Zobacz pełną wersję : Który obiektyw ma taki bokeh?
Który (albo jaki) obiektyw da taki bokeh: http://odrecznie.blogspot.com/2011/10/jesien-taka-piekna.html. Zwłaszcza na 1, 3, 4, 6 i 11 zdjęciu.
To może być radziecki Jupiter 9 2/85 a nawet Helios-40-2 1,5/85 wspaniałe szkła
Ja tak myslalem, ze moze jakies nikkor/sigma/tamron 85-105 1.8 , ale doswiadczenia z tymi szklami nie mam ...
Najprościej będzie zapytać autorkę bloga.
krzysiozboj
06-11-2011, 21:26
Najprościej będzie zapytać autorkę bloga.
Czasem na najbardziej oczywiste rozwiązania najtrudniej wpaść :D
To już zrobiłem. Na razie bez odpowiedzi (co oczywiście o niczym nie świadczy, może być po prostu zajęta).
Na pewno Made in CCCP ( o ile nie robiła ich autorka bloga)
Stawiam na cos z trojki: jupiter 9, helioss 44, pentacon, jak lubisz frykasny bookeh to spojrz na industara 61L.
pozdro
Ja podobnie: pentacon 50 /1.8, helioss 44 :)
Ja tak myslalem, ze moze jakies nikkor/sigma/tamron 85-105 1.8 , ale doswiadczenia z tymi szklami nie mam ...
Uwielbiam takie odpowiedzi ;)
A ja myślę, że to coś z przedziału 8-500mm o świetle między 1.2 a 4 produkcji japońskiej/koreańskiej/rosyjskiej/chińskiej lub innej ;)
Twoja odpowiedź była niemal identyczna (w sensie precyzji) ;)
A tak serio to optowałbym za jakimś ruskiem 85/2.
może Tair 135mm, on ma kilkanaście listków i robi okrągłe kółeczka...
może Tair 135mm, on ma kilkanaście listków i robi okrągłe kółeczka...
Ale przecież każdy obiektyw na pełnej dziurze daje kółeczko w bokehu ;)
Nie ma co się podniecać obiektywem, tylko zdjęciami - przecież tutaj głównie o autorkę chodzi a nie użyty sprzęt :P
Jacenty Z.
18-11-2011, 00:27
Jak widać nie święci garnki lepią :) Konkretny model obiektywu może być tu sprawą drugorzędną (czy to Helios sprzed 30 lat, czy nowy Nikkor 50/1.4, choć jakby bliżej tego pierwszego).
Chyba nie obyło się bez manewrów z kontrastem, saturacją, wyostrzaniem. Dużo odważnej pracy pod światło z kreatywnym zastosowaniem zadymienia, flary, czy nawet przepałów (co jakiemuś wyznawcy Kultu Jedynie Słusznego Prawidłowo Zakrzywionego Histogramu być może byłoby nie w smak ;) ). A zdjęcia po prostu ładne :)
Jakiś czas temu zakupiłem 50 Zeissa Sonara z f/2.8 i bokeh podobny.
Nie ma co się podniecać obiektywem, tylko zdjęciami - przecież tutaj głównie o autorkę chodzi a nie użyty sprzęt :P
Mylisz się. Autorka mogła jedynie popatrzeć na ów motyw, ale zdjęcia bez jakiegokolwiek sprzętu by nie zrobiła ;)
samson09
21-11-2011, 07:41
To już zrobiłem. Na razie bez odpowiedzi (co oczywiście o niczym nie świadczy, może być po prostu zajęta).
To daj znać z ciekawości jak się czegoś dowiesz.
Skibek napisał "ale każdy obiektyw na pełnej dziurze daje kółeczko w bokehu " i . ( to jest duża kropka)
mateo912
22-11-2011, 11:59
Skibek napisał "ale każdy obiektyw na pełnej dziurze daje kółeczko w bokehu " i . ( to jest duża kropka)
Bokeh inaczej wygląda w centrum kadru a inaczej w narożnikach(wady optyczne szkła wypływają na to)
wziąłeś to pod uwagę?
Stawiam, jak większość, na coś rosyjskiego. Ale warto pamiętać, że Pentax 50 1.7 i 1.4 daje podobny efekt. Jak dobrze ustawisz to Pentax 135mm 2.8 będzie zbliżone.
Autorka odpisała. Jakby to powiedzieć? Niektórzy byli blisko, ale nikt nie trafił. Okazało się, że był to Sony 50/1,4 podpięty do Sony Alfa 900.
I nagle sie okazało, że wydmuszka od sonego robi zdjęcia jak z legendarnych rosyjskich, japońskich i niemieckich obiektywów :P
Swoją drogą a900 wydaje się być strasznie kuszącym aparatem..