Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] ***
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img238.imageshack.us/img238/2831/liszka11yi8.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img238.imageshack.us/img238/6286/liszka44zh3.jpg)
sprocket
17-02-2007, 18:23
Fajne spotkanko:-o - tez bym sobie polezal, poczail ale u mnie kuupa sniegu.
Bardzo fajne zdjęcia. Szkoda że nie mogę podpatrzyć EXIF-a bo żeś skasował informację. Jakim obiektywem robiłeś?
meliszipak
17-02-2007, 19:34
:shock:
Super.
Megazordon
17-02-2007, 19:43
Świetne fotki, a dwójka fantastyczna!
zkrzysztof
17-02-2007, 20:43
Bardzo ładny ten siwy rudy:)
Fajny rudzielec. Wczoraj mało takiego nie przejechałem ;)
Bardzo fajny lisek :)
Ma ciekawą "minkę" na dwójce ;)
pozdrav
wyszło ci bajerancko , super
Nie będę nawet oryginalny - obie świetne, z tym, że dwójka mistrzowska!
A tak z ciekawości - ile zrobiłeś klatek, czy poszła seria, czy robiłeś pojedynczo, ile tak stał jak na dwójce i w ogóle napisz parę słów więcej.
i co ja mam napisac? juz reszta napisala, ze swietne foty.
no to swietne :)
Bardzo ladnie sloneczko zagralo.
Z podchodu? bo na dwojce bylo spotkano oko w oko :)
shadowArt
18-02-2007, 03:36
Jak już tyle pochwał to az się nie chce powtarzać.
Ale wiem, że im więcej pochwał tym większa motywacja do kolejnych "polowań".
Powiem więc - rewelacja - zwłaszcza 2
Nie chce zaczynac od slow: "jak zwykle", ale nie mam wyjscia ;)
Liszka, bo ona jest na zdjęciu słyszała tylko migawkę. Dopiero obchodząc stanowisko z odległości około 15 metrów dostała wiatr i się spłoszyła. Zrobiłem około 50 zdjęć: myszkowanie, polowanie, sikanie. Ale jak to zwykle: coś nie ostro, za daleko, nie w tą stronę:-D - wybierasz 1/10.
zdjęcia z podchodu
dzięki za komenty
No właśnie. Znów wraca temat braku ostrości. Jurgen, zdjęcia robiłeś nie z żadnych 15 metrów tylko z około 40 metrów. Policzmy. Kąt widzenia 600-ki dla FF to 4 stopnie 10 minut. Po przeliczeniu dla DX da to około 2 stopnie 50 minut. W konsekwencji, na zdjęciu z 15 metrów przekątna kadru zarejestruje obszar o rozmiarze około 0,757 metra, czyli da to kadr o rzeczywistych rozmiarach około 0,420 x 0,630 metra. Jeśli te zdjęcia nie były kadrowane, to można łatwo wyliczyc, że zwierzak zarejestrowany na tych zdjęciach musiał mieć w kłębie jakieś 13-15 centymetrów, bo zajmuje około 1/3 wysokości kadru. Fajnie, tylko że lisy mają w kłębie 35-50 centymetrów. Wniosek z tego jest prosty. Zdjęcie nie było robione z 15 metrów, tylko z około 40 metrów. Geometria na szczęście nie kłamie. A jeśli tak, to w D200, na tych zdjęciach z 40 metrów, jeden kolorowy (RGBG) punkt matrycy rejestruje detal o rozmiarach około 0,87 x 0,87 mm. Po interpolacji koloru da to już jakieś 1,5 x 1,5 mm, czyli w konsekwencji struktury sierści lisa zarejestrować nie można i zdjęcie musi wydawać się niezbyt ostre. Proste jak konstrukcja cepa. A ocena odległości podczas fotografowwania jest, jak widać, raczej subiektywna i niezbyt dokładna.
JK przeczytaj dokładnie co napisałem.
Proste jak konstrukacja cepa polskie litery. Drogi kolego przywabiłem lisa z ponad 200 metrów. Po prostu szedł myszkując w moim kierunku, idąc na kniazienie, które wcześniej słyszał.
Nie wnikam w stopnie i miuty, ale jezeli twoje rachunki są tak wiarygodne jak twoje przemyślenia dotyczące lisa potwora z 50 cm w kłębie to chylę czoła :)
pozdrawiam bardzo gorąco
zdjęcia to około 0,8 kadru
Potwora? Poczytaj to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lis. I przestań może marudzić o braku ostrości, bo to marudzenie nie ma najmniejszego sensu. Geometria nie może być wiarygodna, czy nie wiarygodna, bo o tym się nie dyskutuje, tylko to się liczy. Proste wzory na poziomie szkoły podstawowej wystarczą.
JK jesteś przewidywalny w 100%
Podajesz link do Wikipedii
Chyba przyszedł czas,aby wyrzucić wszystkie książki.:mrgreen:
Ostatnie stwiedzenie "występuje w wielu bajkach" jest tak samo prawdziwe jak to, że o lisach powstało mnóstwo bajek, które są powtarzane bez opamietania, jak choćby ta o bąblowcu.
