PDA

Zobacz pełną wersję : Zielona kropka na ekranie - usterka?

Frondax
06-11-2011, 17:28
Szukałem ale nie znalazłem a że jestem kompletnym noob'em w lustrzankach to proszę o pomoc.

W dniu dzisiejszym zakupiłem lustrzankę D5100. Po oględzinach w domu dostrzegłem że w momencie gdy na ekranie LCD jest menu lub podgląd zdjęć wszystko jest OK. Ale gdy używa się ekranu jako wizjera to w górnej lewej części w okolicach środka ekranu widać mały zielony punkcik. Co ciekawe, gdy zmieni się położenie ekranu horyzontalnie to kropka wraz z całym ekranem obraca się o 180 stopni.
Kropki tej przez wizjer nie widać, jest jedynie na ekranie LCD i to tylko w momencie używania go jako podgląd na żywo, bo w czasie przeglądania zrobionych zdjęć lub menu kropki tej nie widać.

Czy to jest usterka czy jakaś funkcja o której jeszcze nie wiem?

mchlkwlczk
06-11-2011, 18:30
Czy ta kropka pojawia się kiedy naciskasz migawkę czy jest cały czas ? Jeżeli pojawia się kiedy naciskasz migawkę to jest to potwierdzenie ostrości - zgaduję.

Frondax
06-11-2011, 18:34
Niestety jest cały czas. Teraz zrzuciłem rzeczy z karty i tak: na fotkach kropki nie widać, na video jest widoczna!

arturmsi
06-11-2011, 18:35
założę się że znajdziesz o tej kropce w instrukcji aparatu, której na pewno jeszcze nie przeczytałeś ;)

Frondax
06-11-2011, 19:12
Nie wydaje mi się żeby to była jakaś opcja skoro tak jak wyżej napisałem kropka jest widoczna również na nagranych filmach, na zdjęciach jej nie widać.
Tak to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=Ok77LPDuVNQ piksel praktycznie na środku
Wygląda na to że to hotpixel

hijax_pl
06-11-2011, 19:16
Wygląda na to że to hotpixelTak. Najwidoczniej jest on zamapowany, skoro na zdjęciach nie widać jego wpływu. Ale na filmie? Babol w firmwarze (w D7000 to poprawili) ...

Ja bym na Twoim miejscu wymienił aparat na nowy.

STomasz
06-11-2011, 19:18
Skoro tak to wygląda to idź do sklepu wymienić puszkę i po problemie.

wer
06-11-2011, 20:16
Hot pixel, ale dopatrzeć się ciężko.

Frondax
06-11-2011, 20:24
zamapowany, skoro na zdjęciach nie widać jego wpływu.
Nie widać bo może za duża rozdzielczość, jednak program Dead Pixel Test wykazuje "1 hot pixel"

Orientujecie się może jak to prawnie wygląda? Interesują mnie dwa aspekty:
a) czy Nikon uznaje to jako wadę gwarancyjną
b) czy mam prawo żądać natychmiastowej wymiany na nowy sprzęt skoro wada jest wykryta w pierwszym dniu od zakupu (nie gwarancja, a jakaś rękojmia czy cuś), bo mówiąc szczerze jak mam czekać np. 2 tygodnie na wymianę gwarancyjną to wolę zrezygnować z zakupu (prawo 7 dni) i pójść do innego sklepu i wziąć od ręki nowy sprzęt.

hijax_pl
06-11-2011, 20:27
Możesz użyć "niezgodności z umową" - to prawo obliguje sprzedawce, a nie producenta do naprawienia usterki.

P.S.
Jakie prawo 7 dni?

Frondax
06-11-2011, 21:17
Jako konsument masz prawo do zrezygnowania z zakupu bez podawania przyczyn. Jest na to bodaj 7 dni.
Co do niezgodności to sęk w tym że ja nie chcę naprawy a wymianę. Chodzi mi o czas, chciałbym mieć aparat na długi weekend.

Erie
06-11-2011, 21:54
Jako konsument masz prawo do zrezygnowania z zakupu bez podawania przyczyn. Jest na to bodaj 7 dni.
Co do niezgodności to sęk w tym że ja nie chcę naprawy a wymianę. Chodzi mi o czas, chciałbym mieć aparat na długi weekend.

a skąd masz takie prawo tych 7 dni? możesz w ciągu 10 dni odstąpić od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy - czyli np. kupując w sklepie internetowym, ale co to za 7 dni?

arturmsi
06-11-2011, 22:27
W MM np. w ciagu 10 dni można wymienić towar jeśli zauważy się jakieś wady...dlatego nie podbijają od razu karty gwarancyjnej ;)

Frondax
06-11-2011, 23:05
Sprzęt był zamawiany via www (Euro) więc jest 7 czy 10 dni na każdy towar

hijax_pl
06-11-2011, 23:09
Jako konsument masz prawo do zrezygnowania z zakupu bez podawania przyczyn. Jest na to bodaj 7 dni.Pierwsze słyszę.

