PDA

Zobacz pełną wersję : Sztuka czy propagowanie faszyzmu?

acidjazz
09-11-2011, 11:30
http://www.leicastore.pl/Thomas_Hoepker_Nazist-1193.html

Art.256 Propagowanie faszyzmu lub totalitaryzmu
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.

ale

§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.

§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy.

Nie wiem co sądzić.

Motorniczy
09-11-2011, 12:12
To tylko sztuka. Zobacz, on ma dwa pasy, kropke na sfastyce , pewnie ma to okreslac stan, w ktorym aktualnie sie znajduje. Nadgorliwy młody pracoholik .Dwa pasy okreslaja niezniszczalnosc a kropka okresla epicentrum wiedzy. . . Niemcy, Włochy - tam to sie sprzeda .

potpot
09-11-2011, 12:16
Oczywiście, że sztuka. Nie dajmy się zwariować. Swastyka z kółkiem w środku teraz przypomina taki wiatraczek dziecięcy :)

Semati
09-11-2011, 12:16
Mnie zastanowiła cena brutto 8100zł , netto 8100 zł ; to jest jeszcze zwolnione z podatku.??

Marek Urbanowski
09-11-2011, 16:15
Mnie zastanowiła cena brutto 8100zł , netto 8100 zł ; to jest jeszcze zwolnione z podatku.??

Wystarczy, że firma jest płatnikiem podatku Vat, ot i cała tajemnica :)

Michał Jędrak
09-11-2011, 17:07
To tylko zdjęcie. Trudno jakiegoś gostka ze swastyką od razu określić jako źródło propagowania faszyzmu. Na dobrą spawę powinni zamknąć w więzieniu całe Discovery Channel, bo tam raz był program o historii i też było widać swastykę.

krokus66
10-11-2011, 12:18
Nie wiem co sądzić.

Dobrze, że to Cię martwi ale tuż za naszą granicą rodzi się prawdziwy faszyzm i jest oficjalnie propagowany.

seler
10-11-2011, 12:21
Nie wiem co sądzić.

A co sądzisz o chodzeniu w koszulce z Che?

Motorniczy
10-11-2011, 12:27
A co sądzisz o chodzeniu w koszulce z Che?

To wynika z braku swiadomosci ludu.

krokus66
10-11-2011, 14:21
To wynika z braku swiadomosci ludu.

Są filmy dokumentalne na satelicie. Dzisiaj informacja jest naprawdę bardzo łatwo dostępna, trzeba tylko minimum chęci wykazać. Jeśli ktoś nie chce wiedzieć, to jest sam sobie winny.

Mordował niewinnych chłopów za to, że nie chcieli go poprzeć! :!:Terrorem i mordami zastraszał biednych chłopów i zmuszał do poparcia. :!:Oficjalnie głosił, że przyszedł im pomóc.:lol: Wiele "wyroków śmierci" wykonywał sam, dla przyjemności mimo:!:, iż jego towarzysze rewolucjoniści nie skarżyli się na "wykonywaną pracę."

marszull
10-11-2011, 15:51
Są filmy dokumentalne na satelicie.

trzeba jeszcze miec telewizor w domu

Rafał_Sz
10-11-2011, 16:37
Niekoniecznie. Może stać na balkonie. ;)

krokus66
10-11-2011, 21:35

Chyba żartujesz.

Ja sporo oglądam telewizję i uważam, że jest tam mnóstwo ciekawych programów. Każdy dla siebie coś znajdzie.

Michał Jędrak
10-11-2011, 23:48
Chyba żartujesz.

Ja sporo oglądam telewizję i uważam, że jest tam mnóstwo ciekawych programów.

No ostatnio Mostkowiakowa wpadła samochodem w kartonowe pudła i umarła. Bardzo ciekawe są rzeczy w telewizji :-)

No a tak a serio to trzeba się lekko namęczyć, aby coś ciekawego znaleźć.

burton
11-11-2011, 00:35
http://www.leicastore.pl/Thomas_Hoepker_Nazist-1193.html

Nie wiem co sądzić.
Kup największy format odbitki i zniszcz na oczach mediów ;) :D

elanek
11-11-2011, 06:38
Mordował niewinnych chłopów za to, że nie chcieli go poprzeć!
Punkt widzenia. My (Polacy) też zwalczamy biednych partyzantów afgańskich, którzy bronią swojego kraju przed okupantami. Idol wielu Polaków, J. Piłsudski też miał krew na rękach po bandyckich napadach. Punkt widzenia.

Rafał_Sz
11-11-2011, 10:12
Nic, absolutnie nic nie jest tylko czarne albo białe.

251kris
11-11-2011, 10:30
Wszystko zależy od kontekstu. Nie można przeginać ani w jedną, ani w drugą strone.
Np.w grze IŁ-2 sturmowik twórcy usunęli swastyki z niemieckich samolotów ,aby nie propagować nazizmu.
Dla mnie to fałszowanie historii. Bo kim byli Ci naziści, skoro niemieckie samoloty z II wojny nie walczyły po ich stronie?
A co z twórczością Leni Riefenstahl?

ptero
11-11-2011, 12:44
To tylko zdjęcie. Trudno jakiegoś gostka ze swastyką od razu określić jako źródło propagowania faszyzmu. Na dobrą spawę powinni zamknąć w więzieniu całe Discovery Channel, bo tam raz był program o historii i też było widać swastykę.

Święte słowa!!!!
Nie popadajmy w paranoje!

krokus66
11-11-2011, 23:48
My (Polacy) też zwalczamy biednych partyzantów afgańskich, którzy bronią swojego kraju przed okupantami. Idol wielu Polaków, J. Piłsudski też miał krew na rękach po bandyckich napadach. Punkt widzenia.

Zaskoczyłeś mnie. Ale ja Ciebie też zaskoczę - zgadzam się z tym co napisałeś (2 sprawy). Piłsudski nie jest moim idolem.

do251kris

Też uważam to za głupie przegięcie.

.:Gerard:.
12-11-2011, 00:41
Święte słowa!!!!
Nie popadajmy w paranoje!

Dokladnie - a o Ruskich nikt tak nie przypomina co nam zrobili i najwazniejsze '' kto zyskuje przypominajac w kolo II Woje Swiatowa a kto traci ''. Amen

krokus66
12-11-2011, 00:52
Dokladnie - a o Ruskich nikt tak nie przypomina co nam zrobili i najwazniejsze '' kto zyskuje przypominajac w kolo II Woje Swiatowa a kto traci ''. Amen

Święte słowa, święte słowa ...

Motorniczy
12-11-2011, 06:39

Także UPA ...

kolumb
12-11-2011, 09:25
adolf jest be bo przegrał wojnę. A co ze stalinem? Więcej wymordował ludzi niż takich dziesięciu malarzy? Dlaczego komunizm nie został potępiony?

Sapphiron
12-11-2011, 09:32
adolf jest be bo przegrał wojnę. A co ze stalinem? Więcej wymordował ludzi niż takich dziesięciu malarzy? Dlaczego komunizm nie został potępiony?

Niestety propaganda komunistyczna zbierz żniwo do teraz. Za PRL nie wolno było mówić że ZSRR jest be, ale wolno było ze Niemcy są be... No i tak zostało...

krokus66
12-11-2011, 18:56
Także UPA ...

UPA to już ludobójstwo.

Motorniczy
13-11-2011, 03:15
Duce,Duce ...

http://www.photo4u.it/viewcomment.php?t=521439

i pozostawie to bez komentarza .

Kurtz
13-11-2011, 04:37
pluton egzekucyjny, cel - ...