PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór plecaka z dwóch modeli Flipside 400 czy Vertex 100

deep
08-11-2011, 22:24
Pytanie do użytkowników któregoś z dwóch wymienionych plecaków w tytule. Jakie wrażenia, trwałość itp. Teraz mam Micro200 i bardzo go lubię, bo mieści mi wszystko (to już drugi jaki mam, z pierwszego byłem tak zadowolony że kupiłem sobie drugi nowy) tylko jedno ale...głębokość 12,5cm uniemożliwia mi wsadzenie do niego D700 z podpiętym gripem i dlatego zacząłem szukać kolejnego plecaka. Na polu bitwy zostały dwa. Flipside denerwuje mnie odpinaniem na plecach bo przeszkadzają trochę szelki i ten pas biodrowy który nie jest mi potrzebny, musiałbym go wyciąć. Aaaa ważna jest też dla mnie waga, nie chcę wielkiego i ciężkiego plecaka. Drugi to Vertex 100. Miałem w ręku tylko Vertex 200 i wydał mi się olbrzymi, jak wielka walizka a nie filigranowy plecak na codzień. Jaki jest Vertex 100 na żywo? trgo nie wiem, ale wydaje mi się optymalny dla mnie, wymiary, waga znośna, znów ten pierdzielony pas biodrowy (dlaczego to nie jest odpinane?) no i bonus, komora na laptopa.
Potrzebuję kilka słów od użytkowników dzięki którym łatwiej będzie mi podjąć decyzję.

burton
08-11-2011, 23:25
Miałem krótko Vertex 100 i zdecydowanie za duży i cięższy niż długo i nadal używany Flipside 400. Vertexy jak dla mnie dobre w góry itp. Natomiast bardziej uniwersalny, miejski to Flipside 400.

Co do pasów biodrowych-ja uciąłem i cieszę się wolnością ;) :D
Szelki w ogóle nie przeszkadzają jeśli się je wywinie (podczas dostępu do komory).

deep
08-11-2011, 23:35
A jak obciąłeś ten pas biodrowy to nie strzępi się? Patrzyłem czy da się to wypruć ale na moje oko to nie da się i jedyne co mi przyszło do głowy to obcięcie.

burton
09-11-2011, 00:15
Obciąłem tuż przy ostatnim szwie na klapie (zostawione dwa milimetry materiału z pasa nie jest ani trochę postrzępione). Szwy mocno trzymają (ponad trzy lata). Środkowa, miękka część doskonale amortyzuje. Mi więcej nie trzeba na codzienne użytkowanie. Zdjęcie na PW ? Jeśli tak to już jutro.

morzon
09-11-2011, 00:27
Kiedyś oglądałem Vertexa bo szukałem czegoś większego... ale jak zobaczyłem na żywo to mi się odechciało nosić tej lodówki na plecach. Olbrzymie toto... Jak mam tyle taszczyć to wolę coś innego wykombinować. Nawet jak kupię coś większego to Flipside zostanie, bo to rewelacyjny plecak - bardzo wygodny i pakowny, do tego dość niewielki wizualnie jak na swoją pojemność. No i ładnie wygląda ;)

deep
21-11-2011, 22:05
No to kupiłem...Flipside 400AW. Faktycznie pojemny a nie wygląda na taki. Jeszcze mi zostało miejsce ja jakieś szkiełko i lampę a może nawet dwa szkiełka.

burton
22-11-2011, 10:08
No to kupiłem...Flipside 400AW. Faktycznie pojemny a nie wygląda na taki. Jeszcze mi zostało miejsce ja jakieś szkiełko i lampę a może nawet dwa szkiełka.
Pas biodrowy już odcięty ? :)

krispike
22-11-2011, 10:47
Co do pasów biodrowych-ja uciąłem i cieszę się wolnością ;) :D
Szelki w ogóle nie przeszkadzają jeśli się je wywinie (podczas dostępu do komory).
Co za głupi pomysł... Bez sensu.
Przecież pas biodrowy to podstawa przy każdym plecaku. Chyba za mało sprzętu tam nosisz skoro Ci przeszkadzał.
Pas biodrowy skutecznie odciąża szelki, które podczas dłuższych wędrówek "wrzynają" się w ramiona.
Dodatkowo ten pas biodrowy daje możliwość wyjmowania aparatu, bez konieczności zdejmowania plecaka.
Ale co Ci będę tłumaczył - przyszyć już raczej się nie da.

deep
22-11-2011, 12:32
No właśnie jeszcze nie ciachnąłem, zastanawiam się, a co do wrzynania się ramiączek, to u mnie to nie problem, pewnie kwestia umięśnienia :)

morzon
22-11-2011, 12:36
Dodatkowo ten pas biodrowy daje możliwość wyjmowania aparatu, bez konieczności zdejmowania plecaka.

