Zobacz pełną wersję : Tani kompakt aczkolwiek nie beznadziejny!! Jaki????
Witam, poszukuję jakiegoś małego sprytnego kompaktu dla mojej kobiety.
Najbardziej zależy mi na tym żeby był jednocześnie prosty w obsłudze dla kobiety a z drugiej strony fajnie by było gdyby dawał mi jakieś możliwości manualne, nie szukam tutaj p7000 czy innych tego typu sztuk gdyż najwięcej chciałbym dać za niego jakieś 600-800zł.
No i żeby jakość zdjęć była na w miarę przyzwoitym poziomie. Żeby zdjęcia z użyciem lampy ciemnymi porami też były do przeżycia.
Jednym zdaniem, jak najlepsza cena/jakość. Wyciśnięta na maksa :)
Zupełnie nie orientuję się w tych tańszych kompaktach więc proszę o pomoc. Doradźcie coś.
Pozdrawiam.
O, podepnę się, też potrzebuję takiej porady.
UWAGA - rozpiszę się troszkę, bo sam jestem na etapie poszukiwań i śledzenia różnych modeli
do 300 zł - samsung ES30
zalety - dobry zakres ogniskowych, przyzwoity obrazek, ale iso 400 już problematyczne (jak w większości kompaktów)
minusy - bram manualu (dla niektórych nie potrzebny), niestety mimo wbudowanej diody doświetlającej bardzo słabo ustawia ostrość gdy jest ciemno
przykładowe foto
https://picasaweb.google.com/111837667327221520494/2011NiechorzeSamsungEs30
do 400zł - olympus VR 310
zalety - bardzo dobry zakres ogniskowych, stabilizacja optyczna (dla foto) elektroniczna (dla filmów)
minusy - znów czułość
http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/olympus-smart-vr-310-czarny.bhtml
do 600zł - Sony Cyber-shot DSC-H70
zalety - manual, ogniskowa, wykonanie, dodatkowe ciekawe funkcje
minusy - czułość 400 problematyczna i ponoć długi czas zapisu plików
http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/sony-cyber-shot-dsc-h70-czarny.bhtml
do 800zł - Panasonic Lumix DMC-TZ8EP - Sony Cyber-shot DSC-HX5V
zalety Panas - zakres ogniskowych, obiektyw
minusy - znów czułość do 400 iso
zalety Sony - zakres ogniskowych i fajne funkcje
minusy - nie wiem czy to minus czy plus, bardzo wysokie użyteczne iso (najlepsze chyba ze wszystkich wymienionych tu modeli, ale .....) zdjęcia wyglądają śliczne, ale jak się im bliżej przyjrzeć to widać już silne odszumianie od iso 200 i jednocześnie mocne wyostrzanie widać ten efekta na powiększeniach, ale żonie może właśnie taki ładny obrazek się podobać
do 900zł - Nikon Coolpix P300
mój faworyt pod każdym względem, czyli bardzo dobry obiektyw i bardzo przyzwoity obrazek (chyba warto do niego dołożyć, aby nie czuć niesmaku)
powyżej - samsung ex 1
niestety największa wada to mały zakres ogniskowych i może go dyskwalifikować jako kompakt spacerowy
są to moje wnioski po śledzeniu różnych testów, opisów itp
Oczywiście mówimy o nowym, a co do tych czułości ISO w kompaktach, faktycznie odgrywa taką role jak w lustrze? tak często się nią operuje? pytam bo widzę że ogólnie to jest największy problem tych "maluchów" a nigdy nie używałem tak już zaawansowanych "małpek", na lustra przesiadłem się z analoga.
UWAGA - rozpiszę się troszkę, bo sam jestem na etapie poszukiwań i śledzenia różnych modeli
do 900zł - Nikon Coolpix P300
mój faworyt pod każdym względem, czyli bardzo dobry obiektyw i bardzo przyzwoity obrazek (chyba warto do niego dołożyć, aby nie czuć niesmaku)
Szkoda tylko, że P300 nie ma Rawów.
Szkoda tylko, że P300 nie ma Rawów.
uważam to za całkowicie zbyteczne w aparacie "spacerowym", przypuszczam, że coraz rzadziej będzie ten format zapisu w małpkach, bo jest w nich bardzo duża ingerencja w JPEG i tym się różni "lepszy od słabszego", gdyby wszystkie miały raw i na tym opierały się testy, okazało by się, że nie ważne co weźmiesz masz to samo, wielkość matrycy, producent matrycy (tych jest bardzo niewielu) doprowadza do tego, że widoczną różnicą jakościową (pomijając optykę) jest zastosowany soft, czyli ingerencja w plik, do rawów mam lustrzanki
uważam to za całkowicie zbyteczne w aparacie "spacerowym", przypuszczam, że coraz rzadziej będzie ten format zapisu w małpkach, bo jest w nich bardzo duża ingerencja w JPEG i tym się różni "lepszy od słabszego", gdyby wszystkie miały raw i na tym opierały się testy, okazało by się, że nie ważne co weźmiesz masz to samo, wielkość matrycy, producent matrycy (tych jest bardzo niewielu) doprowadza do tego, że widoczną różnicą jakościową (pomijając optykę) jest zastosowany soft, czyli ingerencja w plik, do rawów mam lustrzanki
Też mam do rawów lustrzankę, ale wg. mnie, nie zaszkodzi jak w "malpce" np. WB ucieknie i będzie można to dosyć udanie poprawić.
Czy ten P300 to już najlepsze co można dostać do 1000zł? czy istnieje jeszcze coś do tej ceny równe jakością?
stachmuszel
08-11-2011, 09:19
Czy ten P300 to już najlepsze co można dostać do 1000zł? czy istnieje jeszcze coś do tej ceny równe jakością?
