PDA

Zobacz pełną wersję : jak zmusic przycisk Fn do dzialania?

jfk_0001
10-11-2011, 11:33
d7000 (egzemplarz zyleta, co prawda drugi po wymianie ale zawsze ;).

Nie jestem pewny czy robie cos zle ale wydawalo mi sie, ze trudno pomylic sie przy definiowaniu Fn.

Ustawiam sobie go na powiedzm AF lock lub ISO i po prostu przycisk nie reaguje.
Z przyciskiem podgladu glebi ponizej jest wszystko OK (oba sie definiuje w menu -controls-).

Czy ktos moze mi pomoc i wyjasnic jak sie obchodzic z Fn?

kolas
10-11-2011, 11:49
Prawdopodobnie musisz wcisnąć i ruszyć którymś z kółek - tak działa np włączenie siatki na fn.
Przy okazji możesz mi sprawdzić jak się zachowuje twój aparat przy włączonej lampie i przyciśnięciu podglądu głębi ostrości ? Bo u mnie mam flash-show i nie wiem czy tak ma być.

Grzybu
10-11-2011, 12:00
Prawdopodobnie musisz wcisnąć i ruszyć którymś z kółek - tak działa np włączenie siatki na fn.
Przy okazji możesz mi sprawdzić jak się zachowuje twój aparat przy włączonej lampie i przyciśnięciu podglądu głębi ostrości ? Bo u mnie mam flash-show i nie wiem czy tak ma być.
Tak ma być jeśli masz włączone światło/błyski modelujące przy podglądzie głębi

kolas
10-11-2011, 12:04
Dzięki, bo już myślałem ze coś upaliłem bawiąc się kiev 50mm f/2.0

jfk_0001
10-11-2011, 12:50
ok, dzieki, rzeczywiscie - dziala.

To ISO mi sie uroilo - nie mozna dac toggle ISO na Fn w d7000.
AF-L tez dziala ale nie ma zadnego znacznika w viewfinderze gdy jest zlockowany.

Ostatnie co bylo dziwne to virtual horizon. Dziala ale po jednokrotnym przycisnieciu, a nie w trakcie trzymania (wcisnietego). I wtedy przelacza menu viewfindera na poziomowanie. To jest bardzo nieintuicyjne. Np w trybie A, chcialbym do konca kontrolowac parametry A i S, a nie widac ich po przelaczeniu w virtual horizon. Jesli z kolei przelacze sie z powrotem na menu view findera (kolejne klikniecie w Fn - zamiast releasu), to przeciez cale poziomowanie sie sypie, bo shota robie z reki.

@kolas - to samo z lampa ale to dobrze raczej ;)