Zgadza się, to bardzo przydatna cecha tego plecaczka. Często nie ma kto przytrzymać/nie ma gdzie postawić (bo np wszędzie błoto), a tak zapinasz sobie pas, obracasz i masz cały sprzęt dostępny. Zdarza mi się z tego korzystać i uważam to za istotną zaletę.

krispike
22-11-2011, 12:52
No właśnie jeszcze nie ciachnąłem, zastanawiam się, a co do wrzynania się ramiączek, to u mnie to nie problem, pewnie kwestia umięśnienia :)
To ne ciachaj - nie wygłupiaj sie i nie słuchaj takich pomysłów, bo później będziesz żałował.

a co do wrzynania się ramiączek, to u mnie to nie problem, pewnie kwestia umięśnienia :)

Umięśniony, czy nie, ale jak zapakujesz na maxa i pochodzisz w trudnym terenie, np. w górach to i na Twoich mięśniach będziesz miał ślady odcisku szelek plecaka. Każdy pas biodrowy, jak już pisałem, powoduje że cały ciężar opiera się na biodrach a szelki są bardziej do ustabilizowania noszonego ciężarku na plecach.
Ja sobie nie wyobrażam nosić dwóch aparatów i kilku obiektywów bez pasu biodrowego.

burton
22-11-2011, 13:22
Co za głupi pomysł... Bez sensu.
Przecież pas biodrowy to podstawa przy każdym plecaku. Chyba za mało sprzętu tam nosisz skoro Ci przeszkadzał.
Pas biodrowy skutecznie odciąża szelki, które podczas dłuższych wędrówek "wrzynają" się w ramiona.
Ale co Ci będę tłumaczył - przyszyć już raczej się nie da.
Po co te niezdrowe emocje ? Bez przesady. Dyskutujemy tu tylko o plecakach fotograficznych :)

Do czego służy pas biodrowy w plecakach a tym bardziej w modelu Flipside 400 wiem. Nie zmienia to faktu, że dobieram sprzęt i czasami go przerabiam wedle własnych potrzeb :) Proste ? Możesz to zaakceptować czy masz z tym problemy ?
Ja z tym plecakiem chodzę po mieście i styl pracy jaki preferuję nie przewiduje ciągłego chowania i wyciągania aparatu. Ramiona i głowa mnie nie bolą więc spuść z tych ocen :) Dziękuję.

krispike
22-11-2011, 15:11
Po co te niezdrowe emocje ? Bez przesady. Dyskutujemy tu tylko o plecakach fotograficznych :)

Niezdrowe... to może być noszenie przerobionego tak plecaka. Ale ok, masz rację nie potrzebnie to negowałem. Twój plecak, Twój kręgosłup, Twoje pieniądze - więc rób z tym co chcesz. Ale nie namawiaj innych do niszczenia czegoś co jest tak zaprojektowane i przemyślane aby służyło potencjalnym klientom.

Do czego służy pas biodrowy w plecakach a tym bardziej w modelu Flipside 400 wiem. Nie zmienia to faktu, że dobieram sprzęt i czasami go przerabiam wedle własnych potrzeb :) Proste ? Możesz to zaakceptować czy masz z tym problemy ?

Zaakceptować się nie da tego projektu, natomiast problemu nie mam, bo pas biodrowy mam.

burton
22-11-2011, 17:03
Niezdrowe... to może być noszenie przerobionego tak plecaka. Ale ok, masz rację nie potrzebnie to negowałem...Ale nie namawiaj innych do niszczenia czegoś co jest tak zaprojektowane i przemyślane aby służyło potencjalnym klientom.