Canon S90, Samsung EX1 (trochę za duży, aby nazwać go kieszkowcem). Oba mają RAW-y (w kieszonkowcu wg mnie zbędne).
Pozdr.
Na allegro wisi używany Ricoh GX200 za 750, polecam się zainteresować. Sam mam GX100 i jak na kompakta jest dobrze, 24mm f/2.5, RAW, no i nie jest plastikowy.
stachmuszel
08-11-2011, 21:00
Na allegro wisi używany Ricoh GX200 za 750, polecam się zainteresować. Sam mam GX100 i jak na kompakta jest dobrze, 24mm f/2.5, RAW, no i nie jest plastikowy.
Ależ się uparłeś na tego Ricoha :-) Myślę, że dla kobiety to nie jest dobry wybór.
No tak, nie wejdzie do torebki :-)
No, w torebce musi się komponować z puderniczką ;-)
A on jest trochę za duży.
Robinson73
10-11-2011, 21:35
Ja polecam Panasa TZ18 , jest do kupienia ponizej 800zł , nowy oczywiście. Masz manual, spory zoom , niezłe filmy, i będzie się podobał kobiecie ;)
Wybór chyba padł na P300, pobawiłem się w saturnie, no niezły jest ;) nie spodziewałem się że takie małe "coś" może tak wiele ;) Pytanie tylko czy warto dołożyć do canona S95? bo tylko te dwa już się raczej liczą.
wart0 - zawsze warto dołożyć do aparatu który ma większą matryce, masz jeszcze canona S90 - to bardzo podobne aparaty z S95, a jednak znacząco tańszy - przeglądam cały czas oferty kompaktów i naprawdę mimo starań producentów ciężko im dorównać tym z większymi matrycami, tylko, że w tym momencie mam już bardzo mieszane uczucia, gdyż cena już się wbija w samsunga NX5 - fakt, że wielkość i zakres obiektywu jest mniejsza, ale nadrabia jakością fotek
wart0 - zawsze warto dołożyć do aparatu który ma większą matryce, masz jeszcze canona S90 - to bardzo podobne aparaty z S95, a jednak znacząco tańszy -
Ale Nikon P 300 ma 12,2 MP a Canon S95 10 MP ?
no i to właśnie WIELKA PRZEWAGA - niestety Canona
Robinson73
12-11-2011, 20:15
Kolega bogdi64 mówił o wielkości matrycy nie o ilości pikseli. Większy przetwornik lepsza jakość zdjęć .
Kolega bogdi64 mówił o wielkości matrycy nie o ilości pikseli. Większy przetwornik lepsza jakość zdjęć .
Teraz juz wiem, gapa ze mnie :lol: Czytaj ze zrozumieniem.
czesiekkk
23-11-2011, 10:49
Najważniejsza jest rozdzielczość! Różne aparaty fotograficzne (http://www.cyfrowe.pl/aparaty-cyfrowe,1,2/p/22/Sony.html) oferują różne parametry... 16mpx to jest nawet za dużo, a 12mpx spokojnie wystarcza... a reszta to już jak chcesz, możesz się skupić nawet tylko na pasującym Ci kolorze :)
Tak dla odświeżenia tematu i podsumowania:
Po wszystkich analizach sprzętowych zdecydowałem się na zakup P300 w okazjonalnej cenie 888zł w Fotojoker, promocja.
Powiem szczerze że aparat przeszedł moje oczekiwania, zdjęcia są rewelacyjnej jakości, systemy stabilizacji działają ponad swoje możliwości, nie ma problemów ze zrobieniem zdjęcia nieporuszonego z ręki na f1,8 ISO 400 - 800 i czasie około 1/20 a nawet dłuższym bez lampki wieczorkiem w słabo oświetlonym pokoiku, menu czytelne, intuicyjne, wszystkie zmiany parametrów poza ISO na korpusie aparatu, ekran LCD świetnie oddaje kontrast i kolory,
Jednym słowem jestem MEGA zadowolony i myślę że nie ma obecnie lepszego kompaktu w relacji cena/jakość, nie spodobał by się tylko temu kto wymaga 16x zoomu, tu jest 4x a i najlepiej go nie używać co nie znaczy że jest wielki spadek na jakości zdjęć, ale szeroki kąt wymiata!! WSZYSTKIM POLECAM tą małą "zabaweczke" ;)
stachmuszel
06-12-2011, 13:01
Też jestem ze swojego P300 zadowolony. Tam gdzie zabierałem swoje D200, zabieram teraz P300 i jakoś nie widzę różnicy, a ile mniej dźwigania :-)
Pozdr.
astramus
12-12-2011, 15:38
Jak bardzo tani to nikon coolpix s220, nie robi jakiś beznadziejnych zdjęć, choć wiadomo, że zdjęcia będą różne wychodziły spod rąk różnych osób.
Jendrek.gd
16-12-2011, 10:27
Ja stawiałbym na Canona sx230
Dla mnie ważne jest żeby można było przyłożyć wizjer do oka. Długo używałem Coolpixa 4800 (z wizjerem EV) i jak przyszedł czas na zmianę byłem w kropce. Oprócz P500 (nie chciałem megazooma tylko coś mniejszego) był tylko P7000/7100 ale tam celownik optyczny daje malutki obraz i to mocno okrojony.
Przypadkiem trafiłem na P60 i rewelacja - malutki kompakt z wizjerem EV, przyzwoite zdjęcia, zasilany paluszkami. Szkoda, że ta linia odeszła do historii...