Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Prawie niejesiennie w Tatrach
Witam, chciałbym się poradzić forumowiczów nt. tego zdjęcia. Mógłbym przy nim dziobać i dziobać.. i zauważyłem, że na dobrą sprawę nie potrafię powiedzieć "dość".. Strasznie ciężko zachować mi obiektywizm podczas edycji zdjęć! Dlatego prezentuję to, z pytaniem - "Koledzy! Jak żyć?!" ;) aaalbo raczej: jakie macie uwagi do tego zdjęcia? :)
1. Okolice Doliny Gąsienicowej
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/tatry-1.jpg
źródło (http://antonczyk.pl/anton/zdjecia/tatry.jpg)
Z serdecznymi życzeniami spokojnej Niedzieli!
a "dziobales cos tutaj, bo wyglada jak nieobrobione....poza tym slonce chyba jest zbyt duza kula, ale ja sie nie znam...
coś tam dziobałem.. to że nie widać to na plus jak rozumiem? :) Niestety tak cała "obróbka" jest dla mnie dziwnie.. techniczną czynnością - w tym sensie, że stoję tak naprawdę przed wyborem jednego punktu na sto, albo na 256 na jakiejś skali.. i gdzieś jest ta granica między masakrą, a koniecznością i strasznie ciężko mi ją wskazać. Więc idzie "na czuja". 3 razy mi się*NX2 rozkraczył podczas roboty, ale jednak, i ogólnie, i lokalnie musiałem parę rzeczy wyłuskać. Czyli rozumiem że to dopiero preludium powinno być? I zdjęcie czeka na dalszą robotę?
dominikpl72
06-11-2011, 22:31
Hmm - niby rozumiem "obróbkowe" rozterki Autora... No ale to jest właśnie "ból tworzenia"... Jak już potrafisz świadomie obrobić "w jakimś kierunku" - to Ty musisz zadecydować czy w danym przypadku - chcesz "pojechać", "odlecieć", czy może akurat "stonować"... W tej konkretnej fotce - chyba jedyna ogólna uwaga może być taka jak Grega - niezależnie od kierunku, jaki obierzesz - trzeba coś zrobić ze słońcem i jego okolicami...
ostrytux
06-11-2011, 22:34
Obróbkę bym zostawił na potem, na początku popracowałbym nad kadrowaniem, 1/2 fotografii to dość monotonne niebo.
Brakuje troszkę wyeksponowanie czegoś w kadrze, ja tu widzę świetny kadr na długą lufę tj.
Staw w dolinie, potem z lewej Kościelec i z prawej Świnica tylko zamiast 24mm trze baby coś koło 80mm