Zaakceptować się nie da tego projektu, natomiast problemu nie mam, bo pas biodrowy mam.
Jakiś przykład gdzie "namawiam kogoś do niszczenia" ? Napisałem tylko, co ja zrobiłem, jak i dlaczego. Co do akceptacji. Myślałem, że jesteś w stanie zaakceptować to, że mam inne zdanie. To, że nie akceptujesz przeróbki plecaka mnie kompletnie nie interesuje. Więc możesz już odpuścić. Naprawdę :)

Matey3000
22-11-2011, 18:00
To nawet nie chodzi o wrzynanie sie w ramiona, jak masz pas zapiety to obciozasz nogi/miednice, a nie plecy.

To obcinanie to tak jak "nie zapinam pasow w samochodzie, ciesze sie wolnoscia" az do pierszego wypadku.
A jak plecy zaczna bolec, to przestaja tylko na "chwile" z wlasnego doswiadczenia.

deep
22-11-2011, 18:08
No to może te pasy w samochodzie mają coś wspólnego bo też ich nie zapinam (ale mi wolno :)). Najważniejsze to mieć wybór, myślę że ta dyskusja na takim poziomie jest zbędna, przy dużym plecaku i 20kg wagi pas biodrowy jest mi przydatny, przy plecaku tej wielkości i wadze około 5kg to mi jedno ramię wystarczy.

Matey3000
22-11-2011, 18:14
No to może te pasy w samochodzie mają coś wspólnego bo też ich nie zapinam (ale mi wolno :)). Najważniejsze to mieć wybór, myślę że ta dyskusja na takim poziomie jest zbędna, przy dużym plecaku i 20kg wagi pas biodrowy jest mi przydatny, przy plecaku tej wielkości i wadze około 5kg to mi jedno ramię wystarczy.

A jak to sie ma do wsadzania d700 z gripem. bo Flip400 jest maly, ale jak ja swoje klamoty wsadze, to wazy wiecej. Pas da sie zapiac na "lewa stone" w okolo plecaka, ja tak robie jak jezdze z 2 plecakami.

burton
22-11-2011, 18:39
To nawet nie chodzi o wrzynanie sie w ramiona, jak masz pas zapiety to obciozasz nogi/miednice, a nie plecy.

To obcinanie to tak jak "nie zapinam pasow w samochodzie, ciesze sie wolnoscia" az do pierszego wypadku.
A jak plecy zaczna bolec, to przestaja tylko na "chwile" z wlasnego doswiadczenia.
"Obywatelu ! Jeśli Ci życie miłe, używaj pasa biodrowego !" :D
Co się dzieje ?! Atak depresji jesienno-zimowej ? Ludzie. Opamiętajcie się i wyluzujcie :)

PS. Odcięty pas biodrowy może dodatkowo przyczynić się do odmrożenia nerek, kusić złodziei (bo zapięty jest dodatkowym zabezpieczeniem) i spowodować wiele innych niebezpieczeństw :D

Dobrze, że to tylko forum ;)

Matey3000
22-11-2011, 18:45
Co się dzieje ?! Atak depresji jesienno-zimowej ? Ludzie. Opamiętajcie się i wyluzujcie :)

PS. Odcięty pas biodrowy może dodatkowo przyczynić się do odmrożenia nerek, kusić złodziei (bo zapięty jest dodatkowym zabezpieczeniem) i spowodować wiele innych niebezpieczeństw :D

Dobrze, że to tylko forum ;)

eeeee nie mam pojecia o co Ci chodzi.

zakwas
22-11-2011, 23:01

Zapinanie pasa biodrowego jest obowiązkowe zgodnie z dyrektywą Związku Socjalistycznych Republik Europejskich. Policja Obywatelska już zaczęła karać niesubordynowanych fotografów http://www.youtube.com/watch?v=iJ9_b-dT-fk&feature=related

deep
24-11-2011, 09:16
Pas da sie zapiac na "lewa stone" w okolo plecaka, ja tak robie jak jezdze z 2 plecakami.

Nie wpadłem na to, dobry patent i też tak zrobiłem i się sprawdza, w góry jak będę łazić to pas się przyda, a po mieście na "lewą stronę" i jest dobrze.