Co do niezgodności to sęk w tym że ja nie chcę naprawy a wymianę.Sek w tym, że może być naprawa, a może być wymiana - to zależy... Poczytaj o prawach Ci przysługujących na stronach np federacji konsumentów.

Erie
06-11-2011, 23:11
W MM np. w ciagu 10 dni można wymienić towar jeśli zauważy się jakieś wady...dlatego nie podbijają od razu karty gwarancyjnej ;)

tak, ale to nie jest prawo wynikające z ustaw, kodeksu tylko wewnętrzne ustalenia sklepu, podobnie jest w praktikerze, w ikei też mają taki regulamin

nie wiem czy w euro jest podobnie jak w MM że można wymienić w ciągu n dni od zakupu sprzęt z wadą, ale 10 dni ustawowych z powodu zakupu na odległość nie ma bo odbierałeś osobiście w sklepie, więc to nie była sprzedaż poza lokalem przedsiębiorcy

ad2122
06-11-2011, 23:14
Jeśli masz takową możliwość, to wal do sklepu i wymieniaj - nad czym tu się zastanawiać?

Frondax
06-11-2011, 23:44
Jutro bd wiedział, dam znać

Frondax
07-11-2011, 12:44
Słuchajcie, PARANOJA:
Aparat mi wymienią bo nie minęło 7 dni od zakupu. Ale gdyby minęło to by mi nawet na gwarancji tego nie naprawili!!!

Nikon:
"W takim przypadku nie można naprawić aparatu. Jest to niewykonalne. mapowanie nie przyniesie żadnego efektu gdyż piksel świeci tylko przy podglądzie lub filmowaniu a wtedy nie można wykonać mapowania. Świecący piksel podczas podglądu na żywo nie jest możliwy do naprawienia w serwisie. Dopiero jeśli taki piksel jest widoczny na zdjęciu to serwis może zmapować matrycę nieodpłatnie nawet po okresie gwarancji"

Ja:
"Reasumując, jeśli rzeczony piksel jest widoczny na nagraniach wideo (czy to
na aparacie, komputerze czy telewizorze) to aparat jest uszkodzony i
kwalifikuje się do wymiany w całym okresie gwarancyjnym? Bo chyba Nikon
nie uznaje tego za przejaw normalnego-sprawnego działania gdzie w trakcie
nagranego filmu widoczne są kolorowe kropki?"

Nikon:
"Aparat nie kwalifikuje się do wymiany w ramach gwarancji. Może Pan go wymienić w terminie do siedmiu dni w sklepie gdzie dokonał Pan zakupu"

Czyli kupujesz aparat, wywali Ci piksel na filmach ale wg. Nikona jest on sprawny i masz klaskać uszami że wywaliłeś 3,5k PLN na sprzęt który zachowuje się gorzej niż "małpka"

STomasz
07-11-2011, 13:09
W sklepie ci tak powiedzieli, czy dzwoniłeś do serwisu na postępu?
Parodia...:?

Frondax
07-11-2011, 13:16
Kontakt przez stronę nikona

KamilM
07-11-2011, 20:15
Trudno w takich chwilach nie ciskać mięsem w serwis. Od razu mi się przypomniał mi się ten wpis: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2595075&postcount=3890&fb_source=message

To tak na rozluźnienie :).

Oddaj i wymień na inny model, tylko tyle Ci (niestety) pozostało.

drdln
07-11-2011, 23:18
Pierwszy raz słyszę o hotpixelu, który jest widoczny tylko na filmie. Zrób zdjęcie dekielka nałożonego na obiektyw, na maksymalnym ISO i z długim czasem naświetlania. Nie przepuszczaj zdjęcia przez żaden program typu Lightroom, który automatycznie usuwa hotpixele. Wtedy sprawdzisz, czy faktycznie nie widać na zdjęciu tego piksela.

Frondax
08-11-2011, 23:38
Sprawdziłem, na fotce jest widoczny ale pod warunkiem wyłączenia redukcji i co ciekawe jest czerwony a nie zielony jak na podglądzie/video

drdln
09-11-2011, 13:54
Czyli masz hotpixel widoczny na zdjęciach :)

jo44
09-11-2011, 13:59
Czyli do serwisu a nie do kasy. :)

Rafał_Sz
09-11-2011, 14:00
Nie pytaj się serwisu, tylko im ten aparat wyślij z dokładnym opisem usterki. Na razie Cię zbywają bo i tak mają za dużo roboty. Serwis na Postępu to nie instytucja, to stan umysłu i trzeba do tematu podchodzić w specyficzny sposób. I nie próbuj doszukiwać się logiki itp. Nie ma sensu. :)

Frondax
09-11-2011, 18:04
Czemu do serwisu skoro mam prawo do wymiany w ciągu 7 dni na nowy aparat? A więc wymieniłem na nowy, i co?
W nowym aparacie też jest hot-pixel! Z tym że czerwony i nie widoczny na video czy podglądzie a jedynie na fotce zatyczki i to nawet z iso1000.
Jaja jakieś czy to norma w lustrzankach? Pytam bo jestem w temacie "lajkonikiem" a wnerwia mnie że zabawka za 3,5k ma usterki (wszak serwis to naprawia więc jest to usterka).
Ktoś powie: przecież nie będziesz robił zdjęcia korkowi. OK, ale jak to świadczy o marce Nikon? Wogóle nie mają kontroli jakości?
Truć w sklepie o wymianę na kolejny czy wysyłać do serwisu? Czy mapowanie jakoś zużywa aparat czy można to robić w nieskończoność?

