PDA

Zobacz pełną wersję : NEC p221w

BialyBST
10-11-2011, 12:21
Witam zamierzam kupic monitor nec p221w. Czytając różne opinie na jego temat zauwazylem ze wiele osób zwraca uwage na problem z nierównomiernym poswietleniem oraz na hotpixele. Monitor najchetniej bym zamówił przez net ( znalazlem za 1499zł). Moje pytanie brzmi w ktorym sklepie najlepiej kupic zeby nie natknać się na wymienione wady, moze uzytkownicy tych monitorów sie wypowiedzą gdzie kupowali i jak wrazenia. Oczywiscie w gre wchodzi zakup w sklepie stacjonarnym ale na terenie Inowrocławia/Torunia/Bydgoszczy, moze ktos z was zna jakis dobry sklep w tych miastach.

Z gory dzieki za pomoc

MrQba
10-11-2011, 16:12
Miałem ten monitor i sprzedałem. co mogę powiedzieć to najlepiej znaleźć sklep gdzie rozpakują monitor podłącza sprawdza i skalibrują. Zagadaj do kolegi Czornyj. On mi pomógł w doborze zakupie i kalibracji.

morzon
10-11-2011, 16:26
najlepiej znaleźć sklep gdzie rozpakują monitor podłącza sprawdza i skalibrują. Zagadaj do kolegi Czornyj. On mi pomógł w doborze zakupie i kalibracji.

Mi również. Pod tym względem mogę go polecić.

mmluty
10-11-2011, 18:36
Gdzie trafi monitor równo lub nie równo podświetlony lub z hotpixelem czy bez decyduje jakość produkcji (czyli procent kiepskich monitorów) oraz rozkład losowy. Inaczej mówiąc sklepy nie mają na to żadnego wpływu. radą może być selekcja w miejscach gdzie monitorów jest dużo i pozwolą wybierać. Osobiście nie znam takich miejsc. W szczególności nie bardzo widzę taką możliwość kiedy kupujemy przez internet. Dlaczego ktoś miałby dla Pana rozpakowywać sprawdzać i testować monitor azeby następnie sprzedać go w najniższej cenie jaka jest w ofercie internetowej.

BialyBST
10-11-2011, 18:52
Miałem ten monitor i sprzedałem. co mogę powiedzieć to najlepiej znaleźć sklep gdzie rozpakują monitor podłącza sprawdza i skalibrują. Zagadaj do kolegi Czornyj. On mi pomógł w doborze zakupie i kalibracji.

Rozmawialem juz z kolegą Czornyj bylismy juz nawet ugadani co do selekcji i kalibracji niestety nagle przestał odpowiadac na PM ( moze mu sie skrzynka zapchała albo cos). Mam pytanie a czemu sprzedales swoj monitor?

MrQba
10-11-2011, 18:58
Rozmawialem juz z kolegą Czornyj bylismy juz nawet ugadani co do selekcji i kalibracji niestety nagle przestał odpowiadac na PM ( moze mu sie skrzynka zapchała albo cos). Mam pytanie a czemu sprzedales swoj monitor?

Moze sie zapchała albo gdzies podróżuje. Przypominaj sie ! Napewno Ci pomoże. Kupiłem 231W i tego sie pozbyłem. Myślałem, że bede pracował na 2 ale różnica między nimi mi przeszkadzała. Moja 221W miała wade czerwono zieloną.

BialyBST
10-11-2011, 19:03
Moze sie zapchała albo gdzies podróżuje. Przypominaj sie ! Napewno Ci pomoże. Kupiłem 231W i tego sie pozbyłem. Myślałem, że bede pracował na 2 ale różnica między nimi mi przeszkadzała. Moja 221W miała wade czerwono zieloną.

Wade czerwono zieloną tzn zafarb ? a tak poza tym to spoko monitor dla amatora:>

MrQba
10-11-2011, 19:08
Tak miał ten zafarb. Gdyby nie możliwość kupienia lepszego nadal bym go używał bo był bardzo fajny. Warto go skalibrować i daje naprawdę fajny obraz za niewielkie pieniądze.

robinhood
10-11-2011, 21:59
Domyślam się, że ta cena to w BitComputer. Też chciałem tam kupić ten monitor, a że jestem z Krakowa to nawet poszedłem i jedną sztukę przetestowałem. Panowie zanieśli mi ją do serwisu, tam podłączyłem swojego laptopa, potestowałem sobie i generalnie do niczego nie doszedłem ;) Wydawało mi się, że monitor ma trochę zielony zafarb i gradient nie był idealny. Generalnie doszedłem do wniosku, że w moim przypadku takie testowanie monitora nie ma sensu. Oświetlenie odbiegało znacznie od tego co mam w domu, monitor nie był skalibrowany, mi ciężko było wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Poszedłem jeszcze na dział monitorów porównać go z jakimś Eizo, ale tam pracownik chciał mnie zbyć mówiąc np. że Eizo na pewno ma "lepsze" kolory od Nec'a, kosztuje 1000zł więcej i nie ma sensu ich porównywać. Ja nie chciałem być upierdliwy i sobie poszedłem ;-)

