Zobacz pełną wersję : D90 - czas sychronizacji
Witam.
Jaki jest najkrótszy czas synchronizacji w D90 taki przy którym dół zdjęcia nie jest nawet delikatnie ciemniejszy od góry? Zrobiłem kilka prób i wychodzi mi że dopiero przy czasie 1/60 - 1/80 s klatka jest równomiernie naświetlona. To poprawne? W zestawie dwie lampy studyjne wyzwalane przewodem synchro.
hijax_pl
06-11-2011, 17:54
A jak wyzwalasz? Bo x-sync D90 ma 1/200s...
A jakie to lampy? Ja bez problemu odpalam na 1/200 przez radio.
Wyzwalam dwie lampy Fomei Basic 400, jedną lampę przewodem synchro - druga jest ustawiona na fotocelę, błyska jak wyzwoli się pierwsza. Spodziewałem się bezproblemowego wyzwalania właśnie do 1/200.
Przykład na 1/100 i z pionowym kadrem - specjalnie pojechałem suwakami żeby było widać różnicę.
http://img254.imageshack.us/img254/6753/dsc06601.jpg
A tutaj już 1/60 s:
http://img695.imageshack.us/img695/7119/dsc06581t.jpg
Sprawdź lampy pojedynczo. Odpal je przez lampę wbudowaną. Może być tak, że lampa jedna ma coś nie tak z fotocelą i jest opóźniony czas reakcji. Zrób takie testy:
Pojedynczo odpal lampy z przewodu synchro.
Pojedynczo odpal lampy przez fotocele wyzwalając z lampy wbudowanej.
Zamień lampy, czyli ta co jest odpalana z fotoceli niech będzie odpalana przez synchro.
Aha, do czego mocujesz przewód synchro? Kostka? Wyzwalacz radiowy z synchro?
hijax_pl
06-11-2011, 19:11
A wiesz w ogóle o co chodzi z fotografią na świetle błyskowym?
Na żadnej z Twoich fot nie widać wpływu zbyt krótkiego czasu. ustaw aparat na M, daj czas równy x-sync (czyli 1/200), przysłonę dobierz do błysku lamp (albo odwrotnie).
P.S.
Przebieg migawki jest po krótszym boku. Jak robisz zdjęcia aparatem ustawionym do pionu to prawa część powinna być niedoświetlona przy ustawieniu zbyt krótkiego czasu ;)
P.S.2
wer, przez fotocelę powinno dać radę i 1/1000s i więcej ;)
Cały czas pracuję w trybie M. Przewód synchro mocuję do kostki.
Skoro już wspomniany został czas 1/200 s - przykład dla niego, zdjęcie robione właśnie w pionie stąd moje pierwsze przypuszczenie padło na migawkę:
http://img193.imageshack.us/img193/6200/dsc06621zi.jpg
Wciąż nie widać wpływu zbyt krótkiego czasu?
hijax_pl
06-11-2011, 19:28
Wciąż nie widać wpływu zbyt krótkiego czasu?Nie - widać za to, że lampa po prawej stronie nie odpala...
Tyle że jak obrócę aparat odwrotnie to wtedy pasek jest z drugiej strony....
Żebyśmy nie zrozumieli się źle - obie lampy odpalają, zdjęcie jest w miarę poprawnie naświetlone - oryginał 1/100 s tutaj:
http://img263.imageshack.us/img263/3847/dsc0660wv.jpg
Jednak jak zdjęcie zostanie poddane obróbce to wychodzi na to że jednak prawa strona (czyli dół) jest ciemniejsza i dopiero zjechanie z czasem do 1/60 s pomaga.
P.S.2
wer, przez fotocelę powinno dać radę i 1/1000s i więcej ;)
Jako jedną z możliwości przyjmuję uszkodzenie fotoceli lub układu wyzwalania z fotoceli. Albo nie odpala albo odpala z opóźnieniem. Dlatego zaproponowałem takie testy, żeby sprawdzić co naprawdę nie działa.
hijax_pl
06-11-2011, 19:47
Tyle że jak obrócę aparat odwrotnie to wtedy pasek jest z drugiej strony....To już pokazuje, że jedna z lamp jest nie ten teges... Masz tak samo ustawione moce? Może kabel PC podłącz do drugiej lampy?
hijax_pl
06-11-2011, 19:49
Jako jedną z możliwości przyjmuję uszkodzenie fotoceli lub układu wyzwalania z fotoceli. Tak - jest taka możliwość. Dlatego zaproponowałem też odwrócenie układu
i dopiero zjechanie z czasem do 1/60 s pomaga.Tyle, że wtedy zaczynasz dodawać zastane... Lampa działa tak samo...
To już pokazuje, że jedna z lamp jest nie ten teges... Masz tak samo ustawione moce? Może kabel PC podłącz do drugiej lampy?
Chwila. Nie zmieniam ustawienia oświetlenia i wyzwalania, obracam jedynie aparat odwrotnie - dostaję pasek po drugiej stronie. W takiej sytuacji druga lampa zaczyna błyskać inaczej?
Moce ustawiane tak samo, przewód synchro podłączyłem do drugiej lampy - bez zmian. Spróbuję jeszcze sprawdzić przewód i błysnąć wbudowaną.
Błyśnij jeszcze samą wbudowaną. Tak kontrolnie albo lampą reporterską na sankach. To da już odpowiedź gdzie jest problem.
Błysnąłem tylko samą wbudowaną, jest OK. W takim razie czas sprawdzić przewód synchro i lampy.
Ciemniejszy pas jest zarówno jak wyzwalam lampy błyskiem wbudowanej jak i przewodem synchro. To możliwe żeby lampy studyjne aż tak źle wyzwalały że dopiero przy 1/60 s było OK?
i kostkę synchronizacyjną
Jest jakiś sposób żeby sprawdzić same lampy studyjne?
wyzwól je lampą wbudowaną.
Przy wyzwoleniu wbudowaną tak samo jak przy przewodem jest ciemniejszy pas, znaczy się coś jest nie tak z lampami. Dzięki za podpowiedzi.