Każdy po biologii ci to powie, może prawie kazdy.
W każdym razie służe pomocą odnośnie lisa, jego behawioru i biologii.
Przechodząc do sedna sprawy. Bardzo wiele można dowiedzieć się z twoich postów,
drażni mnie jednak autorytarny ton wypowiedzi.
Nigdzie nie napisałem, że dwie wystawione foty robiłem z 15 metrów. To liszka spłoszyła się z 15 metrów. Moge tutaj opisać całą sytuację razem z planem sytuacyjnym, ale nie o to chodzi. Jest rzeczą oczywistą, że w większości przypadków zaniżamy odległość, ale 15 a 40 metrów to lekka przesada. I jeszcze jedno - nigdzie nie narzekałem na brak ostrości na tych zdjęciach .
pozdrawiam
JK - tak pobieznie przeczytalem twoja 1 wypowiedz i sie pogubilem w tych przeliczeniach
Tu nie chodzi o to z jakiej odleglosci tylko mamy tu piekne zdjecia, zwlaszcza 2 mi lezy
jurgen przeciez pisal, ze podchodzil lisek do niego a najblizej byl 15 m
zdjecia wiec powstaly najpradopodobniej w granicach od 15m do ... nieskonczonosci
JK - nie denerwuj nam mistrza podchodow bo nam juz nic nie pokaze;)
Ladna pogoda jest (przynajmniej u mnie) proponuje sie przewietrzyc, emocje opadna
a i moze jakis zablakany lisek sie trafi:)
Własnie Vuki
Wk...ny jestem, bo piękna pogoda od rana, a ja siedze w robocie.
Na d2x zarabiam, coby sierść była troche ostrzejsza. :)
Miałem cholera być na liskach. Widziałem jeszcze dwa jak myszkowały i przepływały przez starorzecze. Rewelka tylko fot nie ma.
kurcze, a jakie to ma znaczenie jaka była odległośc, kąt ustawienia i jeszcze inne okoliczności aparatu?
zdjęcia się podobają i chyba to jest ważne - a reszta..?
No beznadziejne, beznadziejne te zdjęcia. Nie jestem w stanie policzyć włosków na ryju tego wilka (chyba, bo tak niewyraźne, że nie wiadomo co to za zwierzak) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak proforma zapytam o pozwolenie wykorzystania 2 jako tapety...
ZGD
Paweł
sprocket
18-02-2007, 20:44
jurgen - wabiles lisa ? leeeee :) pobite gary
Billik :-D
właściwie to nie jestem pewien, w każdym razie przyszedł pod lasek
drakenus77
18-02-2007, 21:39
super foty... ino podziwiac..
Bardzo ładne zdjęcia, nie mamy prawa sie czepiać, zazdroszczę umiejętności.
W sumie sprzeczka niewiadomo o czym, ale gwoli ścisłości postanowiłem sam to zbadać i wyszedłem na dwór z moją 400-tką. Oto zdjęcie mojego kota z odległości dokładnie 18m. Pal sześć ostrość itd, było naprędce z ręki bez podpórki, ale widać że na 600-tce to tylko kota by było widać. Zatem tamtem lis musiał być z odległości pi razy drzwi minimum te 40m.
http://www.themarts.com/galeria/felixtest1.jpg
cholera, pierwszy raz mam do czynienia z tak analitycznym podejściem do foty :) Każdy piksel rozłożony na czynniki pierwsze. Tak czy inaczej dla mnie to piękne przyrodnicze foty. I proszę o więcej takich ujęć :)
Jastrząb gratuluję nie dość, że najwyższej formy to jeszcze nieustającej najwyższej formy
lis jest pełen światła, błysku w oku, delikatnego koloru i miłego dla oka tła - jakby nie było 10 na 10 jurgenów
a że od mistrza wymaga sie więcej, także nie dziw się, że niedługo będziesz się tłumaczył nie skąd masz kasę na futro z lisa
ale dlaczego każesz swojej żonie biegać w nim po śniegu i lisa rudzielca udawać, przecież po ostrości włosia widać że to skóra z martwego lisa albo jakaś ekologiczna podróba ;-)
dobrze, dobrze motywujmy nszego mistrza, stawiajmy poprzeczkę wyżej, może rozsadzi skalę jurgena :-)
Chyrzy, ale wydałeś bełkot hehehhehhe:mrgreen:
Jak będę na siemce podjadę koniecznie.
:-) uciekło mi jedno, bardzo ważne słowo "udawać"
ale i tak widzę, że został niezły bigos ;-)
Przy takiej "świetlistości" wydawać by się mogło, że nie mają prawa być nie prześwietlone. Oba bardzo, bardzo mi się podobają. No może 2 bardziej.
jurgen tego liska to wabiłeś na zająca właśnie około 17 lutego ?
wiedziałeś że będzie w pobliżu, czy liczyłeś na szczęście ?
dwójka twoich szczeniąt nie pobije :) ale jest OK