Dwa tygodnie później ktoś spod Krakowa sprzedawał taki monitor na allegro za chyba 900zł. Postanowiłem dać mu jeszcze jedną szansę, pojechałem, pooglądałem, sprawiał lepsze wrażenie (płynny gradient z jednym załamaniem, brak widocznego zafarbu). Dodatkowo zmierzyłem pożyczonym Spyderem 3 maksymalną jasność (było coś ok 250 nitów), stargowałem jeszcze 100zł i kupiłem ten monitor. Później pożyczyłem ColorMunki Photo, skalibrowałem go sprzętowo trialową wersją basiCColor display i generalnie jestem zadowolony ;)

Moje wnioski:
- Za 1500zł bym tego monitora w ciemno nie kupił, za duże ryzyko wpadki
- Wybranie monitora w sklepie samemu, w kiepskich warunkach i ze zniecierpliwionym sprzedawcą za plecami nie jest łatwe. Pewnie czornyj to potrafi, ma kalibrator do dyspozycji i może nawet znajomych w BitComputer i wybrałby dobry egzemplarz.... ale nie wiem czy 1500zł + xxx zł za taką usługę to ciągle dobra cena za ten monitor. Za trochę ponad 2000zł jest już Eizo S2233 :/

BialyBST
11-11-2011, 11:04
Domyślam się, że ta cena to w BitComputer. Też chciałem tam kupić ten monitor, a że jestem z Krakowa to nawet poszedłem i jedną sztukę przetestowałem. Panowie zanieśli mi ją do serwisu, tam podłączyłem swojego laptopa, potestowałem sobie i generalnie do niczego nie doszedłem ;) Wydawało mi się, że monitor ma trochę zielony zafarb i gradient nie był idealny. Generalnie doszedłem do wniosku, że w moim przypadku takie testowanie monitora nie ma sensu. Oświetlenie odbiegało znacznie od tego co mam w domu, monitor nie był skalibrowany, mi ciężko było wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Poszedłem jeszcze na dział monitorów porównać go z jakimś Eizo, ale tam pracownik chciał mnie zbyć mówiąc np. że Eizo na pewno ma "lepsze" kolory od Nec'a, kosztuje 1000zł więcej i nie ma sensu ich porównywać. Ja nie chciałem być upierdliwy i sobie poszedłem ;-)

Dwa tygodnie później ktoś spod Krakowa sprzedawał taki monitor na allegro za chyba 900zł. Postanowiłem dać mu jeszcze jedną szansę, pojechałem, pooglądałem, sprawiał lepsze wrażenie (płynny gradient z jednym załamaniem, brak widocznego zafarbu). Dodatkowo zmierzyłem pożyczonym Spyderem 3 maksymalną jasność (było coś ok 250 nitów), stargowałem jeszcze 100zł i kupiłem ten monitor. Później pożyczyłem ColorMunki Photo, skalibrowałem go sprzętowo trialową wersją basiCColor display i generalnie jestem zadowolony ;)

Moje wnioski:
- Za 1500zł bym tego monitora w ciemno nie kupił, za duże ryzyko wpadki
- Wybranie monitora w sklepie samemu, w kiepskich warunkach i ze zniecierpliwionym sprzedawcą za plecami nie jest łatwe. Pewnie czornyj to potrafi, ma kalibrator do dyspozycji i może nawet znajomych w BitComputer i wybrałby dobry egzemplarz.... ale nie wiem czy 1500zł + xxx zł za taką usługę to ciągle dobra cena za ten monitor. Za trochę ponad 2000zł jest już Eizo S2233 :/

Jestem zdecydowany na ten model i tak juz przekroczylem planowany budżet. Tak sobie mysle ze jakbym zamowil przez net i cos by bylo nie tak to mam 10 dni na zwrot no nie? ale z drugiej strony nie bardzo mam ochote odsylac i wyadawac kase na przesylke nie wiadomo ile razy.

Tom01
11-11-2011, 14:58
Jestem zdecydowany na ten model i tak juz przekroczylem planowany budżet. Tak sobie mysle ze jakbym zamowil przez net i cos by bylo nie tak to mam 10 dni na zwrot no nie? ale z drugiej strony nie bardzo mam ochote odsylac i wyadawac kase na przesylke nie wiadomo ile razy.

