Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Białka
katatjuta
09-11-2011, 22:30
Witam
Z mojej perspektywy i ramka i kolor jest jak najbardziej na miejscu ale co Wy o tym sądzicie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/2395/biakarzeka.jpg)
POZDRAWIAM
katatjuta
10-11-2011, 12:23
Rozumiem ze kolejna klapa i nie ma co komentować :D Pozdrawiam
Kadr przyzwoicie skonstruowany, ale w gruncie rzeczy zwyczajny, stąd pewnie mało (zero) komentarzy. Na drzewach widać skutki pochylenia obiektywu, można by to poprawić. A możesz to pokazać w oryginalnym kolorze?
katatjuta
10-11-2011, 14:31
Kadr przyzwoicie skonstruowany, ale w gruncie rzeczy zwyczajny, stąd pewnie mało (zero) komentarzy. Na drzewach widać skutki pochylenia obiektywu, można by to poprawić. A możesz to pokazać w oryginalnym kolorze?
Nie moge się zgodzić z tobą co do tego że kadr zwyczajny to dlatego zero komentarzy bo oboje wiemy na czym to polega. Nie będe pisał co mnie irytuje i jest bezsensu na tym forum bo większość wie no ale ja do tych osób nie należe i nigdy nie będe. Co do koloru to mam wersje oryginalną ale niestety nie mam w tej chwili czasu na to obrobic bo wersje takową tylko posiadam i musiałbym od początku obrabiać bo fota świeża. Pozdrawiam
login_87
10-11-2011, 14:37
Nie moge się zgodzić z tobą co do tego że kadr zwyczajny to dlatego zero komentarzy bo oboje wiemy na czym to polega. Nie będe pisał co mnie irytuje i jest bezsensu na tym forum bo większość wie
Badz pierwszy powiedz to!!
tbogdanowicz
10-11-2011, 14:48
A ja napisze że mi się podoba.
Minimalnie przeszkadza jasny fragment kamienia "wchodzący" z prawej strony na dole i brak czegoś ciekawszego na niebie.
Pochył drzew to pewnie efekt zastosowania szerokiego obiektywu - lepiej by było gdyby wyprostować.
O kolorach/przepaleniach/niedoświetleniach nic nie powiem bo chwilowo siedzę przy bardzo kiepskim monitorze.
katatjuta
10-11-2011, 15:25
Badz pierwszy powiedz to!!
Powiem! Tacy ludzie jak Ty którzy nie mają nic do powiedzenia a nabijają posty pisaniem takich rzeczy właśnie. Jesli nie masz nic do dodania do zdjęcia to nie komentuj i zachowaj takie rzeczy dla siebie.
katatjuta
10-11-2011, 15:31
Poprawione
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/9143/biaka.jpg)
krokus66
10-11-2011, 16:00
2 bardziej mi się podoba, bo: większa i bez tej dużej ramki - w efekcie bardziej przykuwa wzrok.
Nie mam nic przeciwko pokazywaniu zdjęć w określonej tonacji, Autor ma do tego pełne prawo. Podoba mi się jak Autor szuka własnej ścieżki, jest kreatywny, efekty jak zawsze przychodzą później. Dlatego ja nigdy nie dołuję a wręcz przeciwnie staram się zachęcać do dalszych poszukiwań. W tym wypadku jednak wolę obejrzeć w naturalnym kolorze, cz.b. lub ze słabszą dominantą niebieskiego.
Kadr przemyślany, nie jest zły ale nie rzuca mnie na kolana - a takowy naprawdę trudno znależć, niestety. Na dole na kamieniach przeszkadzają mi zbyt silne odblaski światła.
Wcześniej nie zabrałem głosu gdyż coraz mniej się udzielam ...
Powodzenia!
tbogdanowicz
10-11-2011, 18:56
Teraz jestem w domu i mogę coś napisać o kolorach.
Dla mnie zdjęcie jest za niebieskie. Czasem ciekawie wygląda zdjęcie z jakąś dominantą, ale tutaj przesadziłeś.
Zdjęcie wyprostowałeś ale co ciekawe przybyło drzew z lewej :-).
Mi ramka (może tylko trochę mniejsza niż w wersji 1) pasowała. Teraz odczuwam jej brak :-). Dobrze że wyciąłeś fragment kamienia z lewej, niestety niebo nadal puste i tak już pewnie pozostanie.
Ale ogólnie lepiej :-).
katatjuta
10-11-2011, 19:15
Teraz jestem w domu i mogę coś napisać o kolorach.
Dla mnie zdjęcie jest za niebieskie. Czasem ciekawie wygląda zdjęcie z jakąś dominantą, ale tutaj przesadziłeś.
Zdjęcie wyprostowałeś ale co ciekawe przybyło drzew z lewej :-).
Mi ramka (może tylko trochę mniejsza niż w wersji 1) pasowała. Teraz odczuwam jej brak :-). Dobrze że wyciąłeś fragment kamienia z lewej, niestety niebo nadal puste i tak już pewnie pozostanie.
Ale ogólnie lepiej :-).
Drzew przybyło bo Ps ma taką funkcje :P a tak bym musiał zdjęcie obcinać :D Dzięki wszystkim za opinie będe wiedział na przyszłość na co zwracać uwagę.
krokus66
10-11-2011, 21:51
A ja Ci powiem popracuj jeszcze nad nim. Czasami zdjęcie otrzymuje jakby inny wymiar, drugą młodość. Uważam, że warte jest tego.
To i ja napiszę. Pierwszy plan (kolor, faktura, kształt, przezroczystość) zapowiada coś ciekawego, bajkowo rozmyta woda prowadzi wzrok w głąb fotografii a tam..
Marazm. Pustka nieba ot co. Trzeba będzie tam wrócić... Masz cel :)
ps.trzeba było używać filtra ND? Jeśli tak to jakiego jeśli można spytać?
czy to Białka powyżej mostu??
katatjuta
11-11-2011, 02:22
ps.trzeba było używać filtra ND? Jeśli tak to jakiego jeśli można spytać?
czy to Białka powyżej mostu??
Tak Filtr użyty to BS i tak to Białka powyżej mostu. Niestety nie prędko tam wrócę bo mam ok 400km :)