Zobacz pełną wersję : Nikon 70-300 AF-S dźwięk VR?
Może głupie pytanie, ale: czy VR w Nikkorze 70-300 VR powinien wydawać jakiś dźwięk podczas pracy?
marzyciel9
07-11-2011, 12:20
powinien cichutko szumieć
oprócz ledwo słyszalnego szmeru z mojego egzemplarza nic innego nie słychać.
VR jak kończy prace to robi taki delikatne "stuk". No i ten szumik w trakcie.
Hm, to chyba mi VR zdechł... :|
Witaj w klubie. :mrgreen: Który to już zdechnięty VR? Może czas założyć jakiś fanclub 8). Ponad rok temu, gdy miałem dylemat co do zakupu jakiegoś tele w rozsądnej cenie, wszyscy wychwalali to szkło pod niebiosa. Dałem się skusić i od jakiegoś czasu mam świetny obiektyw, ale bez bez VR... Żałuję decyzji odnośnie tego zakupu. Widać albo jakaś wadliwa seria, albo bubel...
Ciekawe ile mnie wyniesie naprawa...
Michaelius
13-11-2011, 17:32
Moge wziac swoj w poniedzialek jak chcesz?
Ciekawe ile mnie wyniesie naprawa...
jak bedziesz wiedzial to podaj kwote. lepiej wiedziec co przede mna jak i moj VR zdechnie
Michaelius
27-11-2011, 16:46
Nie bedzie wiedzial bo jak razem sprawdzalismy to VR dziala ;)
no to super, wole pozostac w niewiedzy :-)
moze moj VR tez troche pozyje, na razie delikatnie wibruje i wydaje baaardzo ciche brzeczenie, taki mikroskopijny transformator.
wasilewk
27-11-2011, 21:47
no to super, wole pozostac w niewiedzy :-)
moze moj VR tez troche pozyje, na razie delikatnie wibruje i wydaje baaardzo ciche brzeczenie, taki mikroskopijny transformator.
No, to Cię postraszę, choć w niewiedzy pozostawię:
ja ma już dwa.
Pierwszemu VR działał jak by trochę bardziej wyczuwalnie, bez stuków na poczatku i końcu działania.
Drugi działa (jeszcze) ze stukami.
Pierwszy: nówka przywieziona zza wielkiej wody,
Drugi: polska dystrybucja.
Pierwszy padł po roku (głowę bym dał, no może koguta, że nigdy nie stuknąłem) - nawet manualnie nie da się pracować.
Drugi: czekam z duszą na ramieniu - choć lepiej gdyby padł jeszcze na gwarancji.
Pisałem już o próbie naprawy: w autoryzowanym serwisie wymieniają cały blok optyczny razem z VR (kiedyś chcieli prawie pół ceny obiektywu). Ale teraz cena tego szkła wariuje (Nikon zaleca sprzedawać go po ok. 3500zł ---> jak na razie nie wszyscy się stosują i cena jest o 1000zł niższa) i pewnie nie długo naprawa stanie się opłacalna.
Pzdr.
P.S.
Jak widać woda uderza do głowy nie tylko w Tajlandii --> jedyne miejsce produkcji tego obiektywu.
optymizm i jeszcze raz optymizm :-)
bez tego ani rusz, objektyw wyglada na zrobiony przyzwoicie, a ja bede przez niego tylko patrzyl i naciskal jeden maly przycisk na puszce- wytrzyma.
a tak powaznie, to cienko cos z ta niezawodnoscia wielkiego "N"
Michaelius
28-11-2011, 11:22
Ja tam bym sie tak bardzo niestresowal. Jakos na forumowej gieldzie lataja sprawne egzemplarze zaliczajace juz piatego wlasciciela ;)
wasilewk
28-11-2011, 11:53
Ja tam bym sie tak bardzo niestresowal. Jakos na forumowej gieldzie lataja sprawne egzemplarze zaliczajace juz piatego wlasciciela ;)
Jeśli chodzi o VR70-300 --> to nie wierzę w piątego - może trzeci --> to i tak dni jego VR są policzone.
Pzdr.
maciey75
28-11-2011, 12:43
Mialem 70-300VR i zero problemow z VR. Pozniej widzialem, ze kolega ktory ode mnie kupil sprzedawal go na gieldzie wiec raczej sprzedawa sprawne ;)
wasilewk
28-11-2011, 13:29
Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz:
Serwis wymienia cały układ optyczny razem z VR (z robocizną ponat 1200zł). Natomiast Top67 pisze, że to jest kwestia ustawienia poprawnego silnika AF-S na swoje miejsce, bo 'wyjeżdża' ze swojego "łoża" podczas lekkiego nawet stuknięcia.
Czemu Nikon do tej pory tego nie poprawił ? (tak jak ze 'śrubką' na płytce elektroniki w N24-70)
Pzdr.
moze nie oplaca sie, wyeliminujesz przyczyne i kasa za naprawy przestaje plynac. Obym nie mial racji, sam sobie zle wroze.
