PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Prawie niejesiennie w Tatrach

Ymanuel
06-11-2011, 16:06
Witam, chciałbym się poradzić forumowiczów nt. tego zdjęcia. Mógłbym przy nim dziobać i dziobać.. i zauważyłem, że na dobrą sprawę nie potrafię powiedzieć "dość".. Strasznie ciężko zachować mi obiektywizm podczas edycji zdjęć! Dlatego prezentuję to, z pytaniem - "Koledzy! Jak żyć?!" ;) aaalbo raczej: jakie macie uwagi do tego zdjęcia? :)

1. Okolice Doliny Gąsienicowej

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/tatry-1.jpg
źródło (http://antonczyk.pl/anton/zdjecia/tatry.jpg)

Z serdecznymi życzeniami spokojnej Niedzieli!

Greg77
06-11-2011, 16:13
a "dziobales cos tutaj, bo wyglada jak nieobrobione....poza tym slonce chyba jest zbyt duza kula, ale ja sie nie znam...

Ymanuel
06-11-2011, 18:48
coś tam dziobałem.. to że nie widać to na plus jak rozumiem? :) Niestety tak cała "obróbka" jest dla mnie dziwnie.. techniczną czynnością - w tym sensie, że stoję tak naprawdę przed wyborem jednego punktu na sto, albo na 256 na jakiejś skali.. i gdzieś jest ta granica między masakrą, a koniecznością i strasznie ciężko mi ją wskazać. Więc idzie "na czuja". 3 razy mi się*NX2 rozkraczył podczas roboty, ale jednak, i ogólnie, i lokalnie musiałem parę rzeczy wyłuskać. Czyli rozumiem że to dopiero preludium powinno być? I zdjęcie czeka na dalszą robotę?

dominikpl72
06-11-2011, 22:31
Hmm - niby rozumiem "obróbkowe" rozterki Autora... No ale to jest właśnie "ból tworzenia"... Jak już potrafisz świadomie obrobić "w jakimś kierunku" - to Ty musisz zadecydować czy w danym przypadku - chcesz "pojechać", "odlecieć", czy może akurat "stonować"... W tej konkretnej fotce - chyba jedyna ogólna uwaga może być taka jak Grega - niezależnie od kierunku, jaki obierzesz - trzeba coś zrobić ze słońcem i jego okolicami...

ostrytux
06-11-2011, 22:34
Obróbkę bym zostawił na potem, na początku popracowałbym nad kadrowaniem, 1/2 fotografii to dość monotonne niebo.
Brakuje troszkę wyeksponowanie czegoś w kadrze, ja tu widzę świetny kadr na długą lufę tj.
Staw w dolinie, potem z lewej Kościelec i z prawej Świnica tylko zamiast 24mm trze baby coś koło 80mm