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Zwroty są kłopotliwe zarówno dla nabywcy jak i sprzedawcy, który przecież nie ma wpływu na normy fabryczne. Stąd najsensowniej upewnić się przed zakupem co w sytuacji jeśli trafi się Panu wadliwy a jeszcze lepiej zlecić, jeśli jest możliwość, sprawdzenie monitora przed wysyłką. Trzeba też pamiętać, że wady pikseli najczęściej występują po około kilkudziesięciu godzinach pracy, więc wskazane jest wygrzanie ekranu przed weryfikacją.

BialyBST
11-11-2011, 17:09
Napisałem zobaczymy co odpiszą.

tomwidlak
11-11-2011, 23:23
Napisałem zobaczymy co odpiszą.

Moze modlitwa przed zakupem ? Albo szczodry datek na tace ? Nie trzeba bylo by sie wtedy bylo trzeba bac wad ukrytych :-)

BialyBST
12-11-2011, 14:26
Moze modlitwa przed zakupem ? Albo szczodry datek na tace ? Nie trzeba bylo by sie wtedy bylo trzeba bac wad ukrytych :-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mainhg.demotywatory.pl/uploads/1258196694_by_donmafioso_500.jpg)

lacov
29-03-2017, 12:49
"Trochę" odkopię temat tego monitora.
Czy do kalibracji wystarczy Spyder, i1 lub colormunki i załączone do nich oprogramowanie czy trzeba mieć jednak dodatkowe oprogramowanie żeby wgrać coś do bebechów monitora?

Tom01
29-03-2017, 14:00
I1 Display Pro z softem SVII. Niczym innym nie warto dotykać.

lacov
02-04-2017, 21:22
Będę mógł niedługo podłączyć mojego p221w do i1 i SVII.
Mój monitor był kalibrowany 100 lat temu i to nie przeze mnie.
Mam w związku z tym kilka pytań.

1. Aktualnie jasność jest u mnie ustawiona na 30%, a kontrast na 50. Black Level na 50%.
Czy przy kalibracji mam te ustawienia zmieniać czy nie oprogramowanie samo sobie poradzi?

2. Od jakiegoś czasu jadę na profilu ustawionym w monitorze na sRGB. Możliwe są jeszcze ręczne opcje 1, 2, 3, 5. Opcja Native oraz Programmable, OP1, OP2. Czy to co jest tu ustawione ma znaczenie czy SVII i tak przestawi na odpowiednią opcję?

3. Przy monitorze pracuję zarówno w dzień jak i wieczorem. W dzień światło zastane, a wieczorem w 99% przypadków włączona jest lampka ze zwykłą żarówką.
Powinienem wykonać 2 kalibracje i zmieniać je w zależności od pory dnia?

4. Jakiś czas temu dorwałem programik F.lux, który miał redukować niebieskie światło wieczorem co miało lepiej wpływać na sen. Nie wiem czy działa, ale monitor mniej razi w oczy :)
Czy po kalibracji powinienem programik wywalić czy może sobie działać kiedy nie edytuję zdjęć/grafiki?

Co do samego SVII
Przeglądam teraz manual żeby później nie marnować czasu.
5. Zakładam, że white point ustawiam na D65 (ma być pod foto)
6. Jak ustawić intensity?
7. Contrast ratio na domyślną wartość czy inaczej?

Tom01
03-04-2017, 11:04
Ad.1 Oczywiście, że nie. Jasność obrazu ma być taka jak jasność tła. Trudno powiedzieć jak trzeba ustawić dynamikę.
Ad.2 SVII sam przestawi monitor z tryb programowany. Nawiasem, P221W nie ma możliwości modyfikacji gamutu. Ustawienie sRGB nie jest sRGB.
Ad.3 Najlepiej tak manipulować oświetleniem, aby nie dokonywać zmian między dniem a nocą.
Ad.4 Absolutnie wywalić! Jeśli monitor zachowuje się agresywnie, to znaczy że jest źle wyregulowany. Żadnych dodatków do niego nie trzeba.

Reasumując: Poprawna kalibracja to nie jest kilka razy "next" w programie. Z poziomu pytań wnioskuję, że nie ma Pan zielonego pojęcia co chce zrobić. Proponuję wynająć technika który ma pojęcie o ustawianiu takich monitorów, najlepiej wizytę połączoną z przeszkoleniem. Wówczas będzie Pan przynajmniej miał przygotowane scenariusze działania i rekalibracje będzie Pan mógł robić sam.