Zobacz pełną wersję : Nikkor 35-70/2.8
Ostatnio stałem się przypadkowym posiadaczem legendarnego obiektywu 35-70/2.8. i mam pare dylematów, a mianowicie:
AF nie działa mi w trybie macro.Czy to normalne zachowanie czy usterka?
Jak wam się widzi winietowanie na pelnej klatce?Na razie nie mogę sprawdzić bo robię na DX a chciłbym to wiedzieć i nie być zaskoczynym na FX.
MariuszJ
08-11-2011, 09:36
Jak wam się widzi winietowanie na pelnej klatce?Na razie nie mogę sprawdzić bo robię na DX a chciłbym to wiedzieć i nie być zaskoczynym na FX.
Nie winietuje, przynajmniej nie tak, żeby sobie tym zaprzątać głowę.
No to jedna kwestia z głowy, pozostaje tylko zachowanie na matrycy konktretnie D700.Podpowidzcie coś, czy warto go trzymać czy myśleć o czymś innym?
I njeszcze jedno pytanko-czy ta śmieszna osłona przeciwsłoneczna daje rade na matrycy FX?
osłony nie używałem, z d700 działa bardzo dobrze, ja nie mam do swojego egzemplarza żadnych zastrzeżeń
No to na razie widzę bez zastrzeżeń.Zna ktoś ogólnie jakieś minusy z tym szkłem?Co mnie może nie miło zaskoczyć?
jeśli chodzi o minusy, to powszechnie znane czyli praca pod światło (ilość blików), no i problemy z tylnym bodajże zespołem soczewek a raczej klejem i wtedy dochodzi bardzo słaby kontrast
MariuszJ
08-11-2011, 10:13
I njeszcze jedno pytanko-czy ta śmieszna osłona przeciwsłoneczna daje rade na matrycy FX?
Dedykowaną osłonę (HB-1) możesz spokojnie sobie odpuścić - niewiele daje.
Możesz wkręcać składaną gumową, ale dla mnie to zawracanie głowy.
Używam czapki lub dłoni.
Największym problemem 35-70 nie jest słońce w kadrze (gdzie spadek kontrastu jest nieunikniony w każdym szkle i jest efektem często pożądanym), a padające pod kątem ok. 30 st względem osi obiektywu. Wtedy 35-70 zachowuje się nagannie.
Szkoda że Panowie z Nikona tego nie przeanalizowali, tak byłby to super obiektyw.
Wiesz, mi to się zdaje, że jak robili ten obiektyw, to jeszcze im się nanopowłoki nie śniły.
Wiek też chyba robi swoje.Produkują go jeszcze?
nie mam pojęcia, aczkolwiek nie sądzę...chyba, że na rynek US. Ja swój egzemplarz mam właśnie stamtąd...na pudełku jest jeszcze naklejona cena 1999$...się kurde wierzyć nie chce :D
Cofam to banalne pytanie.Ale zaczynam się bać o wnętrzności tego ustrojstwa.Mój ma chyba z 15 lat!Pociesze się jeszcze trochę?
MariuszJ
08-11-2011, 10:27
Wiek też chyba robi swoje.Produkują go jeszcze?
Nie. Zastąpiły go 28-70 i 24-70 - obiektywy lepsze, ale większe i cięższe.
Ja 35-70 używam razem z resztą też z jego epoki - czuć synergię :)
przecież tam się nie ma co zepsuć. Ja to jestem pewny, że prędzej mi padnie 24-70 niż ten 35-70
Osobiści mnie zaskoczyło ostrzenie, mimo śrubokręta, działa szybko i pewnie z D300s.O strości fot nie wspomnę!
przecież tam się nie ma co zepsuć. Ja to jestem pewny, że prędzej mi padnie 24-70 niż ten 35-70 Czyli takie W123 czy W124 Merca-niezniszczalne i niedozastąpienia!Zaczynam się cieszyć!
MariuszJ
08-11-2011, 10:34
Osobiści mnie zaskoczyło ostrzenie, mimo śrubokręta, działa szybko i pewnie z D300s.
To zasługa D300s.
Czyli takie W123 czy W124 Merca-niezniszczalne i niedozastąpienia!Zaczynam się cieszyć!
dokładnie tak, po zakupie "młodszego brata" nawet mi nie przyszło do głowy, żeby się pozbyć tego egzemplarza
To chyba zostanie u mnie na dłużej.Szkoda tylko, że nie ma uszczelnień, chyba że się mylę?
na pewno nie mam tej uszczelki przy bagnecie...ale to kompletnie nie ma znaczenia, na deszczu działa bezproblemowo. Chociaż ja ogólnie wyznaję zasadę, że sprzęt jest dla ludzi a nie odwrotnie, więc raczej w tym temacie to moje zdanie nie powinno się liczyć, bo dla mnie jak coś działa to nie wydziwiam :D
To nieźle, bo raczej miałem na myśli większą wilgotność niż ulewę, a jak to go nie rusza to całkiem dobrze.To chyba zaliczało się do profi szkiełek kiedyś?
