Zobacz pełną wersję : Kilka urzadzen po HDMI - jak?
Takie w zasadzie banalne pytanie ale... Kto pyta nie bladzi :)
Mamy wiec TV, konsole, dekoder TV, amplituner. Czy dekoder i konsole podpinamy pod TV a z TV idzie wyjscie do ampli czy odwrotnie - czyli konsola i dekoder do ampli a z wyjscia ampli lecimy na TV. Zakladamy ze zarowno ampli jak i TV obsluguja ARC.
Czy sposob podlaczenia ma w ogole istotne znaczenie dla efektu koncowego czyli obrazu i dzwieku?
Ma znaczenie, jeśli chcesz coś słyszeć z ampli ;) Podpinasz wszystko do amplitunera, a ampli z TV łączysz przy użyciu gniazd z ARC.
Ale przecież (chyba) podpinając wsio pod TV tez będę słyszał bo po HDMI 1.4 dzwięk pójdzie z TV do ampli.
Rafał_Sz
07-11-2011, 15:52
Ale przecież (chyba) podpinając wsio pod TV tez będę słyszał bo po HDMI 1.4 dzwięk pójdzie z TV do ampli.
Ja tak mam. Wszystko przez HDMI doTV który "wyrzuca" mi dźwięk na amplituner. Tylko ja używam stereo.
No i właśnie bardziej o to mi chodziło w pierwszym pytaniu - jaka jest różnica i czy jest jakaś w ogóle, pomiędzy podpięciem coś_tam - TV - ampli a coś_tam - ampli - TV
RobertMiernik
07-11-2011, 16:37
Różnica jest zdecydowana, a wszystko zależy od tego jak podepniesz TV do Aplitunera.
Jeśli przewodem optycznym to różnica będzie tylko w 'stracie' sygnału na marnym procesorze TV w stosunku do 'dobrego' w amplitunerze.
Jeśli zwykłymi podwójnymi przewodami to na dzień dobry max który możesz wyciągnąć to stereo (5.1 nie przejdzie) + to co wyżej o procesorze.
W drugą stronę, czyli zostawiając cały dźwięk po stronie amplitunera nie masz tych ograniczeń.
^ tak to przynajmniej działa u mnie ;)
Rafał_Sz
07-11-2011, 16:44
No i właśnie bardziej o to mi chodziło w pierwszym pytaniu - jaka jest różnica i czy jest jakaś w ogóle, pomiędzy podpięciem coś_tam - TV - ampli a coś_tam - ampli - TV
Jest różnica, ale mnie to wali. :) Jeśli masz amplituner z kompletem HDMI to puść wszystkie sygnały przez niego.
Różnica jest zdecydowana, a wszystko zależy od tego jak podepniesz TV do Aplitunera.
)
Mówimy o HDMI z ARC
Mówimy o HDMI z ARC
żeby zadziałało to zarówno TV jak i ampli musza mieć HDMi "ze znaczkiem" ARC (Audio Return Channel).
DonMaliniacco
07-11-2011, 20:54
Takie w zasadzie banalne pytanie ale... Kto pyta nie bladzi :)
Mamy wiec TV, konsole, dekoder TV, amplituner. Czy dekoder i konsole podpinamy pod TV a z TV idzie wyjscie do ampli czy odwrotnie - czyli konsola i dekoder do ampli a z wyjscia ampli lecimy na TV. Zakladamy ze zarowno ampli jak i TV obsluguja ARC.
Czy sposob podlaczenia ma w ogole istotne znaczenie dla efektu koncowego czyli obrazu i dzwieku?
Masz butelke? To sie napij.... Nie masz? Kup!
żeby zadziałało to zarówno TV jak i ampli musza mieć HDMi "ze znaczkiem" ARC (Audio Return Channel).
Jakby nie mialy to droga jest oczywista i bym nie pytal. Przeciez wyraznie napisalem ze maja ARC.
Czyli rozumiem ze przepuszczenie przez ampli bedzie lepsze z uwagi na lepsze dekory dzwieku ?
DonMaliniacco
07-11-2011, 21:40
Chory jestem.... Ja Cie poratowalem....
to wszystko zależy którym pilotem chcesz to całe ustrojstwo sterować oraz jakie możliwości ma ampli w stosunku do reszty.
Zakładam, że ampli jest w miarę dobrej jakości (o klasie nie piszę, bo mógłbym zostać zlinczowany przez co bardziej audio filo cośtam).
Wracając do sedna to najwygodniej jest wszystko podpiąć pod ampla wszystkie te wejściowe HDMI i wyrzucić na TV/rzutnik.
Dlaczego? Co nowsze amole mają możliwość poprawy sygnału audio i video, więc tak podpinając możesz z badziewnego obrazu wyciągnąć coś co czasem da się pooglądać.
Ponoć niektóre też poprawiają dźwięk nawet z MP3 - jakoś nie słyszałem różnicy przed i po poprawie.
Zwykle ample mają w miarę uniwersalne i programowalne piloty, więc w optymalnej sytuacji wszystko obsłużysz jednym pilotem a o pozostałych zapomnisz.
Zwykle ample mają możliwość (po wcześniejszym skonfigurowaniu) ustawiania dźwięku wyjściowego w zależności od źródła sygnału, więc rozsądniej jest podłączyć wszystko pod ampla, raz ustawić i zapomnieć.
Zwykle ampla się nie wiesza na ścianie więc też łatwiej opanować kablologię z czymś co można zobaczyć od d.. strony.
To tyle.
Ja se podłączyłem przez ampla i mam spokój.
O i to jakby wyczerpuje temat :)
Dziekuje
No to ja tez napisze, ze blureja i dekoder cyfrowki mam podlaczony do ampa (po HDMI), ktory zajmuje sie dzwiekiem (ktory puszcza na glosniki) i obrazem (ktory wedruje do TV po HDMI).
Jeśli przewodem optycznym to różnica będzie tylko w 'stracie' sygnału na marnym procesorze TV w stosunku do 'dobrego' w amplitunerze.
Jeśli zwykłymi podwójnymi przewodami to na dzień dobry max który możesz wyciągnąć to stereo (5.1 nie przejdzie) + to co wyżej o procesorze.
W drugą stronę, czyli zostawiając cały dźwięk po stronie amplitunera nie masz tych ograniczeń.
^ tak to przynajmniej działa u mnie ;)
Pisał, że TV ma HDMI 1.4 z ARC - czytajcie posty, panowie ;)
Poza tym trzeba by zajrzeć w instrukcję od TV jak to jest realizowane - czy zawraca dźwięk z każdego portu HDMI, czy np. tylko to, co jest odtwarzane przez TV (tzn. nie ma routera HDMI), czyli TV i filmy z USB.
Co do dekoderów - TV sam nie powinien nic dekodować, tylko przepychać strumień do amplitunera.
RobertMiernik
08-11-2011, 12:14
I dlatego (bo nie znam choćby modelu tv czy ampli) opisałem ogólną zasadę a nie szczegółową poradę dla kolegi.
Każdy po przeczytaniu sam wyciąga wnioski, tak to powinno działać...
Jasne, poza tym, że opisałeś zasadę zbyt ogólną, która do rzeczonej sytuacji nie ma kompletnie zastosowania. ;)
Mniejsza o większość. Tu istotne było HDMI 1.4, gdzie wsio idzie po HDMI w każdą stronę.
No właśnie z tym "wsio" bym uważał i dokładnie poczytał instrukcję.