, to aparat powinien naświetlić drugą klatkę z tym samym czasem i odjąć szum termiczny. Dla jpegów, nie wiem jak to działa z nefami. Zaraz może jakiś astrofotograf wpadnie i podpowie więcej. Google też można użyć z hasłami rzuconymi powyżej.

wosik
11-11-2011, 11:54
to przegrzanie na 100% na zimnie tego nie odczuwałem, ale redukcja długich czasów naświetlania niestety nie pomaga, matryca musi się nagrzewać do czerwoności bo aż górna część body jest rozpalona, dzięki za pomoc, wniosek z tego płynący to, wymiana aparatu co by to nie było

mOSAd
11-11-2011, 14:47
Niekoniecznie. Są metody na składanie jednej dłuższej ekspozycji z wielu krótkich, ale to oczywiście nie ma zastosowania w pewnych przypadkach.