Erie
09-11-2011, 18:28
Czemu do serwisu skoro mam prawo do wymiany w ciągu 7 dni na nowy aparat? A więc wymieniłem na nowy, i co?
W nowym aparacie też jest hot-pixel! Z tym że czerwony i nie widoczny na video czy podglądzie a jedynie na fotce zatyczki i to nawet z iso1000.
Jaja jakieś czy to norma w lustrzankach? Pytam bo jestem w temacie "lajkonikiem" a wnerwia mnie że zabawka za 3,5k ma usterki (wszak serwis to naprawia więc jest to usterka).
Ktoś powie: przecież nie będziesz robił zdjęcia korkowi. OK, ale jak to świadczy o marce Nikon? Wogóle nie mają kontroli jakości?
Truć w sklepie o wymianę na kolejny czy wysyłać do serwisu? Czy mapowanie jakoś zużywa aparat czy można to robić w nieskończoność?

mapowanie to jest po prostu wskazanie piksela, dla którego wartość ma nie być pobierana wprost z natężenia prądu dla tej komórki, tylko ma być uśredniana z sąsiednich - nie zużywa to matrycy w żaden sposób

co do wymiany na nowy - możesz się bawić, ale... kolejny może mieć też hotpiksela lub kilka, a prędzej czy póxniej każdy aparat będzie takowe miał - to jest nie do uniknięcia niestety (albo inaczej ekonomicznie nieopłacalne bowiem matryce bez mapowanych hotpikseli są dużo droższe w produkcji - tak naprawdę niemal każda matryca w aparacie jest mapowana na etapie produkcji - sprawdzany jest prąd ciemny dla poszczególnych komórek i jeśli wykracza poza normy to się to mapuje)

Frondax
09-11-2011, 22:58
Dzięki Erie za wyczerpującą odpowiedź.
Chyba spróbuję raz jeszcze bo poza hotpixelem złapanym przy zakrytym obiektywie widzę że i na jednej z fotek mi wyskoczył (ISO3200) więc mało sympatycznie się robi.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/dsc0133-1.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/775034/192718/dsc-0133.jpg)
Chyba że to nie hot pixel a jakieś przegrzanie bo ja już się gubię :(

Jakie są optymalne parametry przy zakrytym obiektywie by wykonać test? Przy ISO1600 i 1s wychodzi mi o hotów

Erie
09-11-2011, 23:38
Dzięki Erie za wyczerpującą odpowiedź.
Chyba spróbuję raz jeszcze bo poza hotpixelem złapanym przy zakrytym obiektywie widzę że i na jednej z fotek mi wyskoczył (ISO3200) więc mało sympatycznie się robi.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/dsc0133-1.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/775034/192718/dsc-0133.jpg)
Chyba że to nie hot pixel a jakieś przegrzanie bo ja już się gubię :(

Jakie są optymalne parametry przy zakrytym obiektywie by wykonać test? Przy ISO1600 i 1s wychodzi mi o hotów

to jest hotpiksel, ale olej go - kiedyś go zmapujesz sobie najwyżej, możesz znó wymienić aparat, a dzień póxniej może się okazać, że będzie ich 10 - ot loteria niestety

w dodatku to nie jest tak jak z monitorami, że jak jest hotpiksel to cały czas świeci i świeci i wkurza, w przypadku matrycy masz możliwość samodzielnei usunąć go na stałe ze zdjęcia (chociaż i tak przy powiększeniach rzędu 20x30cm, a nawet większych nie widać hotów)

drdln
10-11-2011, 00:38
wnerwia mnie że zabawka za 3,5k ma usterki (wszak serwis to naprawia więc jest to usterka).
Nawet 'zabawka' za 20k może mieć takie usterki, nie ma reguły. Wkurzająca przypadłość, ale da się żyć, sporo programów z automatu usuwa hotpixele (np. LR), więc nawet nie musisz nic klikać. Teraz wymień na nowy, a jak zdarzy się w przyszłości jakiś hot, to przy okazji jakiegoś wyjazdu do stolicy wpadnij na Podstepu i od ręki Ci zmapują, nawet po gwarancji jest to darmowa usługa.

Frondax
10-11-2011, 08:44
Tak zrobię. Zamówię jeszcze jeden, jeśli będzie to samo albo gorzej to zostawię już ten a w przyszłości zmapuję.
Dzięki za odpowiedzi!