Przy okazji jeszcze spytam czy owy śrubokręt nie bedzie czerpał bardziej baterii niż SWM czy HSM?
wilgoć mu grozi tam samo jak innym szkłom, znaczy trza suszyć żeby grzybków nie mieć na soczewkach. A co do zużywania baterii...kurde kompletnie na to nie zwróciłem uwagi, ale chyba nie ma wyraźnych różnic między obiektywami z silnikami. Wyraźną różnicę to widzę w 80-200
To chyba z racji wagi i ilości szkieł, bo 35-70 nie jest tak wielki i ciężki.
Miałem dużą różnicę z VR i bez.Tu jest tylko różnica w silnikach nie w ich ilości.
tak naprawdę, to niespecjalnie jest się do czego przyczepić jeśli chodzi o to szkło. W funkcji macro też nie jest tak do końca, że af nie działa, bo jeśli włączony to doostrzy Ci to co ustawiłeś ręcznie (tyle, że zakres ostrzenia malutki). Poza tym małe filtry, porządna obudowa, niezła cena na rynku wtórnym, jedyna wada do doopiany zakres na dx...no ale my tu o fx
No to dziękuję wszystkim za cenne informacje.Dowiedziałem się naprawdę sporo i głównie dobrego, co cieszy.Myślę, że na tym możemy zakończyć temat tego szkiełka.
Wytrzyma 4 x dłużej od dzisiejszych " wybryków Nikona " mój ma ok. 20 lat i nic munie dolega.
maciey75
08-11-2011, 18:54
Sporo info tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=52174
Mój się zepsuł i niestety żaden serwis nie ma części by go naprawić. Serwis Nikon Polska odpisał mi, ze obiektyw nie jest już serwisowany.
Po przeczytaniu postów skusiłem sie na to szkiełko trafiłem z rachunkiem kupione w 2008 roku za 1040zł wygląda jak nowe.Jestem pod wrażeniem tego szkła w połączeniu z 28 1.8 rewelka.Stara dobra konstrukcja taka jak lubie:)
To szkło sprzed ery plastiku. A są przecież fachowcy, niekoniecznie Serwis Nikona którzy potrafią taki obiektyw reanimować. Gdzieś to już było na NIKONIARZACH.
marcin_G jest specem od tego szkła.
marcin_G
21-03-2014, 19:20
marcin_G jest specem od tego szkła.
oj tam, oj tam... :)
Dla tego warto kupić za dobre pieniądze w dobrym stanie
Mój poszedł w świat, z resztą na naszym forum.Trochę mnie zestresował brak możliwości serwisowania, choć był zadbany.
Mój poszedł w świat, z resztą na naszym forum.Trochę mnie zestresował brak możliwości serwisowania, choć był zadbany.
Ja kupiłem to szkło po wymiane kilku wiadomosci z marcinem_G , i jestem spokojny w razie co.
marcin_G
23-03-2014, 00:14
Dla tego warto kupić za dobre pieniądze w dobrym stanie
Brawo! Bardzo odkrywcze
Z 35-70/2,8 problem polega na tym, że zdecydowana większość posiadaczy / sprzedających nie ma świadomości, że obiektyw zmętniał.
Miałem już na leczeniu sztuki w zasadzie fabrycznie nowe, nadające się do mycia :(
Brawo! Bardzo odkrywcze
Z 35-70/2,8 problem polega na tym, że zdecydowana większość posiadaczy / sprzedających nie ma świadomości, że obiektyw zmętniał.
Miałem już na leczeniu sztuki w zasadzie fabrycznie nowe, nadające się do mycia :(
Zdrowa sztuka działa dobrze pod słonce?
marcin_G
24-03-2014, 18:32
Jesli masz na myśli Słońce w kadrze, to odradzam. Nawet na F=35 mm jest ono dość duże w kadrze i blików jest sporo. Ten obiektyw ma mimo wszystko sporo grup optycznych.
Natomiast zdjęcia pod Słońce ze Słońcem poza kadrem są OK
Ja tam lubię kolorowe bliki i inne flarki :)
artur0372
14-04-2014, 21:17
Witam. Może ktoś wrzucić ze dwie fotki prosto z puszki (jpg) ?
Napisz o jakie fotki ci chodzi,może coś znajdę i wrzucę.
artur0372
15-04-2014, 14:13
Napisz o jakie fotki ci chodzi,może coś znajdę i wrzucę.
Ważne żeby były robione na powietrzu (w dzień). Obojętnie jaki temat byleby nie były obrabiane. Najlepiej na różnych ogniskowych. Dzięki
Robert750606
10-03-2015, 00:00
Witam wszystkich.
Temat trochę stary ale może ktoś pomoże w diagnozie. Właśnie kupiłem ten obiektyw 35-70 2.8 ale z D u mnie z kolei w opcji makro obiektyw ustawia ostrość automatycznie tylko że raz działa a drugi raz nie. W środku od bagnetu widać na soczewkach coś jakby mgiełkę ( podobnie wygląda jak rozlana benzyna na wodzie) ale na zdjęciach tego nie widać.
Co ciekawe obiektyw z zewnątrz wygląda jakby go nie używano. Nie wiem czy to nie zagrzybienie bo obiektyw czuć było tak jakby leżał w wilgotnym miejscu.
rafgolem
04-03-2016, 02:33
lubie dla mnie taki mniejszy 80-200