Chyba dzisiaj tez dolacze do fanclub VR
Mianowicie, odebralem dzisiaj mojego 70-300 i po podpieciu do puszki i wlaczonym VR, w momencie łapania ostrości obraz przesuwa się lekko w prawo ( przesuniecie poprzeda delikatny stuk ). Efekt występował jedynie przy włączonej stabilizacji (tryb stabilizacji nie miał znaczenia). Podejrzewam ze to raczej nie jest normalne ?
Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz:
Serwis wymienia cały układ optyczny razem z VR (z robocizną ponat 1200zł). Natomiast Top67 pisze, że to jest kwestia ustawienia poprawnego silnika AF-S na swoje miejsce, bo 'wyjeżdża' ze swojego "łoża" podczas lekkiego nawet stuknięcia.
Czemu Nikon do tej pory tego nie poprawił ? (tak jak ze 'śrubką' na płytce elektroniki w N24-70)
Pzdr.
Ale to nie ma nic wspólnego z VR, a z ustawianiem ostrości (również manualnie). To specyfika pierścieniowego SWM. Naprawiałem dwa takie 50/1.4G i jedno 70-300VR.
maciey75
02-12-2011, 22:14
Chyba dzisiaj tez dolacze do fanclub VR
Mianowicie, odebralem dzisiaj mojego 70-300 i po podpieciu do puszki i wlaczonym VR, w momencie łapania ostrości obraz przesuwa się lekko w prawo ( przesuniecie poprzeda delikatny stuk ). Efekt występował jedynie przy włączonej stabilizacji (tryb stabilizacji nie miał znaczenia). Podejrzewam ze to raczej nie jest normalne ?
Moj 70-300 tez tak działał.... Poza tym na poczatku watku masz napisane ze tak wlasnie dziala VR.
Moj 70-300 tez tak działał....
Czyli to normalne mam rozumiec ? Dzwonilem do FJ gdzie kupilem sloik i jutro mam podejsc i przetestowac inna sztuke. Wiec jezeli wyjdzie to samo to poprostu ten typ tak ma ?
maciey75
02-12-2011, 23:12
Wg mnie tak
No nic sprawdze na tej drugiej sztuce, jak bedzie to samo to nie ma tematu. Dam znac
moj ma delikatna wibracje, delikatny "stuk", ale obraz nie ucieka w prawo.
wasilewk
03-12-2011, 13:44
moj ma delikatna wibracje, delikatny "stuk", ale obraz nie ucieka w prawo.
To samo ja mam (miałem) na obydwu.
Wlasnie wrocilem z FJ, sloik wymieniony. Teraz nic nie stuka, obraz nie przeskakuje. Smiga az milo :)
wasilewk
03-12-2011, 14:20
Wlasnie wrocilem z FJ, sloik wymieniony. Teraz nic nie stuka, obraz nie przeskakuje. Smiga az milo :)
Nie stuka ? - To dziwne, bo w moich obydwu stukał. Dodatkowo pierwszy (ten z USA) lekko drżał (nieznacznie) przy działającym VR. Teraz nowy: stuka, ale nie drży. Może Ty masz już jakąś nową, poprawioną wersję ?
Pzdr.
Mozliwe, bo chodzi wszystko cicho. AF, VR.
wasilewk
03-12-2011, 14:43
A produkcja Thailand ? Pudełko ma szare paski i na białych paskach napisy o typie osłony, wielkości filtra i pokrowcu ?
A produkcja Thailand ? Pudełko ma szare paski i na białych paskach napisy o typie osłony, wielkości filtra i pokrowcu ?
Tak produkcja Tajland... pudlo takie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/_dsc0441dfw56-1.jpg
źródło (http://www.abload.de/img/_dsc0441dfw56.jpg)
wasilewk
03-12-2011, 15:20
No, i u mnie ten nowy (dystrybucja polska, ale nie Nikon, tylko hurtownia od której Nikon bierze towar) ma identyczne pudełko. To i mój nie powinien 'pykać' - a jednak pyka. Dla mnie najważniejsze jest to, że jest ostry od pełnej dziury nawet na 300mm --> a kolorki bardzo ładnie podwyższa !
Pzdr.
moj tez Thailand,
dobrze, ze od reki Ci wymienili. Nie bylo zadnych dociekan dlaczego, po co, ...
moj tez Thailand,
dobrze, ze od reki Ci wymienili. Nie bylo zadnych dociekan dlaczego, po co, ...
Wiesz co wzialem ta walnieta sztuke, podpialem do mojej puszki i pokazalem co i jak. Mila Pani powiedziala ze od razu wymienia bo maja jeszcze dwie sztuki na stanie. Sprawdzilem sobie te dwie i wzialem jedna. Zero problemow, super podejscie.
dobrze wiedziec,
Mikolaj namierzyl N10-24 w FJ :-)
a troche obawialem sie, ze jakby co to nie beda chcieli zwrocic/zamienic. Bo oczywiscie teraz podpiac pod puszke nie moge, bo przeciez nie wiem.
mam nadzieje, ze FJ ma jeden standard, niewazne w ktorym miescie znajduje sie sklep.
maciey75
03-12-2011, 17:30
Jesli nic nie stuka i jeszcze do tego obraz Ci sie nie zatrzymuja na chwilke to moze VR Ci nie dziala? ;)
Dziala dziala, sprawdzone w terenie :P