Zobacz pełną wersję : Nikkor 35/2 z D i bez D
--Richie--
08-11-2011, 21:10
Mam pytanie czy ktoś się orientuje jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma szkłami?Mam okazję kupić wersję bez D ale nie wiem czy warto?
D oznacza, że obiektyw przesyła do korpusu informacje o odległości, na którą ustawiona jest ostrość, co ma wpływ no na użycie lampy błyskowej. W użytkowaniu różnica jest minimalna.
Wiadomość o odległości z wersji D jest o ile się nie mylę wykorzystywana przy pracy z lampą w trybie TTL-BL. A tak poza tym, to potem w EXIFie możesz sobie zobaczyć, jak daleko była modelka od Ciebie.
siwyozzman
08-11-2011, 21:42
W codziennym użytkowaniu nie ma znaczenia... Optycznie jest to samo - takiej stałki rzadko używa się z lampą błyskową ...a nawet jeżeli będziesz błyskał to nie ma z tego powodu większych problemów... To fajny obiektyw do codziennego użytku, lekki kompaktowy. Jak cena dobra to kupuj i nie przejmuj się literką :)
Bardzo dobre szkło (chociaż ostrożnie z używaniem na f/2). Z D czy bez D - kupuj i rób zdjęcia :-) (ja go ostatnio prawie nie zdejmuję).
marcin_G
09-11-2011, 18:47
Bardzo dobre szkło (chociaż ostrożnie z używaniem na f/2). Z D czy bez D - kupuj i rób zdjęcia :-) (ja go ostatnio prawie nie zdejmuję).
Poprawnie skolimowana 35tka jest idealnie ostra na f/2 - potwierdzone na 3 egzemplarzach: moim, dziulasa i admina. W samej wersji bez "D" są minimalne różnice w konstrukcji mechanizmu przysłony, ale liczba segmentów jest taka sama. Nowszy mechanizm łatwiej się reguluje porozebiraniu i myciu przysłony ze zmaru :)
Baaardzo bardzo polecam ten obiektyw.
Lampa błyskowa przy współpracy z obiektywem bez D podczas robienia zdjęcia pod światło (pod słońce), błyśnie niepoprawnie. Sam sprawdziłem.
--Richie--
10-11-2011, 09:35
Lampa błyskowa przy współpracy z obiektywem bez D podczas robienia zdjęcia pod światło (pod słońce), błyśnie niepoprawnie. Sam sprawdziłem.
Pod światło...a jak będzie w normalnych warunkach gdy będę światło odbijał od sufitu?
marcin_G
10-11-2011, 11:18
To nie jest reguła.....
Przy obiektywie bez D nie będzie działa pomiar światła 3D color matrix II będzie tylko color matrix, czym kolwiek to się różni :)
Poprawnie skolimowana 35tka jest idealnie ostra na f/2 - potwierdzone na 3 egzemplarzach: moim, dziulasa i admina. ...
Co to za zabieg?
--Richie--
10-11-2011, 13:21
Przy obiektywie bez D nie będzie działa pomiar światła 3D color matrix II będzie tylko color matrix, czym kolwiek to się różni :)
Jeśli będzie działał tak samo jak moja 180/2,8 bez D to nie ma się czym martwić :).
marcin_G
10-11-2011, 20:41
Co to za zabieg?
Każdy układ optyczny działa najlepiej, gdy zmontowany jest 100% poprawnie - czyli bez żadnych przesunięć osiowych / poprzecznych poszczególnych elementów optycznych. REgulacja tego ustawienia to właśnie kolimacja. W 35/2 cała optyka przed przysłoną jest mocowana na dwie śruby, którcych lekkie luzowanie/dokręcanie powoduje mikroskopinje przesunięcia. I to właśnie decyduje o różnicy między obiektywem raczej ostrym, ostrym i perfekcyjnie ostrym
Kurcze, może bym swojego wysłał do jakiegoś spa.
Ma ktoś namiary na takie coś w gdańsku?
Kolego, skolimować to można światło a nie układ optyczny. Światło skolimowane to takie, którego promienie są równoległe, a światło stanowi wiązkę fali płaskiej. Natomiast kolimacja to przetwarzanie rozbieżnych wiązek promieniowania na wiązki równoległe, aby uzyskać światło skolimowane. Służy do tego kolimator który jest przeważnie częścią jakiegoś spektrografu czy spekrometru a składa się z soczewki skupiającej lub zwierciadła parabolicznego i punktowego źródła światła umieszczonego w ognisku soczewki czy zwierciadła.
Natomiast obiektyw a dokładnie jego tor optyczny można co najwyżej skalibrować czy wyjustować. :)
marcin_G
12-11-2011, 20:53
Kolego, skolimować to można światło a nie układ optyczny. :)
:D
Czyżby?
http://sctscopes.net/SCT_Tips/Maintenance/Collimation/collimation.html
http://barska.com/collimation_bc201.pdf
http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3306876.html
to tylko trzy linki z tysięcy na temat kolimacji układów optycznych: astronomicznych, geodezyjnych, fotograficznych itp.
Kolego Jatin - wykazałeś się znajomością jednego ze znaczeń słowa kolimacja, ja użyłem je w innym, nieznanym Ci kontekście.
To jest problem przekładania anglo języcznych stron czyli błędy semantyczne, to co pokazałeś w linkach to nadal justowanie układu optycznego żeby światło przez niego przechodzące było skolimowane. :)
języcznych
chyba jajecznych
semantyczne
chyba syntetyczne
justowanie układu
chyba tekstu
No dobra, ale do rzeczy...
35/2D na pełnej dziurze jest fajna na DX, ale prawdziwe oblicze pokazuje na FX. Chyba jest to jedno z lepszych szkieł jakie posiadam. 95% zdjęć tym obiektywem robię właśnie na pełnej dziurze.
Jeżeli chodzi o "bez-D" to optycznie nie ma różnicy. Tak na prawdę to tylko do tej lampy i błysku wypełniającego by się przydało (ale bez przesady).
Fajne optycznie, lekkie szkło.
Skibek twój poziom intelektualny jest powalający :)
Skibek twój poziom intelektualny jest powalający :)
Że co?
Przeca napisałem, że lepsza z "D", ale "bez-D" też jest zacna...
Że niby moja indolencja intelektualna nie obliguje Cię do prowadzenia dalszej konwersacji merytorycznej?